Articole recomandate

Cum alegi parchetul pentru bucătărie: reguli de care să ții cont

Există numeroase tipuri de parchet adaptate pentru fiecare spațiu interior al unei locuințe, fie că vorbim de casă, apartament sau garsonieră. Bucătăriile cu parchet nu reprezintă deloc un moft, iar proiectele care vizează montarea parchetului în acest spațiu sunt foarte căutate în prezent. Dacă te-ai decis să faci și tu asta, află cum să alegi parchetul pentru bucătăria ta.

De ce să pui parchet în bucătărie

Cea mai mare îngrijorare sau contra-argument legat de existența unui parchet în bucătărie se leagă de prezența umidității. Cunoaștem cu toții că într-o bucătărie se gătește, se formează aburi, se spală vase, se pot scăpa ușor diverse lichide pe jos. Pe deasupra, există și un tranzit casnic intens.

Totuși, asta nu înseamnă că într-o bucătărie modernă poți pune doar gresie, deoarece este recunoscută pentru rezistența la umiditate și tranzit. Acum există parchet cu o rezistență bună la apă și o grosime optimă pentru a face față tranzitului frecvent. În plus:

  • Parchetul este ușor de montat și schimbat. La gresie montarea este migăloasă, iar în momentul în care vrei să o schimbi, va trebui să suporți mult zgomot și praf;
  • Parchetul se curăță cu efort minim, cu ajutorul unui simplu mop;
  • Parchetul se potrivește cu orice tip de bucătărie, de la cele clasice la cele rustice;
  • Parchetul este ideal pentru familiile cu copii, fiind mai puțin periculos la căzăturile celor mici;
  • Parchetul oferă acel sentiment plăcut de „căldură”, spre deosebire de o gresie rece și sobră. Dacă tot am menționat cuvântul căldură, este ideal pentru un sistem de incalzire in pardoseala. Parchetul este, așadar, un bun izolator termic.

Mai trebuie să iei în considerare un aspect important al locuinței tale, și anume continuitatea cromatică. De exemplu, dacă pe hol ai deja montat parchet atunci este o alegere inspirată să montezi parchet și în bucătărie. Ideal cu aceeași cromatică ca cel de pe hol. În acest mod vei crea sentimentul de continuitate sau echilibru cromatic. Similar se întâmplă și în cazul livingurilor open-space.

Concluzie este simplă: parchetul se poate regăsi cu ușurință în toate încăperile unui locuințe.

Gresie sau parchet în bucătărie?

Atât gresia, cât și parchetul vin cu avantaje și dezavantaje. Ține de preferințe și de modul în care vrei să simți podeaua bucătăriei tale. Nu credem că există o alegere greșită, cu toate că unii meșteri îți vor spune în continuare că o gresie este perfectă pentru bucătărie.

Într-adevăr, în trecut gresia era la modă. În prezent, nu mai este prima opțiune pentru o bucătărie modernă. În plus, parchetul a prins o mare popularitate, atât în privința prețului, cât și ca design și utilitate într-un asemenea spațiu. Cum există câteva tipuri de parchet din care poți alege, mai rămâne doar să vrei să ai parchet în bucătărie.

Pe de altă parte, o altă soluție interesantă ar fi să alegi o combinație gresie și parchet în bucătărie. Asta dacă nu ești încă convins să pui parchet pe întreaga suprafață a bucătăriei. De exemplu, montează gresie în zona de gătit, de-a lungul mobilierului cu blat, și parchet pe restul suprafeței rămase.

Tipuri de parchet care se potrivesc într-o bucătărie

  • Chiar dacă doar imită lemnul, parchetul laminat este o soluție accesibilă și practică. Laminarea asigură o protecție bună împotriva umezelii sau a apei. Mai poți lua în considerare și parchetul din vinil, apreciat pentru rezistența foarte bună la apă;
  • Parchetul stratificat este mai puțin recomandat pentru bucătărie, deoarece rezistența la apă este mai mică față de parchetul laminat. Totuși, se poate regăsi și el într-o bucătărie în care se gătește mai puțin sau umiditatea este sub control;
  • Parchetul din lemn masiv, ce are un aspect cu totul deosebit într-o locuință, nu este recomandat într-o bucătărie, deoarece are o sensibilitate ridicată la umiditate.

O bucătărie are nevoie de un parchet de calitate pentru a rezista cu succes umidității și circulației casnice. Îți prezentăm mai jos detalii esențiale și reguli pentru alegerea parchetului de bucătărie.

👉 Citește și despre importanța alegerii unei BATERII DE BUCATARIE de calitate.

Care este cel mai bun parchet pentru bucătărie

Cel mai bun parchet pentru bucătărie este considerat parchetul laminat de 10-12 mm grosime și cu o clasă de trafic rezidențială „23”. Parchetul cu grosimea de 8 mm sau mai mică poate fi și el o variantă, însă cel mai probabil îl vei schimba mai repede din cauză că are o rezistență mai mică la tranzit. Altfel spus, cu cât grosimea este mai mare, cu atât rezistența este mai bună.

Straturile care compun un parchet laminat de calitate îndeplinesc roluri importante, de la o barieră împotriva umezelii la o protecție împotriva petelor și o bună rezistență la zgârieturi.

Față de parchetul din lemn natural, plăcile laminate au avantajul de a se dilata și contracta ușor la diferențele de temperatură existente într-o bucătărie. Parchetul laminat, prin stratul său superior de protecție, face față umidității ușoare și medii. Raportat la cifre, un parchet laminat de calitate rezistență până la o umiditate de 70%. În ajutorul tău mai vin atât folia anticondens, ce nu trebuie omisă la montarea parchetului, dar și folosirea unui dezumidificator în bucătărie.

Prin urmare, poți alege și tu un parchet laminat pentru bucătăria ta. Este accesibil și ușor de montat, dacă se îmbină prin sistemul „click & lock”, chiar și de persoane fără prea multă experiență. Totuși, îmbinarea plăcilor, elementul-cheie al acestui tip de parchet, trebuie făcută cu maximă atenție pentru a nu avea surprize neplăcute în timp. Totodată, este posibil ca suprafața bucătăriei pe care vrei să montezi parchetul să nu fie uniformă, iar asta va duce la denivelări și scârțâieli.

Îți recomandăm să ai în vedere calitatea montării. Apelează la un specialist dacă nu ești convins de ce poți face tu. Acesta se va ocupa și de etapele premergătoare punerii parchetului, precum starea șapei de nivelare.

👉 La Romstal găsești PARCHETUL potrivit pentru confort și utilitate în bucătărie.

Reguli de care să ții cont în alegerea parchetului de bucătărie

Caută un parchet rezistent

  • Parchetul laminat este un tip de parchet rezistent la apă și zgârieturi. Rezistența la zgârieturi este importantă, mai ales dacă ai copii sau animale de companie. Cei mici se joacă cu tot felul de lucruri, iar câinii sau pisicile au unghii ce pot zgâria parchetul. În privința apei, parchetul laminat nu-ți oferă o protecție 100%, prin urmare se poate umfla. O posibilă problemă, de care apa poate „profita”, se poate lega de calitatea montării. Mai exact, de cât de corect au fost îmbinate plăcile laminate. În caz de vărsare a unui lichid pe parchet, este esențial să ștergi cât mai repede și bine zona;
  • Rezistența la șocuri, „IC1” pentru marea majoritate a parchetelor rezidențiale de calitate, este și ea importantă, deoarece riscul de a scăpa lucruri pe jos într-o bucătărie este foarte mare. Pe lângă asta, noile tehnologii permit un zgomot redus în decibeli la căderea unui vas sau pahar pe parchet;
  • Rezistența la abraziune (sau uzură) este indicată pe specificațiile parchetului prin „AC”. De exemplu, un parchet cu „AC3” este ideal pentru o bucătărie;
  • Rezistența la pete, cum ar fi sosuri sau uleiuri. Parchetul laminat face față acestor provocări dintr-o bucătărie printr-o curățare ușoară. Vei descoperi sfaturi de curățare și întreținere în finalul articolului;
  • Protecția antistatică, ce nu lasă praful să se depună, este o tehnologie care se regăsește în straturile de fabricație ale parchetului laminat de calitate.

Toate aceste proprietăți se pot regăsi în straturile de fabricație ale parchetului laminat. Cere și consultă fișa tehnică a produsului pentru a te convinge de rezistența lui.

 

Ia în considerare grosime parchet și clasa de trafic

Grosimea parchetului se corelează în mod direct cu clasele de trafic, respectiv gradul de rezistență. Parchetul laminat se găsește cu grosimi între 6 și 14 mm.

Pentru o bucătărie intens circulată, recomandăm montarea unui parchet de 10-12 mm grosime. Dacă ai un buget mai mic, și un parchet laminat de 8 mm este o alegere bună. Dincolo de grosime, ține cont și de clasa de trafic rezidențială. Așa cum am mai menționat, „23” este o clasă de trafic optimă pentru o bucătărie.

Reține faptul că un parchet ieftin, subțire și cu o clasă inferioară de rezistență se va deteriora mult mai repede într-o bucătărie.

Alege creativ culoarea parchetului

Există o varietate de culori și stiluri. Pentru bucătăriile mici și întunecoase, alege un parchet deschis la culoare, cum ar fi stejar alb sau fag. Va da impresia de spațiu și luminozitate.

Dacă ai o bucătărie mai mare, poți opta pentru un parchet mai închis la culoare, așa cum este wenge sau gri antracit. Ține cont și de mobilierul de bucătărie, deoarece este ideal să existe un contrast plăcut.

De asemenea, tot ca o regulă, evită să ai și parchetul, și mobilierul de bucătărie în aceeași nuanță de culoare. Vei avea o cromatică monotonă a spațiului. Pereții albi a unei bucătării îți vor permite să te joci cu nuanțele de culori preferate. Două sau trei nuanțe sunt suficiente pentru a crea o atmosferă vizuală plăcută în bucătărie.

👉 Echipează-ți bucătăria cu ELECTROCASNICE care să-ți ușureze viața.

Cum cureți parchetul în bucătărie

Parchetul laminat este ușor de curățat și întreținut. Cea mai simplă metodă prin care să-ți cureți parchetul din bucătărie se face prin folosirea unui mop din microfibră care să fie foarte bine stors de apa împreună cu soluția de curățare. Detergentul trebuie să fie unul agreat de producătorul parchetului sau, ca regulă generală, să nu conțină substanțe chimice ce pot dăuna suprafeței laminate. Petele mai delicate le poți îndepărta cu spirt sau alcool pur. Parchetul se poate aspira cu o perie dedicată pentru acest tip de suprafețe. Important de știut, nu aplica ceară pe parchetul laminat!

În privința protejării de zgârieturi, evită să folosești perii sau alte produse abrazive de curățare. Unghiile animalelor de companie, precum câini sau pisici, trebuie tăiate periodic. Totodată, ai în vedere să deplasezi mobilierul de bucătărie sau electrocasnicele mari cu atenție, respectiv să te asiguri că au piciorușe care nu zgârie parchetul.

Parchetul este o soluție atât estetică, cât și practică pentru pardoseala bucătăriei. Așa cum ai aflat, sunt multe caracteristici importante de care să ții cont. Te putem ajuta cu consultanță tehnică de specialitate, astfel încât parchetul din bucătărie să îndeplinească așteptările tale.

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *