Articole recomandate

Cum alegi ventilatorul pentru baie – lucruri de care să ții cont

Dușurile lungi și fierbinți ne relaxează și ne fac să ne simțim precum într-un refugiu spa. Însă, umiditatea și aburul rezultate pot influența calitatea aerului din casa ta. Rolul ventilatorului de baie este de a îmbunătăți confortul și de a proteja încăperea împotriva mucegaiului și a deteriorărilor cauzate de umiditate. Atunci când aerul umed persistă, vopseaua se poate exfolia, mucegaiul își poate face apariția, iar accesoriile metalice pot rugini. Mai mult, umiditatea poate chiar să deterioreze structura pereților.

Află mai multe despre ventilatoarele de baie, despre cum funcționează și la ce să fii atent când alegi unul.

Ce este un ventilator de baie

Un ventilator de baie direcționează aerul din încăpere către exterior. Acesta suflă cea mai mare parte a aerului umed afară și împiedică umezeala rămasă să formeze condens pe suprafețele din baie.

Ventilatorul de baie este conectat la o evacuare exterioară, de obicei alimentată de o conductă care trece printr-un perete lateral sau prin acoperiș.

Ventilatorul este de obicei controlat de un întrerupător de perete și se alimentează de la circuitul care alimentează luminile și prizele din baie. Dacă are atașată o sursă de căldură, aceasta poate avea nevoie de propriul circuit.

Tipuri de ventilatoare de baie

În funcție de configurația băii, unul dintre următoarele tipuri ar putea funcționa cel mai bine pentru locuința ta:

Ventilator de tavan pentru baie

Probabil cel mai comun tip, un ventilator montat pe tavan evacuează aerul printr-o conductă până la o gură de aerisire a băii montată pe acoperiș. Acest tip de ventilator poate fi amplasat central în baie pentru a acoperi toate sursele de apă, inclusiv toaleta, fiind foarte util pentru a asigura ventilația într-o baie fără geam.

Ventilator de baie în linie

Un ventilator în linie este montat într-un loc îndepărtat, adesea în mansardă, și se conectează la o conductă de admisie care se termină într-o grilă de aerisire montată pe tavanul băii. Ventilul de ieșire se extinde prin perete sau prin acoperiș.

Pe lângă faptul că este o variantă de ventilator de baie silențios, în comparație cu ventilatorul de baie montat pe tavan, un ventilator în linie poate deservi mai multe băi în același timp.

Ventilator montat pe perete sau pe fereastră

În cazul în care baia are un perete exterior, un ventilator de evacuare poate fi montat pe acesta, eliminând necesitatea unor conducte lungi. De asemenea, este posibil să montezi un ventilator de evacuare pe fereastră, precum în cazul aparatelor de aer condiționat portabile.

⏩ Alegerea unui ventilator pentru baie este un pas important în amenajarea băii. Pe termen scurt, ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute, iar pe termen lung, protejează încăperea de efectele umezelii. Află mai multe sfaturi pentru amenajarea băii și menține încăperea în condiții optime mult timp după finalizarea renovării.

De ce ai nevoie de un sistem de ventilație în baie

Aerul umed rezultat în timpul dușurilor și altor activități desfășurate în baie se poate acumula pe suprafețe. Acest lucru poate duce la umflarea vopselei, umezirea pereților. Totodată, un mediu umed reprezintă mediul ideal pentru dezvoltarea mucegaiului.

Un ventilator de abur în baie instalat corespunzător asigură ventilația prin extragerea aerului umed și a mirosurilor din încăpere și este extrem de util pentru a asigura ventilația într-o baie fără fereastră.

Înainte de instalarea unui ventilator de baieâ, există câteva aspecte pe care îți recomandăm să le iei în considerare atunci când alegi un echipament de ventilație pentru baie:

  • Verificarea dimensiunii orificiului de evacuare de pe ventilator pentru a te asigura că se potrivește cu conducta de evacuare. Pentru a rezolva problema nepotrivirii diametrului, poți utiliza un adaptor/reductor pentru a se potrivi la conducta mai mică. În prețul unui ventilator de baie este adesea inclus și acest adaptor.
  • Un ventilator pentru baie poate fi instalat deasupra căzii și dușului atunci când poate fi conectat la un circuit care este protejat de un întrerupător cu împământare.
  • Asigură-te că ventilatorul nu va supraîncărca circuitul electric.

⏩ Selectează din gama Romstal tot ceea ce ai nevoie pentru realizarea instalației electrice pentru a fi sigur că ai făcut alegerea corectă din punctul de vedere al calității.

Există mai multe caracteristici care trebuie luate în considerare atunci când achiziționezi un ventilator de evacuare pentru baie:

  • Unele ventilatoare de baie includ o lumină ambientală acționată de întrerupătorul ventilatorului sau au un întrerupător separat. Pentru un astfel de model de ventilator de tavan pentru baie, ai grijă să folosești doar tipul de becuri specificat de producător. Unele ventilatoare sunt echipate cu o lumină de noapte pentru un plus de confort.
  • Temporizatoarele pentru ventilatorul de baie ajută la oprirea ventilației după o anumită perioadă de timp, pentru a limita consumul.
  • Ventilatoarele profesionale de baie echipate cu încălzitor integrat pot menține baia confortabilă fără a fi nevoie să încălzești întreaga casă. Încălzitorul poate fi acționat de la un întrerupător separat de ventilator. Modelele cu termostat permit menținerea temperaturii la nivelul dorit.
  • Ventilatoarele pentru aerisire baie cu senzori de umiditate și senzori de mișcare ajută la reducerea nivelului de umiditate prin pornirea și oprirea în funcție de necesități.
  • Unele ventilatoare de baie includ finisaje decorative și elemente luminoase pentru a se integra în decorul băii.
  • Întrerupătoarele ventilatorului pot include temporizatoare, senzori de condensare și comutatoare multiple pentru funcțiile ventilatorului.
  • Dacă vrei să încerci modele mai sofisticate, alege un ventilator de baie ce se poate conecta la smartphone pentru a reda muzica.
  • Asigură-te că ventilatorul este conectat la o conductă de evacuare de dimensiunea potrivită.
  • Lasă ventilatorul de abur din baie să funcționeze timp de 20 de minute după ce cineva face duș pentru a asigura o ventilație adecvată.
  • Ia în considerare un ventilator de baie profesional cu senzor de umiditate. Acesta reprezintă o opțiune convenabilă deoarece răspunde la schimbările de umiditate pentru a activa automat ventilatorul.
  • Ventilatoarele de baie trebuie curățate în mod regulat pentru o funcționare optimă.

⏩ Un proiect de instalații bine pus la punct înseamnă o locuință fără probleme. Discută cu profesioniștii Romstal despre proiectul tău, pentru a alege cele mai fiabile soluții pentru amenajarea casei tale.

Aspecte de care să ții cont în alegerea unui ventilator de baie

Ventilatoarele de baie sunt, în general, instalate pe perete sau în tavan, cu scopul de a îmbunătăți fluxul de aer, a ventila aerul din încăpere și a reduce excesul de umiditate.

⏩ Folosirea unui ventilator de baie ajută la prevenirea mucegaiului și menținerea unei calități mai sănătoase a aerului în locuință. Alege din oferta de ventilatoare pentru baie de la Romstal varianta ce se pliază cel mai bine dimensiunilor băii și nevoilor tale specifice.

Există anumiți factori care trebuie avuți în vedere la achiziționarea unui ventilator de evacuare pentru baie. Să aruncăm o privire asupra lor.

1.Dimensionarea

Alegerea ventilatorului de baie potrivit în funcție de suprafața încăperii înseamnă asigurarea ventilației corespunzătoare.

Un ventilator de baie trebuie să fie suficient de puternic pentru a introduce aer proaspăt în baie. Ventilatoarele de baie prea mici nu vor fi capabile să elimine umiditatea din încăpere. Acest lucru poate cauza deformarea dulapurilor, oglinzi aburite și dezvoltarea mucegaiului.

Dacă nu găsești un ventilator care să se potrivească exact, cel mai bine este să optezi pentru un model cu o capacitate mai mare. Supradimensionarea este recomandată în cazul în care tavanul este mai înalt.

Totuși, trebuie să ai în vedere că un ventilator prea puternic de baie poate face ca încăperea să devină rece și zgomotoasă. Așadar, deși te-ai putea gândi că un model de ventilator puternic este opțiunea ideală, un ventilator de baie silențios corect dimensionat este totuși alegerea potrivită pentru o locuință.

2. Livrarea aerului

Livrarea aerului se referă la volumul de aer viciat împins afară de un ventilator de baie. Cu cât livrarea de aer este mai bună, cu atât mai mic va fi costul energiei.

3. Instalarea

În timp ce majoritatea ventilatoarelor de evacuare din baie sunt instalate în tavan, există anumite modele care pot fi instalate și în perete. Ar trebui să instalezi ventilatorul pentru a evacua aerul în afara casei prin rețeaua de conducte, nu într-un mansardă.

Atunci când alegi un ventilator de baie, ia în considerare locul în care vrei ca unitatea să fie instalată: tavan sau perete.

Apoi, alege un model cu adaptorul de conductă de dimensiunea potrivită.

4. Eficiența

În zilele noastre, eficiența este o prioritate absolută atunci când achiziționăm orice aparat electric. Din fericire, ventilatoarele de baie au devenit mai eficiente ca niciodată, modelele economice contribuind la costuri energetice reduse, deoarece utilizează cu 70% mai puțină energie decât modelele de acum câțiva ani.

În special, costurile generate de ventilatoarele de baie au scăzut odată cu introducerea modelelor cu senzor de mișcare. Acestea funcționează doar atunci când este necesar.

Un ventilator de baie care este mult prea mare pentru încăperea respectivă nu va face decât să îți crească factura de energie și să lase o atmosferă inconfortabilă termic în timpul iernii.

5. Viteza

Dacă am menționat deja selectarea dimensiunii potrivite a unui ventilator pentru baie, este la fel de important să ții cont de viteza acestuia. Cu cât viteza este mai mare, cu atât mai repede va fi eliminat aerul viciat.

Așadar, existența unui ventilator de evacuare în baie ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute, un avantaj important pentru persoanele care folosesc toaleta. În plus, ventilează spațiul și usucă aerul, beneficii a căror importanță nu trebuie subestimată.

Sursa foto: shutterstock.com

One thought on “Cum alegi ventilatorul pentru baie – lucruri de care să ții cont

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *