Cabine de dus

Cum alegem cabina de dus

Cabina de dus – Afla toate detaliile despre alegere, avantaje, montaj, intretinere si garantie!

Despre cabinele de dus

La alegerea cabinei de dus trebuie sa tinem in primul rand cont de forma si dimensiunea spatiului disponibil in baie. Exista pe piata diverse tipuri de cabina, cu forme si dimensiuni diferite. Ele difera in functie de materialele din care sunt realizate – sticla, PVC. De asemenea, sunt diferentiate de etanseitate / scurgerea; de grosimea geamurilor – 3-8 mm; de accesorii – panou de hidromasaj, lumini, radio; de modul de intretinere, de montaj, de pret si garantie.

Un alt aspect foarte important de care vom tine seama atunci cand alegem o cabina de dus este tipul de usi instalate – glisante, culisante, pivotante in interior sau exterior fara a afecta spatiul. In cazul in care cabina de dus se afla intre 3 pereti, se poate folosi doar o usa, cea de intrare.

Alegerea cabinei de dusCabina de dus poate avea inclusa cadita pentru dus, care poate fi adanca (va fi montata pe suport sau picioare si va avea nevoie de o masca), poate avea scaun, poate fi patrata, dreptunghiulara sau semicirculara.

Cabina de dus poate fi creata si montata pe comanda (personalizata). Accesoriile de la cabina de dus se pot adauga si in timp – de exemplu panoul de hidromasaj.

Elementele componente ale cabinei de dus

Elementele componente ale cabinei de dus sunt dictate de tipul acesteia. Exista cabine care au in partea de jos doar rigola sau sifon de pardoseala si pereti de sticla si de zidarie. Aceasta este o varianta pentru bai moderne, cu structura minimalista. Pentru utilizarea unei rigole sau sifon in pardoseala se va lua in calcul aplicarea unei hidroizolatii inainte de placarea cu gresie, pentru a impiedica infiltrarea apei.

Cabine de dusCele mai intalnite cabine de dus sunt cele care dispun de cadita de dus. Aceasta poate fi ingropata in pardoseala, poate fi joasa sau inalta, incastrabila sau cu panou frontal. Materialul de fabricatie al caditelor este de obicei acrilul insa intalnim si marmura, marmura artificiala, inox, poliuretan.

Avantajele si dezavantajele cabinei de dus

Cabina de dus aduce mai multe avantaje celor care decid sa le monteze in baile proprii. Acestea sunt evidente, ocupa mai putin spatiu decat o cada, asigura un consum de apa mai mic sau este mai usor de curatat. De asmenea, cabina de dus protejeaza spatiul din jur deoarece apa de la dus nu se mai imprastie prin toata baia, precum in cazul unei cazi. Cele mai multe bai moderne au in componenta o cabina de dus deoarece acestea se potrivesc oricarui stil plus ca ne ajuta sa ne curatam mai repede.

Exista insa si o serie de dezavantaje. Evident ca veti fi privati de relaxarea pe care o ofera o baie fierbinte in cada cu multa spuma si mai multa caldura. Totusi acest dezavantaj poate fi contracarat prin faptul ca o cabina de dus aduce un alt fel de relaxare. Spre exemplu, o cabina de dus cu hidromasaj va va relaxa corpul printr-un masaj cu apa de calitate.

Avantaje cabina de dusAlte dezavantaje care trebuie adaugate sunt cele legate de montajul cabinei. Aceasta se va monta mai greu decat o cada deoarece este formata din mai multe elemente. De asemenea, daca o montam gresit exista sanse mai mari sa apara infiltratii ori scurgeri. Tocmai din aceasta cauza recomandam sa achizitionati o cabina de dus de calitate superioara. Un astfel de produs te va feri de eventuale accidente precum craparea caditei sau spargerea sticlei de la usi.

Intretinerea si curatenia cabinei de dus

Intretinerea cabinelor de dus se face foarte usor. Mai intai trebuie sa stiti ca trebuie sa achizitionati produse separate pentru curatarea sticlei si a caditei. Pentru peretii cabinelor se utilizeaza de obicei o solutie pentru curatat geamuri, in timp ce, pentru partea inferioara, se utilizeaza produse specifice pentru suprafetele in baie. Exista cateva trucuri care trebuie respectate pentru a avea mereu o cabina de dus curata. Unul dintre acestea se refera la indepartarea spumei dupa efectuarea fiecarui dus. Indepartand resturile de sampon sau sapun din cadita si de pe peretii cabinei vom pastra locul igienic (resturile de sapun pot deveni un mediu propice pentru bacterii si microbi) si vom mari durata de utilizare a produsului. Totul se face facil cu ajutorul capului de la dus si un jet de apa.

Intretinerea cabinei de dusAcest proces de spalare a cabinei nu este suficient daca nu vom si dezinfecta cabina periodic. Putem folosi o solutie din apa calduta si detergent sau otet, ori o substanta speciala pentru suprafete vitrate. Vom freca cabina cu ajutorul unui burete usor abraziv imbibat in aceste solutii. Dupa curatare vom clati bine iar apoi vom inlatura, pe cat posibil, stropii de apa cu o carpa moale.

Un alt truc de care vom tine seama dupa curatare este ventilarea baii. Daca avem baia prevazuta cu o fereastra este indicat sa o deschidem cat mai des pentru o buna ventilatie. Daca baia este dotata cu un ventilator care sa suplineasca lipsa unei ferestre atunci acesta va fi pus il in functiune pana cand cabina se va usca.

Alegerea cabinei de dus

Daca va intrebati cum alegem cabina de dus cea mai potrivita pentru baia noastra parcurgeti mai departe criteriile pe care trebuie sa va bazati. Intai de toate, atunci cand ati decis sa mobilati baia cu un astfel de produs trebuie ales cu mare atentie locul de amplasare al acesteia. Ele se aseza in general intr-un colt al baii. Totusi, in functie de posibilitati, puteti alege sa va construiti pereti separati pentru cabina de dus si sa o dotati doar cu o usa de sticla. Acestea se construiesc fara cadita dar au nevoie de o pardoseala inclinata pentru a nu indunda baia. Efectul va fi garantat!

Cele mai intalnite la noi sunt cabinele de dus patrate si semirotunde. De asemenea sunt destul de raspandite si cele dreptunghiulare. Acestea se cumpara direct cu cadite si sunt alese in functie de dimensiuni. De obicei sunt alese cabine cu dimensiunile 70×70 cm, 80×80 cm sau 90×90 cm, corespunzătoare locului disponibil in baie. Pe piata există insa si dimensiuni atipice pentru cei care si-au construit o baie mai mare si dorec ceva iesit din comun. Atunci cand alegem dimensiunea potrivita trebuie sa fim atenti sa masuram cu atentie si inaltimea peretelui pentru a nu avea probleme la montare. De obicei cabinele au o inaltime de 200 de cm.

Tipuri cabine de dusAtunci cand purcedem in alegerea cabinei potrivite trebuie sa cunostem indeaproape care sunt accesoriile și funcționalitățile acesteia. Unii vor avea nevoie de cabine prevazute cu hidromasaj, lumini, etajere, sistem audio, radio, telefon sau panouri de comandă touchscreen in timp ce altii pun accent doar pe modulul dus, curatare rapida si eficienta.

Nu in ultimul rand vom lua seama de etanseitatea cabinei de dus, element care face diferenta majora atunci cand vine vorba despre o achizitie bună. Etanseitatea se realizeaza prin imbinarea perfecta a elementelor constructive ale cabinei. Sistemul de garnituri este o parte esentiala, mai ales ca peretii nu sunt intotdeauna cei mai drepti.

Pozitionarea corecta a cabinei de dus

Pozitionarea corecta cabinei de dus se va face in functie de forma si dimensiunea spatiului disponibil din baie. Deoarece exista o multitudine de modele de cabine de dus, puteti gasi una care sa se plieze perfect incaperii de baie. De exemplu, pentru o baie mica, ingusta, ar fi potrivita  o cabina cu usi culisante sau o cabina pe colt. Daca, in schimb, baie este una cu dimenisuni mai generoase, atunci puteti opta pentru o cabina moderna cu dimensiuni mai mari care are usa cu deschidere in exterior.cabina cu deschidere exterioara

Cel mai important lucru este sa valorificam perfect suprafata disponibila. Astfel vom reusi sa adaugam un plus de gratie si functionalitate baii. Alegerea cabinei potrivite pentru stilul baii si pozitionarea ei corecta in baie ne ajuta sa obtinem rezultatele dorite.

Masurarea corecta a spatiului pentru cabina de dus

Inainte de a achizitiona cabina de dus trebuie sa masuram atent spatiul in care aceasta va fi montata. Este important sa masuram corect atat spatiul unde va fi montata cadita cat si inaltimea zidului pentru a stii ce fel de peretii trebuie sa aiba cabina. Pentru un rezultat estetic pe masura este important ca peretii sa fie drepti si verticali. Se recomanda indreptarea acestora inainte de montarea propriuzisa a cabinei pentru a asigura etanseitatea necesara.

cabina de colt

Tipuri de cabine de dus

Cabinele de dus pot fi fi impartite in diferite categorii in functie de forma, deschiderea usilor si modul de fabricatie. Astfel, in functie de forma vom avea cabine de dus patrate, semirotunde sau dreptunghiulare. Acestea sunt cele mai utilizate modele. Exista pe piata insa si modele persoanlizate in forma de D sau rotunde.

In functie de modul de deschidere al usilor avem cabine cu usi culisante, cabine cu usa culisanta catre interior, cabine cu usi care se deschid in exterior sau exterior. Acestea din urma pot avea balamale ce permit blocarea in pozitia inchis si ridicarea usii la deschidere pentru a proteja garnitura etansa de jos.

Tipuri de usi pentru cabina de dus

­Cabinele vor fi alese si în funcție de simtul estetic, pentru a se armoniza cu designul băii. In acest caz conteaza foarte mult si sistemul de deschidere a ușilor. Designul este dictat in mare masura de forma si dimensiunea usilor insa chiar daca acestea va incanta la prima vedere trebuie avut in vedere modul cum se face accesul in cabina.

cabine cu usiCabina cu usi culisante are avantajul de a economisi cel mai mult spatiu dar si acela ca protejeaza exteriorul deoarece permite scurgerea apei în cădiță fără vreun risc de a uda exteriorul. Cabinele cu usa care culisează spre interior nu va permite la randul ei scurgerea apei in exterior, dar are avantajul ca permite un spatiu de acces mai mare fata de cea cu usi culisante.

In functie de modul de acees putem alege si varianta cu usa pivotanta care ofera o deschidere si mai mare. Cabinele de dus care sunt prevazute cu usi care se deschid in exterior vor avea nevoie de spatiu pentru a nu lovi obiectele din jur.

Tipuri de cadite pentru cabina de dus

Cabina de dus poate fi cu cadita sau fara. Pentru cei care doresc o cabina de dus cu cadita trebuie adaugat ca exista mai multe feluri de produse de gen. Acestea difera prin inaltimea lor, plecand de la cele foarte putin inalte, care se incadreaza cateodata in podea devenind recipient pentru apa scursa in timpul dusului si continuand cu cabine de dus cu cadita semi-inalta, cabine de dus cu cadita inalta sau cabine de dus cu cadita inalta si suport pentru sezut.

tipuri de caditeIn functie de inaltime acestea pot fi utilizate atat pe post de dus cat si de cada. Bineinteles, cele pe post de cada au o cadita inalta care va permite sa stati culcati in ele sau cele dotate cu suport pentru sezut.

Accesoriile din cabina de dus

Dupa cum am spus, exista pe piata o multitudine de modele de cabine de dus. Cele moderne au integrate o multime de accesorii care sa satisfaca toate dorintele utilizatorilor. Accesoriile si dotarile suplimentare care insotesc o cabina de dus depind de gusturile personale ale utilizatorilor dar si de bugetul alocat acestei achizitii. Accesoriile au rolul de a spori confortul pe parcursul dusului. Astfel avem cabine de dus cu hidromasaj vertical, cadita de dus cu hidromasaj, si cabine prevazute cu panouri de comanda care cuprind radio, telefon, diverse lumini si etajere. Exista diferente si in ceea ce priveste dusul. Unele sunt prevazute cu dusuri mobile si fixe in timp ce altele vin fara, fiind necesara achzitia unui cap de dus separat.

accesorii cabina de dus

Garantia cabinei de dus

Cabina de dus trebuie sa fie o investitie facuta pe termen lung. Va recomandam sa alegeti un produs de calitate care sa va satisfaca nevoile pentru multi ani de acum inainte. Alegerea este influentata de bugetul alocat. Daca acesta este unul corespunzator puteti sa va alegeti cu o cabina de dus foarte buna, din materiale de calitate, rezistenta in timp. Intotdeauna trebuie sa acordati atentie garantiei oferite de producator. Cei care sunt recunoscuti pe piata au produse de calitate superioarta si vor oferi produselor din gama lor o garantie extinsa drept semn al calitatii. Cei mai multi producatori ofera o garantie de 24 de luni, insa exista si modele superaccesorizate, cu preturi mai ridicate, care ofera o garantie extinsa.

Cabine de dus personalizate

Pentru cei care cauta o cabina de dus personalizata, deoarece cele disponibile pe piata nu le satisfac in totalitate nevoile, exista producatori care fabrica cabine de dus dupa designul utilizatorului. Cabinele de dus personalizate sunt intotdeauna elegante si au o functionalitate crescuta fiind special concepute pentru spatiul carora sunt destinate.

cabina de dus personalizataCabinele de dus personalizate sunt fabricate din materialul ales de proprietar si pot fi dotate cu sticla securizata tratata anticalcar, usi cu deschidere personalizata, sifon, masca, panou de hidromasaj, etajere, suport si manere. Materialele alese sunt special proiectate pentru a putea face fata mediului umed din baie. Imbinarea armonioasa a feroneriei cu suprafetele din sticla personalizata aduce acel aspect unic pe care il doriti. Personalizarea acestor elemente garanteaza inchiderea perfect etansa a cabinei.

Cabina se va fabrica dupa ce producatorul ia masuratorile finale de executie de la fata locului. Acesta se va asigura ca pardoseala, tavanul si peretii sunt drepti. Producatorul va va impartasi experientele sale in domeniu ajutandu-va sa luati cea mai buna decizie astfel incat sa utilizati cabina cat mai economic posibil si in conditii de maxima siguranta.

Montajul cabinei de dus

Montajul cabinei de dus este o operatie care necesita, in principiu, un instalator autorizat. Acesta se va folosi de experienta sa si va va garanta o lucrare pe masura. Prezenta unui instalator este mai ales necesara daca montajul cabinei este insotit si de montajul unei cadite de dus. Acest lucru este absolut necesar in cazul unui dus cu rigola sau sifon de scurgere in podea. Fiind certificata, firma este obligata sa respecte anumite standarde de calitate si conformitate, ceea ce inseamna o lucrare net superioara din punct de vedere calitativ, lucru pe care un particular mai rar il poate garanta si asigura.

cabina de dus personalizataRegulile pentru montaj cabina de dus sunt relativ simple. Odata ce s-a ales coltul baii in care se va monta cabina de dus trebuie sa va asigurati ca intre podea si fundul caditei trebuie sa fie un loc suficient de mare pentru a se putea monta sifonul caditei. Bineinteles, patul de suport al caditei va fi prevazut cu un canal de acces necesar pentru demontarea sifonului in cazul unei defectiuni. Trebuie avute in cedere si pozitionarea bateriei de dus, aflata la o pozitie convenabila pentru toti membrii familiei.

Montajul propriuzis al cabinei difera de la un model la altul si, in cazul modelelor mai complexe, poate necesita prezenta a mai multor oameni pentru fixarea panourilor si asamblarea intregii cabine. Se vor urma pasii inclusi in instructiunile cabinei. Izolarea si siliconarea imbinarilor trebuie facute cu atentie, pentru a evita eventuale scurgeri sau infiltratii.

Etanseitatea cabinei de dus

Etanseitatea este poate etapa cea mai importanta in montajul unei cabine de dus. Daca acest proces va fi facut corespunzator nu vom avea probleme in legatura cu scurgerile nedorite; apa va ramane in cabina si nu va trebui sa stergem gresia din exterior ori de cate ori facem dus. Siliconul de la imbinari se va aplica in partea exterioara pentru a nu avea contact direct cu apa utilizata.

Etapele montarii cabinei de dus

Etapele montarii cabinei de dus sunt urmatorii: fixarea caditei de dus, prinderea profilelor pe perete, montarea panelului de hidromasaj, daca este cazul, montarea peretilor de sticla laterali, legarea la apa, completarea cu profilele din partea din fata a cabinei, adaugarea usilor, siliconarea.

montaj cabina de dusEste esential sa urmati instructiunile de montaj care vin odata cu cabina.

Racordarea accesoriilor cabinei de dus la sursa de curent

In cazul in care cabina dumneavoastra este una moderna aceasta necesita conectarea panoului de comanda la o sursa de curent. Mai intai veti conecta cartela conductorului unitatii de control a cabinei de dus la instalatia electrica. Aceasta trebuie sa fie bine acoperita pentru a preveni prelingerea apei pe langa cartela. Cabinele vin de obicei si cu un cablu de impamantare care trebuie verificat inainte de utilizare dupa ce, in prealabil, s-a conectat cu racordul existent. Recomandam ca aceasta operatiune sa fie facuta de personal specializat.

 

3 thoughts on “Cum alegem cabina de dus

  • Am montat si eu recent o cabina de dus. Ma simt mandru de ea, si articolul a ajutat destul de mult. Spor!

    Reply
  • Eu am facut acest lucru acum mai bine de 8 ani …acum trebuie sa repet aceasta operatie a cedat cadita semirotunda s-a crapat .

    Reply
  • Cred ca 8 ani nu este nici mult dar nici putin ….sfaturile de mai sus sunt de bun augur daca cochetati cat de cat cu instalatiile sanitare nu ra trebui sa va fie greu sau sa aveti ceva experienta tehnica.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *