Solutii de Amenajari

Cum alegi culorile și materialele pentru amenajarea bucătăriei

Amenajarea bucatarieiCulorile și materialele reprezintă cele mai la îndemână modalități de redecorare sau amenajare a bucătăriei pentru a transforma această încăpere într-un spațiu pe gustul tău. Nu este nevoie să scoți totul din bucătărie pentru a aduce un plus de personalitate; este suficient să acorzi atenție câtorva lucruri, iar aspectul general al uneia dintre cele mai importante camere ale casei se va schimba ca prin minune.

Cum alegi culorile

Pentru mulți, bucătăria perfectă reunește aspectul practic, asigurat de electrocasnice și materialele antimucegai sau ușor de curățat cu partea estetică, marcată de modele inedite, accesorii sau diverse obiecte de decor. Atunci când îți renovezi bucătăria, vrei să devină un loc special. Ai neclarități în privința alegerii culorilor? Mai jos poți vedea care sunt pașii necesari pentru a le alege pe cele potrivite, indiferent de spațiul pe care îl ai la dispoziție:

  • Decide-te asupra unei palete de culori – gândește-te ce atmosferă vrei să reflecte bucătăria. Pentru o atmosferă caldă, poți opta pentru culori pastel, pentru simplitate – alb, iar pentru energie – culori puternice precum galbenul, roșul sau albastrul;
  • Imaginează-ți bucătăria în ansamblul ei – culoare poate fi pe pereți, dar și pe dulapuri sau rafturi, pe blatul de bucătărie, pe backsplash (porțiunea din spatele aragazului care tinde a se murdări ușor), pe podea sau chiar pe tavan. Dacă nu ai în plan să vopsești dulapul sau podeaua, va trebui să iei în calcul și culorile deja existente înainte de a alege gresia, varul sau modelul tapetului. În cazul în care dorești să înlocuiești piesele de mobilier, atunci când alegi unele noi, trebuie să fii atent ca nuanțele să fie apropiate sau contrastante, pentru a se potrivi în bucătăria ta;
  • Începe cu dulapul/rafturile – pentru multe case, acestea reprezintă punctul central al încăperii. Acoperă, de regulă, cel mai mare spațiu, motiv pentru care este foarte important să le alegi într-o culoare naturală, pentru a putea fi completate ușor cu obiecte de decor colorate. Nuanțele de crem sau maro deschis sunt considerate calde, în timp ce dulapurile gri sau negre fac parte dintr-o familie de culori reci. Dulapurile albe duc cu gândul la ordine, însă se murdăresc destul de repede, mai ales într-o bucătărie aglomerată. Asigură-te că alegi culorile pe termen lung;
  • Dacă îți dorești un blat, alege nuanțe neutre – deși poți opta și pentru culori puternice, pentru a asigura un contrast plăcut cu vopseaua lavabilă sau cu un mozaic ori tapet, se merge pe nuanțele neutre, indiferent de materialul ales. Mai mult, acestea îți vor permite să prelungești viața blatului, chiar dacă vei face noi redecorări pe viitor;

Vezi 👉 AICI oferta noastră de MOZAICURI

  • Pune-ți creativitatea la treabă atunci când alegi zona de protecție de lângă aragaz – dacă vopseaua sau dulapurile vin în culori destul de simple, pentru a-ți proteja pereții de ulei sau resturi alimentare, opțiunile sunt aproape nelimitate; poți alege atât vopsea lavabilă cu efect antimucegai, cât și tapet rezistent la umezeală, mozaic în culori multiple, modele cu faianță sau cărămidă sau materiale luxoase precum marmura etc.

De asemenea, poți decora bucătăria în funcție de stil (vezi mai jos), de dimensiuni, de propriul gust, dar și de mobilierul din jur.

Alegerea culorilor din bucătărie în funcție de stil

Alegerea culorilor din bucătărie se face, în general, și pentru a întregi imaginea în funcție de stilul bucătăriei. Mai jos sunt câteva idei de culori pentru fiecare stil de decorare al bucătăriei în parte.

Ce culori sunt potrivite pentru bucătăriile în stil feng shui

Dacă ai bucătăria decorată în stil feng shui, se potrivesc mai ales nuanțele de pastel, verde sau albastru-deschis, dar și culori complementare sau nuanțele pământii.

Alegerea culorilor din bucătăriePaleta cromatică pentru bucătărie

Paleta cromatică pentru o bucătărie modernă

Într-o bucătărie modernă, se potrivesc atât culorile puternice, atunci când contrastează cu nuanțele neutre, cât și cele închise, deschise, pastelate sau chiar terne.

bucătărie modernăCulori pentru bucatarieMobila de bucatarie

Ce culori se regăsesc în bucătăriile minimaliste

Stilul minimalist este marcat de simplitate și ordine. Pe lângă nonculori, poți folosi nuanțe de gri și culori închise, iar pentru contrast, poți alege o culoare caldă sau puternică, plante ori diverse obiecte de decor din lemn sau metal.

culori care se regăsesc în bucătăriile minimalisteBucatarie in stil minimalistMinimalismul in bucatarie

Culori potrivite pentru o bucătărie clasică

O bucătărie clasică se remarcă prin nuanțe de crem, bej și nonculori. Poți folosi și culori puternice, precum albastrul sau verdele închis, cu condiția să se îmbine armonios cu restul elementelor din încăpere.

Culori potrivite pentru o bucătărie clasicăbucătărie clasică cu insulăMobilă bucătărie clasică

Paleta cromatica pentru bucătăriile vintage

Stilul vintage este marcat de tonuri calde, culori deschise și pastelate, alb, crem sau bej, oferind o atmosferă primitoare fără a încărca.

Paleta cromatica pentru bucătăriile vintageMobila pe colt bucatarieBucătărie modernăBucatarie aspect vintage

Culori pentru o bucătărie rustică

Dacă ai bucătăria decorată în stil rustic, poți opta pentru nuanțe de maro sau crem, dar și pentru culori pământii, naturale.

Scaune de bar in bucatarieBucatarie rustica

Dimensiuni

Alegerea unei palete cromatice pentru bucătărie poate fi dificilă, mai ales dacă dorești să ții cont de stilul camerei, să integrezi armonios piesele de mobilier și să fii atent la dimensiuni, pentru ca elementele alese să nu aglomereze. Mai jos sunt câteva sugestii pentru alegerea culorilor în funcție de dimensiunea bucătăriei.

Culori pentru bucătăriile mici

În cazul unei bucătării mici, spațiul contează cel mai mult. Limitează elementele de decor fără utilitate practică și mergi pe alb, nuanțe deschise sau pastelate. Mai mult, este bine să eviți culorile închise, deoarece restrâng spațiul și mai mult. Dacă, totuși, îți dorești o culoare puternică, optează să vopsești un singur perete, păstrând restul simplu, în alb sau culori pământii.

Culori pentru bucătăriile miciCum alegem culorile in bucatarii de mici dimensiuniBucatarie mica

Culori pentru bucătăriile mari

Dacă ești norocosul posesor al unei bucătării de mari dimensiuni, nu există restricții în privința culorilor, atât pentru pereți, cât și pentru mobilier sau obiecte decorative. Singura regulă este să creezi o armonie între nuanțele alese, pentru a evita încărcarea funcțională, dar și vizuală a încăperii.

Culori pentru bucătăriile mariBucatarie albaBucatarie de mari dimensiuni

Lumina

Lumina este esențială într-o bucătărie. Fie că este vorba de cea naturală, marcată prin ferestre de mari dimensiuni, fie de cea oferită de corpurile de iluminat, lumina trebuie să fie adaptată în funcție de zonele de lucru ale încăperii. Pentru cele de gătit, este recomandată lumina naturală sau una rece, pentru a evita accidentarea ori alte evenimente neplăcute. Dacă ai amenajat sau plănuiești să amenajezi o zonă de luat masa, poți alege o lumină caldă, preferabil una a cărei intensitate poate fi controlată, pentru a se potrivi ambianței dorite.

Lumini in bucatarieUnde montam luminile in bucatarie

Cum alegi materialele

Materialele pentru bucătărie au câteva particularități, în funcție de locație. De exemplu, vopseaua trebuie să aibă proprietăți antimucegai, iar podeaua nu trebuie să fie alunecoasă. De asemenea, un dulap sau rafturile de calitate au un efect asupra atmosferei din încăpere. De alegerea unui material de calitate, în acest caz, va depinde atât impactul asupra aspectului general, cât și durabilitatea sa pe termen lung.

Pentru unele persoane, lemnul masiv poate fi o soluție. Problema sa este că ajunge să se dilate și să se contracteze, iar după câțiva ani de folosire, își pierde forma. Pe fondul acestei probleme a apărut lemnul modificat. Cunoscut drept MDF, este mai ieftin decât cel masiv, vine în mai multe culori și este ușor de prelucrat

Pe lângă materialul dulapurilor/rafturilor, un alt element prezent mai ales în bucătăriile contemporane este inoxul. Acesta poate fi ales atât pentru vasele de bucătărie, pentru a contrasta plăcut cu nuanțele pământii ale mobilei, cât și pentru dulapuri în sine. Este durabil, ușor de curățat și rezistent la coroziune. Un posibil dezavantaj este prețul ceva mai ridicat față de lemnul modificat.

Un alt element important în bucătăriile contemporane este materialul blatului, mai accesibil fiind cel din plastic laminat. Vine în culori dintre cele mai diverse și se potrivește în bucătăriile marcate de pereți cu faianță și podele din gresie. O alternativă este cuarțul. Acesta poate avea nuanțe naturale, care amintesc de piatră. Unul dintre avantajele principale este că nu absoarbe lichidele și nu se pătează.

Materialul podelei depinde de stilul bucătăriei și al casei, dar și de utilitate. O podea din parchet laminat poate continua nuanța celorlalte camere, întregind, astfel, aspectul locuinței. Prin comparație, podeaua din gresie se curăță mai ușor și nu permite infiltrarea lichidelor.

Pereții

Pentru pereți, ai la dispoziție un tapet impermeabil, special creat pentru bucătărie, clasica faianță, vopseaua cu proprietăți anti umezeală sau cărămida falsă. Fiecare opțiune vine cu propriile avantaje și neajunsuri.

Tapet

Datorită tehnologiilor moderne și designului inovativ, unele forme de tapet pot fi folosite inclusiv în bucătărie. Prin comparație cu vopseaua lavabilă, tapetul aduce un plus de eleganță și este ușor de aplicat. De asemenea, modelele special create pentru bucătărie sunt rezistente la pete, umiditate și căldură.

Tapet in bucatarieTapet sub mobila de bucatarie

Faianță

Faianța simplă albă sau chiar bej ori gri se potrivește în bucătărie. Pentru contrast, poți vopsi unul dintre pereți într-o culoare puternică precum bleumarinul sau griul petrol.

Vezi 👉 AICI  toate ofertele noastre de FAIANȚĂ ȘI GRESIE

Faianta de bucatarieCum montam faianta sub mobila de bucatarie

Vopsea rezistentă la umezeală

Pentru bucătărie, poți folosi atât vopseaua lavabilă cu proprietăți antimucegai, cât și pe cea lucioasă, pe bază de ulei, care este rezistentă la pătare și murdărie. Unul dintre neajunsurile acesteia din urmă este că scoate în evidență imperfecțiunile suprafeței pe care este aplicată; pentru a combate acest lucru, este necesar să nivelezi bine pereții înainte de vopsire.

Vopsea rezistentă la umezealăVopsea speciala pentru bucatarie

 

Cărămidă falsă

Cărămida falsă reprezintă o alternativă interesantă la placarea cu faianță. Singura problemă este că se curăță greu, motiv pentru care este bine să alegi un alt material pentru zona aragazului și a chiuvetei.
Cărămidă falsăCărămidă falsă în bucătărie

Podeaua

De multe ori, ne gândim la aspectul practic atunci când vine vorba de podeaua bucătăriei. Însă, având la dispoziție multiple materiale și modele, putem lua în calcul, fără a face rabat de la funcționalitate, și aspectul estetic. Podeaua trebuie să fie ușor de curățat și întreținut, rezistentă în timp și ușor de integrat în designul bucătăriei. Mai jos sunt câteva recomandări despre cele mai folosite materiale pentru podeaua bucătăriei.

Gresia

Gresia este cel mai folosit material pentru podeaua din bucătărie. Este accesibilă, ușor de întreținut și rezistentă. Din punct de vedere estetic, vine în modele, texturi și culori dintre cele mai diverse. Poți alege plăci mici pentru un decor surprinzător sau foarte mari, rectangulare, geometrice ori care formează diverse modele.

Ai la dispoziție inclusiv gresie care imită parchetul laminat, piatra sau marmura. Singurul neajuns este dat de rosturile dintre plăci, care se curăță greu; din fericire, acest aspect poate fi combătut dacă în momentul montării gresiei alegi o soluție specială pentru rosturi rezistentă la murdărie și umezeală.

Gresia de bucatarie

Parchetul laminat

Parchetul laminat este folosit mai ales în dormitoare sau living și mai puțin în bucătărie, deoarece este mai multă umiditate. Cu toate acestea, există modele speciale de parchet, acoperite cu un strat protector, care nu permite umflarea de la apă sau abur. Dintre dezavantajele parchetului merită menționat faptul că este alunecos și că, în cazul stricării anumitor porțiuni, nu poate fi reparat.

Parchetul laminat in bucatarieParchet pentru bucatarie

Piatra

Deși folosită mai rar, piatra poate reprezenta o opțiune pentru podeaua bucătăriilor care se deschid spre terasă sau verandă. Materialul crează un efect estetic deosebit, însă răcește rapid încăperile, fiind recomandat mai ales în casele bine încălzite. În zonele reci, piatra poate fi folosită cu succes, dacă este combinată cu un sistem de încălzire prin pardoseală. Pentru podeaua bucătăriei, mai poți alege ardezia, calcarul, marmura, steatitul sau granitul.

Vezi AICI categoria noastră de 👉 SISTEME DE ÎNCĂLZIRE ÎN PARDOSEALĂ

Bucatarie de mari dimensiuniNuante neutre in bucatariePiatra in bucatarie

Sfaturi generale de alegere a culorilor și materialelor potrivite pentru bucătărie

Fie că stai la apartament, fie la casă, combinațiile de culori și materialele pot transforma bucătăria într-un loc armonios și cald sau din contră, o pot închide vizual. Mai jos sunt câteva sfaturi utile pentru alegereacorectă în ceea ce privește culorile și materialele pentru bucătărie:

  • Evită să alegi materiale ținând cont doar de partea estetică. Astfel, poți opta pentru materiale mult prea prețioase care se curăță greu, care nu suportă umezeală sau care se pătează ușor;
  • Evită să încarci prea mult bucătăria. Prea multe obiecte de mobilier, nuanțe și texturi multiple încarcă bucătăria și nu mai oferă acea atmosferă primitoare pe care ți-o dorești;
  • Nu te ghida după tendințe. Acestea sunt trecătoare și nu îți reflectă personalitatea;
  • Alege o temă generală. Fie că dorești o bucătărie modernă, fie una vintage, fiecare variantă are propriile sale particularități de care este bine să ții cont atunci când selectezi culorile și materialele;
  • Pentru un aspect aerisit, înlocuiește dulapurile masive cu rafturile suprapuse. Bucătăria va părea mai mare și mai luminoasă;
  • Pentru un efect wow, poți vopsi tavanul într-o culoare puternică. În special dacă ai o bucătărie minimalistă cu pereții albi, un astfel de element va aduce un plus de personalitate încăperii;
  • Aplică „regula celor trei” atunci când alegi culorile. Prima poate fi a dulapurilor sau a rafturilor, a doua culoare, nuanța neutră, poate fi folosită pe pereți, pardoseală sau blat. Culoarea a treia oferă unicitate bucătăriei. De regulă, este una puternică, ce ajută la echilibrarea celorlalte nuanțe. O poți folosi pentru vazele de flori, ștergar sau scaune;
  • Limitează-te la lucrurile esențiale, mai ales dacă ai o bucătărie mică. Mobila cu spații de depozitare, masa, electrocasnicele, precum și un coș cu fructe și vaza de flori sunt suficiente într-un spațiu redus. Pentru un plus de stil, poți alege să pui câteva lămâi într-un bol transparent. Va atrage atenția instant;
  • Apelează la nuanțe inedite. Bronzul arată minunat într-o bucătărie minimalistă sau modernă, mânerele colorate pot schimba aspectul dulapurilor, iar corpurile de iluminat pot completa decorul, oricare ar fi stilul bucătăriei.

Indiferent de culorile și materialele alese, important este să îmbini aspectul practic cu cel estetic și să realizezi un echilibru între culorile alese. Stabilirea paletei de culori pentru bucătărie poate părea o sarcină dificilă, însă, dacă iei lucrurile pas cu pas și îți faci un plan, poți obține un spațiu iubit de întreaga familie.

Sursa foto: Shutterstock, Pexels

2 thoughts on “Cum alegi culorile și materialele pentru amenajarea bucătăriei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *