Solutii Eco

Energia eoliană: ce avantaje și ce dezavantaje implică

Centrale eoliene Cu toții ne dorim o valoare mai mică a facturilor lunare pentru energie, dar nu totul depinde de o exploatare cât mai economicoasă a instalațiilor de electricitate, de gaz și de alimentare cu apă curentă. Independența energetică este scopul pentru care fiecare investiție merită făcută, iar echipamentele și sistemele necesare atingerii acestui scop au devenit mai accesibile ca oricând.

Acestea nu sunt utile doar în cazul locuințelor aflate departe de rețelele publice de alimentare, ci și în cazul celor gândite încă de la început astfel încât să fie autonome din punctul de vedere al consumului energetic. Turbinele eoliene reușesc să asigure alimentarea cu energie electrică a casei prin procesul de convertire a energiei cinetice în energie mecanică. Aceasta este înmagazinată într-un acumulator special și transformată în curent alternativ cu ajutorul unui invertor.

Care este istoricul folosirii acestei energii

Care sunt avantajele energiei eoliene

Ce dezavantaje implică această tehnologie

Care este istoricul folosirii acestei energii

Privind o turbina eoliana contemporană, nu poți să nu te întrebi cum de un asemenea dispozitiv modern poate folosi un principiu de funcționare atât de simplu. Ei bine, forța vântului este o resursă naturală prețioasă, care a fost folosită încă din Antichitate și care are un potențial imens pentru viitor. Primele atestări ale folosirii energiei eoliene pentru propulsarea morilor chinezești sau pentru transportul apelor, de-a lungul așezărilor persane, cu ajutorul unor pompe rudimentare, datează încă din anul 200 î.e.n.

Tehnologia s-a dezvoltat progresiv, iar în secolul al XI-lea, Orientul Mijlociu era plin de mori de vânt, de care depindea aprovizionarea cu hrană a sute de mii de oameni. Poposită în Vest câteva secole mai târziu, energia eoliană a fost pusă în slujba drenării deltei fluviului Rin. Prima încercare de a obține energie electrică din forța vântului le-a aparținut coloniștilor britanici pe pământ american, care foloseau mici turbine pentru a obține puterea necesară măcinării cerealelor sau transportului apei.

Turbina eoliana

Care sunt avantajele energiei eoliene

Vizibile frecvent la linia orizontului, atunci când străbați autostrăzile din Danemarca și Olanda, dar și când te deplasezi prin peisajul superb al Dobrogei, turbinele eoliene sunt o resursă importantă de energie electrică la nivel european. Evoluția tehnologică a ultimilor ani a adus miniaturizarea acestor dispozitive până la nivelul la care ele pot fi montate în orice curte. Ce beneficii pot aduce acestea în privința confortului casei tale? Lista cuprinde următoarele avantaje:

  • capacitatea de a produce energie electrică în zone în care nu există o rețea de alimentare cu energie electrică;
  • varietatea modelelor de turbine eoliene disponibile pe piață și ușurința procesului de montare a lor în orice curte;
  • posibilitatea de a cupla o turbină cu ax orizontal sau o turbină cu ax vertical la un controler hibrid eolian/solar;
  • compatibilitatea unei turbine ce produce până la 2.000 W cu un stâlp de doar 6 metri înălțime;
  • durata de viață de până la 20 de ani a acestor dispozitive.

Generator eolian

Ce dezavantaje implică această tehnologie

Ca orice tip de energie regenerabila, cea eoliană are un caracter preponderent benefic, începând cu impactul zero asupra mediului înconjurător. Cu toate acestea, utilizarea echipamentelor specifice implică și inconveniente ce trebuie cunoscute înainte de achiziția elementelor specifice unei instalații destinate uzului casnic. Rentabilitatea unui asemenea ansamblu depinde mult de factorii specifici fiecărei zone geografice în parte.

Dacă zonelor urbane le corespunde o valoare medie anuală a vitezei vântului de 1-1,5 metri pe secundă, în cele montane sau în Dobrogea poate fi obținut un coeficient de până la 7 metri pe secundă. Așadar, aceste valori trebuie luate în calcul când vine vorba despre recuperarea investiției, în raport cu valorile comunicate de producător. În caz contrar, investiția va fi recuperată într-un interval mai mare de timp.

Costurile achiziției unei turbine eoliene nu se opresc la dispozitiv în sine. La aceasta se mai adaugă stâlpul de susținere sau sistemul de ancorare, invertorul, setul de acumulatori, tabloul electric și rezistențele, așadar, estimarea inițială a costurilor trebuie să țină cont de fiecare factor în parte. Valoarea facturii finale poate fi dublă față de prețul plătit pentru turbină în sine, iar aceasta, fără a include cheltuielile cu montajul.

Energia eoliană este o alternativă pe care o poți lua în considerare mai mult ca oricând. Cu informațiile de mai sus, ești la curent cu toate implicațiile acestei tehnologii.

Credit foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *