Detectoare de gaz pentru siguranța casei tale

Aici, la Romstal, ne-am propus sa atragem atentia asupra pericolelor inerente pe care le constituie improvizatiile de orice fel din casele romanilor. De aceea, in fiecare an, am pus la bataie mai multe premii pe site-ul dezastreledeacasa.ro, incercand sa declansam o campanie de educare a publicului in privinta pericolului realizarii micilor reparatii neavizate din casa sau a proiectelor facute de oameni neprofesionisti.

Stim foarte bine cate vieti se pierd anual din cauza improvizatiilor facute la instalatiile electrice sau de gaz. Pierderile financiare produse de accidentele care ar fi putut fi evitate sunt de asemenea uriase. Toate aceste neajunsuri sunt posibile din cauza neglijentei proprietarilor care angajeaza mana de lucru necalificata. Ingrijorator este faptul ca singurul criteriu pentru alegerile nefericite il reprezinta suma pe care “meseriasii” o pretind in schimbul serviciilor, una periculos de mica, ceea ce poate fi un indiciu vremelnic asupra calitatii viitoare a lucrarii.

Avariile, desi pot parea minore in multe cazuri, necesitand doar inlocuirea produselor si accesoriilor deja instalate (alta investitie, la care se adauga angajarea unui personal tehnic avizat) pot fi trecute cu vederea de unii utilizatori. Astfel se poate ajunge la situatiile nefericite pe care le aminteam, unele care nu ar mai putea fi reparate niciodata.

Unele dintre cele mai frecvente accidente sunt cauzate de scapari de gaz metan sau de intoxicatiile cu monoxid de carbon. Lucrarile de mantuiala la aparatele casnice sau legaturile dintre aparate si instalatiile fixe din cladiri sunt principala sursa de scapari de gaz in locuinte. Am vazut cu totii cat de periculoase sunt exploziile cauzate de gazul metan afectand nu numai locuitorii apartamentelor in care se produc ci si vecinii acestora.

S-a tot discutat in ultima perioada despre obligativitatea montarii detectoarelor de gaze. Chiar daca dispozitiile normelor tehnice pentru proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale spun ca montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar in situatia in care operatorul economic autorizat ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) constata, in urma verificarii sau a reviziei tehnice a instalatiei de utilizare, ca nu sunt îndeplinite conditiile tehnice de functionare in siguranta a instalatiei de utilizare a gazelor naturale, noi recomandam instalarea unui detector de gaz metan acolo unde scaparile de gaz metan pot aparea, pentru a preveni acumularile si evita dezastrele ce pot surveni.

Monoxidul de carbon este de asemenea un gaz periculos produs in timpul arderii incomplete a materialelor care au in componenta lor carbon, de exemplu combustibili solizi (carbune, lemn), combustibili lichizi (petrol, benzina) si combustibili gazosi (gaz natural, gaz de iluminat si GPL). In locuinte, aparatele de incalzit si cele de gatit sunt posibile surse de monoxid de carbon. Desi in mod normal nu apar concentratii mari in urma unei arderi eficiente, arzatoarele prost intretinute sau deteriorate pot emana cantitati mari de monoxid de carbon De asemenea pot aparea probleme in cazul in care hornurile sunt dimensionate necorespunzator, blocate, deconectate sau prezinta intreruperi partiale. 

O concentratie mare de monoxid de carbon este periculoasa chiar si pentru scurt timp, dar si o concentratie relativ redusa poate avea efecte letale in cazul unei expuneri indelungate. Simptomele care apar ca urmare a expunerii la monoxid de carbon sunt urmatoarele: dureri de cap, ingreunarea respiratiei, oboseala, greata, ameteala, pierderea memoriei si a concentrarii, simptome care progreseaza rapid catre coma si deces.

Senzorii din detectoarele de monoxid de carbon detecteaza cu acuratete concentratia de monoxid de carbon si alarmeaza inainte ca ea sa devina daunatoare. Un detector de monoxid de carbon previne intoxicatiile, iar prezenta lui in spatii de risc este garantia sigurantei, nu doar o masura de prevedere.

Prin instalarea detectoarelor, puteti împiedica intoxicatiile cu gaz, sufocarile si exploziile. Detectoarele permit sesizarea acumularilor de gaz (metan, butan, propan, monoxid de carbon – în functie de tipul de detector ales), înainte ca acestea sa devina periculoase pentru viata si bunurile dumneavoastra. Alarma este locala, atât auditiva cât si vizuala

Fiecare aparat este proiectat si calibrat pentru un anumit gaz, asadar un aparat calibrat pentru un anumit gaz nu poate fi folosit pentru a detecta un alt gaz. Detectorul de gaz trebuie instalat în încaperea în care probabilitatea scaparii de gaz este cea mai mare. Aceasta poate fi bucataria, datorita prezentei unui aragaz si a altor aparate casnice. Gazul metan, fiind mai usor decât aerul, are tendinta de a umple întregul volum situat deasupra nivelului scaparii. 


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

romeo

In echipa Romstal din 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *