Dedurizator apa: ce presupune dedurizarea apei si cum se realizeaza
Un dedurizator de apa indeparteaza mineralele care duc la aparitia apei dure, una dintre cele mai mari probleme gospodaresti. Expunerea la apa dura afecteaza electrocasnicele si instalatiile. La nivelul Romaniei, duritatea apei variaza de la un nivel sanatos, in limite legale (legea prevede minimum 5 grade germane-dH), la un nivel care depaseste acest prag, conform unui raport publicat de Asociatia Nationala de Protectie a Mediului.
Investitia intr-o statie de dedurizare a apei te va ajuta sa economisesti timp, energie si bani precum si sa iti protejezi locuinta.
Ce este duritatea apei
Poate ca ti-ai pus intrebarea „Ce este duritatea apei”. Proprietatea de duritate a apei apare atunci cand apa are un continut prea mare de saruri de calciu si magneziu. La nivelul Romaniei, legea prevede ca apa dura are cel putin 5 grade germane (°dH) insa nu se prevede o limita maxima legala, asa cum arata Legea nr. 458/2002 actualizata in 2011.
Poti avea apa dura atat la bloc, cat si la casa, daca extragi apa dintr-un put sau fantana. Cu alte cuvinte, este indicat sa apelezi la dedurizator pentru apa inclusiv daca stai la casa si ai o sursa proprie de apa.
Cat de dura este apa potabila
Pe langa legislatia romana care prevede ca apa dura are minimum 5 grade germane, sunt important de stiut cateva date legate de duritatea apei potabile si concentratiile de minerale:
- Apa cu duritate scazuta – 17,5-60 ppm carbonat de calciu (CaCO3);
- Apa cu duritate medie – 60-120 ppm carbonat de calciu;
- Apa dura – 120-180 ppm carbonat de calciu;
- Apa foarte dura – peste 180 ppm carbonat de calciu.
Cum stii ca ai apa dura in locuinta
Apa dura din locuinta se face simtita prin anumite semne:
- O anumita senzatie atunci cand te speli pe maini – chiar si daca te speli bine cu apa si sapun, daca vorbim de apa dura, va ramane o anumita pelicula pe maini;
- Unele urme – apa dura lasa depuneri pe unele accesorii sanitare, vase, tacamuri etc.;
- O presiune mai mica a apei – daca exista depuneri foarte mari de calciu si magneziu pe tevi, apa va avea dificultati sa treaca pentru a ajunge la robinet. Prin urmare, va scadea presiunea.
Expunerea la apa dura are efecte inclusiv asupra sanatatii:
- Un risc mai mare de pietre la rinichi – consumul regulat de apa dura poate creste nivelul carbonatilor de calciu si magneziu din urina, fapt care poate contribui la pietre la rinichi;
- Un risc mai mare de uscare a pielii mai ales pentru persoanele cu pielea sensibila – resturile lasate de apa dura pot afecta porii si pH-ul pielii. Prin urmare, tegumentul poate deveni uscat si iritat;
- Un risc mai mare de alergii pentru cei sensibili la saruri de calciu sau magneziu;
- Un risc mai mare de uscare a parului si scalpului.
Ce se intampla daca bei apa dura? In general, nimic. Este, de cele mai multe ori, o apa buna de baut insa poate pune probleme unor persoane cu probleme de sanatate. Daca realizezi ca ai apa dura acasa, cea mai simpla si eficienta solutie pe termen lung este sa instalezi un dedurizator de apa. Acesta elimina mineralele in exces si o lasa buna de baut, gatit si folosit in diferite activitati casnice.
Cum afecteaza apa dura electrocasnicele si instalatiile
Apa dura poate afecta in mod deosebit electrocasnicele si instalatiile din locuinta. In plus, va cauza costuri suplimentare. Iata in ce mod poate afecta apa dura electrocasnicele si instalatiile.
Electrocasnicele
Folosirea de apa dura poate, in timp, sa duca la depuneri calcaroase pe diferite componente si le reduce din eficienta. Fierul de calcat, cafetiera, masina de spalat rufe/vase, fierbator si alte aparate care folosesc apa pot fi afectate de apa dura.
Depunerile lasate de apa dura se acumuleaza si cauzeaza probleme. De exemplu, daca ai apa dura si folosesti masina de spalat vase, vei putea observa mici urme pe farfurii si pahare iar fierbatorul va necesita un timp mai mare pentru a incalzi apa.
Tevi si instalatii
Pe masura ce creste duritatea apei, tevile si instalatiile vor avea de suferit. Desi, teoretic, apa dura poate duce la depuneri pe orice tip de teava, de cele mai multe ori problemele majore apar mai ales pe tevile care transporta apa calda.
La un moment dat, prezenta calcarului, reduce din diametru tevilor si, astfel, afecteaza fluxul si presiunea apei, mai ales la robinet si la para de dus. In cazuri extreme, depunerile pot bloca in totalitate functionarea tevilor si pot aparea incidente precum spargerea lor pe fondul cresterii presiunii. Deoarece, este dificil sa vezi in interiorul instalatiilor, problema ramane netratata ani la rand si se face simtita la aparitia unui eveniment neplacut si costisitor.
👉 O masura buna de a intretine tevile este sa le cureti periodic. Citeste articolul Cum desfunzi chiuveta si tevile pentru a vedea cum poti avea grija de instalatii pentru ca ele sa aiba o durata lunga de viata.
Ce este dedurizarea apei
Dedurizarea apei este un proces prin care se reduce din continutul de calciu si magneziu al apei, cu ajutorul unui dedurizator.
Ce este un dedurizator si cum functioneaza
Un dedurizator de apa este un dispozitiv care are drept scop dedurizarea apei si functioneaza cu ajutorul unei rasini schimbatoare de ioni. Aceasta rasina se impregneaza cu ioni de sodiu care schimba ionii de calciu si/sau magneziu, iar procedura poarta numele de dedurizare. Exista doua tipuri de dedurizatoare de apa:
- Dedurizator de apa cu sare – este cel mai folosit. In momentul regenerarii, rasina este spalata cu o solutie salina, care reface ionii de sodiu. Cea mai buna sare pentru dedurizare este cea cu o puritate mare, de peste 99,8%. Cantitatea de sare folosita depinde de marimea dedurizatorului de apa (un dispozitiv mai mare are nevoie de mai multa sare), de duritatea apei si de frecventa de utilizare. Prin folosirea sa, dedurizatorul de apa se mentine functional pentru mai mult timp si reduce acumularile de depuneri pe obiecte sanitare, electrocasnice si instalatii;
- Dedurizator de apa fara sare – functioneaza pe acelasi principiu de inlocuire de ioni insa foloseste tehnologii avansate in locul sarii. Este mai scump decat un dedurizator de apa cu sare.
👉 Cauti un dedurizator de apa? Alege Romstal pentru a beneficia de consultanta tehnica de specialitate pentru a alege un dedurizator de apa potrivit nevoilor tale.
Care sunt beneficiile dedurizarii apei cu statii de dedurizare
Folosirea unei statii de dedurizare atunci cand ai apa dura in locuinta aduce mai multe beneficii:
- Elimina depunerile de calcar si previne formarea altora;
- Prelungeste durata de viata a electrocasnicelor;
- Sustine buna functionare a tevilor si instalatiilor;
- Te ajuta sa economisesti bani pe care i-ai fi dat pe inlocuirea unor electrocasnice;
- Ai pielea mai fina, neagresata de resturile de apa dura si parul plin de vitalitate;
- Ai hainele fine dupa spalare, fara balsam de rufe;
- Vei avea instalatii sanitare fara urme de calcar;
- Ai vase curate, fara resturi de calcar.
👉 Esti in cautarea de accesorii de dedurizare? Pe Romstal.ro vei gasi tot ce ai nevoie, de la kituri pentru a testa duritatea apei, la rasina schimbatoare de ioni si pastile de sare pentru dedurizarea apei.
Dedurizator vs decalcificator
Ambele dispozitive reduc cantitatea de saruri din apa potabila. Totusi, exista cateva diferente. Decalcificatorul te ajuta sa obtii apa decalcifiata, adica fara saruri de calciu in timp ce dedurizatorul reduce si sarurile de calciu si pe cele de magneziu din apa. Ambele contribuie la formarea calcarului.
Prin urmare, un dedurizator de apa este mai eficient pentru curatarea instalatiilor si mentinerea electrocasnicelor functionale.
Alte metode de dedurizare a apei
Pe langa folosirea unui dedurizator de apa ai si alte ajutoare. Iata alte metode de dedurizare a apei:
- Folosirea de filtre si sisteme speciale de filtrare, la intrare (la robinet) cat si la iesire;
- Folosirea unui sistem de osmoza inversa – foloseste o membrana semipermanenta care capteaza ionii de calciu, magneziu si microorganisme;
- Folosirea unui filtru de decalcifiere a apei.
De ce sa tii cont cand alegi un dedurizator de apa
- Cantitatea de rasina continuta – influenteaza capacitate de schimb a statiei de dedurizare precum si cantitatea de apa fara urme de „duritate”;
- Consumul de sare – o statie de calitate consuma 100-120 g/l de rasina;
- Daca rezervorul pentru apa sarata are platforma, racord de preaplin si flotor de siguranta.
In concluzie, prin dedurizarea apei se intelege indepartarea ionilor de calciu si magneziu. Reducerea duritatii se realizeaza cu ajutorul unui dedurizator de apa care se instaleaza la nivelul instalatiei de apa a locuintei. Daca si tu ai apa dura, este indicat sa investesti intr-un dedurizator de apa pentru a-ti proteja tevile si electrocasnicele.
Sursa foto: Romstal, Shutterstock 1, Shutterstock 2
Pingback: Cum Desfunzi Chiuveta si Tevile - Solutii Practice - Blogul Romstal