Resursele planetei – o problema pe care suntem datori sa o rezolvam

Dupa cum bine stiti, de la inceputul anului, Romstal a demarat o campanie intitulata Am trecut pe verde care incurajeaza comercializarea produselor prietenoase cu mediul inconjurator. Ne-am asumat schimbarea in bine a mediului prin recomandarea produselor care reduc consumul de apa, energie si de CO2.

EArth

Acest deziderat nu vine la un moment mai potrivit ca cel de fata deoarece planeta pe care traim si o iubim trece prin momente extrem de dificile. Ecologistii ne atentioneaza ca resursele regenerabile de pe Terra sunt consumate intr-un ritm ametitor. Asta de la an la an. S-a ajuns astfel ca astazi 8 august sa consumam toate resursele pe care planeta le-ar fi oferit omenirii pana la sfarsitul acestui an. Earth 2Asadar sarbatorim Earth Overshoot Day, o sarbatoare mai mult decat amara. Ingrijorator este faptul ca anul trecut resursele fusesera finalizate cu 5 zile mai tarziu, pe 13 august. Trendul se mentine inca din 1970, sustin cercetatorii, care se confrutau atunci pentru prima data cu o situatie de gen. Numai ca data la care resursele fusesera consumate atunci era aproape de sfarsitul anului calendaristic, pe 23 decembrie. Ca sa realizam cu ce viteza am ajuns sa devoram atat de importantele resurse nu putem decat sa facem un salt in timp. Mai intai ajungem pana in 1980 cand termenul setat ajunsese la 3 noiembrie. Peste alti 10 ani gaseam Earth Overshoot Day pe 13 octombrie. Iar putin dupa intrarea in noul mileniu, in anul 2005, data limita ajunsese 3 septembrie.

Earth 1Efectele consumului exagerat sunt deja bine cunoscute – lipsa de apa, desertificarea, eroziunea solului, despaduriri, scaderea productivitatii agricole si a stocurilor de peste sau disparitia unor specii de animale sau plante. Cauza principala a acestei situatii o constituie emisiile de dioxid de carbon, care reprezinta 60% din amprenta noastra ecologica globala. In conditiile de fata avem nevoie de echivalentul a 1,6 planete pentru a raspunde nevoilor speciei.

 

Faptul ca vom trai pe credit pana la sfarsitul anului nu ne poate face decat sa devenim mai responsabili. Momentul schimbarii nu poate veni mai tarziu decat ACUM. 


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

romeo

In echipa Romstal din 2007

romeo has 758 posts and counting. See all posts by romeo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *