Aer conditionatArticole recomandate

Cum alegi aparatul de aer conditionat

  1. Aparat aer conditionat – Informatii generale
  2. Tipuri de aparate de aer conditionat
  3. Ghidul cumparatorului
  4. Instalare
  5. Intretinere

Aparat aer conditionat – Informatii generale

Te invităm să te pregăteșto pentru căldura toridă a verii cu aparate de aer condiționat de calitate din magazinul nostru online Romstal.ro! Aici găsești produse de climatizare disponibile în diverse modele și puteri. Varietatea mare de produse face ca aparatele de aer conditionat să se potrivească pentru orice tip de spatiu. Cum alegi insa cel mai potrivit aparat de aer conditionat? Urmareste in continuare acest articol si afla care sunt cele mai importante caracteristici care te vor ajuta sa alegi cel mai bun aparat AC pentru casa ta.

Alegerea unui aparat de aer condiţionat este mai uşoară dacă ajungem să cunoasțem câteva date importante despre acesta deoarece tehnologia aparatelor de climatizare a evoluat foarte mult, iar modelele noi, cu o clasă superioară de energie, spre exemplu, au un consum mai mic de energie. Trebuie sa realizam care este dimensiunea spatiului pe care aparatul il va deservi astfel incat sa hotaram care va fi puterea acestuia. De abia mai apoi ne vom interesa de funcțiile suplimentare pe care le poate îndeplini. Bineînțeles va conta si clasa energetică, nivelul de zgomot în timpul funcționării dar și prețul produsului (la care va fi adăugat cel al montajului).

Aer conditionatPrimul criteriu pe care îl veți lua în seamă în vederea achiziționării unui aparat de aer condiționat este tipul aparatului (cu sau fara inverter, cu una sau mai multe unitati interioare, etc.). Apoi ne vom intersa de capacitatea echipamentului. Aceasta este exprimată în BTU/h (British Thermal Unit) şi se referă la puterea de răcire (sau încălzire) a aparatului. Numărul de BTU pe care îl vom alege va fi influențat de suprafața încăperilor cărora aparatul va fi destinat. Spre exemplu un aparat de 9000 BTU va face față cu brio unei suprafețe de până la 25 mp. Un aparat cu putere de 12000 BTU se pretează unui spațiu de aproximativ 35 mp.

Puterea pe care o vom alege va crește așadar odată cu suprafața camerei în care vom monta aparatul dar, pe lângă acest criteriu, este bine să luăm în seamă un alt factor important. În funcție de poziția unității exterioare (montarea acesteia pe un perete aflat majoritatea zilei în bătaia soarelui sau la umbră) numarul de BTU necesari va crește sau se va diminua cu 10%. De asemenea, trebuie luat în calcul numărul de persoane care se perindă prin încăpere. Astfel, un spațiu comercial va avea nevoie de un aparat de aer condiționat cu o putere mai mare decât cel care ar fi montat într-o cameră de locuit.

Confort adus de aparatul de aer conditionatAparatele de aer conditionat asigură ventilarea, dar și încălzirea (cele cu inverter) corespunzătoare pentru încăperile dumneavoastră. Aparatele de aer conditionat sunt in general usor de instalat, utilizat si curatat. Avem si produse de aer condiționat care au integrat modul Wi-Fi care pot fi controlate fără efort de la distanță.

Prețul unui aparat de aer condiționat va fi influențat de tipul acestuia plus functiile implementate, la care adăugăm prețul montajului. Pentru a obține o garanție extinsă este recomandată instalarea aparatelor de aer condiționat cu firme autorizate care să asigure și întreținerea acestora.

Tipuri de aparate de aer conditionat

Aparatele de aer conditionat de la Romstal sunt extrem de practice. Ele ocupa puțin spațiu și impresionează la nivel vizual  dar și prin funcționarea eficientă și silențioasă. Funcțiile lor sunt foarte importante pentru ca aparatele AC. Ele trebuie să nu vă incomodeze și să nu ocupe spațiu inutil, în timp ce vă oferă tot confortul termic de care aveți nevoie pentru activitățile cotidiene.

Unitate interioara aer conditionatTemperaturile ambientale de lucru de care corpul nostru are nevoie pentru a putea performa la capacități maxime sunt obținute facil cu ajutorul acestor produse. Ele elimină disconfortul termic, principala cauză pentru scăderea abilităților umane în desfășurarea activităților zilnice. Mai pe șleau, fără temperatura potrivită în birou vă va scădea productivitate. Un aparat AC  reprezintă o necesitate pentru a ne putea realiza munca în condiții propice. Pentru aceasta trebuie stabilit in prealabil ce tip de aparat de aer conditionat avem nevoie.

Aparate aer conditionat fara inverter

Acest tip de produs este unul clasic, nu foarte complicat din punct de vedere al functionarii. El se bazeaza pe un termostat care comanda oprirea sau pornirea compresorului de racire in functie de temperatura. In cazul acestui tip de produs compresorul functioneaza la putere maxima pentru a asigura racirea rapida. El se va opri cand temperatura din camera va coincide cu cea setata de utilizator. Evident, exista cateva neajunsuri. Aparatul va livra aer foarte rece la un nivel foarte puternic lucru care poate afecta sanatatea celor aflati in raza lui de actiune. Un alt dezavantaj, derivat din acest mod de functionare, este acela ca temperatura din incapere nu poate fi mentinuta la o valoare constanta.

Aparate aer conditionat cu inverter

Problemele de mai sus pot fi insa rapid uitate alegand un aparat modern, dotat cu inverter. Din punct de vedere tehnologic acestea sunt cele mai eficiente tipuri de unitati de aer conditionat pentru ca permit compresorului de racire sa functioneze la un nivel de putere variabil. Mai mult, fata de cele clasice aceste aparate de aer condiționat sunt în continuă evoluție reușind să aducă confortul necesar și cu un consum redus de energie. Ele îşi reglează în mod continuu randamentul de răcire şi încălzire, pentru a-l corela cu temperatura încăperii. Astfel se reduce timpul de pornire al sistemului, ajungându-se rapid la temperatura solicitată pe care apoi inverterul o va menține constantă.

Aparate aer conditionat cu inverterFunctionand la o putere redusa, ele sunt evident mai silentioase si consuma mai putina energie decat modelele fara inverter. Un alt avantaj al acestor aparate cu inverter este acela ca sunt capabile sa si incalzeasca incaperile.

Unitati split, dublu split sau multisplit

Le vedem peste tot, fiind formate dintr-o unitate exterioara si una, doua sau mai multe unitati interioare. Iata de unde vine si denumirea “split”, ceea ce inseamna impartire. In acest caz avem de-a face cu unitatea exterioara cea care pompeaza aerul din exterior spre unitatea interioara, cea care-l livreaza in locuinta. Avantajul major este legat de silentiozitate, deoarece ventilatorul se afla in exteriorul cladirii.
Unitati aer conditionat split, dublu split sau multisplit

Cu montare pe tavan

Acest tip de aparat de aer conditionat este utilizat exclusiv in cladiri cu tavan fals. Este varianta cea mai utilizata in cladirile de birouri. Avantajul sau provine din pozitionare. Deoarece jetul de aer vine direct din tavan acesta nu trebuie sa fie unul foarte puternic beneficiind de convectia naturala a aerului. In cazul utilizarii acestui tip de aparat confortul este sporit deoarece utilizatorii nu vor simti niciodata aerul prea rece.

Climatizare (tip duct)

In cazul proiectarii unor cladiri noi acest tip de aparat de climatizare este cel mai recomandat. Acum, cu ajutorul unui specialist, se poate calcula nivelul de putere necesar pentru racire, dar, si mai important, se pot realiza trasee prin tavan si pereti, numite duct-uri, care se vor ocupa de racirea uniforma si eficienta a tuturor incaperilor. Acestea sunt sisteme complexe de climatizare, evident mai scumpe, deoarece traseele sunt mai greu de realizat, dar, pe de alta parte, sunt cele care ofera un confort marit.

Aer conditionat mobil

Poate inca nu ati auzit dar exista si apratul de aer conditionat mobil pe care il poti lua cu tine unde vrei. Este potrivit pentru cei ce stau in chirie sau pentru cei care nu vor sa investeasca pe termen lung.

Ghidul cumparatorului

Dupa ce am ales tipul aparatului de aer conditionat dorit este momentul sa ne indreptam atentia catre functiile acestuia. Funcțiile suplimentare sunt un bun criteriu de diferențiere a aparatelor de aer condiționat. Aparatele care au implementate un număr mare de funcții vor putea să aducă rapid confortul în casa dumneavoastră. Astfel vom fi foarte atenți la modul în care se va obține răcirea/ încălzirea, ventilarea sau dezumidificarea camerei. De asemenea ne vom interesa de filtrele din componența aparatelor, acestea fiind capabile să reţină praful, impurităţile, sporii de mucegai și microorganismele. Un alt avantaj îl reprezintă eliminarea fumului de țigară sau al altor mirosuri neplăcute.
Puterea de racire

Clasa energetica

Aparatele de aer conditionat consuma energie electrica iar acest lucru va fi resimtit pe timpul verii mai ales daca nu alegeti un produs din clase superioare (A si A+). In caz contrar va va creste cheltuiala cu curentul electric verii sau, si mai rau, veti necesita modificarea circuitelor electrice din casa, deoarece unele aparate au un necesar energetic foarte mare.

Parametrii care definesc clasele sunt: COP (Coefficient of Performance), EER (Energy Efficency Ratio), SCOP (Seasonal Coefficient of Performance), SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio).

Puterea de racire

In alegerea aparatului de aer conditionat trebuie neaparat sa tineti cont de volumul camerei pe care vreti sa o raciti. Daca veti lua un aparat cu putere prea mica veti forta unitatea si aceasta va consuma prea mult fara a oferi rezultatul asteptat. El nu va fi eficient, nu va raci locuinta, si va va pune la cheltuieli neasteptate. Deoarece aparatul va functiona aproape non-stop rezulta scurtarea duratei de viata a echipamentului. Pentru estimarea necesarulul de racire pentru locuinta sau spatiul tau comercial este recomandat sa apelezi la specialisti, care vor lua in calcul toti factorii (dimensiunea locatiei de racit, prezenta generatoarelor de caldura (cuptoare, frigidere, televizoare, laptopuri si calculatoare)  dar si numarul mediu de persoane care vor sta in camera respectiva.
Aparate AC

Nivelul de zgomot

Cu totii ne dorim confort fara a fi insa deranjati de zgomote nefiresti. Un aspect important în alegerea unui aparat de aer condiționat este nivelul de zgomot. Un aparat de aer condiționat cu un nivel de zgomot scăzut este produsul pe care cu siguranță vi-l doriți. Diferențele de decibeli dintre diferite tipurile de produse prezente pe piață sunt destul de mari de aceea este indicată studierea atentă a detaliilor tehnice pentru a obține confortul mult visat. Modelele moderne cu un nivel de zgomot situat intre 50 si 60 de decibeli sunt un bun compromis deoarece nu fac mult zgomot dar nici nu au un pret exagerat. Exista si modele ultrasilentioase dar acestea sunt semnificativ mai scumpe

Functie de incalzire

Am amintit deja la inceputul articolului ca, daca veti opta pentru un aparat de aer conditionat cu inverter, acesta are inclusa si functia de incalzire. Multe produse moderne reusesc sa fie foarte eficiente din punct de vedere energetic. Iata de ce, cei mai multi utilizeaza, in zilele mai racoroase, aparatul AC pentru a incalzi o camera decat o centrala termica pe gaz. Evident ei se gandesc la consum. Totusi, trebuie sa intelegem ca principala lor functionare este aceea de a raci aerul. Daca avem temperaturi foarte scazute (sub -5 grade Celsius), aparatul de aer conditionat nu va reusi sa incalzeasca pentru mult timp fara eforturi si consum de energie mari.
Nivel de zgomot aer conditionat

Dezumidificare

Foarte multi opteaza pentru un aparat de aer conditionat cu functie de dezumidificare a aerului deoarece acesta poate contribui la reducerea senzatiei de rece. Aceste aparate AC sunt recomandate persoanelor cu o sensibilitate crescuta la frig. Aerul puternic umidificat sporeste aceasta senzatie, de aceea, odata cu instalarea aparatelor cu functie de dezumidificare, confortul va fi unul crescut. Apa extrasa din aer va fi stocata intr-o unitate externa. Atentie insa, daca umiditatea din camera este exagerata, recomandam achizitionarea unor dezumidificatoare dedicate.

Temporizare si repornire

Cele mai noi aparate beneficiaza de tehnologia de ultima ora. Ele pot fi programate pentru a se opri sau porni la anumite ore in orice zi din saptamana. Fiind produse inteligente ele pot fi actionate direct prin telefon. Astfel va va fi foarte usor sa racoriti casa exact in momentele dorite (de exemplu, puteti porni aerul chiar inainte de a ajunge acasa, pentru a gasi deja locul racorit).

Mod noapte

Legat tot de partea cu programarea, modul noapte permite ca pe timpul somnului utilizatorilor ventilatoarele si compresorul aparatului sa functioneze la o turatie mai mica, producand astfel mai putin zgomot. Totodata, jetul de aer este in acest mod de noapte orientat in jos pentru a preveni formarea curentilor de aer care ar deranja utilizatorii.

Modurile de filtrare

Aparatele AC sunt dotate cu filtre simple de aer sub forma unor site fine sau, in cazul unor tipuri mai avansate, sunt dotate cu filtru de mirosuri sau chiar filtru de purificare a aerului. De asemenea, aceste modele mai costisitoare asigură izolarea locuinţei de insecte şi alergeni, deoarece nu vom mai deschide ferestrele în timpul când temperaturile sunt prea mari. Dacă aveți grijă să curăţați frecvent filtrul aparatului de aer condiționat pentru a nu se impregna cu impurităţi sau alte microorganisme periculoase pentru sănătate, veți putea fi siguri că beneficiați de un aer rece și curat oricând vi-l doriți.
Telecomanda

Instalare


Aparatul de aer condiționat este format, în majoritatea cazurilor, din două unități, cea interioară si cea exterioară. Acestea sunt conectate între ele printr-un traseu frigorific vidat in prealabil.

Unitatea externă se montează pe pereții exterior ai clădirii, întotdeauna in apropierea ferestrelor pentru a facilita accesul în cazul unor intervenții neprevăzute. Înschimb, poziționarea unității interne se face în cameră la o înălțime optimă pentru a putea răci încăperea cât de rapid cu putință. Specialiștii recomandă așezarea la o distantă cât mai mică față de tavan (5-10 cm). Aparatul de aer condiționat nu se montează îndreptat către utilizatori deoarece poate provoca alergii, răceli sau disconfort.

instalare aer conditionatSecretul obținerii unei temperaturi constante în întreaga casă este reprezentat de instalarea unui aparat pentru fiecare cameră a locuinței. Mulți cred că instalarea unui aparat cu o capacitate foarte mare pentru întreaga locuință este suficientă. Trebuie să știți că acest lucru nu este valabil deoarece aerul rece emis de aparat va răci diferențiat fiecare loc, într-un mod incorect si total neregulat.

Pentru majoritatea românilor locul prioritar în care se montează aparatul este livingul. Totuși, și dormitoarele beneficiază din ce în ce mai des de o climatizare asigurată de aparatele de aer condiționat. Pe de altă parte, amplasarea aparatului AC în bucătărie sau baie se face la distanță de alte aparaturi electrice sau electrocasnice, pentru a nu fi afectate de fluxul de aer sau de eventualele scurgeri. Nu vă recomandăm să montați aparatul pe hol pentru că acesta nu va reuși să răcească toate camerele din acel punct iar unitatea va fi forțată.
Montaj unitate exterioara aer conditionat

Intretinere


Pentru ca aparatul de aer conditionat sa functioneze tot timpul la capacitea dorita recomandam sa-l curatati cat de des posibil. Curatarea si igienizarea periodica sunt doua operatii care asigura un aer mai curat, lipsit de mirosuri neplacute si/ sau bacterii periculoase pentru sanatate. Aceste procese ajuta si la economisirea energiei electrice, functionarea mai eficienta si prelungirea duratei de viata a aparatului AC.

Curatarea aparatelor care ne asigura aerul conditionat implica respectarea unor etape. Mai intai ne cocupam de scoaterea din priza a aparatului. Apoi trecem la curatarea de praf a mastii, a filtrului, a vaporizatorului, a turbinei, a condensatorului. Nu vom uita de tavita de condens si, daca este cazul, de inlocuirea sau completarea freonului pentru ca aparatul sa raceasca cat mai rapid.

Dupa curatare urmeaza etapa igienizarii aparatului de aer conditionat. Procesul se realizeaza cu solutii speciale sau, uneori, cu solutii preparate in casa obtinute din apa cu otet/ bicarbonat de sodiu. Curatarea si igienizarea aparatului de aer conditionat poate fi executata personal sau de o echipa de profesionsiti. Pentru rezultate optime intretinerea trebuie sa includa atat unitatea interna cat si pe cea externa.

Curatare unitate interioara aer

S-a dovedit prin diverse teste ca cei care locuiesc intr-un mediu racit cu ajutorul unui aparat de aer conditionat sunt predispusi unor boli generate de bacteriile aflate si expulzate de acest aparat. O curatare periodica si o igienizare eficienta a produsului vor impiedica praful, scamele, alergenii sau alte microorganisme sa se depuna si sa se inmulteasca in filtrele aparatului.

igienizare aer conditionatSemnul  că un aparat AC are nevoie de curățare și igienizare vine odata cu pornirea instalatiei de aer conditionat când aceasta emite un miros neplacut. Calitatea aerului va fi serios afectata ceea ce semnifica ca prezenta indelungata a unor persoane in acest mediu va duce inevitabil la imbolnavirea acestora.

Ca idee, un aparat de aer conditionat care functioneaza doar vara, fiind folosit exclusiv pentru racirea casei va avea nevoie de o curatare o data pe an. Exista totusi cazuri in care aparatul functioneaza pe tot parcursul anului, asigurand racirea dar si incalzirea spatiului deservit. In acest caz este necesara o curatare bianuala, una la fiecare 6 luni. Exista si un utim caz, unul de forta extrema, in care curatarea periodica se face la 3 luni. Este vorba de cazul in care spatiul in care este montat aparatul se afla intr-o zona cu foarte mult praf sau in care se construieste mult.

Curatare aparat ACNu in ultimul rand, se recomanda curatarea si igienizarea aparatului de aer conditionat si dupa o perioada in care acesta a fost inactiv. În acest timp, in interiorul acestuia s-a depus, fara doar si poate, o cantitate semnificativa de praf si implicit microorganisme daunatoare. Daca va fi pus in functiune, fara a fi curatat in prealabil, aparatul AC devine extrem de periculos pentru sanatatea persoanelor aflate in spatiul racit de catre acesta. In acest caz, utilizatorul va simti instantaneu acel miros neplacut in camera, miros care provine evident chiar din interiorul aparatului. Este ca o alarma. Mirosul va deranja imediat si va anunta iminența intreruperii alimentarii aparatului si nevoia urgenta de curatare si igieniziare a acestuia.

2 thoughts on “Cum alegi aparatul de aer conditionat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *