Instalatii de incalzire

Cum faci economie la căldură iarna: sfaturi de pus în practică

economie incalzireÎn sezonul rece, este important să te simți confortabil în propria locuință și aceasta să fie încălzită în mod corespunzător. De altfel, un confort termic sporit este esențial în zilele friguroase de iarnă, însă acest factor poate influența semnificativ cheltuielile la facturile de utilități.

Din fericire, există numeroase soluții la îndemână, care te pot ajuta să faci economie la căldură iarna, fără să renunți la confortul de care ai nevoie. Află, în cele ce urmează, ce soluții îți pot fi de ajutor.

Cum faci economie la căldură

Iată câteva dintre modalitățile care te pot ajuta să faci economie la căldură pe timpul iernii:

Instalează un termostat

Dacă ai un sistem de încălzire conectat la o centrală termică, este extrem de util să folosești un termostat. Acest dispozitiv te va ajuta să controlezi temperatura ambientală din locuință și va menține nivelul de căldură setat de tine în prealabil. Cu alte cuvinte, centrala va porni doar atunci când temperatura din încăpere scade, ceea ce înseamnă că se va diminua considerabil consumul regulat de energie.

Redu temperatura ambientală

În casă ar trebui să fie o temperatură optimă, astfel încât să nu te îmbraci nici prea gros, dar nici să stai tot timpul în pantaloni scurți. De altfel, temperatura recomandată este de 22 de grade Celsius, aceasta fiind considerată suficient de confortabilă în sezonul rece. Poți seta ușor temperatura din casă cu ajutorul termostatului. În plus, atunci când nu ești acasă, poți reduce temperatura, deoarece nu este necesar ca sistemul de încălzire să funcționeze la capacitate maximă.

Alege un sistem de încălzire modern

Sistemele vechi de încălzire și chiar o centrală veche de câțiva ani sau care nu a fost întreținută în mod corect pot duce la creșterea consumului de energie. În funcție de nevoie, poți alege o centrală termică pe gaz sau chiar una electrică ori pe lemne sau peleți.

Ventilează corespunzător locuința

Pentru a reduce pierderile de căldură, evită să ții ușile și ferestrele deschise prea mult timp. În cazul în care vrei să aerisești locuința, atunci este indicat să deschizi ferestrele din zone opuse ale casei, pentru a se crea curent și pentru ca aerul să fie reîmprospătat rapid. Închide ferestrele după cinci minute.

Redu pierderile de căldură

În orice casă pot să existe pierderi de căldură, în special dacă este vorba de o locuință veche. Cel mai des, căldura se poate pierde prin pereți, la nivelul ferestrelor și ușilor sau al podului. Acestea intră în contact direct cu condițiile meteo nefavorabile și pot fi afectate în timp.

Cel mai simplu este să folosești benzi autoadezive din burete, pe care le poți lipi de tocul ușilor și al ferestrelor. Pernuțele care blochează curentul sunt o altă soluție la îndemână, fiind special concepute pentru ferestre și uși. Totodată, poți aplica folii de geam pentru izolare termică.

Trage draperiile

În zilele însorite de iarnă, lasă soarele să pătrundă în casă. Acestea vor contribui la creșterea temperaturii din casă, astfel că nu va mai fi nevoie să folosești la fel de mult centrala termică. Nu uita să cobori draperiile după apus.

În schimb, în zilele reci, lasă draperiile închise, pentru a împiedica pierderile de căldură și pentru a bloca migrarea la interior a aerului rece din zona ferestrelor și a pereților. Alege draperii cu o țesătură cât mai groasă sau special concepute pentru a izola termic.

Economisește cantitatea de apă caldă folosită

Utilizarea unei cantități reduse de apă caldă este un alt factor care te poate ajuta să economisești căldură iarnă. Astfel, poți face duș în loc de baie, fără să mai fie nevoie să umpli cada cu apă. De asemenea, poți opta și pentru folosirea unor sisteme de recirculare a apei calde menajere.

Asigură-te că sistemul de încălzire funcționează corespunzător

Cu alte cuvinte, este necesar să verifici în mod regulat sistemul de încălzire pe care îl folosești și să nu sari peste etapele de mentenanță. Astfel, ai siguranța că sistemul de încălzire funcționează corect și că este eficient termic, dar și din punctul de vedere al consumului de energie și gaze.

Aerisește caloriferele

Aerisirea caloriferelor trebuie făcută în mod periodic, pentru ca sistemul de încălzire să funcționeze în mod optim, dar și pentru a reduce costurile la utilități. Ține cont că, în cazul în care nu faci aerisirea caloriferelor, agentul termic nu va circula prin tot interiorul caloriferului, iar acesta nu se va încălzi uniform sau chiar deloc.

Citește și Ghid de aerisire corecta a caloriferelor

cand se da drumul la caldura

Nu acoperi caloriferele

În primul rând, evită să acoperi caloriferele cu haine, deoarece căldura va ajunge mai greu în încăpere. Cu atât mai mult ar trebui să eviți uscarea hainelor pe calorifer. Pe lângă faptul că blochează căldura, riști ca umiditatea din casă să crească, fapt care duce la creșterea riscului de apariție a mucegaiului și a igrasiei.

Totodată, poți trage perdeaua sau draperia din fața caloriferului și evită să amplasezi piese de mobilier în zona acestuia, pentru a nu împiedica propagarea căldurii.

Folosește alternative pentru încălzire

Pune pe tine un pulover mai gros, o pereche de șosete plușate și învelește-te cu o pătură groasă atunci când stai pe canapea și te uiți la un film. În acest fel, nu trebuie să mărești temperatura.

Acoperă podelele

Podelele din gresie, de exemplu, reprezintă suprafețe reci care pot crea disconfort pe timpul iernii. În plus, acestea favorizează circulația aerului. E indicat să acoperi o suprafață cât mai mare cu covoare, pentru a izola cât mai bine aerul cald. Optează pentru covoare groase, care izolează bine.

Închide caloriferele pe care nu le folosești

Dacă într-o cameră nu stă nimeni, atunci poți închide caloriferul pentru a nu consuma prea multă căldură.

Cum faci economie pentru celelalte utilități

În afară de căldură, există și alte utilități pe care trebuie să le achiți lună de lună. Și în cazul acestora, există câteva soluții care te pot ajuta să faci economii:

Apă

  • Folosește un boiler cu un volum corespunzător consumului de apă din casă;
  • Montează aeratoare sau baterii moderne ce reduc fluxul de apă;
  • Închide apa atunci când te speli pe dinți sau te bărbierești.

Gaz

  • Montează un termostat pentru a controla nivelul de căldură, implicit, pe cel al gazului consumat;
  • Asigură-te că aragazul și cuptorul funcționează optim și că nu există scurgeri de gaz.

Electricitate

  • Ține lumina aprinsă doar atunci când ai nevoie;
  • Închide televizorul sau alte gadget-uri atunci când nu ai neapărat nevoie de ele;
  • Nu lăsa încărcătoarele în priză atunci când nu încarci telefonul sau alte dispozitive.

Așadar, poți face economie la căldură pe timpul iernii, dacă întreții corect sistemul de încălzire, dar și dacă apelezi la celelalte soluții prezentate mai sus. În același timp, ține cont că poți reduce semnificativ costurile la facturile de utilități, dacă faci economie la apă, gaze și electricitate.

Sursă foto: Shutterstock

3 thoughts on “Cum faci economie la căldură iarna: sfaturi de pus în practică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *