Coșul de fum pentru centrala termică: ce materiale se folosesc și cum se construiește
Calitatea unei instalații de încălzire se definește și în funcție de capacitatea acesteia de a evacua gazele rezultate în urma procesului de ardere. Pentru rezolvarea acestei probleme importante pentru client, ce reprezintă, totodată, o temă interesantă pentru instalator, este nevoie de un plan bine pus la punct, de materiale potrivite pentru o construcție de acest tip și de o manoperă făcută ca la carte. Adesea ignorat, în ansamblul acțiunilor puse în practică la construirea unei case, coșul de fum este una dintre piesele cele mai importante ale sistemului de încălzire. Viciile de proiectare sau disfuncțiile acestuia pot duce nu doar la o slabă eficiență termică a întregii instalații de încălzire, ci chiar la incendii.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de ECHIPAMENTE TERMICE ÎNCĂLZIRE
Care este rolul coșului de fum
Ce diferențe există între tirajul natural și cel forțat
Ce reguli se aplică la planificarea unui coș de fum
Care sunt elementele componente ale coșurilor de fum
Ce tipuri de coșuri de fum există
Care sunt pașii pentru construirea unui coș de fum cu protecție din zidărie
Cum se face întreținerea corectă a unui coș de fum
Care este rolul coșului de fum
Indiferent că este parte a unui circuit care pornește dintr-o centrală termică pe gaz sau pe lemne, coșul de fum folosește la evacuarea gazelor rezultate în urma arderii combustibilului. Din cauza conținutului bogat în substanțe nocive al acestor gaze, ele trebuie evacuate la o înălțime cât mai mare, deasupra acoperișului imobilului deservit de instalația de încălzire. Oricare ar fi valoarea unei centrale termice sau performanțele acesteia, eficiența ei va fi afectată considerabil de utilizarea unui coș de fum care nu este corect dimensionat și a cărui capacitate de evacuare nu corespunde tirajului recomandat de producător. Mai grav, în cazuri extreme, centrala termică va manifesta un consum excesiv de combustibil, iar piese precum schimbătorul de căldură sau circuitele de alimentare și de evacuare a apei calde s-ar putea colmata. Se va impune, astfel, folosirea soluțiilor chimice speciale și a decrustanților, dar ar putea surveni și situații în care se va impune intervenția unui specialist.
Ce diferențe există între tirajul natural și cel forțat
După modul în care se face evacuarea gazelor arse în exteriorul clădirii, centralele termice se împart în cele cu tiraj natural și cele cu tiraj forțat. Casele al căror plan prevede existența unui coș de fum vor folosi, preponderent, tirajul natural, care implică ridicarea noxelor deasupra acoperișului prin simpla circulare a aerului.
Un element important în păstrarea unei valori optime a tirajului asigurat de coșul de fum este menținerea unei temperaturi de peste 90 de grade Celsius a fumului. În caz contrar, apariția condensului va favoriza depunerile de cenușă, care vor încetini ritmul de evacuare a gazelor arse. Pentru evitarea acestui fenomen, este necesară o izolare cât mai bună a coșului.
Centralele cu tiraj forțat sunt potrivite în cazul imobilelor care nu dispun de un coș de evacuare a gazelor arse. Acest tip de instalație este prevăzută cu un sistem propriu de evacuare a gazelor, respectiv de admisie a aerului. Pentru arderea gazului metan în acest mod este nevoie de ajutorul unui kit de evacuare și al unui ventilator, care să evacueze aerul și gazele arse în afara locuinței.
Vezi categoria noastră de ▶️ CENTRALE PE LEMNE SI PELETI
Ce reguli se aplică la planificarea unui coș de fum
Proiectarea corectă a acestui element în acord cu necesitățile reale ale construcției pe care trebuie să o deservească ajută la preîntâmpinarea celor mai multe disfuncții ce ar putea surveni ulterior. Astfel, primul parametru care trebuie respectat este cel al înălțimii coșului. Standardele în care aceasta trebuie să se încadreze sunt reglementate de lege, iar practica din domeniu demonstrează câteva principii sănătoase. De exemplu, coșurile de fum amplasate la o distanță de cel mult 1,5 metri de clădirile cu acoperișuri plate vor avea o înălțime ce o va întrece cu un metru pe cea a imobilului. Coșurile de fum amplasate în imediata vecinătate a unui acoperiș cu un unghi de înclinare de cel mult 20 de grade va depăși înălțimea totală a imobilului cu cel puțin 40 cm. Pentru diametrul coșului de fum se va folosi o formulă simplă, mai exact, 11 centimetri pătrați per kW. În acest caz, este vitală determinarea clară a puterii sistemului de încălzire, soluțiile universale fiind întru totul nerecomandate.
Care sunt elementele componente ale coșurilor de fum
Înălțimea unui coș de fum poate diferi, de la un imobil la altul. Diametrul are și el o valoare care depinde de capacitatea instalației de încălzire. În privința elementelor care alcătuiesc coșul de fum, însă, lista este invariabilă și cuprinde următoarele elemente:
- structura exterioară;
- izolația termică și căptușeala de rigoare;
- burlanul prin care se evacuează gazele arse;
- planșeul amplasat deasupra cenușarului cu grătar;
- cenușarul;
- fundația;
- balcoanele de vizitare;
- paratrăznetul;
- cablurile de siguranță.
Ce tipuri de coșuri de fum există
Alegerea materialului din care va fi construit coșul de fum diferă, în funcție de bugetul după care se proiectează întreaga lucrare. Indiferent dacă se optează pentru un coș de fum metalic, unul ceramic sau din elemente prefabricate, este importantă dublarea acestui efort de construirea unei izolații cât mai eficiente, al cărei mare avantaj este reprezentat de asigurarea bunei funcționări a întregii instalații.
coșul de fum de inox: ușor de montat și recunoscut pentru buna capacitate de a nu reține funingine, acesta garantează o bună etanșeizare și o ușurință aparte în curățare. Coșul din inox mono-perete este indicat în cazul centralelor termice pe lemne sau pe peleți, iar centralele pe gaz vor folosi, preponderent, coșuri de fum din inox dublu-perete, cu strat izolator din vată minerală;
coșul de fum ceramic: durabil în timp și mai rezistent la temperaturi excesive, acest coș de fum are un dezavantaj major: acumularea facilă de gudron pe pereții interiori;
coșul de fum din cărămidă: aspectuos în cazul unei vile cu aspect rustic, acest coș de fum va necesita o întreținere permanentă, din cauza predispoziției sale de a acumula funingine. Rezistența slabă în fața intemperiilor este un alt motiv pentru care mentenanța unui coș de fum zidit este solicitantă.
Vezi categoria noastră de 👉 SURSE DE INCALZIRE SPATII REZIDENTIALE
Care sunt pașii pentru construirea unui coș de fum cu protecție din zidărie
Am stabilit faptul că acest tip de coș va avea un aspect mai atractiv, ceea ce îl va face preferat de o mare parte a celor care hotărăsc să își pună la punct un sistem de încălzire care folosește coș de fum. Etapele care trebuie urmate pentru obținerea unui coș de fum cu protecție de zidărie sunt următoarele:
- fixarea elementelor de structură ale șarpantei;
- montarea învelitorii;
- montarea coșului;
- izolarea coșului cu vată bazaltică;
- căptușirea coșului interior cu șamotă;
- atașarea fustei de tablă, la baza coșului, precum și a pălăriei pentru coș, pentru a reduce riscurile de infiltrare a apei în interiorul construcției.
Cum se face întreținerea corectă a unui coș de fum
Coșul de fum este unul dintre acele elemente ale gospodăriei care trebuie să ofere o durată de viață cât mai lungă. De regulă, nu se impun intervenții majore timp de cel puțin zece ani pentru un coș construit cu simț de răspundere. În cazul în care montarea coșului de fum a avut loc în cei mai buni parametri tehnici, întreținerea acestuia va garanta menținerea unui nivel optim de funcționare pentru cât mai mult timp. De exemplu, inspecția coșului de fum, care trebuie să cuprindă evaluarea aspectului exterior și curățarea pe interior, trebuie făcută cel puțin o dată pe an.
Pentru a vedea dacă există acumulări de gudron, se va deschide ușa de verificare și se va folosi o lanternă. La sfârșitul fiecărui sezon rece, este necesară îndepărtarea resturilor de cărbuni și a cenușei care a rămas de la ultimele utilizări. Pereții și elementele de acoperiș care se află în imediata apropiere a șemineului nu trebuie să prezinte materiale combustibile, vulnerabile în situația în care coșul de fum nu mai este etanș și are zone deteriorate sau prin care poate pătrunde umezeala. Testarea tirajului de care este capabil coșul de fum se face din timp, în perioada în care instalația de încălzire nu este folosită.
Sfaturile de mai sus te ajută să faci alegerile corecte, în funcție de specificul casei tale și de instalația de încălzire care ți s-ar potrivi. Cu materiale de calitate la îndemână, tot ce îți mai trebuie este o echipă de meseriași.
Credit foto: Shutterstock