Articole recomandate

De ce sa folosesti filtre cu osmoza inversa la tine acasa?

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, unul dintre indicatorii nivelului de bunastare umana este accesul la apa potabila. Acesta se refera la accesul la apa curata, fara microorganisme patogene si componente toxice, care ar putea provoca imbolnaviri sau decese. In tarile dezvoltate, apa nu contine, de obicei, asemenea contaminanti periculosi pentru sanatate, dar componenta sa nu indeplineste intotdeauna cerintele standardelor mondiale in ceea ce priveste apa potabila.

Solutia la indemana oricui este un filtru de apa. Vom vorbi in cele ce urmeaza despre filtrele cu osmoza inversa si de ce este benefic sa folosesti unul pentru a purifica apa de acasa.

Ce este osmoza inversa

Osmoza inversa este o tehnologie de purificare a apei care utilizeaza membrane semipermeabile pentru a indeparta pana la 99,8% din elementele dizolvate in apa. Astfel, vei obtine o apa curata, fara impuritati, bacterii sau virusuri.

Primele membrane de osmoza inversa au fost inventate in anul 1959 si patentate in 1960. Primele filtre de apa casnice cu osmoza inversa au aparut in anul 1970. Ele erau folosite pentru a produce o apa pura, indiferent de calitatea apei de intrare.

Beneficiile filtrelor de apa cu osmoza inversa

Beneficiile acestor filtre sunt:

  • apa potabila de calitate perfecta – apa purificata cu osmoza inversa este complet sigura si sanatoasa pentru familia ta;
  • acces constant la apa curata in casa ta – nu mai este necesar sa cumperi si sa transporti apa imbuteliata;
  • economisesti bani – costul apei purificate prin osmoza inversa este semnificativ mai mic decat costul mediu al apei imbuteliate.

Dezavantajele filtrelor de apa cu osmoza inversa

Exista cateva dezavantaje pe care sa le iei in calcul daca vrei sa achizitionezi un filtru cu osmoza inversa. Iata care ar fi acestea:

  • consum de apa crescut – pentru un litru de apa purificata, sunt necesari aproximativ doi litri de concentrat (apa murdara). Asta inseamna ca cel putin 50% din apa merge la canalizare – in cazul celor mai eficiente filtre de pe piata;
  • dimensiunile filtrului – ocupa spatiu sub chiuveta;
  • necesitatea de a instala un reductor de presiune – in cazul unor fluctuatii de presiune in conducta.

Producatorii de sisteme de filtrare lucreaza constant la imbunatatirea echipamentelor. Astfel, exista pe piata un nou filtru ecologic, care asigura pana la 50% din randamentul apei tratate. Descopera oferta Romstal de filtre si rezerve filtre cu osmoza inversa.

Cum functioneaza osmoza inversa?

Iata care este procesul de filtrare cu osmoza inversa. Cand doua lichide de concentratii diferite sunt separate de o membrana semipermeabila (TFC), apare asa numita presiune osmotica si lichidul se deplaseaza in mod natural din zona cu concentratie scazuta catre zona cu concentratie mai mare, tinzand sa restabileasca echilibrul concentratiilor. Acest proces se numeste osmoza si este modul in care se hranesc celulele vii.

In procesul de osmoza inversa, se aplica o presiune mare in zona lichidului cu concentratie mai mare pentru a depasi presiunea osmotica si a schimba sensul de curgere natural, dinspre zona cu concentratie mare spre zona cu concentratie mica.

Ce substante se elimina prin filtrele cu osmoza inversa?

Datorita dimensiunii porilor membranelor, de 0,0001 microni (0,1 nanometri), prin membrane trec moleculele de apa deoarece au o dimensiune mai mica decat porii, iar celelalte substante sunt oprite si aruncate la canalizare. Se elimina astfel substantele dizolvate in apa in proportie de pana la 99,8%. In procesul de osmoza se elimina inclusiv bacterii si virusuri.

Apa dulce reprezinta doar 2,5% din apa disponibila pe Pamant. De aceea, trebuie sa constientizam importanta apei in viata noastra si sa o consumam cu responsabilitate. Afla din acest articol de la Romstal cum poti consuma apa in mod responsabil.

Filtru de apa cu osmoza inversa – pareri si clarificari

Exista o serie de opinii si neclaritati referitoare la procesul de osmoza inversa si purificatorul de apa cu osmoza inversa pe care vom incerca sa le clarificam in cele ce urmeaza.

1.    Osmoza inversa indeparteaza mineralele vitale din apa – FALS

Membrana de osmoza inversa elimina 99,8% din impuritatile din apa, inclusiv sarurile de calciu si magneziu, care sunt utile oamenilor, dar in cantitati mici. Cantitatea lor in apa de la robinet si din fantana depaseste de obicei normele admise si este cauza principala a formarii pietrelor la rinichi.

In ultimii ani, au fost dezvoltate tehnologii de deodorizare și mineralizare. In timpul mineralizarii, apa trece printr-un filtru umplut cu un material mineral de umplutura, slab solubil, de origine naturala – calcit, si este saturat cu ioni de calciu.

2.    Apa purificata spala substantele nutritive din corp – FALS

Apa trece prin multe bariere fiziologice si indeparteaza doar acele saruri pe care corpul incearca sa le elimine ca fiind inutile. Apa purificata de o membrana de osmoza inversa are avantajul ca nu creeaza o sarcina suplimentara asupra sistemului urinar uman.

3.    Apa purificata are un gust rau – FALS

Apa trecuta printr-o membrana de osmoza inversa, fara prelucrare ulterioara, are un gust neutru. Mai mult, in ultimii ani, s-au dezvoltat tehnologii de deodorizare si mineralizare. Apa trece printr-un cartus de carbune activ de inalta calitate, fabricat din coaja de nuca de cocos care confera un gust placut de apa dulce.

Hidrofoarele sunt produsele care se ocupa cu pomparea apei din puturi, ceea ce face sa avem o sarcina facila cand vine vorba de alimentarea locuintelor cu apa pentru nevoi personale sau chiar pentru irigatii. Afla ce este un hidrofor si cum sa il montezi din acest articol.

Sisteme de osmoza inversa

Exista mai multe configuratii de sisteme insa cele recomandate au 6 stadii de filtrare, cu cartus de remineralizare si se impart in doua categorii:

Sistem de osmoza inversa fara pompa de presiune

Sunt ideale pentru locuintele care au o presiune buna la apa de la retea (minim 2 bari). Daca presiunea este suficienta, sistemul filtreaza bine si produce apa pura constant. Modelele fara pompa sunt silentioase si nu au nevoie de curent electric. De asemenea, acestea sunt accesibile pentru oricine si usor de montat.

Filtru de osmoza inversa cu pompa de presiune

Pompa de presiune ajuta procesul de osmoza inversa in momentul in care presiunea apei din retea este prea mica. Pompa mareste de asemenea randamentul membranei de osmoza inversa si astfel cantitatea de apa filtrata pe zi este mai mare.

Vara se apropie cu pasi repezi, iar canicula nu este deloc confortabila in casa ta. Descopera oferta Romstal pentru sisteme de aer conditionat si climatizare. Romstal ofera consultanta tehnica de specialitate pentru achizitia produselor.

In cazul in care vrei sa obtii o apa pura si sigura, sistemele cu osmoza inversa sunt cele mai eficiente. Indiferent daca sursa de apa este controlata sau nu, osmoza inversa va opri toate impuritatile si substantele dizolvate in apa. Acest tip de filtrare este cel mai avansat datorita dezvoltarii continue si a devenit si foarte accesibil.

sursa foto: pexels

One thought on “De ce sa folosesti filtre cu osmoza inversa la tine acasa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *