Earth Overshoot Day – Ziua din care începem să consumăm resursele generațiilor următoare

Actualizat la 20 November, 2018 at 09:47 am

Începând cu data de astăzi, 1 august 2018, omenirea își va fi consumat toate resursele pe care planeta le putea reînnoi în decursul acestui an. Acest lucru semnifică că Terra va fi poluată mai mult decât poate absorbi. Pentru a înțelege total efectul acestei depășiri, este necesar să adăugăm că până la sfârșitul anului vom trăi „pe datorie” alimentându-ne doar din resursele generațiilor viitoare.

Populația trăiește în acest moment consumând resurse în exces, efectele fiind deja vizibile – temperaturi neobişnuite, schimbări climatice, fenomene meteo extreme, deșertificare, lipsa apei, dispariţia unor specii de plante si animale.

Acest calcul îngrijorător aparține ONG-ului Global Footprint Network, organizație care a tras alarma în nenumărate rânduri demonstrând că în fiecare an termenul de depășire se devansează constant. Această „zi a depășirii” (Overshoot Day) este calculată luând în considerare amprenta de carbon și resursele consumate pentru pescuit, creșterea animalelor, culturi, construcții și utilizarea apei. Emisiile de CO2 reprezintă factorul cel mai important în ceea ce priveşte depăşirea, deoarece reprezintă 60% din amprenta ecologică globală.

Dacă anut trecut această dată a fost stabilită în 2 august, iar în 2016 pe 3 august, este evident câ ne îndreptăm către o perioadă neagră în istoria omenirii. Îngrijorător este faptul că în 1970, “ziua depășirii” era aproape de finalul anului, pe 23 decembrie. Mai mult, în 1961, oamenii utilizau doar două treimi din resursele naturale disponibile.

Datoria noastră este de a integra o abordare ecologică în planul de dezvoltare pentru următorii ani și de a adopta inițiative pentru reducerea emisiilor de carbon. Din cauza consumului excesiv și risipei, populația Terrei are nevoie de echivalentul a 1,7 planete pentru a-și acoperi nevoile.

Pentru a veni în ajutorul celor care doresc un viitor frumos pentru urmași, Romstal a luat măsuri pentru dezvoltarea şi privilegierea energiei verzi. Astfel, compania noastră comercializează nenumărate produse ecologice care ajută în mod direct la reducerea gradului de poluare.


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

romeo

In echipa Romstal din 2007

romeo has 758 posts and counting. See all posts by romeo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *