Culori complementare – care sunt și cum le poți folosi în amenajarea casei tale
Culorile reprezintă o parte importantă a vieții noastre, oferindu-ne o stare de calm, relaxare și deconectare sau din contră, energie pentru întreaga zi. Culorile sunt primul lucru care ne atrag atenția atunci când intrăm într-o cameră, exceptând situațiile în care privirea cade pe un obiect neobișnuit. Cum multitudinea de nuanțe ne influențează, este de preferat să optăm pentru acelea care ne oferă o stare de spirit bună, care ne relaxează sau ne energizează, în funcție de camera în care ne aflăm. Prin introducerea culorilor complementare într-o încăpere, poți realiza ușor acest lucru. Iată cum:
- Ce este o culoare complementară
- Roata culorilor
- Sfaturi pentru alegerea culorilor
- Sfaturi în alegerea culorilor complementare
- Cele mai întâlnite combinații de culori complementare
- Idei de amenajare în funcție de încăpere
Ce este o culoare complementară
O culoare complementară este opusă unei culori primare pe roata culorilor (vezi mai jos). Culorile primare sunt roșu, galben și albastru, acestea neputând fi obținute prin îmbinarea altora. Din combinarea culorilor primare reies cele secundare: violet, verde și oranj.
Roata culorilor
Roata culorilor sau curcubeul culorilor a fost inventat de Michel-Eugène Chevreul, în secolul al 19-lea, și permite mai multe combinații de culoare care oferă armonie prin asocierile lor. În funcție de complexitatea roții culorilor, apar următoarele tipuri de culori:
- Culorile primare – albastru, roșu și galben – au efect stimulator, fiind preferate de persoanele dinamice, energice, pasionale;
- Culorile secundare – oranj, verde și violet – nuanțe asociate cu spiritualitatea, creativitatea și un spirit sofisticat;
- Culori terțiare – roșu-oranj, roșu-violet, galben-oranj, galben-verde, albastru-verde, albastru-violet. Acestea se formează prin combinarea unei culori primare cu una secundară, vecină în roata culorilor. Sunt culori vesele, perfecte pentru mobilierul din camera copiilor.
Sfaturi pentru alegerea culorilor
Schema cromatică a unei încăperi se alege în funcție de patru elemente:
- Orientarea ferestrei – culorile calde se potrivesc pentru camerele răcoroase cu fereastra orientată spre nord sau est, iar cele reci merg mai bine în camerele luminoase, orientate cu fereastra spre sud sau vest;
- Destinația camerei – dacă amenajezi un dormitor, vei avea nevoie de nuanțe care calmează ori relaxează, în timp ce, pentru bucătărie sau birou, poți folosi nuanțe subtile sau neutre, care te vor ajuta să te concentrezi mai ușor;
- Timpul petrecut în încăpere – unele camere sunt folosite ore în șir, în timp ce altele sunt, mai degrabă, spații de tranzit. De exemplu, poți folosi culori puternice, precum portocaliul sau un verde luminos pentru hol, însă pentru dormitor sau chiar sufragerie, ar produce un efect obositor;
- Creează o schemă uniformă în casă – nu este neapărat nevoie să mergi pe o cromatică alb-negru sau să folosești aceleași culori în toate camerele, însă este de preferat să stabilești o legătură între culorile din casă. Cea mai simplă modalitate de a face acest lucru este prin alegerea aceleiași pardoseli în întreaga casă. Ideea este să creezi armonie între culori, materiale și texturi, pentru ca toate să fie din aceeași „poveste”.
Sfaturi în alegerea culorilor complementare
Urmând câteva recomandări ușor de pus în aplicare, vei putea echilibra cu gust culorile complementare din orice cameră:
- Nu folosi în mod egal culorile complementare, ci alege una dintre ele drept culoare accent;
- Piesele mari de mobilier, pereții și pardoseala joacă rol de fundal neutru și pot fi albe, negre, maro, crem etc.;
- Dacă dorești o atmosferă romantică prin albastru-oranj, este recomandat să folosești majoritar oranjul, iar albastrul doar pentru accente. Similar în cazurile de verde-roșu sau galben-violet;
- Pentru a crea armonie între camere, poți repeta o culoare în toate camerele, însă în tonuri diferite. Pentru a realiza acest lucru, poți porni de la o culoare saturată, puternică, pe care o vei combina cu alb sau negru, pentru a obține tonuri ce pot fi folosite în camere diferite;
- Dacă ai o cameră întunecată, tonurile pastelate vor lumina încăperea. Mai mult, vopsirea pereților, a tavanului și a podelelor în aceeași culoare vor oferi impresia unui spațiu mai mare;
- Pentru o încăpere prea înaltă, vopsirea tavanului într-o culoare închisă va mai reduce din înălțime. De asemenea, dacă dorești să micșorezi vizual o cameră, poți face acest lucru vopsind peretele central sau pereții laterali;
- Dacă nu dorești să riști cu un perete colorat, poți alege accesoriile, covorul sau perdelele în nuanțe complementare;
- De regulă, se merge pe introducerea, pe lângă culoarea neutră, a două culori. Prima este dominantă, iar a doua doar o accentuează pe prima și creează armonie în cromatica încăperii;
- Îndrăznește să încerci culorile semi-complementare. După alegerea culorii de bază, în loc să folosești nuanța direct opusă, optează pentru cele două nuanțe aflate de-o parte și de alta a sa. Prin acest truc, vei echilibra camera și vei mai domoli din impactul culorii puternice.
Cele mai întâlnite combinații de culori complementare
Cele mai întâlnite culori complementare se compun dintr-o culoare primară (albastru, roșu sau galben) și una secundară, formând următoarele combinații:
- Albastru-oranj;
- Galben-violet;
- Roșu-verde.
Idei de amenajare în funcție de încăpere
O combinație reușită de culori trebuie să țină cont de proporțiile camerei. Pentru a te asigura de acest lucru, poți combina culorile din cameră, respectând regula 60/30/10. Cu alte cuvinte, 60% din suprafața camerei este într-o culoare dominantă (de regulă, este reprezentată de culoarea pereților), 30% în culoarea principală de accent, iar 10% în culoarea secundară de accent. Mai jos sunt câteva recomandări pentru cele mai importante încăperi din casă.
Sufragerie
Alegerea culorilor pentru sufragerie depinde de perioada din zi pe care o petreci acolo. Albul, de exemplu, creează un efect plăcut în lumina naturală, în timp ce tonurile calde de roz-roșiatic arată mai bine seara. Dacă ai un spațiu mic, alege o canapea într-o culoare deschisă.
Gândește-te și la atmosfera pe care dorești să o creezi. Ce faci în sufragerie? Este un spațiu pentru privit la TV, citit, luat masa cu familia? Dorești să te energizezi sau să te relaxezi?
De asemenea, pentru a aduce lumina într-o cameră întunecată, poți folosi culori calde. Cremul sau nuanțele de fildeș măresc vizual camera, iar alături de combinațiile complementare preferate, ajută la crearea unei atmosfere plăcute. Tonurile de roșu, portocaliu sau verde energizează sau revitalizează, în timp ce galbenul-pai, rozul-pal și albastrul-deschis calmează și te ajută să te relaxezi.
Bucătărie
Alegerea culorilor pentru bucătărie depinde și de stil. Astfel, pentru o bucătărie în stil rustic, poți merge pe nuanțe de maro și galben solar, iar dacă dorești o bucătărie modernă, se potrivesc griul și nuanțele de cărămiziu. Pereții albi sunt preferați de multă lume, iar blatul este ales tot într-o nuanță neutră, în general, alb, negru, crem sau gri. Poți aduce culorile complementare în accesoriile pentru bucătărie, în fața de masă, spătarele scaunelor, în nuanțele perdelei sau ale covorului. Pentru un plus de eleganță, poți opta pentru chiuvete sau baterii în nuanțe de alb sau negru.
Obiectele de iluminat pot deveni, la rândul lor, o atracție într-o bucătărie minimalistă. Griul, auriul, bronzul sau negrul vor atrage atenția ca un magnet atunci când vine vorba de obiectele de iluminat.
Un alt element important în bucătărie este pardoseala. Fie că alegi gresie, fie parchet, nuanța pardoselii trebuie să fie în armonie cu restul culorilor din bucătărie.
Baie
Dacă ai o baie spațioasă, poți folosi fără grijă culorile complementare, însă, dacă ai una restrânsă, poți crea impresia de spațiu, folosind alb pe pereți, podea și tavan. Culorile de accent le poți obține prin prosoape, covorașe de baie sau obiecte sanitare. În cazul unei băi generoase, poți folosi albastrul sau verdele, în tonuri deschise pentru pereți, și nuanțe mai închise pentru piesele de mobilier ori decorațiuni.
Dormitor
Dormitorul este un sanctuar pentru odihnă, relaxare și intimitate. Pentru a oferi această atmosferă, poți folosi culori calde, alături de nuanțe neutre, precum cele de alb, gri, negru sau bej. Pentru o atmosferă liniștitoare, poți opta pentru albastru-blând, lavandă, verde-pal, galben-pai, roz-deschis. Evită negrul sau albastrul-închis, deoarece fac dormitorul să pară mai mic.
Poți, în schimb, să vopsești un perete într-o culoare puternică, în timp ce restul pereților să fie în nuanțe mai deschise.
Camera copilului
În camera copilului, culorile predomină, invariabil, prin jucăriile celui mic. Pentru a nu încărca atmosfera camerei, este de preferat să lași pereții în alb. Acest lucru are și avantajul că se vor potrivi odată ce piciul tău crește. Pentru un plus de culoare, poți opta pentru covoare cu motive amuzante și cuverturi cu imprimeuri din desene preferate.
În funcție de vârsta sa, poți alege cromatica dormitorului celui mic alături de el. Ai grijă, totuși, să nu introduci în cameră mai mult de 2-3 culori. Astfel, copilul se va putea bucura atât de spațiul de odihnă, cât și de cel de joacă.
Dacă dorești să alegi culori pentru pereți, poți merge pe nuanțe deschise de albastru, corai, galben sau verde. În schimb, dacă pereții sunt albi, poți alege mobilă în culori îndrăznețe.
Alegerea culorilor pentru camerele casei poate reprezenta o provocare, mai ales atunci când fiecare dorește ca spațiul să îi reflecte personalitatea și pasiunile. Optează pentru culori complementare, combină-le cu nuanțe neutre, pentru a crea armonie atât în camere, cât și între încăperile locuinței tale. Succes!
Sursa foto: Shutterstock