Articole recomandate

Elimină aerul din instalația termică cu ajutorul dezaeratoarelor disponibile la Romstal

Aerul din interiorul instalatiei poate genera un zgomot in tevi si in corpurile vanelor/robinetelor. In cel mai rau caz acesta poate provoca  reducerea debitului agentului termic ce transporta caldura catre consumatori, generand astfel un randament insuficient si reducand confortul termic din interiorul locuintelor.

De asemenea prezenta aerului poate genera probleme mult mai grave, deteriorand  componentele instalatiei. Este suficient sa ne gandim la fenomenele de corodare ale materialelor care au loc in prezenta oxigenului. Corodarea nu implica numai deteriorarea suprafetelor sau a componentelor, dar si formarea impuritatilor ce sunt transportate de catre fluid in toata instalatia. Aceste impuritati sunt in primul rand de natura feroasa si tind sa se depuna in cadrul pompelor de circulatie ce functioneaza cu magneti permanenti. Astfel, aceste impuritati obtureaza atat schimbatorul de caldura al centralei de incalzire, cat si interiorul radiatoarelor, reducand astfel suprafata de degajare a caldurii.Aerisire Caleffi

O alta problema legata de prezenta aerului o reprezinta cavitatia, sau formarea bulelor de vapori din interiorul fluidului. Acest fenomen apare atunci cand presiunea scade pana la atingerea presiunii de vaporizare, generand microbule, sau fenomenul de cavitatie. Aceste cavitatii rezista numai pana cand se ajunge intr-o zona calma de stagnare: atunci presiunea nu mai este suficienta  pentru a contracara presiunea hidrostatica si din acest motiv bulele implodeaza, deteriorand astfel componentele cu care intra in contact.

Adesea se considera ca este suficient sa se acorde atentie in timpul umplerii instalatiei pentru a rezolva problema. In realitate, aerul din interiorul instalatiei poate fi generat de alte fenomene ce adesea nu pot fi controlate: de exemplu aerul poate exista dizolvat in apa rece utilizata pentru umplere.

In aceasta situatie dezaeratoarele automate sunt in mod cert utile, mai ales in punctele in care fluidul nu este turbulent, adica acolo unde aerul se acumuleaza datorita fenomenelor fizice. Dezaeratoarele sunt concepute special pentru a separa microbulele din fluid astfel incat sa fie eliminate inainte de a ajunge in instalatia de incalzire, eficientizand astfel functionarea acesteia.

Dezaeratoarele au o configuratie ce permite incetinirea fluidului ce le traverseaza, obligand microbulele de aer sa fuzioneze, formand bule mai mar si sa se deplaseze in partea superioara a dezaeratorului. De aici dezaeratorul automat din partea superioara  dispozitivului evacueaza bulele de aer din instalatie.Dezaerator Caleffi

Prin prisma explicatiilor anterioare se constata ca dezaeratoarele devin esentiale pentru buna intretinere a sistemului de climatizare si pentru a garanta un randament optim in timp, totusi nu este mereu simplu sa se gaseasca un tronson de tevi adecvat pentru instalarea lor la iesirea din cazan.

In  mod normal, pentru a garanta functionarea corecta, dezaeratoarele de mare capacitate trebuie sa fie instalate in pozitie verticala, pe un tronson de tevi orizontale la iesirea din centrala/cazan. Totusi, in cazul microcentralelor a fost necesar sa se studieze un model de dezaeratoare cu racord orientabil ce permite instalarea acestuia si pe traseele de tevi verticale, garantand astfel eliminarea aerului in mod eficient.

Avand in vedere ca fiecare dezaerator isi optimizeaza capacitatea sa de lucru pana la un anumit debit limita ce il poate traversa, este important sa se cunoasca debitul instalatiei. Acesta asigura atat functionarea dezaeratorului de mare capacitate, cat si incetinirea adecvata a fluxului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *