Aer conditionatArticole recomandate

De ce curge apa din aerul condiționat și ce alte probleme la aerul condiționat mai pot apărea?

Probleme aer conditionat

Aparatele de aer condiționat sunt esențiale pentru asigurarea unui mediu confortabil la nivel rezidențial, comercial și în multe alte contexte. În lipsa unui aer condiționat eficient, căldura de pe timpul verii sau frigul de pe timp de iarnă poate să creeze disconfort major. Acest lucru poate sa afecteze oamenii de toate vârstele. Dacă ai un apartament sau o casă, cu siguranță știi cât de important este să deții un aparat de aer condiționat funcțional.

Și în medii precum clădirile de birouri sau spațiile comerciale, aerul condiționat este important și trebuie să funcționeze oricând este necesar, pentru a crea medii confortabile pentru angajați și clienți. Din nefericire, există și probleme care pot apărea la nivelul acestor aparate. Astfel, mulți posesori ajung să se întrebe de ce se oprește aerul condiționat pe căldură sau de ce nu merge aerul condiționat pe rece. 

În acest articol, poți găsi cele mai comune probleme ale aparatelor de aer condiționat, precum și care sunt motivele pentru care acestea ajung să se manifeste. De asemenea, poți să afli cum se pot remedia defecțiunile comune, pentru a readuce cât mai rapid aparatele în stare optimă de funcționare.

Cuprins

  1. De ce curge apă din aerul condiționat și alte probleme des întâlnite
  2. Cum se remediază cele mai comune problemele ale aerului condiționat

1. De ce curge apă din aerul condiționat și alte probleme des întâlnite 

Aerul condiționat este un sistem al cărui scop este acela de a regla temperatura, umiditatea și calitatea aerului din interiorul clădirilor. El oferă confort termic în diverse medii. Funcționarea aerului condiționat se face prin răcirea aerului cald din interiorul încăperilor și eliminarea căldurii în interior. De asemenea, aparatul poate fi folosit și pentru a încălzi aerul din încăperi. Există mai multe tipuri de aparate de aer condiționat.

Aer condiționat multisplit – este un sistem format dintr-o unitate exterioară și mai multe unități interioare. Acest lucru permite controlul individual al temperaturii din fiecare cameră conectată. Acest tip de aparate sunt ideale pentru locuințe sau birouri cu mai multe încăperi. Aparatele multisplit sunt eficiente energetic.

Aer condiționat comercial – este proiectat pentru spații mari, precum clădirile de birouri și centrele comerciale sau hotelurile și alte facilități de dimensiuni mari. Sunt puternice și complexe, iar deseori se integrează cu sisteme de ventilație și de încălzire centralizate. Oferă o capacitate mare de răcire și de încălzire și pot asigura un confort mare în spații extinse și intens ventilate. 

Aer condiționat rezidențial – este special conceput pentru locuințe. Oferă răcire și încălzire în mod eficient, pentru confort optim în spații mici sau medii. Modelele precum cele de aer condiționat EcoVent includ unități split și portabile, fiind foarte ușor de instalat și folosit pe termen lung, la nivel rezidențial.

Există și diverse accesorii pentru aer condiționat care pot contribui la automatizarea funcționării acestuia, dar și la controlul facil al aparatului. De asemenea, ca utilizator, trebuie să știi că aparatul tău are anumite vulnerabilități în fața defecțiunilor. Dacă te întrebi de ce nu mai bagă căldură aerul condiționat, nu știi de ce aerul condiționat nu bagă rece sau observi alte probleme, în continuare poți să găsești explicațiile cele mai comune.

De ce nu răcește aerul condiționat?

Una dintre cele mai frecvente probleme cu aerul condiționat este lipsa răcirii. Aceasta este cauzată de mai mulți factori, precum scăderea nivelului de refrigerant, murdărirea sau blocarea filtrului de aer. 

O altă cauză comună pentru care aerul condiționat nu bagă aer rece este defectarea compresorului sau evaporatorului. De ce nu cuplează compresorul de aer condiționat? De regulă din cauza unor probleme electrice, cum sunt cablurile defecte, întrerupătoarele uzate sau, pur și simplu, defectări ale compresorului în sine. 

Aerul condiționat nu bagă căldură

Altă problemă de pe lista de defecte ale aerului condiționat este lispa de căldură. Dacă aerul condiționat nu bagă cald, este posibil ca o valvă inversoare să fie defectă. De asemenea, aerul condiționat nu dă căldură și dacă filtrele sunt murdare, bobinele condensatorului sunt blocate, nivelul refrigerantului este scăzut sau există defecțiuni la nivelul sistemului electric.

Curge apă din aerul condiționat

Dacă observi că există scurgeri de apă din aerul condiționat, trebuie să știi care sunt motivele de ce picură aerul condiționat. Scurgerea apei dintr-un aparat de aer condiționat este o problemă obișnuită, iar apariția ei poate fi datorată mai multor cauze. Una dintre cele mai comune este înfundarea conductei prin care este evacuat condensul. Acest lucru determină acumularea și revărsarea apei.

O altă cauză poate fi montarea incorectă a unității interioare, lucru care conduce la înclinarea nepotrivită și la prelingerea apei în interior. Nivelul scăzut de refrigerant poate cauza înghețarea evaporatorului, iar apa rezultată din topirea gheții se poate scurge în mod necontrolat. 

Filtrele murdare sau bobinele evaporatorului pot, de asemenea, să împiedice fluxul de aer, ceea ce contribuie la acumulare de condens în exces. Condițiile de umiditate crescută pot să accentueze această problemă, pentru că este necesar ca aerul condiționat să elimine mai multă umiditate din aer.

Nu curge apa din aerul condiționat

În mod normal, aerul condiționat trebuie să elimine condensul printr-un furtun special. Există și situații în care aerul condiționat nu evacuează apa. Dacă aerul condiționat nu scoate apa, cel mai probabil este vorba despre un nivel foarte scăzut de umiditate. 

Alte cauze ale defecțiunii aerului condiționat de acest fel constau în înfundarea conductei de evacuare, murdărirea filtrelor sau defectarea pompei de evacuare a condensului.

Aerul condiționat miroase urât

Deseori, funcționarea aerului condiționat poate să provoace apariția unor mirosuri neplăcute. Dacă te întrebi de ce miroase aerul condiționat, trebuie să știi că există origini multiple ale acestor mirosuri. Una dintre cele mai frecvente cauze de ce miroase urât aerul condiționat este acumularea de mucegai și bacterii în interiorul unității. Cele mai populate zone de astfel de impurități sunt filtrele și bobinele, lucru explicat prin umiditatea constantă.

De asemenea, scurgerile de apă și condensul pot să favorizeze creșterea mucegaiului, accentuând problema mirosurilor. Filtrele murdare sau neîntreținute vor capta particulele de praf, polen și alte impurități. În timp, acestea pot să emane mirosuri foarte neplăcute. 

În unele cazuri, pot fi prinse insecte moarte sau chiar rozătoare în interiorul unităților, lucru care poate cauza mirosuri puternice. Problema se poate agrava dacă se utilizează refrigerant de calitate inferioară sau agenți de curățare inadecvați. Aceste soluții lasă reziduuri chimice cu miros puternic. 

De ce curge apa din aerul conditionat - aparate de aer conditionat exterioare

Aerul condiționat nu răspunde la telecomandă

Dacă observi că nu pornește aerul condiționat, există o șansă foarte bună să existe probleme cu telecomanda aerului condiționat. Dacă aparatul nu răspunde la comenzile date prin telecomandă, este foarte probabil ca bateriile acesteia să fie descărcate. 

Alte explicații pot consta în interferențe, blocaje în linia de vedere, murdărirea senzorului de recepție sau chiar defectarea sa. De asemenea, telecomanda aerului condiționat se poate defecta în timp din cauza uzurii.

Nu se învârte ventilatorul de la aer condiționat

O piesă foarte importantă a sistemelor de aer condiționat este ventilatorul. Acesta poate să nu se învârtă din cauza unui motor defect. De asemenea, pot exista probleme cu condensatorul, pot apărea blocaje fizice și chiar conexiuni electrice defecte. 

Nu în ultimul rând, dacă observi că nu mai merge aerul condiționat, iar ventilatorul nu se învârte, este posibil să existe și o problemă cu panoul de control.

Aerul condiționat face gheață

Una dintre acele probleme cu aerul condiționat care se manifestă destul de rar, dar care poate fi foarte gravă este formarea gheții. Aceasta este cauzată de fluxul insuficient de aer din cauza filtrelor murdare. De asemenea, gheața poate apărea ca urmare a scăderii semnificative a nivelului refrigerantului. 

Aparatele de aer condiționat ajung să producă gheață și atunci când au probleme cu ventilatorul sau motorul, dar și când se acumulează condens în exces sau se defectează termostatele de control.

De ce curge din aerul conditionat

Așadar, acestea sunt răspunsurile cele mai comune pe care le poți găsi atunci când te întrebi de ce nu răcește aerul condiționat sau când observi că aerul condiționat nu încălzește. În continuare, vei putea să descoperi ce ai de făcut pentru a rezolva problema când aparatul AC nu bagă aer rece sau când se manifestă alte defecțiuni dintre cele prezentate.

2. Cum se remediază cele mai comune problemele ale aerului condiționat

Din punct de vedere al confortului dintr-o locuință sau clădire de birouri ori spațiu comercial, atunci când nu merge aerul condiționat există o mare problemă. Din acest motiv, trebuie să știi cum se poate acționa atunci când aerul condiționat nu răcește suficient, aerul condiționat bagă aer de afară sau aerul condiționat nu se oprește ca urmare a defectării telecomenzii. 

Pe cât de util este aerul condiționat, pe atât de problematică poate fi defectarea sa. Atunci când aerul condiționat nu mai încălzește sau nu mai bagă rece, poate apărea disconfort important. Pe lângă aparatele mari de aer condiționat, cu astfel de probleme se confruntă și sistemele de climatizare de pe mașini. 

Mulți posesori de mașini se întreabă de ce nu bagă rece aerul condiționat auto sau constată că aerul condiționat nu mai bagă căldură. Pentru a afla care sunt motivele pentru care aerul condiționat auto nu mai răcește, este important să consulți un mecanic specializat. În continuare, noi îți vom prezenta modurile în care pot fi remediate problemele comune ale aparatelor de aer condiționat rezidențiale și comerciale.

Ce să faci dacă aparatul de aer condiționat nu bagă aer rece?

Pentru a remedia problema, este necesar întâi să știi de ce aparatul de aer condiționat nu mai bagă aer rece. Astfel, este necesar să analizezi toate cauzele posibile. Mai întâi, verifică nivelul de refrigerant și reîncarcă-l, dacă observi că este sub limită. Curăță sau chiar înlocuiește filtrele de aer murdare și asigură-te că bobinele evaporatorului sunt curate. 

Este foarte important să știi cu ce se curăță aerul condiționat, iar în prezent există soluții speciale care se pot utiliza simplu și în siguranță. Dacă și după curățare aerul condiționat bagă aer cald în loc de rece, verifică compresorul și evaporatorul. Examinează conexiunile electrice și înlocuiește cablurile sau întrerupătoarele defecte. 

Ce să faci dacă aerul condiționat nu bagă căldură?

Pentru a repara un aer condiționat cu probleme la furnizarea de căldură, verifică valva inversoare și repar-o sau schimb-o, dacă este defectă. Apoi, curăță filtrele și bobinele condensatorului, pentru a asigura un flux de aer adecvat. 

Reîncarcă refrigerantul, dacă acesta este la un nivel prea scăzut. Inspectează termostatul și conexiunile electrice și schimbă componentele defecte. Este important și să te asiguri că unitatea exterioară și ventilatorul nu sunt blocate.

Cum rezolvi curgerea apei din aerul condiționat?

Pentru repararea scurgerilor de apă din aerul condiționat, trebuie verificate și deblocate conductele de evacuare a condensului. Trebuie să te asiguri că unitatea este montată cu o înclinare adecvată.

La nevoie, curăță filtrele murdare sau schimbă-le. Verifică și nivelul de refrigerant, reîncărcând, dacă este nevoie. Analizează și bobinele evaporatorului de murdărie sau blocaje și curăță-le.

Cum să rezolvi problema apei care nu se scurge pe furtun?

Dacă ai un aer condiționat cu defecțiuni la scurgerea apei, trebuie întâi să verifici nivelul de umiditate din încăpere. Deblochează conductele de evacuare a condensului și asigură-te că pompa de evacuare este în stare optimă de funcționare.

Curăță sau înlocuiește filtrele murdare și verifică bobinele evaporatorului, ca să te poți asigura că se realizează o condensare eficientă.

Cum scapi de mirosul urât al aerului condiționat?

Aceasta este o problemă aparte și se remediază destul de ușor. Cea mai simplă metodă este să schimbi sau să cureți cu soluții speciale filtrele de aer. Verifică unitatea și de acumulări de mucegai și bacterii.De asemenea, poți curăța bobinele și conductele, pentru îndepărtarea reziduurilor și murdăriei. Verifică scurgerile de apă și elimină orice insecte moarte sau rozătoare. 

Ce fac dacă aerul condiționat nu răspunde la telecomandă?

Dacă aerul condiționat nu se oprește sau, dimpotrivă, te întrebi de ce se oprește aerul condiționat în ciuda comenzilor tale, este posibil să fie probleme cu telecomanda. Pentru a repara această problemă, înlocuiește bateriile telecomenzii și asigură-te că nu există interferențe sau blocaje între acest accesoriu și unitate. 

Dacă problema nu se rezolvă, curăță senzorul de recepție al unității și verifică telecomanda pentru defecte. Nici asta nu a mers? Alege să schimbi telecomanda cu una nouă. În cazul în care problema persistă, este posibil să existe probleme la nivelul conexiunilor sau componentelor electrice ale unității.

Nu se învârte ventilatorul aerului condiționat – ce e de făcut?

De multe ori, răspunsul la întrebările “de ce nu bagă aerul condiționat rece?“ și “de ce nu dă căldură aerul condiționat“ constă în defectarea ventilatorului. Pentru repararea sa, este necesară verificarea motorului și schimbarea, dacă este defect.

Se verifică și se schimbă și condensatorul motorului, dacă este cazul. Poți găsi și blocaje fizice în paletele ventilatorului, care trebuie îndepărtate pentru ca acesta să poată funcționa din nou. Asigură-te și că toate conexiunile electrice sunt corecte, iar panoul de control nu prezintă erori.

Cum să scapi de gheață în aerul condiționat?

Pentru repararea unui aparat de aer condiționat care face gheață, se curăță sau se schimbă filtrele de aer. Astfel, se asigură un flux bun de aer. Și completarea cu refrigerant poate fi o soluție. Ventilatorul și motorul se verifică și ele, iar bobinele evaporatorului trebuie curățate. 

Este important să știi că toate aceste probleme se pot remedia doar prin intermediul unui profesionist care cunoaște modul de funcționare a aparatelor de aer condiționat. Dacă nu ai cunoștințe de specialitate, ia legatura cu un electrician specializat în astfel de sisteme. Singura manevră pe care o poți face pe cont propriu, chiar dacă nu ai experiență, este curățarea filtrelor!

Cum se remediaza problemele aerului conditionat

În concluzie, acestea sunt cele mai comune răspunsuri pentru întrebările “de ce nu mai răcește aerul condiționat“ și “de ce nu mai merge aerul condiționat“? Există multe defecțiuni comune, însă cu ajutorul Romstal.ro poți să găsești sisteme de aer condiționat eficiente, din toate categoriile populare. Îți oferim și garanție extinsă, pentru ca remedierea problemelor să fie garantată în mod profesional, pe o perioadă cât mai îndelungată!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *