Detectoarele de gaz – o necesitate nu o optiune!

Actualizat la 16 May, 2014 at 11:12 am

1. Am nevoie de un detector de gaz metan sau monoxid de carbon?

Frecvent apar la stiri accidente cauzate de scapari de gaz metan sau intoxicatii cu monoxid de carbon. Toate aceste tragedii ar putea fi evitate, daca populatia ar fi informata corespunzator despre pericolele asociate cu cele doua tipuri de gaze.

Daca aveti in casa o centrala termica sau aparate de gatit ce functioneaza cu gaz metan, exista probabilitatea unor scapari de gaz metan care se acumuleaza si, ajungand la o anumita concentratie,  exista riscul exploziei.

Monoxidul de carbon apare ca un rezultat al arderii incomplete a diversi combustibili si poate fi periculos pentru sanatatea si viata dumneavoastra. Boilere, seminee, aparate de gatit, sobe, centrale termice pe lemne sau gaz, toate prezinta riscul intoxicarii. De asemenea, in garaje in care un automobil sta cu motorul pornit si in spatii insuficient ventilate pot aparea niveluri periculoase de monoxid de carbon in aer. Din cauza confundarii simptomelor intoxicarii cu monoxid de carbon cu cele de raceala sau gripa, multa lume ignora ceea ce poate fi un mediu extrem de periculos pentru sanatatea lor. Majoritatea acestor accidente  teribile se produc iarna, cand spatiile sunt mai putin ventilate, diverse aparate de incalzit sunt in uz (producand arderi si deci monoxid de carbon), iar simptomele sunt ignorate din cauza predispozitiei sezoniere catre raceli si gripe.

Romstal si Primatech pun siguranta inainte de orice si ofera solutii eficace si de durata pentru a educa si proteja populatia impotriva acestor riscuri. In continuare, trecem prin cateva notiuni de baza in ceea ce priveste siguranta la gaz.

2. Ce sunt aceste gaze si cum ma afecteaza pe mine?

Dupa cum aminteam in paragraful anterior, Gazul Metan (CH4) este un gaz incolor, mai usor decat aerul, ce arde cu o flacara putin luminoasa, dar care degaja cantitati mari de caldura. Este prezent in majoritatea locuintelor prin retelele de gaze naturale ce acopera majoritatea oraselor din tara. Principala masura de siguranta pe care distribuitorii de gaze naturale au luat-o pentru a asigura siguranta consumatorilor este adaugarea unui agent olfactiv in gazul distribuit, cu un miros puternic, usor de simtit atunci cand au loc scapari. Din pacate, persoanele cu un simt al mirosului slabit (batrani sau chiar persoane in putere, dar suferind de raceli sau gripe care le afecteaza simtul olfactiv) nu pot simti acest miros si se expun unui risc ridicat in cazul in care apar scurgeri de gaz metan.

 Atunci cand concentratia de gaz metan in aer este intre Limita Inferioara de Explozie (LIE) – 5% si Limita Superioara de Explozie – 15%, orice sursa de aprindere il face sa explodeze. In general, datorita aditivului olfactiv, mirosul de gaz metan poate fi simtit pana in 2% LIE, dar chiar si cei fara probleme de miros pot trece peste aceasta limita fara a sesiza prezenta gazului, daca eliberarea se face gradat si intr-un timp indelungat si apare oboseala olfactiva.

Cea mai posibila sursa de scapari de gaz in locuinte sunt aparatele casnice si legaturile dintre aparate si instalatiile fixe din cladiri, urmata de utilizarea masinilor de gatit sau bolierelor fara dispozitive de control al flacarii. Exploziile cauzate de gazul metan sunt deosebit de periculoase atat pentru locuitorii apartamentelor in care se produc, cat si pentru vecinii acestora si apartamentele lor.

De aceea recomandam instalarea unui detector de gaz metan Primatech acolo unde scaparile de gaz metan pot aparea, pentru a preveni acumularile si evita dezastrele ce survin.

detector de gazdetectoare de gazeMonoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, neiritant care omoara tacut un numar ingrijorator de oameni anual. El este produs in timpul arderii incomplete a materialelor care au in componenta lor carbon, de exemplu combustibili solizi (carbune, lemn), combustibili lichizi (petrol, benzina) si combustibili gazosi (gaz natural, gaz de iluminat si GPL). Probleme foarte serioase pot aparea atunci cand aparatele care functioneaza pe baza de combustibil nu sunt corect ventilate. In locuinte, aparatele de incalzit si cele de gatit sunt posibile surse de monoxid de carbon.   Desi in mod normal nu apar concentratii mari in urma unei arderi eficiente, arzatoarele prost intretinute sau deteriorate pot emana cantitati mari de monoxid de carbon, sau in cazul in care hornurile sunt dimensionate necorespunzator, blocate, deconectate sau prezinta intreruperi partiale.  In plus, in anumite conditii climatice se poate produce un tiraj invers. Acesta este un fenomen temporar care poate aparea la anumite tipuri de aparate, chiar si atunci cand acestea sunt corect intretinute. 

monoxid de carbon

O alta sursa de monoxid de carbon intr-un mediu neindustrial este constituita de motoarele cu ardere interna. Motoarele cu ardere interna care functioneaza intr-un spatiu inchis produc rapid niveluri periculoase de monoxid de carbon. 

Monoxidul de carbon este absorbit prin plamani, difuzeaza prin membrana capilara alveolara si se leaga ireversibil de hemoglobina formand carboxihemoglobina (COHb). 

 O concentratie mare de monoxid de carbon este periculoasa chiar si pentru scurt timp, dar si o concentratie relativ redusa poate avea efecte letale in cazul unei expuneri indelungate. Simptomele care apar ca urmare a expunerii la monoxid de carbon sunt urmatoarele: dureri de cap, ingreunarea respiratiei, oboseala, greata, ameteala, pierderea memoriei si a concentrarii, simptome care progreseaza rapid catre coma si deces. 

Deoarece monoxidul de carbon este un gaz fara miros, fara gust si fara culoare, deci nu poate fi perceput prin simturi, oamenii s-ar putea sa nu stie ca sunt expusi. Victimele nu ar putea stabili cauza simptomelor si, adesea, aceastea sunt confundate cu simptomele gripei. 

Senzorul electrochimic din detectoarele de monoxid de carbon Primatech detecteaza cu acuratete concentratia de monoxid de carbon si alarmeaza inainte ca ea sa devina daunatoare. Un detector de monoxid de carbon previne intoxicatiile, iar prezenta lui in spatii de risc este garantia sigurantei, nu doar o masura de prevedere.

3. Cum si unde se instaleaza un astfel de detector?

Detectorul de gaz metan trebuie instalat in incaperea unde exista cea mai mare probabilitate de aparitie de scapari de gaze. Aceasta poate fi bucataria datorita prezentei masinii de gatit si a altor aparate ce functioneaza pe baza de gaz. El se plaseaza deasupra zonelor cu posibile scapari de gaze si aproape de nivelul plafonului (in mod normal la 30 cm de tavan), intr-un loc unde curentii de aer nu sunt opriti de obstacole (obiectele de mobilier, etc.), pentru ca gazul metan, mai usor decat aerul, va avea tendinta sa se ridice si va umple intreg spatiul din incapere situat deasupra nivelului la care s-au localizat scaparile de gaze.  

detector de gazeDetectorul de gaz metan nu ar trebui instalat intr-un spatiu inchis (de exemplu intr-un dulap, sau dupa o perdea), direct deasupra unei chiuvete, langa o usa sau o fereastra, langa o hota, acolo unde temperatura ar putea scadea sub -10 °C sau ar putea creste peste +40 °C, in zone cu praf excesiv, pentru ca murdaria si praful ar putea bloca senzorul, sau intr-o zona cu umezeala excesiva. 
De altfel, detectorul de gaz nu trebuie instalat deasupra sau langa aparatele cu gaz, deoarece pot aparea scapari mici de gaze care pot declansa alarme nedorite. Trebuie observat faptul ca aceste instalari langa masinile de gatit pot conduce la declansarea alarmei datorita vaporilor de la gatit, nu datorita scaparilor de gaze. In plus, imbacsirea cu grasimi poate impiedica o functionare corecta a aparatului.

Legat de amplasarea detectorului de monoxid de carbon, acesta urmeaza aceleasi indicatii generale, cu mentiunea ca trebuie plasat in camerele in care functioneaza aparate pe baza de combustibil si in care locatarii petrec cel mai mult timp, pentru a putea preveni acumularile periculoase de monoxid de carbon.

4. Ce fel de detector imi trebuie ca sa fiu protejat? De ce Primatech?

Atunci cand vrei sa te protejezi, nu exista jumatati de masura. Numai un detector testat  100% si fabricat la cele mai inalte standarde asigura utilizatorii sai ca se afla in deplina siguranta. Iar siguranta nu e siguranta daca nu e deplina. Un astfel de aparat trebuie sa alarmeze corect si prompt de fiecare data cand apar emanatii de monoxid de carbon sau acumulari de gaz metan, fara a da alarme false si fara a reprezenta o grija in plus pentru utilizator. Primatech cauta a extinde durata de viata a detectoarelor si ne asigura ca aparatele functioneaza intotdeauna in parametri optimi. Detectoarele noastre de gaz metan PREVENT 2000M au o durata de viata de 10 ani, cu obligativitatea schimbarii senzorului  dupa primii 5 ani. Am gandit acest model ca o investitie sigura in viitor, si am botezat-o "fara-griji" – clientii nostrii nu cumpara numai un aparat, ci garantia de a fi in siguranta un timp indelungat.15 ani

Mai mult decat atat, cupland detectoarele de gaz metan cu electrovalve instalate pe conducta de gaz furnizam sisteme automate de siguranta. Inainte ca nivelul de gaz metan sa devina periculos, detectorul alarmeaza vizual si acustic, si actioneaza electrovalva care opreste alimentarea cu gaz, evitand pericolul chiar si atunci cand nimeni nu este in preajma. In cazul detectoarelor de monoxid de carbon, alarma poate declansa un sistem de ventilare automat, pentru evitarea pericolelor.

De 15 ani fabricam si inovam in acest domeniu pentru a aduce siguranta in casele tuturor, lansand noi solutii si perfectionandu-le constant pe cele anterioare. Detectoarele noastre PREVENT 2000M si PREVENT 2000C sunt certificate la standardele europene cele mai stricte din domeniu. Pentru aceasta, au primit certificarea Kitemark, emisa de catre British Standards Institution, marca de incredere in randul populatiei Marii Britanii si distinctia cea mai inalta in domeniul bunelor practici si normelor de siguranta.

Siguranta nu e un domeniu flexibil si nu lasa loc de compromisuri. O solutie de protectie e buna numai atunci cand e completa si verificata, iar prin multiplele certificari si teste intreprinse cu minutiozitate, noi ne-am asigurat ca linistea noastra inseamna linistea clientilor nostri – fara griji, doar certitudini si calitate in siguranta.


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *