Cum ne ferim de „ucigasul tacut”?

Actualizat la 20 August, 2020 at 12:30 pm

Monoxidul de carbon, denumit de obicei ”Ucigasul tacut” este un gaz foarte toxic produs de catre orice aparat care functioneaza pe baza arderii combustibililor fosili (ex: gaz, carbune, motorina, petrol, lemn, etc.). Monoxidul de carbon este inodor, insipid si incolor. Se poate scurge din hornuri si aparate pentru gatit si pentru încalzire când acestea sunt întretinute necorespunzator sau pur si simplu se defecteaza. Ventilatia necorespunzatoare sau cosurile blocate sunt adesea cauzele scurgerilor care s-au dovedit fatale. Scurgerile pot fi cauzate de multe surse potentiale si nu sunt intotdeauna direct legate de o defectiune a unui aparat. Tehnicile moderne de izolare, cum ar fi geamurile duble, pot accentua problema creând în mod eficient un mediu închis etans.
Surse posibile de gaz

In conformitate cu standardul EN 50292, ideal ar fi ca in fiecare camera care contine un aparat pe baza arderii de combustibil sa se instaleze un astfel de aparat.

EFECTELE MONOXIDULUI DE CARBON ASUPRA SANATATII

Detector de gaz
Detector de gaz

Este important sa va protejati casa de monoxidul de carbon, pentru ca vaporii sai toxici sunt imposibil de vazut, gustat si mirosit. Monoxidul de carbon omoara in Romania aproximativ 70 de oameni accidental în fiecare an. În plus, câteva mii de oameni se prezinta la camerele de urgenta ale spitalelor în fiecare an pentru a fi tratate pentru intoxicatie cu monoxid de carbon.

Efectele monoxidului de carbon asupra sanatatii depind atât de concentratia de monoxid de carbon si durata de expunere cât si de starea de sanatate a fiecarei persoane. Concentratia de monoxid de carbon este masurata in parti pe milion (ppm). |n conditiile unei expuneri intr-un mediu cu o concentratie de monoxid de carbon intre 1 si 50 ppm, majoritatea oamenilor nu vor resimti nici un efect asupra sanatatii, dar unele persoane cu afectiuni cardiace ar putea simti o durere in piept. Daca concentratia de monoxid de carbon creste peste 50 ppm si ramâne peste aceasta valoare, atunci simptomele care apar sunt durerile de cap, starile de oboseala, greturi. Efecte grave asupra sanatatii, cum ar fi dezorientarea, inconstienta si chiar moartea pot aparea in conditii de expunere la concentratii cuprinse intre 100-300 ppm.

 

ROMSTAL VINE CU SOLUTII!

Fiecare locuinta trebuie prevazuta cu detectoare de monoxid de carbon.

Detectoarele PREVENT 2000C sunt certificate Kitemark de catre “British Standards Institute” conform standardului BS EN 50291:2001

Detectorul trebuie sa fie alimentat la retea continuu pentru o protectie maxima. Când detectorul este alimentat este necesara o perioada de timp de 2 min si 20 sec pentru ca senzorul de monoxid de carbon sa intre in functionare normala.

  • LED-ul verde pornit: Detectorul este alimentat de la reteaua principala de curent alternativ.
  • LED-ul galben functioneaza intermitent la fiecare aprox. 20 secunde: Nu este prezenta o concentratie de monoxid de carbon
  • LED-ul rosu pornit si buzzer-ul emite semnal sonor: Senzorul a detectat o concentratie de monoxid de carbon conform tabelului de mai jos, iar detectorul furnizeaza un semnal de alarma continuu. Alarma functioneaza timp de 4 min 20 sec, dupa care se intrerupe pentru 20 secunde. Alarma functioneaza conform acestui ciclu pâna când concentratia de monoxid de carbon revine in limitele de siguranta.

PREVENT 2000C este un detector de tip A, care furnizeaza un semnal extern pentru actionarea unui dispozitiv la distanta. Puteti sa conectati la detectorul dvs. o electrovalva, un ventilator sau o sirena. In acelasi timp in care detectorul furnizeaza un semnal de alarma vizual si auditiv, va actiona la distanta si dispozitivul respectiv.

DURATA DE VIATÃ A DETECTORLUI

CARACTERISTICI TEHNICE

Durata de viata a detectorului:                                    5 ani de la data activarii lui.

Senzor:                                                                        Electrochimic

Alimentare:                                                                   230 VAC(-15%+10%) 50/60 Hz

Putere absorbita:                                                         0,7 W

Gaz detectat:                                                               Monoxid de Carbon

Niveluri de alarma:                                                       conform tabel 1

Timp de stabilizare initiala:                                          2 min 20 sec

Nivel alarma auditiva:                                                   min. 85 dB la 1 m

Valori nominale de contact releu:                                 8(2) A @250 V AC SPDT

Temperatura de lucru:                                                 -10 °C ÷ +40 °C

Temperatura de depozitare:                                        -20 °C ÷ +50 °C

Umiditate (fara condens):                                             20% ÷ 90% rh

Grad de protectie:                                                         IP 42

Material carcasa:                                                           ABS V0

Culoare:                                                                         Alb

Dimensiuni:                                                                   115 x 75 x 43 mm (L x l x H)

Greutate:                                                                        300 g

zp8497586rq

Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

One thought on “Cum ne ferim de „ucigasul tacut”?

Comments are closed.