Cum amenajezi dressingul: sfaturi + idei de amenajare
Fie că este o întreagă încăpere, fie doar o zonă amenajată, dressingul este special creat pentru a te ajuta să economisești timp în fiecare zi pentru că vei avea acces rapid la fiecare piesă vestimentară. Pentru a avea dressingul mult visat, este bine să ai în vedere câteva lucruri importante: spațiul pe care îl ai la dispoziție, locația, modul de organizare a hainelor, precum și elemente precum mobilierul, obiectele de iluminat sau cum vor arăta pereții. Despre acestea și multe altele poți afla citind în continuare.
- Tipuri de dressing
- Construirea dressingului
- Amenajarea dressingului
- Aranjarea hainelor în dressing
- Avantajele unui dressing
- Sfaturi pentru amenajarea dressingului
Tipuri de dressing
Pentru cele mai norocoase persoane, dressingul este o încăpere separată de restul camerelor, care te ajută să îți organizezi articolele vestimentare, încălțămintea și chiar bijuteriile și accesoriile. Într-un dressing vei vedea atât haine așezate ordonat pe umerașe, cât și articole vestimentare împachetate pe rafturi, încălțămintea la vedere, eventual așezată pe rafturi speciale sau în cutii. Deși considerat de unii ca fiind un moft, existența unui dressing te ajută să aerisești locuința și să eliberezi alte camere de dulapuri masive, rafturi și sertare.
Există posibilitatea de a clasifica dressingul după două criterii: după dimensiunea pe care o ai la dispoziție și după localizarea sa. În funcție de dimensiune, avem dressing mare și dressing mic, iar în funcție de locație, dressingul poate ocupa spațiu separat sau poate fi integrat în dormitor, mansardă, balcon, hol sau debara.
În funcție de dimensiune
Un dressing poate arăta diferit în funcție de dimensiunile spațiului pe care îl ai la dispoziție. Poți avea un dressing generos de tip walk-in, o încăpere întreagă în care poți intra pentru a-ți alege ținutele sau un loc special amenajat pentru haine și încălțăminte. Indiferent de spațiu, însă, dacă păstrezi ordinea, vei putea găsi ușor bluza preferată sau ținuta de seară cu care vrei să îți impresionezi prietenii. Mai jos sunt câteva informații despre aceste tipuri de dressing.
Dressing mic
Un dressing nu trebuie să aibă o dimensiune generoasă pentru a-ți oferi acces rapid la toate obiectele vestimentare de care ai nevoie. Tot ce ai nevoie este să alegi cu grijă piesele de mobilier și să folosești inteligent spațiile goale pe care le ai la dispoziție. Dulapurile înalte până în tavan pot reprezenta o soluție de compromis dacă nu îți poți transforma o cameră în dressing. Un astfel de dulap are suficient spațiu pentru umerașe și rafturi și, cu puțin ajutor, poți crea spațiu pentru încălțări și accesorii.
De asemenea, poți apela la standuri pentru umerașe, polițe special create pentru genți sau montarea unor cuiere pe perete pentru organizarea accesoriilor. Cum spațiul nu îți permite decorarea dressingului, poți monta tapet sau chiar mozaic. Acesta va aduce culoare locului și îi va da un plus de personalitate. Nu uita de oglindă, aceasta va mări vizual încăperea și va da senzația de aerisire.
Dressing mare
Un dressing de mari dimensiuni vine cu mai multe posibilități de amenajare și accesorizare a încăperii. Pe lângă rafturi, cuiere sau umerașe, poți introduce o masă pentru machiaj, un scaun și chiar o canapea sau un fotoliu. Pentru decor, poți apela cu încredere la tablouri, poze sau vaze cu flori.
În funcție de loc
Dacă stai la casă, există o probabilitate mai mare să îți poți crea un dressing separat, în timp ce pentru locatarii apartamentelor, dressingul face parte, de multe ori, din dormitor, mansardă, hol sau debara. Mai jos sunt câteva particularități pentru fiecare opțiune în parte.
Dressingul în dormitor
De cele mai multe ori, dressingul se află într-o zonă a dormitorului. Motivul este simplu: ai acces rapid la el. Dacă ai un dormitor generos, poți monta dulapuri sau chiar o zonă specială cu umerașe pe care o poți masca prin folosirea unor perdele mari, colorate. De asemenea, poți opta pentru o mini canapea multifuncțională pe care o poți utiliza pentru machiat și care va putea fi folosită pentru a depozita încălțăminte sau haine de iarnă în afara sezonului.
Dressingul în mansardă
Dacă stai la casă și beneficiezi de o mansardă pe care nu știi cum să o folosești, poți lua în calcul și opțiunea de a o transforma într-un dressing. Mansarda poate fi o idee bună mai ales pentru persoanele pasionate de modă, care au multe haine sau pentru familiile numeroase. Pentru a te bucura de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți opta pentru montarea unor rafturi în locul dulapurilor masive. Astfel, vei putea găsi dintr-o privire hainele căutate.
Poți chiar completa dressingul cu un spațiu de relaxare. Acesta poate conține o canapea comodă, fotolii și o masă de machiaj cu scaun. Dacă spațiul îți permite, poți pune în mijlocul dressingului un spațiu special pentru bijuteriile tale.
Dressingul în balcon
Dressingul în balcon poate fi o opțiune mai ales dacă este apropiat de dormitor. În special dacă ai un dormitor mic, amenajarea hainelor și accesoriilor pe balcon te va ajuta să eliberezi din spațiu și să aerisești încăperea.
Dressingul pe hol
În special dacă stai la bloc, transformarea holului într-un dressing poate fi o alegere excelentă. Poți pune un dulap înalt sau poți alege un stand cu umerașe prevăzut cu loc pentru încălțări. Dacă spațiul nu îți permite, poți crea un mini dressing în care să pui hainele, încălțămintea și accesoriile pe care le porți regulat.
Dressingul în debara
O altă variantă pentru amenajarea dressingului este debaraua. În general, încăperea este folosită pentru a depozita lucrurile de care nu ai nevoie, dar care crezi că îți vor fi utile pe viitor; majoritatea vor fi scoase doar pentru a fi aruncate atunci când faci curățenie.
Dacă debaraua este ferită de igrasie și umezeală, poți amenaja fără probleme un dressing. Chiar dacă nu ai mult spațiu la dispoziție, tot poți monta câteva rafturi pentru a elibera spațiul din dormitor. Alternativ, poți alege un dulap la comandă, prevăzut cu rafturi și loc pentru umerașe. Pentru a economisi spațiul, poți păstra încălțămintea pe un suport montat pe ușă.
Dressingul într-o cameră separată
Aceasta este varianta visată de toată lumea: să te poți bucura de un dressing generos, separat de restul casei și pe care să îl poți amenaja după bunul plac.
Un dressing separat îți permite depozitarea unui număr mai mare de articole vestimentare, amplasarea unei măsuțe pentru machiaj, precum și posibilitatea de a-ți organiza hainele pe categorii, pentru a avea acces rapid la orice piesă vestimentară. În acest peisaj mirific pentru pasionatele de modă, obiectele de iluminat sunt vitale pentru a permite observarea imediată a lucrurilor de care ai nevoie.
Construirea dressingului
În cazul mobilierului pentru dressing, poți alege piese gata făcute sau poți apela la un executant pentru a realiza mobilier la comandă. Mai jos sunt principalii pași necesari construirii dressingului:
- Alege spațiul pentru dressing – fie că e vorba de o încăpere separată, fie de un colț în dormitor, balcon, pe hol sau în debara, este important să alegi un loc cât mai apropiat de dormitor;
- Măsoară corect spațiul disponibil – este bine să măsori atât spațiul pe care vrei să îl dedici dressingului, cât și dimensiunile camerei, pentru a evita, de exemplu, ca piesele de mobilier să fie prea late;
- Realizează o schiță a viitorului dressing – dacă vrei un dressing la comandă, fă o schemă simplă a lucrurilor care nu trebuie să lipsească. De exemplu, sunt necesare rafturile, spațiul pentru umerașe și spațiul pentru încălțăminte. Cum există o mulțime de posibilități, gândește-te bine dacă spațiul îți permite loc pentru accesorii, parfum sau măsuță cu scaun;
- Alege cu atenție ușile – dacă dressingul face parte dintr-o altă încăpere, de multe ori dormitorul, asigură-te că nuanța folosită pentru lemn se potrivește cu paleta de culori. De asemenea, un alt lucru care trebuie avut în vedere este tipul de ușă folosit. Ai la dispoziție mai multe opțiuni: glisante, culisante sau poți alege rafturi simple, deschise fără uși. În special în cazul dressingului din apartament, unde spațiul este limitat, cea mai bună variantă este apelarea la rafturi fără uși;
- Vorbește cu reprezentanții firmei care se ocupă de realizarea dressingului și oferă-le toate informațiile stabilite anterior;
- Alege corpurile de iluminat, culoarea pereților, precum și accesoriile necesare pentru a crea o atmosferă primitoare (tablouri, lumânări parfumate, vaze cu flori etc.).
Amenajarea dressingului
Funcționarea optimă a unui dressing depinde de compartimentele pe care le ai la dispoziție și de organizarea lucrurilor. Mai jos sunt principalele elemente necesare amenajării unui dressing:
- Dulapul, rafturile și sertarele – alege cele mai bune combinații pentru nevoile tale. Nu uita că dressingul trebuie să îți permită și să te miști în voie, și să te îmbraci, nu doar să îți alegi hainele. Standurile cu umerașe au avantajul că pot fi mutate în funcție de nevoie. În plus, dacă alegi să îți așezi hainele și încălțămintea pe rafturi, vei putea să le vezi pe toate dintr-o privire și vei face cea mai bună alegere într-un timp mai scurt;
- Măsuță – în special dacă este prevăzută cu o oglindă, poate fi folosită pentru machiaj. Dressingul îți permite să îți realizezi ținuta și machiajul în același loc. Alege nuanțe de maro deschis pentru a oferi un aspect feminin. Nuanțele închise oferă contrast cu restul încăperii. Nu uita de scaun: acesta te va ajuta atunci când te machiezi, dar și când te încalți. Alternativ, și pentru un plus de eleganță, poți alege o băncuță de tip otoman;
- Insulă cu sertare – dacă alegi dulapuri înalte până în tavan, așezarea unei insule în zona centrală a dressingului va tăia linia orizontului și va face încăperea să semene cu un mini labirint. Pe insulă poți pune vaze cu flori sau poți expune bijuteriile purtate regulat. În sertare, poți depozita lenjerie intimă, șosete, eșarfe sau curele;
- Oglinda – un element obligatoriu în dressing, indiferent de dimensiune. Dacă spațiul îți permite, poți monta mai multe oglinzi, pentru a te putea vedea din toate unghiurile. În plus, acestea măresc vizual încăperea. Pentru un machiaj reușit, poți așeza pe măsuță o oglindă cu efect de lupă;
- Obiectele de iluminat – poți alege spoturi încastrate pentru o lumină discretă, însă pentru un efect „wow”, poți alege o lampă de podea sau lumini de accentuare, a căror raze îți permit să scoți din umbră rafturile, piesele vestimentare și accesoriile. Evită lumina puternică de sus, deoarece poate afecta felul în care percepi umbrele și aplicarea machiajului;
- Tapet – deși opțional, dacă ai piese de mobilier clasice, poți alege această variantă pentru a aduce un plus de culoare și textură în dressing. Alege culori puternice de fucsia, cobalt sau verde smarald pentru un plus de personalitate.
Dacă dressingul se află în imediata apropiere a dormitorului, nuanța parchetului ar trebuie să fie similară, pentru a putea face o trecere naturală între cele două camere. Podelele vopsite sunt ideale pentru pasionatele stilului shabby chic, iar nuanțele naturale, pământii se potrivesc atât stilului clasic, cât și unui dressing modern. Covorul din pluș și incalzirea prin pardoseala întăresc atmosfera caldă și primitoare.
După montarea mobilierului și așezarea hainelor, te poți ocupa și de elementele de decor. Cutiile de bijuterii, suporturile pentru inele, cosmeticele sau sticluțele de parfum întregesc atmosfera, iar lumânările parfumate, ramele cu fotografii și vazele cu flori oferă o notă personală încăperii.
Aranjarea hainelor în dressing
Aranjarea hainelor în dressing ia mult timp și nervi doar dacă nu ai un plan bine pus la punct. Inspiră-te din recomandările de mai jos și dressingul tău va arăta așa cum îți dorești:
- Simplifică organizarea dressingului, renunțând la hainele vechi sau care nu mai sunt pe gustul tău. Dacă ai haine mai vechi, care nu au o valoare sentimentală și pe care nu le-ai purtat în ultimele 12 luni, poți renunța ușor la ele; în cazul în care încă sunt purtabile, le poți dona;
- Aranjează hainele pe culori. O astfel de metodă te va ajuta ca piesele tale vestimentare să arate ordonat și va reduce substanțial timpul necesar alegerii ținutei;
- Nu toate hainele trebuie să stea pe umeraș. Rafturile le poți ocupa și cu haine care pot fi împăturite, așa cum sunt blugii, tricourile și cămășile casual;
- Tu știi cel mai bine ce porți. Lasă hainele preferate la îndemână;
- Gențile cauzează de multe ori dezordine. Pentru a evita acest lucru, montează câteva agățători speciale pentru gențile tale. Așa vei păstra ordinea și vei vedea de la distanță geanta pe care o cauți;
- Grupează lucrurile de același fel. Curelele merg la curele, puloverele la pulovere și tot așa;
- Dacă știi că în fiecare dimineață la ora șase trebuie să te îmbraci, lasă-ți lucrurile necesare pe un raft la nivelul ochilor;
- Depozitează hainele pe care le porți rar sau pe cele din alte sezoane în spatele dressingului ori pe rafturile superioare;
- Separă accesoriile de haine. Cu alte cuvinte, nu pune în același loc eșarfe cu pulovere;
- Pune lucrurile la vedere. Cât de des ai găsit întâmplător o bluză de care aveai nevoie în urmă cu câteva zile sau săptămâni? Dacă răspunsul este „prea des”, înseamnă că hainele tale nu sunt la vedere. Renunță la lucrurile pe care nu le poți și lasă la îndemână, în fața ochilor, lucrurile favorite;
- Uită-te la lucrurile pe care le ai în dubluri. De exemplu, dacă ai zece tricouri albe, renunță la cele îngălbenite sau mult prea largi;
- Depozitează lenjeria în cutii sau în săculeți de bumbac. Similar în cazul șosetelor;
- Pe barele superioare, așază umerașe cu jachete, geci și cămăși, iar pe cele inferioare, fuste și pantaloni;
- Pune accesoriile pe un raft separat sau chiar într-un dulap special, dacă ai suficient spațiu.
Avantajele unui dressing
Folosirea unui dressing are avantaje multiple. Mai jos sunt cele mai importante dintre ele:
- Ai la dispoziție multe opțiuni de depozitare a hainelor, încălțărilor și accesoriilor – un dressing îți oferă numeroase opțiuni de organizare a lucrurilor exact așa cum îți dorești, deoarece nu vei mai fi limitat de spațiu;
- Ai mai puțină dezordine – după organizarea dressingului, toate lucrurile vor fi la locul lor. Vei putea vedea încă de la ușă ce cauți, iar dormitorul tău va fi mult mai aerisit și ordonat;
- Vei putea să te pregătești mai repede pentru a merge la locul de muncă sau la un eveniment social – mai puțină aglomerație se traduce printr-o diminuare semnificativă a timpului necesar găsirii hainelor și încălțărilor potrivite;
- Te vei putea bucura de colțul tău de liniște – dressingul nu trebuie să fie doar despre haine. În timp ce te îmbraci, poți lăsa o muzică relaxantă să cânte în surdină sau îți poți aprinde o lumânare parfumată.
Sfaturi pentru amenajarea dressingului
Pentru o amenajare inteligentă a dressingului, urmărește sfaturile de mai jos:
- Înainte de a lua piesele de mobilier, asigură-te că au mărimea potrivită pentru dimensiunile camerei. De asemenea, gândește-te și la lucrurile pe care le ai. Dacă ai multe rochii, cămăși sau fuste, vei avea nevoie de mai mult spațiu pentru umerașe;
- Dacă nu dorești un dulap, poți amenaja dressingul și cu rafturi, cuiere sau pantofare;
- Depozitează pantofii și accesoriile separat, în cutii sau suporturi speciale;
- Pentru a crea o atmosferă primitoare, introdu în dressing oglinzi, o canapea ușoară sau un taburet;
- Nu trece ușor peste corpurile de iluminat – acestea, alături de lămpile de tavan sau de spoturi, te vor ajuta să vezi ușor rafturile;
- Pe lângă organizarea lucrurilor pe culori sau pe anotimpuri, le poți separa și în funcție de material sau de tipul de activitate. De exemplu, poți amenaja ușor un raft cu haine sport și unul pentru hainele office;
- Folosește umerașe de calitate și în funcție de destinație – de exemplu, umerașele rotunjite se potrivesc pentru cămăși, iar cele cu clipsuri merg bine cu pantalonii office sau cu unele modele de fuste;
- Dacă nu vrei să pui încălțările direct pe raft, le poți proteja alegând cutii transparente. Această metodă te va ajuta să economisești timp și spațiu.
Un dressing reprezintă o încântare pentru multe persoane. Secretul nu stă neapărat în spațiul imens, cât în organizarea lucrurilor în funcție de criteriile care funcționează pentru tine. Implementează ideile de mai sus și dressingul tău va ajunge să îți reflecte stilul. Succes!
Sursa foto: Shutterstock, Pexels
Pingback: Amenajarea si organizarea pivnitei: idei practice - Blog Romstal
Pingback: Idei pentru amenajarea unei garsoniere | Albinuţa Magică