Consuma padurea responsabil!

Actualizat la 14 October, 2014 at 10:52 am

Romstal acorda o importanta sporita consumului resurselor naturale, in cadrul companiei fiind implementata o noua politica care promoveaza sustenabilitatea. Suntem bucurosi sa vedem ca si furnizorii nostri au aceeasi abordare fata de mediul inconjurator si incearca sa conserve cat mai mult resursele. Impreuna putem reusi sa oprim ritmul acesta intens de degradare a mediului. Poluarea si consumul excesiv al resurselor sunt printre factorii principali ce conduc la deterioarea mediului inconjurator.

Salgar, unul din principalii nostri furnizori de mobilier de baie recomanda consumul responsabil de resurse, ei etichetand produsele cu PEFC, care este cel mai mare sistem de certificare al pădurilor din lume. Achizitionarea produselor etichetate cu PEFC are implicatii majore pozitive in ceea ce priveste sustenabilitatea.

Simplu act de aprovizionare sau achiziționarea unui produs cu etichetele PEFC poate avea implicatii majore pozitive, mai ales în ceea ce privește consumul sustenabil.

lemn-padure ecologica

Dacă sunteți interesat în a face o alegere etic corecta atunci când achiziționati lemn sau produse din lemn, cum ar fi hârtie, mobilier sau materiale de constructii, ar trebui să alegeți întotdeauna produsele certificate PEFC pentru a promova gestionarea durabilă a pădurilor noastre la nivel global.

Mai mult decât atât, s-ar putea lua în considerare înlocuirea altor materiale, cum ar fi materiale plastice, oțel, aluminiu sau ciment cu lemn, pentru ca lemnul oferă beneficii de neegalat de mediu si contribuie la un stil de viață durabil.

Lemn: Alegerea durabilă. Pădurile și produsele forestiere au o serie de caracteristici care le fac ideale pentru produsele de consum durabile.

Clima: Pădurile joacă un rol-cheie in schimbările climatice de reglementare a volumului de dioxid de carbon în atmosferă. Ele au capacitatea de captare a dioxidului de carbon și depozitarea lui în lemn, sol și biomasa. Produsele forestiere, inclusiv hârtie pot stoca dioxid de carbon pentru mai multe decenii, dioxidul de carbon este eliberat numai când lemnul arde sau se descompune.
Oportunități de substituție:
Lemnul reprezinta o resursa puternica si rezistenta, iar asta il face o algere buna ca si material de constructie. Studiile au demonstrat că pe parcursul vieții lor, produsele din lemn sunt asociate cu emisiile de gaze cu efect de seră mult mai mici decât materialele de construcții, inclusiv din oțel, beton și aluminiu.
-Eficient din punct de vedere energetic:
lemnul și produsele din lemn necesită relativ mai puțină energie pentru a extrage și recolta decât alte resurse. În mod similar, arderea biomasei în locul tradițional de combustibili fosili elimina mai puțin dioxid de carbon în atmosferă, în timp ce randamentul lemn și celuloză este mai mare cu o eficiență energetică ridicată.
Sursă de venit, a mijloacelor de trai și reducerea sărăciei:
Silvicultura reprezintă 3% din producția economică bruta din lume. Pădurile sunt o sursă de mijloace de trai și venituri pentru comunitățile din întreaga lume, în special în țările în curs de dezvoltare.
Evaluările ciclului de viață arată că lemnul este o alegere bună. Spre deosebire de alte resurse a căror furnizare este finita sau care au cicluri de viață  care se măsoară în zeci de mii sau în milioane de ani, pădurile sunt o resursă regenerabilă, cu un ciclu de creștere relativ scurt. Ca atare, acestea au potențialul de a continua obținându-se produsele și serviciile lor pe termen nelimitat.
Fara deseuri de produs: utilizarea lemnului și a produselor forestiere are potentialul de a nu genera deseuri.  Se poate utiliza intreaga resursa. După ce lemnul a fost recoltat, deșeurile din lemn și biomasă pot fi arse pentru energie, aschiile de lemn pot fi utilizate pentru compost și răspândirea pe domenii, în timp ce frunzele și acele de pin pot fi utilizate în scopuri agricole și de cultivare.

taieri padure

Esențele de lemn tropical

Pădurile tropicale constituie rezerva principala de specii la nivel mondial a biodiversității. Cu toate acestea, sunt printre cele mai amenințate ecosistemele. Amenințările la adresa pădurilor tropicale și sub-tropicale includ creșterea populației, sărăcie și deficiențe instituționale, toate acestea pot duce la exploatarea forestieră ilegală, una dintre cele mai grave amenințări la adresa acestor ecosisteme.

Managementul și consumul sustenabil al pădurilor tropicale de lemn pot contribui efectiv la conservarea lor. Aceasta, la rândul său, poate contribui la protecția și supraviețuirea comunităților, faunei sălbatice și a biodiversității, care depind de ele si nu in ultimul rand a noastra, a oamenilor.

Una dintre cele mai eficiente modalități de a proteja o resursă este prin crearea de stimulente pentru conservarea acestuia. În cazul lemnului tropical, acest lucru poate fi realizat prin plasarea unei valori economice pe lemn și de comercializare pe piață. Valoarile trebuie să fie realiste și trebuie, de asemenea, sa reflecte valorile de piață aplicate în țările industrializate, sursa de cea mai mare cerere de lemn și produse tropicale. Renumerarea comunitățile locale responsabile pentru recoltarea lemnului trebuie să fie, de asemenea, echitabila. Certificarea adaugă valoare ca lemnul să fie comercializate.
Beneficii pentru mediu

 • Mentine sau imbunatateste resursele naturale și restrânge epuizarea lor
 • Conservarea ecosistemelor și a peisajelor și a biodiversității conexe
 • Reduce consumul de energie și a deșeurilor
 • Asigura un grad scazut de poluare al aerului si apei cauzate de emisiile toxice
 • Protejează funcțiile naturale ale mediului și permite mediului de a păstra livrarea gama esențial de bunuri și servicii

Beneficii Sociale

 • Protejează surse de mijloace de subzistență și contribuie la reducerea saraciei
 • Îmbunătățește protecția drepturilor populațiilor indigene și a comunităților sărace
 • Încurajează ocuparea forței de muncă locale
 • Asigură conformitatea cu cadrul legal și duce la o mai mare protecție și de aplicare a legilor și a condițiilor de muncă
 • Contribuie la imbunatatirea sanatatii umane prin reducerea poluării și a deșeurilor toxice

Beneficii economice

 • Genereaza un venit permanent datorita economiilor realizate
 • Reduce costurile asociate cu taxele guvernamentale si impozitarea, precum si amenzi pentru depozitarea necorespunzătoare a deseurilor si a altor produse secundare
 • Încurajează inovatia prin dezvoltarea de tehnologii alternative care să conducă la noi surse de venit

Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *