Echilibrare hidraulica în calorifere
Scopul echilibrarii hidraulice intr-un sistem de incalzire este de a distribui caldura in mod egal la toate caloriferele. In sistemele dezechilibrate, unele incaperi sunt adesea supraincalzite, in timp ce caloriferele din alte incaperi raman relativ reci. Profesionistii se refera adesea la acest proces ca fiind „reglajul hidraulic”.
Caloriferele dezechilibrate nu pot incalzi la valoarea nominala, ceea ce face ca in unele zone din locuinta sa nu se poata asigura un minim de confort. Acest lucru inseamna ca agentul termic care vine de la sursa de incalzire (microcentrala, cazan, pompa de caldura) nu este distribuita in mod egal si ca poate deveni o problema, in timpul noptilor geroase de iarna, cand ai nevoie de caldura.
- De ce este importanta echilibrarea corecta a instalatiei de incalzire
- Cum se realizeaza reglajul hidraulic
De ce este importanta echilibrarea corecta a instalatiei de incalzire?
Controlul atent al incalzirii cu calorifere este esential, pentru a obtine confortul termic dorit si pentru a face economii. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este de a instala robinete termostate pe calorifere si de a regla functionarea acestora. Caloriferele trebuie sa fie in stare buna, pentru ca sistemul sa fie eficient. Pentru a putea avea debitul de agent termic corect care ajunge in calorifere, este necesar sa echilibrezi sistemul de incalzire.
Echilibrarea hidraulica poate economisi o multime de bani si iti poate creste considerabil confortul de viata. Daca observi semne cum ar fi distributia slaba a caldurii sau zgomote in instalatie, merita sa efectuezi aceasta procedura. Cu toate acestea, trebuie sa tii cont si de faptul ca sursa de incalzire (microcentrala, cazan, pompa de caldura, etc.) trebuie sa indeplineasca anumite cerinte.
De asemenea, echilibrarea hidraulica a incalzirii prin pardoseala poate fi realizata oricand, iar aceasta este o procedura utila. Cu toate acestea, este mai complicata si, prin urmare, mai costisitoare decat echilibrarea hidraulica a caloriferelor conventionale.
Verifica periodic daca, in casa ta, caloriferele se incalzesc aproximativ in acelasi ritm. In caz contrar, echilibreaza din nou. Acum ca stii cum sa procedezi, sursa de incalzire va distribui caldura in mod egal si te vei putea bucura de o casa incalzita uniform, in fiecare dimineata si seara.
Beneficii
- Sistemul de incalzire utilizeaza mai putin combustibil, pentru a produce aceeasi putere de incalzire
- Cantitatea de emisii produse de sistemul de incalzire scade, datorita consumului mai mic de combustibil
- Caldura este distribuita uniform in toate incaperile si etajele
- Economisesti bani pe termen lung
- Un sistem de incalzire bine reglat imbunatateste confortul locuintei
- Se elimina zgomotele enervante
Cum se realizeaza reglajul hidraulic?
Denumita echilibrare hidraulica a caloriferelor, de catre expertii in domeniu, aceasta operatiune poate fi realizata fie de catre firme ce ofera servicii de reglaj profesionale, fie de catre proprietarul locuintei. Pentru a echilibra sistemul, tehnicianul calculeaza dimensiunile incaperilor, suprafetele peretilor, ferestrelor si distantele dintre caloriferele individuale si sursa de incalzire.
Apoi, utilizeaza aceste calcule, pentru a regla robinetele de retur care trebuie sa fie montate obligatoriu pe fiecare calorifer. Astfel, se obtine o distributie echilibrata a debitului de agent termic si implicit a puterii de incalzire constanta necesara in fiecare incapere.
De la sursa de incalzire, debitul de agent termic (apa calda) este vehiculat in instalatie, cu ajutorul unei pompe de circulatie. Aceasta apa trebuie sa fie impartita in mod corespunzator la toate radiatoarele, in functie de cererea de incalzire (marimea) acestora. Instalatia de incalzire functioneaza in circuit inchis, adica agentul de termic de la sursa ajunge la calorifere (turul instalatiei) si de aici, dupa ce a cedat caldura, se intoarce la sursa de incalzire (returul instalatiei), de unde circuitul se reia. Circulatia agentului termic tur-retur este asigurata de pompa de circulatie.
In primul rand, pentru a obtine debitul corect in calorifer, trebuie sa obtii debitul corect in tot sistemul de incalzire. Pentru aceasta, trebuie sa reglam debitul pompei, pentru a se potrivi sistemului.
Un debit prea mic va insemna ca nu se incalzeste suficient casa, deoarece temperatura medie a radiatoarelor este prea scazuta. Daca pompa este prea mare, aceasta va irosi exponential energia si va reduce, de asemenea, efectul de condensare la cazan, prin cresterea temperaturii de retur. Inginerii ar putea fi tentati sa sugrume pompa prin inchiderea robinetelor pentru a reduce debitul, dar acest lucru risipeste si mai multa energie.
Din fericire, aproape toate cazanele moderne cu modulatie incorporeaza controlul pompei legat de arzator. Acesta regleaza in permanenta viteza pompei, pentru a oferi debitul corect in raport cu aportul de caldura. Efectueaza o verificare rapida a sursei de caldura, pentru a te asigura ca aceasta are un DT/debit aproximativ corect. Nu iti face griji daca DT-ul este cu 10-20% mai mic: acest lucru nu conteaza prea mult, in acest stadiu.
Pentru ca echilibrarea hidraulica sa fie posibila, trebuie sa fie indeplinite anumite cerinte: sistemul de incalzire trebuie sa aiba un sistem cu doua conducte, iar caloriferele trebuie sa aiba un racord cu robinet de retur.
Daca aceste conditii sunt indeplinite, poti incepe sa colectezi datele necesare. Prezentarea planului locuintei face ca inspectia sa fie mult mai usoara si mai precisa, deoarece, cu cat lipsesc mai multe informatii, cu atat efectul echilibrarii hidraulice este mai mic. Pe scurt, sunt necesare urmatoarele date:
- dimensiunea incaperilor
- puterea termica a caloriferelor
- distanta dintre calorifere si pompa de circulatie
- debitul pompei
- estimare necesar de caldura pentru fiecare incapere
Pe baza acestor date, se calculeaza sarcina de incalzire a fiecarei incaperi in parte. Aceste valori, la randul lor, sunt comparate cu sarcina reala de incalzire a caloriferelor, dupa care se poate optimiza reglajul robinetelor de retur.
Cum sa echilibram caloriferele
Modalitatea principala prin care instalatorii echilibreaza caloriferele (daca le echilibreaza) este „simtind temperatura medie a caloriferului” si ajustand robinetul de retur pana cand simt aceeasi temperatura medie. Bineinteles, exista si varianta mai buna prin care se determina exact temperatura pe calorifer (se masoara).
Prin utilizarea unei sonde de temperatura pe tur si pe retur la calorifere si reglarea robinetelor de retur pentru a obtine aceeasi diferenta de temperatura tur-retur, se asigura ca debitele sunt corecte in raport cu dimensiunea sau puterea caloriferului respectiv.
Sursa foto: Shutterstock
Pingback: Tips & tricks pentru calorifere și pentru toată instalația de încălzire a locuinței ⋆ Ioana Radu