Cum să îți pregătești casa pentru perioada rece
Se apropie perioada în care va trebui să scoatem hainele groase de prin dulapuri. Cum o să întâmpinăm perioada ce urmează altfel decât cu pregătirile necesare? Pentru asta, este bine să ne asigurăm că locuința ne oferă protecția necesară în fața capriciilor vremii. De aceea, am pregătit în articol câteva repere pe care să le luăm în calcul.
Încălzirea, cel mai important aspect
Menținerea unui mediu călduros pe timpul perioadei reci depinde, în mare măsură, de calitatea sistemului de încălzire. Trebuie să te asiguri că acesta este potrivit dimensiunilor camerelor tale, are un consum energetic bun și că nu va crea probleme pe tot parcursul sezonului rece. Sistemele de încălzire sunt vitale atunci când temperaturile reci ne invadează casele. Există multe modalități de a te încălzi, dar articolul de astăzi îți va explica tot ce trebuie să știi despre numeroasele tipuri de sisteme de încălzire și avantajele și dezavantajele acestora.
Scopul sistemelor de încălzire este de a putea face față frigului. După cum știim, este posibil să crești temperatura în anumite zone închise ale unei clădiri. Există multe tipuri de sisteme de încălzire, de la biomasă și dispozitive electrice și pe gaz, până la energii regenerabile. Descoperă avantajele și dezavantajele fiecăruia!
- Sistemele de încălzire cu lemne sau alți combustibili solizi – sunt o soluție rentabilă și potrivită mai ales pentru cabane, case de vacanțe sau locuințele din zonele rurale, unde există spațiul necesar pentru depozitarea lemnelor de foc;
- Centralele termice pe gaz – sunt soluția comodă și eficientă pentru orice locuință care permite racordarea sistemului de încălzire la țeava de gaz natural;
- Sistemele de încălzire electrice – cuprind o serie întreagă de soluții practice: centralele electrice, incalzirea in pardoseala cu agent termic, convectoarele de perete, radiatoarele electrice, panourile radiante, încălzirea electrică prin pereți.
- Sisteme de încălzire cu panouri radiante– au avantajul că sunt ușor de montat, au nevoie doar de curent electric pentru a funcționa și presupun transferul căldurii de la o suprafață de încălzire (numită panou radiant) la mediul încălzit.
- Sistemele de încălzire cu energie regenerabilă – presupun obținerea energiei prin procese care implică utilizarea de materii prime precum apa, vântul, pământul și soarele.
- Sistemele de încălzire mixte – presupun combinarea a două sisteme diferite, în funcție de nevoile și cerințele tale. De exemplu, poți alege să montezi în living un șemineu pe lemne, dar care să fie completat și de o centrală electrică sau pe gaz.
Izolarea casei, factor foarte important
Pe lângă faptul că sistemul de încălzire merită să fie unul performant, eficiența lui este susținută și de calitățile termoizolante ale ușilor, ferestrelor, acoperișului și pereților. Cele mai mici spații și fisuri pot fi suficiente pentru a reduce semnificativ confortul casei tale. Pentru etanșarea ermetică la aer și vânt, poți aplica benzi speciale atât pe ferestre, cât și pe uși.
De asemenea, poți monta praguri de etanșare la toate ușile și poți acoperi orificiile, crăpăturile și îmbinările dintre ferestre și pereți, folosind spuma poliuretanica și silicon acrilic.
Revizia echipamentelor de încălzire
Indiferent de sistemul de încălzire ales, este obligatoriu să te asiguri că acesta funcționează corect și că nu îți va crea probleme pe timpul sezonului rece. Sobele şi centralele care funcţionează cu combustibil solid, în special lemn, trebuie curăţate cel puţin o dată pe an, de preferat la începutul sezonului rece. În cazul centralelor pe gaz sau electrice, trebuie efectuate verificarea tehnică periodică (VTP) și revizia.
Revizia echipamentelor de încălzirea asigură un grad ridicat de eficiență energetică a sistemului, reducând, totodată, semnificativ riscul apariției unor defecțiuni. În plus, revizia realizată la timp ajută la:
- prelungirea duratei de viață a echipamentelor;
- menținerea unui randament bun al funcționării (dacă avem depuneri de calcar pe schimbătoare, randamentul scade cu 15-20%);
- certificarea funcționării în condiții de siguranță și obținerea unor costuri reduse de exploatare. Dacă nu se efectuează reautorizarea funcționarii la doi ani a echipamentelor, ISCIR-ul interzice funcționarea acestora (microcentrală, cazan).
Aerisirea caloriferelor – un aspect important
În cazul în care fie stai la bloc și ai calorifere clasice, fie ai centrală termică, probabil știi deja că, pentru a se încălzi uniform, radiatoarele trebuie aerisite. Același instalator care vine să facă revizia centralei îți poate aerisi caloriferele sau o poți face chiar tu. De asemenea, este important de știut că instalația de încălzire (țevi, calorifere) nu trebuie golită niciodată (pentru a evita coroziunea). Dacă este cazul, se completează cu apă. În plus, este bine să se verifice concentrația de antigel. La fiecare trei, patru ani, se adaugă antigel nou, pentru ca cel vechi își pierde proprietățile de protecție împotriva înghețului.
Termostatul – un aparat ”minune”
Dacă îți petreci o bună parte din timp în interiorul casei, poți opta pentru un termostat pe care îl setezi manual, oricând dorești. Totuși, dacă ai o înclinație către tehnologie sau vrei să-ți ușurezi munca, termostatul programabil va fi o bună variantă. Confort și comoditate! Poți seta temperatura de oriunde te-ai afla și la orice oră din zi, prin intermediului internetului, cu ajutorul telefonului mobil. Astfel, în momentul în care te vei întoarce în locuință, vei avea parte de atmosfera perfectă.
Recomandările noastre:
- Izolează clădirea pentru a înjumătăți facturile iarna.
- Seteaza temperatura interioară cât mai scăzută în perioadele reci (max. 20 grd, recomandat 18-19grd).
- Oprește încălzirea/răcirea/ventilarea/iluminatul în camerele pe care nu le folosești. Folosește termostate de ambianță sau robineți cu cap termostatic.
- Folosește echipamente care utilizează surse regenerabile de energie (panouri solare, panouri fotovoltaice, pompe de căldură).
- În perioadele reci, ridică jaluzelele de la geamurile orientate spre răsărit și lasă radiația solară să pătrundă în interior.
- Închide geamurile atunci când sistemele de climatizare sunt pornite.
- Fiecare grad în minus în perioada rece poate reduce consumul cu 7% în medie.
- Izolează termic conductele care trec prin spații neîncălzite.
- Asigură izolarea termică continuă a locuinței și evită crearea de condens/umiditate în spațiile nelocuite/expuse.
- Fă revizia instalațiilor de încălzire pentru a eficientiza funcționarea acestora.