Centrale pe gazCentrale termice

Cum putem reduce consumul de gaze naturale!

GAZELE NATURALE

La nivel european peste 80% din populaţie este expusă la pulberi în suspensie și ozon la valori mai mari decât cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Pentru România, nevoia reducerii emisiilor și polării este cu atât mai stringentă cu cât ţara noastră este a doua cea mai poluată din UE în privinţa centralelor pe cărbuni.

consum-gazePotrivit unei cercetări realizate de Health and Environment Alliance, România este depășită doar de Polonia în ceea ce privește cantitatea de substanţe poluante eliberate în atmosferă de coșurile centralelor, fiind urmată de Germania. De asemenea, consecintele schimbărilor climatice sunt deja vizibile: deșertificare în sudul ţării, migraţia unor specii în nord și inundaţii distrugătoare ce alternează cu perioade de secetă extremă.

Specialiştii în echipamente termice afirmă că gigacaloria produsă de o centrală termică are un preţ mediu de 130-140 de lei (inclusiv amortizarea echipamentului, calculată pe o perioadă de opt ani), mult mai mic faţă de gigacaloria RADET, în valoare reală nesubvenţionată de aproximativ 320 de lei. Aceştia susţin că eficienţa cea mai ridicată o au centralele cu condensare, urmate de cele convenţionale, cu tiraj forţat sau cu tiraj natural. Tehnica în condensaţie este cea mai eficientă tehnică de transformare în energie termică a combustibilului lichid și gazos. Această tehnică utilizează sursele de energie îin proporţie de 98%.

Reduceti consumul de gaze DACĂ…

30% – Izolati imbinarile ferestrelor cu garnituri de etansare autoadezive (tip purfix). În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn și sticlă simpla, pierderile de căldură prin spaţiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece.

8% – Reglaţi temperatura din locuinţa dumneavoastră în funcţie de confortul dorit luând în considerare că peste temperatura de 19 °C, fiecare grad în plus poate să însemne o creştere a consumului de gaze naturale cu circa 8%.

25% – Folosiţi un termostat de ambianţă care comandă funcţionarea centralei ţinând cont de temperatura setată în camera în care se montează şi care determină o reducere cu până la 25% a costurilor de încălzire.

50% – Izolaţi termic pereţii, acoperişul şi ferestrele pentru a reduce cu până la 50% costurile de încălzire.

15% – Programaţi termostatul astfel încât temperatura să nu depăşească 24 de grade. În acest mod, se poate obţine o reducere cu 7-15% a consumului termic

Aproximativ 30 mld. tone de dioxid de carbon sunt emise în atmosferă în fiecare an pe pământ.

Poluarea aerului, în mediul urban, costă aproximativ 2.600 miliarde euro şi ucide 3,500 milioane de oameni, anual, în ţările industrializate.

Putem reduce consumul dacă iarna reducem temperatura cu 1 grad Celsius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *