Cronotermostatul, robineții termostatabili, sondă exterioară

robineti calorifere danfossCRONOTERMOSTATUL, ROBINEȚII TERMOSTATABILI,
SONDĂ EXTERIOARĂ
Cu toții conștientizǎm în momentul de fațǎ, importanța consumului de energie termicǎ pentru încǎlzirea clǎdirilor și necesitatea realizǎrii unor economii în ceea ce privește energia. Temperatura de 19 – 200C este cea mai practicatǎ în țǎrile din Europa de Vest. Dacǎ creștem
pemperatura pânǎ la 22 – 230C vom avea o majorare a consumului de combustibil cu 20%.
În același timp, ar trebui sǎ realizǎm faptul cǎ o instalație de încǎlzire chiar bine realizatǎ, dacǎ nu este automatizatǎ/comandatǎ corect (cronotermostat de ambianțǎ, sondǎ exterioarǎ de temperaturǎ, robineți dotați cu capete termostatate simple sau programabile) consumurile de energie termicǎ sunt cu cel puțin 30 % mai mari decât în cazul unei automatizǎri corecte. În plus, ținând cont de faptul cǎ încǎlzim diferit în zone diferite cu ajutorul robineților termostatabili și cǎ sonda de temperaturǎ exterioarǎ adapteazǎ temperatura agentului termic produs de centralǎ termica la temperatura aerului din exteriorul locuinței, obținem o economie suplimentarǎ de combustibil/bani de încǎ cel puțin 10 %.
În total, economia de combustibil/bani, este de 30%.
Funcțiile celor 3 dispozitive sunt urmǎtoarele:
1. Cronotermostatul menține temperatura constantǎ în zona în care este montat și, în plus, se pot programa temperaturi interioare diferite și programe de încǎlzire pe intervale orare și zile diferite. Atenție, acesta controleazǎ temperatura doar în zona in care este montat și trebuie sǎ avem grijǎ sǎ fie instalat astfel încât acesta sǎ nu opreascǎ centrala atâta timp cât în celelalte zone nu s-a realizat temperatura setatǎ pe capetele termostatate. În concluzie, cronotermostaul se monteazǎ in zona cea mai friguroasǎ din casǎ pentru a permite centralei sa funcționeze atât pentru realizarea temperaturii în zonele calde, cât și în zonele reci ale locuinței.
Exemplu de economie realizatǎ: În zona Muntenia Sud, în exteriorul Bucureștiului, casǎ cu suprafața de 150 m2, izolatǎ la exterior cu polistiren grosime 10 cm, la pod cu vatǎ mineralǎ grosime 10 cm, geamuri termopan, 4 persoane, 3 bǎi, consumul de gaze naturale în sezonul 2013 – 2014 (15 octombrie – 1 aprilie) a fost de 2500m3 gaz natural – centralǎ cu funcționare in regim de condensație, în bani – cost reactualizat – 1.000 euro
Dupǎ montarea cronotermostatului, a sondei exterioare de temperaturǎ și a capetelor termostatate, consumul a scǎzut cu 800m3 în sezonul de încǎlzire 2014 – 2015 (15 octombrie – 1 aprilie), în condiții similare de temperatură exterioarǎ, adicǎ economia a fost de 300 euro.

2. Robineții termostatabili montați pe radiatoare și capetele termostatatice
mențin temperatura constantǎ în camerele în care sunt montate radiatoarele.

Pentru economii suplimentare, de combustibili/bani este bine sǎ montǎm capete mtermostatate programabile, pentru a realiza programǎri diferite zi/noapte și zile de lucru/ zile de weekend sau vacanțǎ.

3. Sonda exterioarǎ de temperaturǎ coreleazǎ temperatura aerului din exteriorul
locuinței cu temperatura agentului termic furnizat de centralǎ, in funcție de curba de încǎlzire reglat de operatorul service la punerea în funcțiune. Pe scurt, dacǎ afarǎ este foarte frig (-15/-200C), centrala lucreazǎ la o temperaturǎ de 65 0C (Tur), dacǎ afarǎ avem 0/-50C, centrala lucreazǎ la o temperaturǎ de maxim 500 C (Tur).

Exemplu reglare temperaturi/programe de încǎlzire:
Luni – Vineri, zonele de zi (living, bucǎtǎrie) programam 20-210C ziua (6:00 – 23:00) și 180C
noaptea (23:00 – 6:00). În aceleași zile, în zonele de noapte (dormitoare), se vor comanda 16 – 170C ziua și 19 – 200C noaptea. În bǎi este bine sǎ avem o temperaturǎ constantǎ de 22 – 230C, în situația în care suntem în permanențǎ acasǎ.
În weekend, dacǎ nu suntem prezenți în locuințǎ, putem programa sǎ avem în toate zonele o temperaturǎ de 160 C.
În urma studiilor (sursa http://conseils-thermiques.org/contenu/regulation_chauffage.
php) s-a demonstrat faptul cǎ 10C încǎlzit suplimentar în interiorul locuinței peste temperatura de confort, crește consumul de combustibil, respectiv în bani cu 7%.

Acum:
800m3 produc într-un an: 800m3 gaz x 10 kwh/m3 gaz x 0.22 kg CO2/kwh =1.760 kg CO2.
Pentru absorbția acestei cantitǎți de CO2 ar fi necesari: 1.760 kg CO2: 100 kg CO2 absorbit/
copac = aproape 18 copaci salvați în ceea ce privește emisiile de CO2. Aceștia vor fi protejați și vor absorbi emisiile de CO2 care se produc în mod natural.

Cronotermostatele, robineții termostatabili și capetele termostatabile nu produc zgomot și nu ocupǎ spațiu. Acestea reprezintǎ o soluție tehnologicǎ modernǎ și de viitor și respectǎ
obligațiile impuse de Regulamentul 813/2013, adoptat la 2 August de Comisia Europenǎ, care impune obligativitatea montǎrii acestora începând cu 26 septembrie 2015. Dupa instalare, practic costurile de service și de exploatare tind spre zero, nu necesitǎ intervenții sau autorizații de funcționare.


În plus, datoritǎ faptului cǎ reduc timpul de funcționare al microcentralei cu 30 %, prelungim durata de viațǎ a acesteia și costurile de service scad cu valoarea menționatǎ.


În Uniunea Europeana legislația prevede cǎ pânǎ în 2020 sǎ se reducǎ emisiile de CO₂ cu
20% și 20% din totalul energiei consumate sǎ fie asiguratǎ din surse regenerabile.
Cronotermostatele, robineții termostatabili și capetele termostatate contribuie fundamental
la realizarea acestui obiectiv care ne va permite nouǎ și generațiilor viitoare sǎ putem
trǎi civilizat, sǎnǎtos și sigur pe planeta noastră.

FARĂ CRONOTERMOSTAT
ROBINEȚII TERMOSTATABILI
SONDĂ EXTERIOARĂ
CU CRONOTERMOSTAT
ROBINEȚII TERMOSTATABILI
SONDĂ EXTERIOARĂ
economie cronotermostat

Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *