Cum să amenajezi în curte un loc de joacă sigur pentru copii
Energici din fire cum sunt, copiii au nevoie să se joace afară, la aer, într-un mediu în care au destul spațiu să alerge și să țopăie până le obosesc picioarele. De aceea, amenajarea unui loc de joacă în curte este o idee excelentă, mai ales atunci când părinții nu au posibilitatea să iasă în parc cu cel mic, atât de des cât are nevoie.
Creează un spațiu sigur și verde
Deși copiii se pot juca oriunde, nu orice loc este sigur. Zonele cu ciment, bordurile, treptele înalte, terenurile accidentate, dau palpitații părinților atunci când cei mici aleargă în aria lor. Un loc de joacă sigur, cât mai drept și cu gazon, ne poate scăpa de accidentele nedorite. Însă, pentru a te bucura pe deplin de avantajele unui gazon natural, este necesar să știm să îl îngrijim corespunzător. Iar pentru asta există câteva etape importante:
- Pentru a se dezvolta corect, gazonul trebuie udat la fiecare două sau trei zile, în sesiuni de câte 15 minute. Pentru că această operațiune necesită timp și trebuie să asigure distribuirea uniformă a apei, recomandat este să utilizezi un sistem de irigație subteran. Pentru montarea unui astfel de sistem, îți sunt necesare câteva accesorii, printre care cele mai importante sunt: sursa de apă, aspersoare, o electrovalvă, racorduri unghiulare și racorduri în T, cămin de vizitare, furtun pentru apă, colier de branșare, tub ICTA, un programator electric.
Vezi 👉 toate ofertele noastre de ACCESORII PENTRU SISTEMELE DE IRIGATII
- Pe timp de vară, gazonul trebuie tuns o dată, de două ori pe săptămână. Este important de știut faptul că nu trebuie tuns când este ud, și nu mai mult de o treime din înălțimea firului ierbii.
- Pentru a avea un gazon sănătos, poți să folosești îngrășăminte bogate în fosfor, potasiu și azot.
Pune-ți creativitatea la treabă
Un loc de joacă amenajat pe gazon îți oferă nu doar siguranță, ci și un mediu viu, natural, care vă ajută să vă relaxați în zilele în care vreți să vă întindeți pe iarbă, la soare. De asemenea, îți dă libertatea să fii creativ în ceea ce privește elementele de joacă:
- De exemplu, poți monta un cort, mai ales dacă cel mic adoră poveștile cu indieni sau drumețiile pe munte. În felul acesta, îl obișnuiești și cu ieșirile în natură, la camping;
- Decorează spațiul cu niște pernuțe colorate, cu pături confortabile, unde copilul își poate crea propriile jocuri;
- Dacă vremea vă permite, luați micul dejun în curte. Organizați un picnic la care să participe toți membrii familiei;
- Cei mici adoră experimentele: să combine tot felul de ingrediente, imitându-i pe cei mari la gătit, de exemplu. De aceea, îi poți amenaja copilului un spațiu pe care să îl numească bucătăria sau laboratorul lui. În acest fel, puteți organiza o tarabă la care să „vândă” limonadă sau alte bunătăți atunci când organizați petreceri de familie și evenimente surpriză:
- Pentru momentele de relaxare în care vreți să vă odihniți sau să citiți micuțului vostru povești, un hamac este numai bun de amplasat;
- Poți monta pe gazon o groapă cu nisip, un tobogan sau chiar o piscină gonflabilă;
- Dacă spațiul îți permite, instalează un leagăn și o trambulină în care cel mic să se distreze din când în când;
- Implică-l pe copil în treburile simple, gospodărești. Organizați o mini grădină cu flori, pe care să o îngrijiți împreună.
Acordă atenție iluminatului
Nu în ultimul rând, asigură-te că locul de joacă este unul sigur și pe timp de noapte, iar asta presupune să alegi un sistem de iluminat inteligent. Desenează planul spațiului de joacă, inclusiv elementele importante (leagăne, tobogan, groapă cu nisip) și gândește un circuit pe care să așezi câteva puncte luminoase. Recomandate sunt lămpile mici, solare, care se montează ușor și care pot semnaliza locurile importante din grădină. De-a lungul aleilor, recomandate sunt sursele de iluminat economice, în special în zona de acces intens folosită. Pentru a crea un efect plăcut, gazonul poate fi pus în lumina proiectoarelor speciale pentru grădină, care oferă o lumină difuză și relaxantă.
Vezi 👉 toate ofertele noastre de PROIECTOARE LED
În plus, pentru siguranță poți folosi și corpuri de iluminat tip LED, cu senzori care se aprind atunci când detectează mișcarea, acestea fiind utile și pentru a ține „oaspeții nepoftiți” departe de locuința ta atunci când nu te afli acasă.
Nu în ultimul rând, dacă vrei să luminezi cât mai bine spațiul de joacă și să obții o atmosferă plăcută pe timp de noapte, nu este suficient să montezi un singur tip de sursă de iluminat, ci poți să combini mai multe tipuri, de exemplu, lămpile exterioare suspendate, felinarele cu stâlpi decorativi sau aplicele încastrate de pe alei cu proiectoarele prin care evidențiezi detaliile.
Sursa Foto: Shutterstock
Multumesc pentru idei!
Foarte util! Mersi de informatie