Cum să previi contaminarea COVID-19 în propria locuință?

Amenințarea pandemiei impune ca igiena personală exemplară să fie însoțită permanent de curățarea și dezinfectarea temeinică a locuinței.

COVID-19 - Curatare si dezinfectareCe trebuie să știi?

Din ceea ce se știe până acum, virusul COVID-19 poate rămâne activ pe o suprafață de la câteva ore până la câteva zile. Curățarea și dezinfectarea frecventă a acestor suprafețe este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a preveni contaminarea atât în interiorul locuinței cât și la locul de muncă sau în mijloacele de transport.

Cel puțin în această perioadă, dezinfecția trebuie să facă parte din rutina de curățenie a locuinței, pentru a preveni contaminarea.

Suprafețele și obiectele din casă folosite în mod frecvent precum blatul de bucătărie, telecomanda de la TV, clanțele ușilor, întrerupătoarele, trebuie dezinfectate urgent și frecvent.

Folosește soluții de curățare și dezinfectanți pe bază de clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%.

COVID-19 - PrecautiiSubstanțele de curățare care necesită un anumit timp pentru a acționa sunt mai puțin eficiente. Cel puțin pe perioada epidemiei este recomandat să alegi substanțe de curățare mai puternice care sa acționeze rapid și eficient.

Cum se face curățarea și dezinfecția

Curățarea presupune îndepărtarea microbilor, a murdăriei și impurităților de pe suprafețe.

Curățarea nu distruge microbii, dar prin curățare numărul lor se reduce și în acest fel scade și posibilitatea de a răspândi infecția.

Dezinfectarea suprafețelor se referă la folosirea substanțelor chimice pentru a distruge virușii și bacteriile. Curățarea urmată de dezinfecție scade substanțial riscul de răspândire a infectiei.

Verifică eticheta și alege produse care au în obiectiv și distrugerea virusurilor. Am menționat mai sus o parte din cele recomandate de Ministerul Sănătății și poți găsi variații ale acestora în comerț.

Citește cu atenție etichetele și instrucțiunile de folosire a produselor. Nu amestecați soluțiile pe bază de clor cu amoniac sau alți detergenți.

Atunci când cureți și dezinfectezi suprafețele sunt de preferat prosoapele de hârtie sau șervețelele dezinfectante în locul bureților.

Bureții și cârpele împrăștie microbii prin toată casa.

Aplici substanța de curățare, ștergi cu prosopul de hârtie și îl arunci.

Ce să dezinfectezi cu prioritate?

Obiectele pe care le folosești în mod frecvent sau pe care le împarți cu ceilalți.

  • Telefonul mobil și tableta. Virusurile, precum COVID-19, pot supraviețui pe suprafața acestora de la câteva ore până la câteva zile. În cazul COVID-19 nu se știe cu certitudine cât de lungă este această perioadă.Curatare telefon
  • Telecomanda. Este unul dintre obiectele care sunt atinse cel mai des și curățate, de regulă, cel mai rar.
  • Baia. Bateriile de baie sunt atinse în mod frecvent, deci șanse mari de a fi contaminate prin atingerea mâinilor.

Curatare capac wcPentru curățarea băii folosește în această perioadă prosoape de hârtie și atenție, nu folosi același prosop pentru mai multe suprafețe. Nu șterge capacul de wc, după care cureți chiuveta cu aceeași cârpă. Nu faci decât să împrăștii virușii și bacteriile.

  • Masa de bucătărie, măsuța de cafea din living, măsuțele de joacă din camera copiilor și noptierele. Sunt atinse frecvent, sunt folosite pentru a depozita obiecte și produse din cele mai diverse și de obicei sunt curățate superficial.
  • Laptopul sau computerul. În funcție de specificațiile producătorului, poți folosi alcool sau un alt dezinfectant care nu afectează suprafețele.
  • Jucăriile de pluș. Trebuie spălate la cea mai mare temperatură posibilă, iar un detergent sau balsam cu proprietăți de dezinfectare sunt recomandate. Asigurați-vă că sunt complet uscate înainte de a le refolosi.
  • Lenjeria de pat, paturile și prosoapele de baie. Trebuie spălate la temperatură ridicată cu detergent pe bază de clor.

Recomandări generale privind curățarea și dezinfectarea locuinței

Atunci când aplicați produsele de curățare sau dezinfecție folosiți mănuși și aerisiți corespunzător încăperile.

După folosire aruncați mănușile folosite și spălați-vă corect pe mâini.

Nu uitați să vă spălați temeinic pe mâini în mod frecvent, înainte și mai ales după curățare și dezinfecție. Evitați în tot acest timp să vă atingeți fața, ochii, nasul, gura pentru a preveni infectarea cu virusul COVID-19.


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

romeo

In echipa Romstal din 2007

romeo has 758 posts and counting. See all posts by romeo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *