Solutii Eco

Surse de iluminat cu led

Surse de iluminat cu led

Cu toții conștientizǎm în momentul de fațǎ, importanța consumului de energie electricǎ pentru iluminat într-o clǎdire și faptul cǎ trebuie sǎ realizǎm economii substanțiale de energie.

Radiaţii: CI-LED nu emite ultraviolete şi radiaţii infraroşii

Impactul asupra mediului: Implementarea soluţiilor cu LED-uri pentru iluminat mplică si o serie de beneficii în domeniul mediului şi dezvoltării durabile:

În același timp, ar trebui sǎ conștientizǎm faptul cǎ o instalație de iluminat dacǎ nu este dotatǎ cu LED-uri, consumǎ energie electricǎ de 8-9 ori mai mult, în cazul în care se folosesc lǎmpi cu incandescențǎ. Consumul redus cu peste 80% contribuie la reducerea poluării şi la conservarea combustibililor fosili ţinând cont că peste 70% din energia electrică consumată în România este produsă prin tehnologii de ardere a cobustibililor fosili cu efecte dezastruoase asupra mediului. Durata de viaţă de 3 ori mai mare duce la reducerea deşeurilor provenite de la lămpile uzate. 
Un LED (light-emitting diode, însemnând diodă emițătoare de lumină) este o diodă semiconductoare ce emite lumină la polarizarea directă a joncțiunii p-n. Efectul este o formă de electroluminescență. Beneficiile utilizării LED-urilor faţă de soluţiile folosite până acum pentru iluminatul pot fi evidenţiate printr-o comparaţie a performanţelor acestora. Compatibilitatea cu modulele fotovoltaice

CI-LED pot fi  alimentate la o tensiune de 24Vcc ceea ce face posibilă alimentarea acestora cu module fotovoltaice individuale devenind independente din punct de vedere energetic faţă de reţea.

Economia de energie: Randamentul sistemelor de iluminat cu LED-uri este superior lămpilor cu incandescenţă şi respectiv lămpilor cu descărcare în gaz adică, la aceeaşi putere consumată produc cu mult mai multă lumină sau, altfel spus, pot produce aceeaşi lumină ca şi lămpile obişnuite la o putere consumată mult mai mică, economisindu-se astfel energia şi reducând factura de energie electrică cu 50 – 80%. 

Durata de viaţă: Dispozitivele LED clasice au o durata de viaţă de 100.000 ore, pentru o scădere a gradului de iluminare la 80%, iar pentru modulele cu LED-uri înglobate în corpurile de iluminat, se garantează minim 50.000 ore. Această durată de viaţă foarte ridicată a LED-urilor conduce la costuri reduse de mentenanţă a sistemului de iluminat şi oferă oportunitatea reducerii costurilor reale de investiţii. Spre comparaţie, lămpile cu incandescenţă au o durata de 1.000 – 2.000 ore, iar lămpile compacte fluorescente ajung la 8.000 – 15.000 ore.

În construcţia şi utilizarea LED-urilor nu se folosesc materiale toxice precum mercur, plumb sau tungsten spre deosebire de tuburile fluorescente, lămpile cu vapori de mercur şi cele de sodiu, respectiv cele cu incandescenţă.

Exemplu de economie

– Casa 150 m2, 5 camere, 3 bai, bucatarie:

– iluminat interior 20 leduri x 4 W(living – 5 buc, bucatarie – 2 buc, hol – 2 buc, 3 bai – 6     buc, 2 dormitoare – 4 buc), iluminat exterior 2 leduri – 10 W

– iluminat interior – living, bucatrie, hol – 6h/zi, baie – 2h/zi, dormitoare – 2h/zi

– iluminat exterior – 10h/zi

Dupa ce facem calculele rezulta in cazul LED-urilor o valoare a facturii de 500 Wh/zi x 30 zile = 15 KWh/luna x 0.67 lei/KWh = 10 lei/luna, adica 120 lei pe an.

Eficienţa luminoasă ≥80 Lm/W: Sistemele cu LED-uri produc mai multă lumină pe watt consumat decât lămpile obişnuite.

In cazul iluminatului cu becuri cu incandescenta, deoarece consumul de energie electrica este de 8 ori mai mare, ar rezulta o factura de 80 lei/luna – 960 lei/an si un consum de energie de 120 KWh/luna -1440 KWh/an
Culoarea: Sistemele cu LED-uri pot emite nuanţa de lumină – culoarea dorită fără utilizarea unor filtru  de culoare. Lumină caldă, neutră sau rece obţinută, este foarte apropiată de lumina naturală, arată adevărata culoare a obiectelor şi sporeşte confortul şi vizibilitatea pe timp de noapte Economia pe care o realizam cu ledurile in comparatie cu becurile cu incadescenta este de 840lei/an, adica amortizam contravaloarea LED-urilor intr-o jumatate de an -1260 KWh/an, ceea ce inseamna aprox. 700 kg CO2 mai putin emis in atmosfera si aproape 7 copaci salvati.

Timpul de pornire-oprire: din momentul alimentării, CI-LED luminează practic instantaneu la intensitate maximă fără a avea întârzieri şi suportă foarte bine regimurile pornit-oprit, spre deosebire de lămpile cu vapori metalici sau cele cu vapori cu sodium

Tensiunea de alimentare: CI-LED lucrează la o tensiune de alimentare în gama 85-264Vca

Intensitatea luminoasă: Fiecare LED are o intensitatea luminoasă constantă indiferent de fluctuaţiile tensiunii de reţea

Factorul de putere: Sistemele CI-LED au factorul de putere mai mare de 0,98 [acesta este 0,5 pentru lămpile cu sodiu] ceea ce reduce substanţial pierderile suplimentare în reţea şi se obţine reducerea consumului de energie electrică

Fata de iluminatul cu becuri economice avem o economie de bani/energie/CO2 de 40 %.
Dupa instalare, practic costurile de service si de exploatare tind spre zero, nu necesita interventii sau autorizatii de functionare. In plus, datorita faptului ca au durata de viata de cel putin 10 ani si nu produc aproape deloc caldura, costurile de intretinere tind spre zero. In Uniunea Europeana legislatia prevede ca pana in 2020 sa se reduca emisiile de dioxid de carbon cu 20 % si 20 % din totalul energiei consumate sa fie asigurata din surse regenerabile. LED-urile contribuie fundamental la realizarea acestui obiectiv care ne va permite noua si generatiilor viitoare sa putem trai civilizat, sanatos si sigur pe planeta noastra.
     BEC INCADESCENT                  BEC LED

LED

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *