Cum poți consuma apa în mod responsabil?
Apa dulce reprezintă doar 2,5% din apa disponibilă pe Pământ. De aceea, trebuie să înțelegem importanța apei în viața noastră și să o consumăm cu conștiinciozitate.
Reducerea cantității de apă consumată acasă poate fi realizată prin schimbarea unor obiceiuri care duc la risipa apei, cum ar fi: repararea sau schimbarea țevilor sau a robineților care picură și genereaza pierderi de apă, care pot părea nesemnificative la în primă fază, folosirea unor electrocasnice ce au un consum mai mic de apă sau chiar aplicarea unor trucuri ingenioase pentru economisire.
Deși ai putea crede că nu folosești o cantitate importantă de apă în viața de zi cu zi, vei rămâne surprins să afli de câtă apă ai nevoie pentru a-ți realiza sarcinile zilnice. De exemplu, în timpul dușului, o persoană consumă, în medie, aproximativ 60 de litri de apă.
Am pregătit pentru tine o listă de soluții eficiente care te vor ajuta să consumi apa în mod responsabil. Mai mult, acestea sunt la îndemâna oricui și cu puțină practică, vor deveni parte integrată a rutinei zilnice. În plus, este un mod bun de a sărbători Ziua Mondială a Apei, ce are loc în fiecare an, la data de 22 martie.
Repară instalațiile sanitare defecte, chiar și atunci când există doar o mică scurgere
În vederea eliminării pierderilor de apă din casă, vor trebui analizate cu atenție toate posibilele cauze care ar putea provoca aceste piederi. Mai întâi avem etapa verificării și reparării robineților. Apoi vom trece la verificarea și repararea țevilor din zonele greu accesibile. Ca sa fim convinși că am făcut o treabă bună vom apela la un specialist care să verifice și țevile îngropate în ziduri cu ajutorul unor echipamente de detecție a umezelii. Un alt pas important prin care trebuie să trecem este verificarea pierderilor din instalațiile de încălzire și de alimentare cu apă.
Alege dușurile scurte în detrimentul băilor
Dacă dorești să faci baie cu cada plină, folosești, în medie, 80 de litri de apă. O soluție ar fi să umpli cada mai puțin pentru a face economie. Dacă vei umple cada cu doar câțiva centrimetri mai puțin ca de obicei, vei economisi zeci de litri de apă.
Pe de altă parte, dacă vei opta pentru un duș rapid vei folosi doar jumătate din cantitatea necesară pentru o baie în cadă. Totuși, este bine de știut, că în situația în care decidem să facem duș cu un jet foarte puternic vom ajunge să consumăm același volum de apă pe care l-am folosi pentru o îmbăiere, dacă nu chiar mai multă. Un truc eficient în ceea ce privește baia este să nu lăsăm dușul să curgă înainte de a intra în cabină sau în cadă. Timpul petrecut în dus influențează, de asemenea, consumul de apă.
Închide robinetul atunci când îți periezi dinții, folosești săpunul pentru a te curăța pe mâini sau corp, cureți vasele
Cel mai simplu mod de a face economie de apă este acela de a opri robinetul. Dacă, de exemplu, ne spălăm pe mâini sau pe dinți, vom opri robinetul ori de câte ori nu vom avea nevoie de apă pentru clătire. În acest fel, vom face economi de 5-6 litri pe minut.
Colectează apa de ploaie și nu arunca apa pe care nu o mai poți consuma. Folosiți-o pentru a uda plantele
Apa rămasă în cană sau sticlă și pe care poate ne gândim să o aruncăm, ne poate fi de mare ajutor. Utilizand-o vom reuși să facem economii și să contribuim la reducerea cantității de apă consumată zilnic.
De asemenea, apa de ploaie este de real folos când avem de udat grădina de legume sau pe cea de flori. Primul pas pe care trebuie să-l facem este să instalăm un recipient pentru captarea apei de ploaie. Acesta trebuie să fie suficient de mare pentru a capta o cantitate importantă de apă. Odată ce vom strânge un volum suficient, vom fi asigurați pentru o perioadă îndelungată. Astfel vom fi siguri că am redus la minimum cheltuielile cu apa.
Investește în electrocasnice și sanitare care ajută la reducerea consumului de apă
O variantă optimă pentru reducerea consumului este achiziția unor echipamente sanitare si electrocasnice care utilizează o cantitate mai mică de apă.
- Aeratorul de apă
În situația în care nu dorești să-ți înlocuiești vechia baterie de lavoar sau duș, poți opta pentru montarea unui aerator pentru baterii, care menține debitul apei constant, indiferent de fluctuațiile existente. În acest mod, poți reduce semnificativ consumul de apă, cu până la 68%.
Aerator Kroner pentru baterie lavoar sau cadă
- Baterii cu senzor
Mulți oameni consumă inutil apa în timp ce își periază dinții, își curăță mâinile sau spală vasele. De aceea, bateriile cu senzor sunt soluția ideală pentru cei care nu au un obicei în a închide, de fiecare dată, robinetul, atunci când nu utilizează apa.
Baterie lavoar Kroner Triton cu fotocelula, 6V, fără ventil, crom
- Rezervor cu dublă comandă
Toalete ce au două clapete de acționare contribuie la economisirea apei, datorită faptului că poți regla consumul, în funcție de nevoie. Acționând clapeta mică, va fi eliminată o cantitate mai mică de apă, iar apăsând pe clapeta mare, cantitatea de apă furnizată va fi mai mare.
Rezervor WC Romstal Onda cu dublă comandă
- Coloană de duș cu baterie termostată
O variantă optimă pentru reducerea consumului de apă este bateria cu termostat și buton eco. Prin intermediul termostatului, apa caldă este amestecată cu cea rece, având, astfel, parte de o temperatură optimă a apei, în timpului dușului, iar în acest mod nu consumi inutil apa, încercând să o reglezi constant. Mai mult decât atât, cu ajutorul butonului eco, debitul apei este redus cu până la 50%.
Coloana de duș Kroner Thermo, cu baterie termostatată, pălărie duș, furtun și telefon dus, crom
- Mașină de spălat ergonomică
Alege o mașină de spălat ergonomică și asigură-te că atingi capacitatea de încărcare (între 5-10kg, în funcție de model), la fiecare spălare. Chiar dacă, inițial, suma alocată achiziționării unei mașini de spălat rufe inteligentă este considerată a fi mare, în timp, vei ajunge să economisești.
Pentru a îmbunătăți calitatea apei disponibile în locuință, poți opta pentru instalarea unui dedurizator. Romstal vă recomandă stațiile de tratare și dedurizare Vision, echipamente moderne care vă vor ajuta să obtineți o calitate îmbunătațită a apei și care vor salva aparatele casnice care folosesc apa (centrale termice, boilere, mașini de spalat, espressoare de cafea) de defecțiuni provocate de depunerile de calcar.
Dacă ai și alte sugestii care pot contribui la reducerea cantității de apă utilizată, ne-ar face plăcere să le vedem în comentarii!
Pingback: Filtrele cu osmoza inversa pentru apa curata - Blog Romstal