Cum faci economie la căldură iarna
In sezonul rece, este important sa te simti confortabil in propria locuinta si aceasta sa fie incalzita in mod corespunzator. De altfel, un confort termic sporit este esential in zilele friguroase de iarna, insa acest factor poate influenta semnificativ cheltuielile la facturile de utilitati.
Din fericire, exista numeroase solutii la indemana, care te pot ajuta sa faci economie la caldura iarna, fara sa renunti la confortul de care ai nevoie. Afla, in cele ce urmeaza, ce solutii iti pot fi de ajutor.
Cum faci economie la caldura
Iata cateva dintre modalitatile care te pot ajuta sa faci economie la caldura pe timpul iernii:
Instaleaza un termostat
Daca ai un sistem de incalzire conectat la o centrala termica, este extrem de util sa folosesti un termostat. Acest dispozitiv te va ajuta sa controlezi temperatura ambientala din locuinta si va mentine nivelul de caldura setat de tine in prealabil. Cu alte cuvinte, centrala va porni doar atunci cand temperatura din incapere scade, ceea ce inseamna ca se va diminua considerabil consumul regulat de energie.
Redu temperatura ambientala
In casa ar trebui sa fie o temperatura optima, astfel incat sa nu te imbraci nici prea gros, dar nici sa stai tot timpul in pantaloni scurti. De altfel, temperatura recomandata este de 22 de grade Celsius, aceasta fiind considerata suficient de confortabila in sezonul rece. Poti seta usor temperatura din casa cu ajutorul termostatului. In plus, atunci cand nu esti acasa, poti reduce temperatura, deoarece nu este necesar ca sistemul de incalzire sa functioneze la capacitate maxima.
Alege un sistem de incalzire modern
Sistemele vechi de incalzire si chiar o centrala veche de cativa ani sau care nu a fost intretinuta in mod corect pot duce la cresterea consumului de energie. In functie de nevoie, poti alege o centrala termica pe gaz sau chiar una electrica ori pe lemne sau peleti.
Ventileaza corespunzator locuinta
Pentru a reduce pierderile de caldura, evita sa tii usile si ferestrele deschise prea mult timp. In cazul in care vrei sa aerisesti locuinta, atunci este indicat sa deschizi ferestrele din zone opuse ale casei, pentru a se crea curent si pentru ca aerul sa fie reimprospatat rapid. Inchide ferestrele dupa cinci minute.
Redu pierderile de caldura
In orice casa pot sa existe pierderi de caldura, in special daca este vorba de o locuinta veche. Cel mai des, caldura se poate pierde prin pereti, la nivelul ferestrelor si usilor sau al podului. Acestea intra in contact direct cu conditiile meteo nefavorabile si pot fi afectate in timp.
Cel mai simplu este sa folosesti benzi autoadezive din burete, pe care le poti lipi de tocul usilor si al ferestrelor. Pernutele care blocheaza curentul sunt o alta solutie la indemana, fiind special concepute pentru ferestre si usi. Totodata, poti aplica folii de geam pentru izolare termica.
Trage draperiile
In zilele insorite de iarna, lasa soarele sa patrunda in casa. Acestea vor contribui la cresterea temperaturii din casa, astfel ca nu va mai fi nevoie sa folosesti la fel de mult centrala termica. Nu uita sa cobori draperiile dupa apus.
In schimb, in zilele reci, lasa draperiile inchise, pentru a impiedica pierderile de caldura si pentru a bloca migrarea la interior a aerului rece din zona ferestrelor si a peretilor. Alege draperii cu o tesatura cat mai groasa sau special concepute pentru a izola termic.
Economiseste cantitatea de apa calda folosita
Utilizarea unei cantitati reduse de apa calda este un alt factor care te poate ajuta sa economisesti caldura iarna. Astfel, poti face dus in loc de baie, fara sa mai fie nevoie sa umpli cada cu apa. De asemenea, poti opta si pentru folosirea unor sisteme de recirculare a apei calde menajere.
Asigura-te ca sistemul de incalzire functioneaza corespunzator
Cu alte cuvinte, este necesar sa verifici in mod regulat sistemul de incalzire pe care il folosesti si sa nu sari peste etapele de mentenanta. Astfel, ai siguranta ca sistemul de incalzire functioneaza corect si ca este eficient termic, dar si din punctul de vedere al consumului de energie si gaze.
Aeriseste caloriferele
Aerisirea caloriferelor trebuie facuta in mod periodic, pentru ca sistemul de incalzire sa functioneze in mod optim, dar si pentru a reduce costurile la utilitati. Tine cont ca, in cazul in care nu faci aerisirea caloriferelor, agentul termic nu va circula prin tot interiorul caloriferului, iar acesta nu se va incalzi uniform sau chiar deloc.
Nu acoperi caloriferele
In primul rand, evita sa acoperi caloriferele cu haine, deoarece caldura va ajunge mai greu in incapere. Cu atat mai mult ar trebui sa eviti uscarea hainelor pe calorifer. Pe langa faptul ca blocheaza caldura, risti ca umiditatea din casa sa creasca, fapt care duce la cresterea riscului de aparitie a mucegaiului si a igrasiei.
Totodata, poti trage perdeaua sau draperia din fata caloriferului si evita sa amplasezi piese de mobilier in zona acestuia, pentru a nu impiedica propagarea caldurii.
Foloseste alternative pentru incalzire
Pune pe tine un pulover mai gros, o pereche de sosete plusate si inveleste-te cu o patura groasa atunci cand stai pe canapea si te uiti la un film. In acest fel, nu trebuie sa maresti temperatura.
Acopera podelele
Podelele din gresie, de exemplu, reprezinta suprafete reci care pot crea disconfort pe timpul iernii. In plus, acestea favorizeaza circulatia aerului. E indicat sa acoperi o suprafata cat mai mare cu covoare, pentru a izola cat mai bine aerul cald. Opteaza pentru covoare groase, care izoleaza bine.
Inchide caloriferele pe care nu le folosesti
Daca intr-o camera nu sta nimeni, atunci poti inchide caloriferul pentru a nu consuma prea multa caldura.
Asadar, poti face economie la caldura pe timpul iernii, daca intretii corect sistemul de incalzire, dar si daca apelezi la celelalte solutii prezentate mai sus.