Baterii

Cum alegi bateria de dus potrivita. Criterii dupa care sa te ghidezi

In ultimii ani, tehnologia a permis fabricarea unor obiecte sanitare rezistente, cu un aspect deosebit si cu preturi accesibile. Avem posibilitatea de a alege cea mai buna baterie de dus cu foarte putin efort, chiar si din confortul casei, avand in vedere avantajele shoppingului online.

Pentru a alege bateria de dus perfecta, ar trebui sa luam in calcul numeroase criterii, nu doar pretul. Uneori, un pret mic poate fi atractiv, insa sansele ca bateria sa nu reziste mai mult de un an sunt foarte mari, ceea ce presupune o falsa economie.

Bateria de dus trebuie sa fie in armonie cu restul obiectelor sanitare, nu doar ca design, ci si din punctul de vedere al functionalitatii. O baterie de dus calitativa este o baterie ce transforma dusul intr-o experienta placuta, fara teama ca apa va avea fluctuatii de temperatura sau de debit.

In plus, o baterie de dus calitativa nu permite depunerea calcarului sau a murdariei, nu rugineste, nu se zgarie la utilizare normala, nu modifica proprietatile apei, isi pastreaza aspectul deosebit chiar si dupa cativa ani de utilizare si nu va incepe sa curga dupa cateva utilizari.

In cele ce urmeaza, sunt prezentate cele mai importante criterii de luat in calcul pentru alegerea bateriei de dus.

Tipul de montaj

Primul criteriu ce trebuie luat in calcul cand alegem bateria de dus este tipul de montaj. Acesta este in stransa legatura cu tipul cabinei de dus, in unele cazuri fiind nevoie de baterii speciale. Astfel, dupa tipul de montaj, se diferentiaza urmatoarele categorii de baterii de dus:

  • baterie de perete – cel mai popular model atat pentru dusuri, cat si pentru cazi, deoarece se monteaza foarte usor si are un pret excelent;
  • baterie incastrata – un model modern, minimalist, ce nu atrage privirea si care se monteaza in perete, lasand la suprafata doar manerul si elementele prin care curge apa;
  • baterie ingropata – acest model este cel mai complex din punctul de vedere al montarii, insa si cel mai apreciat pentru design, deoarece aproape toate elementele sunt ascunse, inclusiv para de dus si racordurile, la suprafata ramanand orificii de scurgere a apei si panoul de reglare pentru debitul de apa si temperatura.

Baterie de dus simpla sau set de dus?

In functie de bugetul avut la dispozitie si de preferinte, putem alege baterii de dus simple sau seturi complexe. Astfel, fiecare are atat avantaje, cat si dezavantaje, dupa cum vom prezenta in continuare.

  • Bateria de dus simpla – este formata din bateria de dus, un furtun si capul de dus si reprezinta cel mai simplu sistem pe care il poti gasi pe piata. Ca avantaje, putem enumera pretul accesibil si faptul ca poate fi utilizata si ca baterie de cada. In ceea ce priveste dezavantajele, putem mentiona utilizarea incomoda.
  • Setul de dus cu baterie – este din ce in ce mai popular si inlocuieste cu succes o baterie simpla. Un astfel de set poate avea minimum trei componente: bateria de dus, un dus fix, un dus mobil. In functie de model, se poate adauga si un dus intermediar. Cei mai multi utilizatori prefera un astfel de set datorita complexitatii si faptului ca se pot bucura de mai multe functii, folosind diverse capete de dus dupa bunul plac. Ca dezavantaj, trebuie sa mentionam dimensiunile ce nu il pot face dificil de utilizat alaturi de o cada.

Alegerea bateriei de dus in functie de comanda

Tipul de comanda al bateriei de dus nu este doar un aspect functional, ci si unul ce tine de design. Din acest punct de vedere, bateriile cu monocomanda castiga detasat, insa totul depinde de stilul baii si de preferintele fiecarui utilizator.

  • Bateria cu monocomanda este cel mai intalnit tip de baterie din prezent. Principalul avantaj al acesteia este usurinta in utilizare. Astfel, atat temperatura, cat si debitul apei pot fi reglate foarte usor miscand un maner. In functie de preferinte si bineinteles de buget, putem opta pentru o baterie cu monocomanda simpla sau pentru una termostatata.
  • Bateria cu dubla comanda sau, mai bine spus, bateria cu robineti este un model ce se mai gaseste doar in case sau institutii publice mai vechi sau in case noi, daca utilizatorii au dorit special un astfel de model. Marele dezavantaj este modul destul de greoi de utilizare. De asemenea, pentru multi utilizatori, aspectul ar putea fi un impediment. Cu toate acestea, bateriile cu dubla comanda se potrivesc in baile amenajate in stil vintage, mai ales daca sunt aurii.

👉 Vezi întreaga gama de baterii de dus de la Romstal.

Materialul utilizat pentru fabricarea bateriei de dus

Acest criteriu este util nu doar pentru a stabili calitatea bateriei, cat si pentru a o alege pe cea potrivita din punct de vedere estetic. O baterie de dus calitativa este realizata din materiale rezistente la diverse agenti corozivi, cum sunt produsele de curatare, la zgarieturi si la schimbarile bruste de temperatura. Este important sa alegem de la inceput o baterie de dus calitativa, pentru a evita schimbarea ulterioara a acesteia, ceea ce va costa mai mult. In plus, nu este deloc placuta imaginea unei baterii de dus care s-a fisurat si care poate reprezenta un pericol de inundatie.

Pentru ca am mentionat inundatiile in baie, este foarte important sa prevenim infundarea scurgerilor prin utilizarea unor site si filtre ce retin murdaria si resturile ce ar putea dauna. Totusi, daca scurgerea de la dus s-a infundat, este bine de retinut ca exista numeroase solutii pentru desfundarea scurgerii in siguranta.

Dintre materialele din care se fabrica bateriile de dus, cele mai indicate sunt inoxul si alama. Inoxul este cel mai popular, avand numeroase avantaje, printre care usurinta in intretinere, rezistenta in timp si proprietati antibacteriene. Daca ne dorim o baterie de dus din alama, este important ca aceasta sa aiba in compozitie peste 59% cupru. In caz contrar, va modifica proprietatile apei si va dauna sanatatii utilizatorilor. Materialul ce poate dauna este zincul, astfel ca trebuie sa ne asiguram ca este intr-un procentaj mic in compozitia bateriei de dus.

Functii ale unei baterii de dus moderne si eficiente

O baterie de dus moderna si eficienta va face intreaga experienta a dusului mult mai placuta. O baterie de dus cu functii moderne va elimina fluctuatiile de debit si de temperatura ce afecteaza numerosi utilizatori si care transforma dusul intr-un moment neplacut.

Asadar, daca ne dorim o baterie de dus moderna si eficienta, ar trebui sa tinem cont si de urmatoarele functii suplimentare:

  • senzor – permite folosirea bateriei fara a mai fi atins robinetul, pastrand setarile initiale;
  • termostat – o baterie termostatata are avantajul de a mentine temperatura apei constanta, indiferent de fluctuatiile apei venite din centrala sau din reteaua publica si de asemenea permite si economisirea de apa si de energie;
  • temporizator – aceasta functie se potriveste persoanelor care doresc sa faca economie de apa si eventual de energie (daca se utilizeaza o centrala, un instant sau un boiler pentru incalzire);
  • functia cascada – perfecta pentru utilizatorii ce isi doresc relaxare ca la SPA, deoarece apa va curge in cascada si va crea un spectacol vizual exceptional, in acelasi timp imitand si miscari de hidromasaj.

Alte caracteristici de luat in calcul

Independent de caracteristicile prezentate pana in acest moment, putem sa luam in calcul si altele, astfel incat alegerea bateriei de dus sa fie si mai usoara. Aceste caracteristici sunt cele la care utilizatorii se uita ultima data, insa, uneori pot cantari destul de mult in decizia de achizitie.

Pretul bateriei

Este un criteriu destul de important, ce reflecta calitatea produselor. Multi utilizatori au tendinta de a cumpara baterii de dus mai ieftine si este de inteles nevoia de economisire. Insa, aceasta economisire este doar temporara, deoarece o baterie de dus ieftina se poate strica si dupa cateva utilizari, ceea ce implica un nou cost de achizitie si contractarea serviciilor unui instalator. Asadar, economisirea este aparenta.

Existenta perlatorului

Perlatorul este un mic filtru montat la capatul bateriei, ce are rolul de a retine toate impuritatile. Un alt scop al perlatorului este de a amesteca apa cu aerul in proportii ideale, pentru a rezulta un jet de apa cu aspect bogat. Unele perlatoare introduc o cantitate mai mare de aer, iar astfel se poate face economie de apa. In plus, perlatoarele pot impiedica depunerea calcarului si astfel pot creste durata de viata a bateriei de dus.

Asadar, in alegerea bateriei de dus ideale pentru fiecare utilizator, ar trebui luate in calcul criteriile prezentate, ceea ce usureaza destul de mult cautarea unei baterii.

Sursa foto: Shutterstock, Romstal

One thought on “Cum alegi bateria de dus potrivita. Criterii dupa care sa te ghidezi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *