Aer conditionat

Importanța curățării și igienizării aparatului de aer condiționat

Curatarea si igienizarea aparatului de aer conditionat
Componentele aparatului de aer conditionat ce trebuie curatate si igienizate
Pasii de curatare si igienizare a aparatului de aer conditionat 

Curatarea si igienizarea aparatului de aer conditionat

Curatarea si igienizarea periodica a aparatului de aer conditionat asigura un aer mai curat, lipsit de mirosuri neplacute si/ sau bacterii periculoase pentru sanatate. Pe langa aceasta, procesul in cauza ajuta la economisirea energiei electrice, functionarea mai eficienta si prelungirea duratei de viata a aparatului de aer conditionat.

Curatarea si igienizarea aparatului de aer conditionat

Curatarea aparatului de aer conditionat implica respectarea unor etape: scoaterea din priza a aparatului, curatarea de praf a mastii, a filtrului, a vaporizatorului, a turbinei, a condensatorului, a tavitei de condens si, daca este cazul, inlocuirea sau completarea freonului.

Igienizarea aparatului de aer conditionat se realizeaza cu solutii speciale sau, uneori, cu solutii preparate in casa din apa cu otet/ bicarbonat de sodiu. Curatarea si igienizarea aparatului de aer conditionat poate fi executata de profesionisti sau personal, dar trebuie sa includa atat unitatea interna cat si pe cea externa.

De ce este necesara curatarea aparatului de aer conditionat

Aparatul de aer conditionat este conceput pentru a crea confort. Totusi, din cauza bacteriilor care se depun in filtrele acestuia, sanatatea utilizatorilor poate fi pusa in pericol. De aceea este necesara curatarea aparatului de aer conditionat de impuritati pentru ca acestea sa nu ajunga in casa ta. Pe de alta parte, o curatare periodica a aparatului de aer conditionat asigura functionalitatea deplina a acestuia. Bine intretinut, acesta va functiona o perioada indelungata de timp si va tine alergenii departe de tine si de familia ta. Fara o curatare periodica, intr-un final aparatul se va defecta si va necesita reparatii care se vor dovedi costisitoare.

Igienizare aer conditionat

Alegeti sa preveniti o serie de alergii si iritatii, sau alte probleme respiratorii grave, mai ales in cazul copiilor! O curatarea temeinica a acestor aparate va ajuta la mentinerea confortului la un nivel ridicat prin prezenta de aer proaspat si curat. Curatarea aparatului de aer conditionat protejeaza sanatatea si prelungeste viata aparatului.

Care sunt semnele ca un aparat de aer conditionat trebuie curatat si igienizat

Dupa cum spuneam, cei care locuiesc sau lucreaza intr-un racorit de un aparat de aer conditionat sunt predispusi unor boli generate de bacteriile aflate in acest aparat. O curatarea si igienizare a produsului vor impiedica praful, scamele, alergenii sau alte microorganisme sa se depuna si sa se inmulteasca in filtrele aparatului. Cum realizam insa ca aparatul nostru de aer conditionat are nevoie de curatare si igienizare?

curatare aer conditionat

Odata cu pornirea instalatiei de aer conditionat se va face resimitit un miros neplacut. Calitatea aerului din incapere va fi serios afectata si prezenta indelungata a unor persoane in acest mediu va duce inevitabil la imbolnavire.

Curatarea si igienizarea periodica a aparatului de aer conditionat

In interiorul aparatului de aer conditionat gasim un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor si microorganismelor. Acestea iubesc umezeala, frigul si intunericul, conditii pe care le gasim in carcasa ce asaposteste aparatul de aer conditionat, si care le grabesc inmultirea. Totusi, intervenind periodic pentru curatare si igienizare vom reduce la maximum riscul imbolnavirilor celor care beneficiaza de aerul produs de o astfel de instalatie.

service aer conditionat

Un aparat de aer conditionat care functioneaza doar in perioada verii, fiind folosit doar pentru racirea casei va avea nevoie de o curatare o data pe an. Exista insa multe cazuri in care aparatul functioneaza pe tot parcursul anului, atat pentru a asigura racirea cat si incalzirea spatiului pe care il deserveste. In acest caz este necesara o curatare bianuala, una la fiecare 6 luni. Exista si un caz de forta extrema, curatarea periodica la 3 luni, in cazul in care spatiul in care este montat aparatul de aer conditionat se afla intr-o zona cu mult praf sau in care se construieste mult.

Curatarea aparatelor de aer conditionat se va face pentru ambele unitati, atat cea interioara cat si cea exterioara. O atentie sporita se va va acorda curatarii filtrelor aparatului, locul cel mai afectat de prezenta impuritatilor.

Curatarea si igienizarea aparatului de aer conditionat dupa o perioada de nefunctionare

Este indicata curatarea si igienizarea aparatului de aer conditionat dupa o perioada in care a fost nefolosit deoarece, in acest timp, in interiorul acestuia s-a depus, mai mult decat probabil, o cantitate semnificativa de praf si implicit microorganisme. Odata pus in functiune, fara a fi curatat in prealabil, aparatul de aer conditionat devine extrem de periculos pentru sanatatea utilizatorilor. Imediat se va simti acel miros neplacut in camera, miros care va proveni chiar din interiorul aparatului. Acesta va deranja imediat, dar, pe de alta parte, va anunta iminenta intreruperii alimentarii aparatului de aer conditionat si nevoia imediata de curataresi igineziare a acestuia.

curatare filtru aer conditionat

Ce presupune igienizarea aparatului de aer conditionat

Igienizarea aparatului de aer conditionat este un proces de curatare amanuntit care presupune demontarea aparatului pe subansamble, urmata de spalarea si curatarea acestora cu solutii antibacteriene. Ne vom ocupa de curatarea filtrelor care se vor spala sub jet de apa calduta cu ajutorul unui detergent usor. Dupa, vom trece la curatarea vaporizatorului, componenta unde are loc transferul termic. Obturarea vaporizatorului duce la un randament scazut si aparitia mirosului in timpul functionarii. Aceasta componenta va fi curatara cu solutii de degresare.

Curatare aparat aer conditionat

Turbina (ventilatorul) are rolul de a recircula aerul din incapere prin vaporizator. Aceasta lucreaza intr-un spatiu cu aer umed propice pentru formarea mucegaiului. Turbina se demonteaza, se spala si se dezinfecteaza.

Tavita de condens colecteaza condensul care rezulta din racirea aerului. O parte din impuritatile care trec de sistemul de filtrare ajung aici infundand evacuarea in totalitate a apei din aparat. Apa rezultata prinde miros neplacut si este mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor.

Eliminarea bacteriilor din aparatul de aer conditionat

Igienizarea are un efect instant asupra calitatii aerului si implicit asupra sanatatii utilizatorilor.

Produse de igienizare a aparatului de aer conditionat

Pentru o igienizare corecta a aparatului de aer conditionat au aparut pe piata mai multe produse care sa inlesneasca acest proces. Pentru o curatare eficienta se pot utiliza diversi detergenti si sprayuri de curatare aer conditionat.

Detergenti se utilieaza pentru curatarea radiatoarelor lamelare ale aparatelor de aer conditionat sau altor echipamente. Produsul asigura eliminarea eficienta a depunerile de praf sau mizerie. Spuma rezultata va penetra in locurile murdare si nu necesita clatirea cu apa.

solutii curatare aparat de aer conditionat

Acesti detergenti igienizanti au un miros parfumat si se dovedesc a avea o actiune eficienta pentru filtrele aparatelor de aer conditionat.

Exista si pastile igenizante care previn formarea de microorganisme. Acestea previn formarea de alge si mucegaiuri urat mirositoare daunatoare sanatatii care pot infunda instalatia de evacuare a condensului.

Cand trebuie sa apelezi la un specialist pentru curatarea si igienizarea aparatului de aer conditinat

Intretinerea adecvata a unui aparat de aer conditionat incepe cu un prim pas, unul foarte important, revizia. Efectuarea unei revizii de catre o echipa de profesionisti poate determina ce probleme are aparatul care ne ofera aerul proaspat, respirabil, din fiecare vara. Este indicata revizia inainte de inceperea sezonului cald, dar, daca este posibil, si la finalul acestuia, deoarece aerul conditionat ar putea da semne de usoara uzura.

mentenanta aer conditionat

Cand vine vorba despre mentenanta unui aparat de aer conditionat trebuie sa luam in calcul circulatia freonului. Probabil principala cauza a scaderii randamentului aparaului de aer conditionat este pierderea de freon, un compus organic utilizat ca agent frigorific.

Pierderea freonului poate produce avarii serioase dispozitivului de aer conditionat. Un specialist poate identifica rapid sursa pierderii de freon si poate reincarca aparatul cu cantitatea necesara de agent frigorific in conditii de siguranta.

Curatare profesionala facuta de o echipa de specialisti va impiedica dezvoltarea bacteriilor si mucegaiului pentru perioade mai mari de timp deoarece se va realiza o curatare completa a tuturor componentelor instalatiei in parte, prin demontare si igienizare specifica.

Componentele aparatului de aer conditionat ce trebuie curatate si igienizate

Asadar, un specialist se poate ocupa de aparatul dumneavoastra de aer conditionat curatandu-l rapid si sigur. Exista numeroase service-uri de curatare a aparatelor de aer conditionat, care au aparatura si experienta necesara pentru o curatare completa a produsului. Asta ar insemna curatarea si igenizarea tuturor componentelor aparatului de aer conditionat: filtrul de aer, vaporizatorul, turbina (ventilatorul), condensatorul si tavita de condens.

Curatarea vaporizatorului

Vaporizatorul se gaseste in unitatea interioara a aparatului de aer conditionat fiind format dintr-o retea complexa de tuburi. Prin interiorul acestor tuburi circula freonul. Astfel, in vaporizator are loc racirea aerului cald din incapere, prin contactul acestuia cu tevile racite de freon. Pe masura ce aerul se raceste, caldura acestuia este preluata de agentul frigorific care isi pierde starea de lichid rece si se transforma in gaz.

Din cauza fluxului continuu de aer care ajunge pe tevile vaporizatorului, pe toata suprafata acestuia si mai ales prin spatiile inguste dintre tevi, apar straturi groase de mizerie si bacterii. Este necesara o curatare si o igienizare extrem de atenta pentru a elimina orice depunere, chiar si din spatiile inguste si greu accesibile.

intretinere aer conditionat

Pe piata exista diferite produse tip spray care pot fi utilizate cu succes pentru curatarea vaporizatorului. Folosit periodic, spray-ul realizeaza o curatare si igenizare rapida a aparatului, eliminand total mirosurile neplacute.

Curatarea ventilatorului

Ventilatorul este componenta care se gaseste atat in unitatea interioara cat si in cea exterioara. Acesta are rolul de a circula aerul pe vaporizator, daca ne referim la unitatea interioara, si pe condensator, in cazul unitatii exterioare, facilitand schimbul termic. In timpul functionarii, paletele ventilatorului din unitatea interioara se imbiba cu un strat gros de mizerie si bacterii care sunt imprastiate in aerul din incapere. In cazul ventilatorului din unitatea exterioara, depunerile de mizerie afecteaza schimbul termic al condensatorului si implicit randamentul de functionare al intregului echipament.

Pentru o igienizare corecta ventilatorul se curata atent cu solutii speciale degresante, evitandu-se astfel nedoritele efecte negative asupra sanatatii.

Inlocuirea sau curatarea filtrelor de aer

Filtrul de aer, componenta importanta din unitatea interioara a fiecarui aparat de aer conditionat, are un rol major in purificarea aerului din incapere. Totusi, este de retinut ca, oricat de performant ar fi filtrul unui astfel de aparat, daca acesta nu este curatat si igienizat corect si la intervale regulate de timp, produsul isi va pierde semnificativ eficienta.

curatare filtru aer conditionat

Asadar, filtrele vor fi curatate periodic cu solutii antibacteriene pentru a elimina bacteriile si microorganismele. Ele vor fi verificate cu regularitate si curatate la primele semne de imbacsire sau depunere de praf. In cazul in care aceste filtre denota semne de uzura se recomanda inlocuirea lor. Acest proces se va realiza de catre un specialist.

Curatarea condensatorului

Condensatorul, componenta principala a unitatii exterioare, are rolul de a transforma agentul frigorific din stare de gaz, in stare de lichid rece, pentru a incepe un nou ciclu de racire in interior.

Ca si in cazul vaporizatorului, condensatorul este format dintr-o retea de tevi. Pe suprafata acestora se depune o cantitate semnificativa de mizerie si praf. Un condensator incarcat va afecta negativ randamentul intregului echipament, de aceea se recomanda o curatare periodica.

Curatarea se poate face apeland la solutii special degresante. Astfel de solutii au un efect puternic de curatare indepartand eficient grasimea si mizeria depuse.

Curatarea tavitei de colectare a condensului

Tavita de condens, inclusa in unitatea interioara, are rolul de a colecta apa rezultata din condensarea vaporilor din aer, care apar pe vaporizator. Tavita este racordata la furtunul de condens care elimina apa in exterior. Totusi, apa care ramane in tavita, fiind prezenta pentru o perioada indelungata, devine un mediu optim formarii de microorganisme nocive sanatatii.

Iata de ce, in procesul de igienizare, o curatare adecvata a tavitei de condens are un rol important, acest proces realizandu-se solutii degresante.

Curatarea carcasei unitatii de interior

Ca si in cazul elementelor din interior si carcasa aparatului de aer conditionat trebuie sa treaca prin procesul de curatare. Carcasa reprezinta primul element pe care se va depune praful din camera, aceasta necesitand o stergere frecventa cu o carpa de praf. Spalarea carcasei aparatului de aer conditionat, se face cu solutii speciale, care inmoaie si inlatura mizeria intarita pe aceasta.

revizie aer conditionat

Dupa igienizarea carcasei si a tuturor elementelor ce compun unitatea interioara, aparatul va arata ca nou, nu va mai produce un miros urat, si va functiona mult mai eficient.

Curatarea si igienizarea unitatii de exterior

Unitatea exterioara a aparatului de aer conditionat este predispusa murdaririi din cauza conditiilor in care functioneaza. Dupa un sezon de utilizare se va putea remarca un strat gros de murdarie care s-a depus pe condensator dar si pe palele ventilatorului. Praful, polenul, frunzele si alte resturi vegetale vor impiedica functionarea la capacitate daca nu sunt indepartate prin igienizare.

curatat unitate exterioara aer conditionat

Operatiunea de curatare a unitatii exterioare incepe prin dechiderea carcasei unitatii pentru a avea acces usor spre toate componentele. Acestea sunt curatate de praf si spalate cu lichid special care va ajuta la desprinderea tuturor impuritatilor. Se va spala inclusiv carcasa unitatii. Astfel procesul va fi complet, intregul aparat avand ulterior o prezenta placuta.

Pasii de curatare si igienizare a aparatului de aer conditionat 

Am stabilit deja faptul ca igienizarea aparatului trebuie facuta periodic pentru a mentine in permanenta un mediu sanatos in locul in care acesta este montat. De asemenea, am spus ca este indicata utilizarea de substante recomandate special pentru aparat, deoarece alte tipuri pot afecta componentele aparatului precum si sanatatea celor aflati in contact cu spatiul in care acesta functioneaza. Totusi, pentru o igienizare corecta a aparatului de aer conditionat trebuie sa executam anumiti pasi care ne vor ajuta sa curatam in intregime aparatul.

Deconectarea aparatului de la retea

Pentru a incepe un proces de igienizare in deplina siguranta primul pas este intreruperea alimentarii cu energie electrica. Este foarte important sa va apucati de lucru numai dupa ce ati scos din priza aparatul. Acest lucru va va ajuta sa preveniti accidentele.

Demontarea si curatarea carcasei unitatii interioare

Al doilea pas il reprezinta demontarea carcasei unitatii interioare. Acest proces se realizeaza dupa instructiunile oferite de producator. Ulterior se trece la curatarea carcasei unitatii interioare cu o laveta umeda si imbibata cu spray pentru curatarea aparatului de aer conditionat, cu un dezinfectant pentru aer conditionat sau cu un amestec de apa, otet si putin bicarbonat de sodiu.

Curatarea componentelor aparatului de aer conditionat

Componentele aparatului de aer conditionat se face cu spayuri speciale si cu ajutorul unor carpe curate. Astfel se vor indeparta depunerile fara a intampina dificultate. Este indicat sa nu utilizati produse chimice destinate indepartarii prafului din locuinta. Acestea nu sunt eficiente in cazul aparatului de aer conditionat. De asemenea, nu ascultati sfaturi din popor care va indeamna sa utilizati benzina, tiner sau alti solventi. Riscati aprinderea aparatului odata repus in functiune.

cum se curata aerul conditionat

Curatarea sau schimbarea filtrelor aparatului de aer conditionat

Am amintit de-a lungul acestui articol importanta filtrelor in functionarea eficienta a aparatului de aer conditionat. Cum se realizeaza curatarea acestor elemente? Se indeparteaza praful depus pe filtrul de aer prin rabatarea mastii frontala a unitatii interne, scoaterea efectiva a filtrului, si spalarea acestuia cu apa si otet sau cu solutii speciale de curatare a aparatelor de aer conditionat. In cazul in care acestea prezinta uzura exista, de asemenea, posibilitatea inlocuirii filtrului cu unul nou de la acelasi producator.

incarcare freon aer conditionat casa

Uscarea completa a componentelor

Odata finalizat procesul curatarii componentelor cu diverse solutii este extrem de important sa le lasam sa se usuce pana sa le montam la loc in ordine inversa. Astfel vom evita producerea unor eventuale scurcircuite care sa duca la producerea de pagube.

Montarea carcasei aparatului de aer conditionat

Dupa finalizarea etapelor de mai sus ne-am reintors la carcasa pe care o demontasem la al doilea pas. Ea s-a uscat intre timp, la fel ca si celelalte componente. Montarea carcasei aparatului de aer conditionat se face usor, ea reluandu-si rolul primordial, acela al protejarii celorlalte elemente.

Curatarea unitatii exterioare pentru aparatele dublu split

Un aparat de aer conditionat dublu split reprezinta solutia ideala pentru a putea raci doua incaperi. Acesta are o serie de avantaje, primul fiind ca are in componenta pachetului doar un compresor si doua unitati interne. Astfel putem obtine aer rece si curat concomitent in doua incaperi cu doar o unitate exterioara montata. Asta ne ajuta si cand vine vorba de curatarea si igenizarea acestei unitati. La fel ca si in cazul prezentat mai sus vom dechide carcasa unitatii pentru a avea acces usor spre toate componentele. Acestea vor fi curatate de praf si spalate cu lichid special care va ajuta la desprinderea tuturor impuritatilor. Se va spala inclusiv carcasa unitatii. Astfel procesul va fi complet, intregul aparat avand ulterior o prezenta placuta in locul in care este montat.

curatarea aerului conditionat

Reconectarea la retea

Odata remontate toate componentele putem reconecta aparatul la o sursa de curent si ne putem bucura din nou de racoare si aer curat. Dupa o curatarea eficienta a aparatului de aer conditionat vom observa disparitia disconfortului produs de acel miros neplacut. De asemenea, prin service-ul periodic al aerului conditionat vom prelungi viata acestuia si vom elimina riscul aparitiei bolilor cauzate de bacteriile si ciupercile formate in interiorul aparatelor.

incarcare freon aer conditionat acasa

One thought on “Importanța curățării și igienizării aparatului de aer condiționat

  • buna ziua, avem nevoie de o echipa sa igenizeze AC

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *