Cum amenajezi un spațiu de joacă pentru copii în balcon: idei și sfaturi
Programul zilnic al fiecărui copil ar trebui să includă, mai ales în perioada primăverii, ieșiri prelungite în natură. Sezonul pe care îl traversăm este marcat de riscuri, iar starea de izolare le impune inclusiv celor mici rămânerea în casă. La o vârstă la care explorarea face parte din rutina zilnică, iar cea mai bună cale de a descoperi lumea este jocul, ultimul lucru pe care îl pot accepta copiii noștri este interzicerea de a ieși în parc sau la locul de joacă. Interdicțiile aplicate în ultimele săptămâni ne obligă să găsim idei noi pentru momentele de recreere ale celor mici, iar cu un strop de inventivitate și cu o doză minimă de îndemânare le putem face surprize plăcute. Totul, cu o mare atenție la prevenția infecțiilor cauzate de bacterii, microbi și virusuri.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de PRODUSE DE CURĂȚENIE
Ce soluții de amenajare poți aplica
Rămași acasă, nu avem altă opțiune decât aceea de a converti în loc de joacă unul dintre spațiile locuinței. Dacă cei care locuiesc la casă dispun de avantajul curții, locatarii blocurilor pot simți această misiune ca pe o adevărată povară. La prima vedere, nu ar fi prea multe locuri care să poată primi un colț amenajat pe placul celor mici, cu un tobogan, cu o piscină gonflabilă și chiar cu un balansoar.
Livingul, deși oferă mult spațiu și confort suficient, a devenit, în această perioadă, biroul de acasă. Ar fi imposibil să-ți desfășori activitatea profesională în mod normal, în timp ce copilul se joacă la doar câțiva metri de tine, iar posibilitatea de a participa la apelurile video, alături de colegii de la job, este aproape nulă. Dormitorul este destinat strict odihnei, un factor indispensabil atât pentru starea optimă de sănătate a adulților, cât și a celor mici.
Nici acesta nu este decorul cel mai nimerit pentru joacă, iar holurile nu beneficiază de suficientă lumină naturală. Pentru a nu-i strica prichindelului cheful de joacă, cel mai inspirat ar fi să alegi terasa casei sau balconul. În funcție de configurația apartamentului, vei putea să-i oferi celui mic doza zilnică de aer curat și de expunere la soare, fără să-ți iei ochii de pe el, chiar și în momentele în care îți rezolvi îndatoririle profesionale.
Vezi categoria noastră de ▶️ ECHIPAMENTE INCALZIRE
Cum te adaptezi la configurația locuinței
Cele mai multe apartamente dispun de balcoane, iar unele dintre ele sunt prevăzute chiar cu terase generoase, ale căror dimensiuni rivalizează cu spațiul de care profită cei de la casă. Dacă locuința ta are un singur balcon, ar fi ideal să îți transferi activitățile în camera cu ieșire la acesta, pentru a-l putea supraveghea pe cel mic. Apartamentele cu mai multe balcoane îți dau ocazia de a le amenaja ca locuri de joacă separate și, de ce nu, gândite cu o tematică diferită. Indiferent de specificul spațiului pe care îl ai la dispoziție, vei putea da o notă unică perimetrului de joacă pe care îl vei amenaja dacă te vei folosi de principalele avantaje ale acestuia.
Pe o terasă deschisă
Sub razele călduroase ale soarelui, copilul tău va putea să se joace la o ladă de nisip din lemn, pe care poți să o accesorizezi cu un umbrar, sau într-un țarc de joacă. Tot pe terasă, cel mic se va putea da pe un tobogan la capătul căruia să plonjeze într-o mini piscină gonflabilă. O umbrelă de dimensiuni generoase te va ajuta să îl protejezi pe cel mic de ploile ivite din senin, iar dacă vei alege un castel din plastic, nu va trebui să te temi cu privire la rezistența lui de-a lungul timpului.
Pe un balcon spațios
Indiferent dacă este sau nu închis, balconul de dimensiuni generoase îți va permite să amplasezi pe el o căsuță de păpuși sau un cort de joacă. Mai poți opta pentru un castel gonflabil, care poate fi dezumflat și împăturit rapid, pentru a elibera spațiul, la finalul zilei. Pentru ca micuțul tău să nu răcească, din cauza contactului cu suprafețe reci, trebuie să acorzi o atenție deosebită izolării balconului și chiar încălzirii în pardoseală.
Pe un balcon îngust
Dimensiunile restrânse pot fi transformate într-un avantaj, cu alegerile corecte. Un balcon mic te va ajuta să supraveghezi mai bine copilul și să întrerupi mai rar activitatea, pentru a vedea ce face. Aici vei putea amplasa un castel de dimensiuni mai mici, un cort cu mingi de plastic sau un circuit pentru mașinuțe. Dacă micuțul tău preferă să se relaxeze privind desenele animate pe o tabletă, un fotoliu puf se va potrivi de minune în peisaj.
Vezi categoria noastră de 👉 INCALZIRE IN PARDOSEALA CU AGENT TERMIC
În ce moduri menții spațiul de joacă sigur
Într-o perioadă în care suntem mai preocupați ca oricând de siguranța și de sănătatea celor mici, este normal să acordăm o atenție sporită siguranței. Acest lucru nu se referă doar la măsurile prin care ne asigurăm că nu vor interveni accidentări în joaca celui mic, ci și la reducerea riscurilor reprezentate de amenințarea microbilor, bacteriilor și chiar a virusurilor. Curățarea și spălarea locului de joacă nu mai sunt suficiente, ci trebuie completate de o dezinfectare eficientă a tuturor elementelor acestuia. Aceasta implică folosirea substanțelor cu 70% etanol, potrivite atât pentru jucăriile din plastic și cauciuc, cât și pentru suprafețele rezistente la alcooli. Piesele și jucăriile din lemn, pe suprafața cărora observi zgârieturi profunde, și cele metalice, care prezintă zone din care a sărit vopseaua, nu trebuie păstrate în spațiul de joacă, din cauza tendinței lor de a reține bacteriile.
Grija este un sentiment firesc, iar cu ideile de mai sus vei ști cel mai bine cum să o pui în practică. Măsurile corecte de siguranță îți vor alunga teama, iar celui mic îi vor da prilejul de a-și continua joaca fără nicio problemă.
Credit foto: Shutterstock