Solutii de Amenajari

Cum desfunzi chiuveta si tevile

  1. Cauzele infundarii chiuvetei si a tevilor de scurgere
    1. Infundarea chiuvetei si a tevilor de la bucatarie
    2. Infundarea chiuvetei si a tevilor de la baie
    3. Cum se pot desfunda chiuveta si tevile de scurgere
    4. Solutii preparate in casa pentru desfundat chiuveta si tevile de scurgere
    5. Instrumente pentru desfundat chiuveta si tevile de scurgere
    6. Solutii preparate in casa vs solutii cumparate din comert
    7. Cum se poate preveni infundarea chiuvetei si a tevilor de scurgere
    8. Sita pentru chiuveta
    9. Filtru pentru scurgere
    10. Colectarea separata a uleiului si grasimilor
    11. Curatarea frecventa a chiuvetei cu apa fiarta

Cauzele infundarii chiuvetei si a tevilor de scurgere

Indiferent ca vorbim despre chiuvetele de la baie sau bucatarie ne-am infruntat cel putin o data in viata cu problema infundarii acestora. Cauzele sunt cunoscute dar, cu toate acestea, multi dintre utilizatori prefera sa nu ia masuri de precautie menite sa-i scape de acest gen de probleme.

Desfundat chiuvetaChiuvetele se infunda adesea din cauza alimentelor sau a resturilor menajere aruncate in mod iresponsabil de utilizatori. La bucatarie se produce un amestec din resturile de mancare, ulei si detergenti care se lipeste pe tevile de scurgere impiedicand apa sa se scurga cu un debit normal. Pentru multi scurgerea pare rezistenta si cu un diametru suficient pentru a face fata catorva firimituri de paine, boabe de orez sau zatului de cafea. Acest lucru nu este adevarat. Amalgamul de resturi alimentare se lipesc intre ele cu ajutorul subtantelor uleioase folosite la gatit si ajung sa ii dauneze chiuvetei si scurgerii acesteia.

La baie chiuveta se infunda de obicei cu resturi de sapun, pasta de dinti sau alte produse de curatat, plus parul rezultat din activitati gen barbierit, pieptanat.

Infundarea chiuvetei si a tevilor de la bucatarie

Infundarea chiuvetei de la bucatarie este cauzata asadar de resturile alimentare care se depun pe tevile de scurgere atunci cand spalam vasele. Acestea se lipesc cu ajutorul uleiului si grasimilor aruncate in chiuveta. Cel mai adesea vom observa ca scurgerea apei din chiuveta se va face cu greutate dar exista si cazuri in care, din cauza depunerilor, vom simti un miros neplacut care ne va anunta problema creata. In acest caz trebuie sa intervenim imediat si sa desfundam chiuveta cu ajutorul unor produse speciale sau a unora preparate in casa. De asemenea, in functie de posibilitati putem apela la diverse instrumente pentru desfundat chiuveta si tevile de scurgere.

Desfundat chiuveteUleiul si grasimile aruncate in chiuveta

Uleiul alimentar pe care il folosim pentru a gati este daunator pentru chiuveta de la bucatarie mai ales in combinatie cu resturi alimentare. Se stie ca acesta are un efect devastator asupra mediului înconjurător lucru pentru care nu recomandam sa il aruncati in chiuveta sau toaleta. S-a stabilit ca un litru de ulei polueaza pana la un milion de litri de apă. În conditiile in care apa este sursa vietii, de multe ori indisponibila pentru anumite zone ale globului, trebuie sa luam masurile necesare pentru a o proteja. In cazul nostru obtinem si avantajul de a nu infunda chiuveta de la bucatarie.

Acelasi lucru il putem spune si despre alte tipuri de grasimi. Acestea nu sunt dizolvate de detergentii de vase, precum am presupune, ele lipindu-se cu usurinta de tevile de scurgere odata patrunse prin sifonul chiuvetei.

Depunerea uleiurilor si grasimilor pe pereţii sistemului de canalizare provoacă mai multe daune decat am crede. In afara infundarilor constante si a mirosurilor pe care le degaja ele pot avea o influenta negativa si asupra statiilor de epurare pe care le pot bloca.

Un wc care curge este neplăcut din mai multe puncte de vedere. Pierderile de apă costă bani, iar mirosul neplăcut deranjează întreaga familie. Montarea unui nou wc te poate ajuta să dai uitare acestor neplăceri.

Resturi de mancare ramase in chiuveta

Cel mai folosit obiect din bucatarie este cu siguranta chiuveta, pe care o folosim frecvent inainte si in timpul gatitului, dar si dupa masa, cand trebuie sa spalam vasele. Iata motivul pentru care, de cele multe ori ne trezim ca apa nu se mai scurge normal si ca din scurgere vine un miroase urat. Acest lucru se intampla din cauza resturilor alimentare care raman depuse acolo dupa spalarea vaselor.

Resturi alimentare

Chiuveta din bucatarie gazduieste un unumar impresionant de germeni (mai mult de 500 000) chiar de zece ori mai mult decât o face vasul de wc. Stim ca cei mai multi curata chiuveta mult mai des decat curata vasul wc numai ca cei mai multi uita sa dezinfecteze acest loc unde se strang toate grasimile si resturile alimentare.

Asadar, recomandam sa aveti mare grija la resturile alimentare pe care le aruncati in chiuveta. Alimente precum orez, cafea, faina, coji mici de oua sau diverse paste se pot lipi de tevi si chiar isi maresc volumul in contact cu apa, fapt ce favorizeaza colmatarea tevilor.

Infundarea chiuvetei si a tevilor de la baie

Infundarea scurgerii chiuvetei de la baie este o problema care se intampla frecvent in cazul in care nu avem grija sa o protejam. O sita pentru chiuveta ne va scapa de probleme. La fel ca in cazul chiuvetei de bucatarie, pe tevile de scurgere se lipesc diverse resturi, in special par care vine in contact cu diverse produse lipicioase de curatare sau igiena personala.

Parul, unul din dusmanii chiuvetelor

Scurgerea de la chiuveta de baie aduna o mare cantiate de păr. Daca la acesta se mai adauga si alt gen de mizerie si praf putem fi siguri ca aici se vor forma bacterii şi mucegaiuri periculoase. Asadar, pe langa faptul ca apa din chiuveta refuza cu incapatanare sa se scurga putem intampina probleme care ne pericliteaza sanatatea. Chiuveta din baie nu poate face fata firelor de par de aceea recomandam sa folositi un filtru ce va proteja sistemul de scurgere si va diminua posibilitatea unei colmatari.

Depuneri tevi scurgereDetergenti acumulati pe tevile de scurgere

Un alt factor care poate duce la acumulari nedorite pe tevile de scurgere de la baie sunt detergentii utilizati pentru a curata diverse obiecte. Acestea se lipesc usor si creaza un amestec impreuna cu parul, praful si alte resturi eliminate in chiuveta de la baie. Detergentii, pasta de dinti, sapunul si gelul de dus pot provoca o adevarata bataie de cap, conducand spre situatii in care doar ajutorul unui instalator ne poate salva.

De asemenea, alegerea unei baterii pentru chiuveta din baie reprezintă o decizie importantă.

Cum se pot desfunda chiuveta si tevile de scurgere

Desfundarea chiuvetei si a tevilor, atat la baie, cat si la bucatarie, se poate realiza cu solutii profesionale sau cu solutii preparate in casa, din ingrediente simple: bicarbonat de sodiu, otet, zeama de lamaie.

Atunci cand substantele de desfundare nu sunt suficiente, trebuiesc folosite instrumentele pentru desfundat chiuveta sau tevi precum pompa de desfundat, sarme speciale pentru desfundat tevi.

👉 Tevile se pot infunda și din cauza apei dure. Descopera ce presupune dedurizarea apei si cum te poate ajuta un dedurizator.

Importanta este si evitarea infundarii tevilor si a chiuvetei prin cateva masuri simple: sita de protectie sau colectarea uleiului in sticle speciale.

Solutii de desfundat chiuveteSolutii preparate in casa pentru desfundat chiuveta si tevile de scurgere

Desi exista in comert solutii speciale sub forma de granule sau geluri, acestea sunt utilizate din ce mai rar deoarece curata doar depunerile minore, neputand dizolva corpurilor solide. Cele mai multe gospodine utilizeaza solutii preparate direct in casa pentru desfundat chiuveta si tevile de scurgere. Elemente simple precum bicarbonatul de sodiu, otetul, sarea sau zeama de lamaie in combinatie cu apa fiarta fac o treaba excelenta impotriva grasimilor.

Solutie de bicarbonat de sodiu, otet si apa fiarta

Poate una dintre cele mai utilizate solutii preparate in casa este cea din bicarbonat de sodiu, otet si apa fiarta. Cum  se procedeaza? Nimic mai simplu! Se toarna preparatul in scurgere unde are loc o mica reactie chimica, usor coroziva, care ajuta la desfundarea chiuvetei dupa care se clateste din abundenta cu apa calda.

Solutie de casaCantitatile nu trebuie sa fie unele exagerate. Se toarna o lingura de bicarbonat pudra in gaura de scurgere peste care se adauga mai apoi 2-4 linguri de  otet si se lasa amestecul sa actioneze aproximativ 30-40 de minute. Apoi se toarna doi litri de apa clocotita. Acum aveti o chiuveta desfundata care nu mai emite mirosuri neplacute.

Solutie cu sare, otet si apa fiarta

O alta solutie la fel de simpla pentru situatiile in care chiuveta este infundata este fabricarea unei saramuri in casa. Pentru aceasta vom utiliza aprozimativ 2 litri de apa clocotita, 5 linguri de sare si 3 linguri de otet. Solutia fierbinte obtinuta se va turna direct in scurgerea chiuvetei. Aceasta solutie este ideala pentru a indeparta depunerile de grasime si indepartarea tuturor mirosurilor neplacute.

Solutie cu bicarbonat de sodiu, zeama de lamaie si apa fiarta

Bicarbonatul de sodiu si zeama de lămâie pot genera un alt amestec de succes care sa va ofere mana de ajutor potrivita pentru desfundarea chiuvetelor in orice gospodărie. Pentru a pune in aplicare aceasta solutie vom turna un plic de bicarbonat de sodiu in scurgere, dupa care turnam o jumătate de pahar de zeama de lămâie. Va rezulta o reacție chimică care va desfunda chiuveta. Ca și in cazurile precedente vom fierbe un litru de apă cu care vom spala amestecul.

Solutie de casa pentru desfundat chiuveteBauturi acide si bicarbonat de sodiu

Pentru cei care cauta o solutie aparte de desfundat chiuveta o adaugam pe cea in care folositi bauturi racoritoare acidulate, gen cola. Vom utiliza aproximativ 500 de mililitri de suc pe care ii turnam in gaura de scurgere si pe care ii vom lasa sa actioneze. Pentru a face solutia mai eficienta vom adauga si putin bicarbonat de sodiu (aproximativ doua lingurite). Dupa aproximativ o ora se toarna apa clocotita.

Vodka si otetul

Pentru cei curajosi prezentam o alta metoda care, la prima vedere, poate parea exagerata. Aceasta implica vodka, o bautura alcoolica tare, care in combinatie cu otetul va curata foarte eficient teava de scurgere sterilizand-o in fata bacteriilor.

Solutie cu otet, sare si borax

Amestecul de borax, sare si otet se toarna in scurgere, se lasa sa actioneze cateva minute, apoi se toarna apa fierbinte pentru a curata intreaga instalatie. Este obtinut din 50 g sare, 50 g borax si 100 ml de otet. Veti observa ca aceasta solutie este eficienta pentru desfundarea tevilor. Deja nu mai trebuie sa amintim, vom utiliza apa fierbinte care trebuie sa curga pret de cateva minute peste scurgere.

Solutie de casa pentru desfundat chiuvetaInstrumente pentru desfundat chiuveta si tevile de scurgere

In cazul in care solutiile preparate in casa nu au efectul scontat va recomandam sa utilizati cateva instrumente care sa va ajute in demersul dumneavostra. Pompa pentru desfundat sau sarpele de desfundat sunt produse care nu trebuie sa va lipseasca din casa. Ele va vor face viata mai usoara permitandu-va sa va ocupati rapid de orice problema cu chiuvetele infundate.

Pompa pentru desfundat

Pompa de desfundat chiuveta este un element care nu trebuie sa ne lipseasca. Aceasta poate fi folosita cu incredere atunci cand solutiile de curatat nu au reusit sa-si faca treaba. Fie ca vorbim de clasica ventuza sau de o pompa speciala acest produs este foarte util. Pompa, actionata prin miscari scurte dar foarte rapide, face ca dopul de murdarie care blocheaza chiuveta sa se dezintegreze.

Pompa de desfundatPrimul pas presupune umplerea chiuvetei cu apa pana la un nivel de 3 – 4 centimetri dupa care vom pune pompa in actiune. Datorita actiunii mecanice mizeriile si resturile vor iesi la suprafata. Pompele mai avansate sunt capabile sa trimita un puternic jet de apa sub presiune desfundand orice conducta.

Sarpe de desfundat

Sarpele de desfundat este un cablu metalic flexibil, care are la capat un fel de manivela. Cu ajutorul acestuia se intervine in chiuveta infundata dar si in coloana de scurgere. Pentru un rezultat pe masura se va scoate racordul chiuvetei din teava de scurgere si se va introduce sarpele pe teava prin miscari rotative. Acesta va ajunge la dopul care obtureaza teava si il va agata permitandu-ne sa-l indepartam.

Desfundat chiuveta baieSolutii preparate in casa vs solutii cumparate din comert

Indiferent ca optezi pentru solutii preparate in casa sau solutii cumparate din comert pentru a desfunda chiuveta trebuie sa stii ca acestea au anumite limite. De obicei nu sunt capabile sa indeparteze dopuri mari ele fiind eficiente numai impotriva depunerilor de mici dimensiuni. Totusi, o intretinere constanta cu produse pe care le avem intotdeauna la indemana in casa, bicarbonat de sodiu, soda caustica, otet, zeama de lamaie, ne va face sa uitam de probleme.

Avantajele solutiilor preparate in casa pentru desfundat chiuveta si tevile

Principalele avantaje ale solutiilor preparate in casa pentru desfundat chiuveta si tevile sunt ca sunt ieftine si extrem de simplu de utilizat. De asemenea ele nu contin substante chimice care sa atace mainile, vasele sau chiuveta.

Solutii de desfundat chiuvete si tevi scurgereLimitele produselor preparate in casa pentru desfundat chiuveta si tevile

Din pacate exista si momente in care solutiile de desfundat tevile de canal si chiuvetele isi arata limitele. Dopurile solide nu vor putea fi indepartate doar prin adaugarea aceastora in scurgeri. Se va interveni cu pompa sau sarpele de desfundat, de multe ori nici acestea nereusind sa desfunde. In acel caz vom apela la un instalator care cel mai probabil va demonta instalatia pentru a interveni exact la locul colmatarii.

Solutie gel pentru desfundarea tevilorSolutii profesioniste pentru desfundat chiuveta si tevile

Vom gasi in comert tot felul de solutii, geluri, pastile sau prafuri care ne vor ajuta in procesul de desfundare al scurgerilor. Aceste produse sunt simplu de utilizat ele introducandu-se pe teava de scurgere si landu-le sa actioneze conform instructiunilor. Nici dupa utilizarea acestora nu vom uita pasul in care se toarna apa fierbinte.

Solutiile din comert sunt eficiente doar in cazul in care produsul care a infundat teava nu este de mari dimensiuni si nu este foarte vascos.

solutii speciale de desfundatCum se poate preveni infundarea chiuvetei si a tevilor de scurgere

Putem lua cateva masuri preventive pentru a evita infundarea chiuvetei si a tevilor. Folosirea unor site de protectie care impiedica patrunderea resturilor in canalul de scurgere al apei este o masura eficienta pe care toata lumea ar trebui sa o aplice. O alta masura de prevenire o reprezinta curatarea chiuvetei în mod regulat cu solutii traditionale precum: apa oxigenata, soda caustica, bicarbonatul de sodiu, otet, zeama de lamaie, sare, borax.

Nu in ultimul rand putem opta pentru montarea unui filtru anticalcar deoarece depunerile de calcar favorizeaza retentia particulelor solide si formarea dopurilor ce obtureaza canalele de scurgere.

Sita pentru chiuveta

Sita pentru chiuveta este un accesoriu simplu dar indispensabil pentru buna functionare a sistemului de scurgere. Acest produs disponibil la un pret foarte mic ne aduce linistea deoarece prin simpla sa asezare peste sifonul de scurgere va reusi sa opreasca majoritatea resturilor alimentare eliminand astfel in mare proportie posibilitatea formarii unor dopuri pe tevile de scurgere.

Sita chiuveta bucatarieFiltru pentru scurgere

Acest dispozitiv are rolul de a filtra resturile si vine de obicei sub forma unui ventil de scurgere. Acest filtru de impuritati reprezinta o solutie eficienta mai ales cand vine vorba despre particule mai mici care nu pot fi retinute de sita precum parul.

Colectarea separata a uleiului si grasimilor

O alta regula de aur care ne ajuta sa reducem pericolul infundarii tevilor de scurgere o reprezinta colectarea separata a uleiului si a grasimilor. Dupa cum am spus mai sus uleiul este extrem de poluant fapt care ne incurajeaza sa-l predam in centre speciale. Aceste centre trimit uleiul spre reutilizare indepartand pericolul poluarii apei.

Curatarea frecventa a chiuvetei cu apa fiarta

Poate cea la mai indemana metoda de prevenire a infundarii o reprezinta curatarea frecventa a chiuvetei cu apa fiarta. Nu facem altceva decat sa dam drumul la apa fierbinte de la robinet pentru cateva minute, preferabil o data pe sapatamana. Apa fiarta isi face mai usor loc printre resturi reusind sa le dezintegreze. Daca avem timp sa adaugam cateva dintre solutiile de casa pe care vi le-am prezentat mai sus rezultatele vor fi excelente.

Chiuveta cu sita

Avand in vedere faptul ca apa fierbinte poate preveni infundarea scurgerilor, este nevoie si de baterii calitative, rezistente la temperaturi inalte. Astfel, vom cauta baterii de dus si pentru chiuveta din inox, care sa permita trecerea apei fierbinti fara sa le afecteze. Cum alegi bateria de dus potrivita? Tinand cont de cateva criterii principale, printre care: tipul de montaj, tipul de comanda, materialul din care este realizata, functiile suplimentare si pretul.  

9 thoughts on “Cum desfunzi chiuveta si tevile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *