Conectarea și reglarea presostatului pentru pompa hidroforului
Statisticile arată că aproximativ 40% dintre gospodăriile din mediul rural din România nu sunt conectate la rețeaua de apă potabilă și canalizare. Prin urmare, hidroforul rămâne un dispozitiv esențial pentru alimentarea locuințelor din aceste zone. În acest articol vorbim despre presostatul pentru pompa hidroforului, o piesă căreia nu i se acordă atenție decât atunci când întregul ansamblu nu mai funcționează. Chiar dacă nu ai schema reglaj presostat hidrofor, vei afla mai multe despre cum funcționează acesta piesă. Descoperă, în rândurile următoare, totul despre conectarea și reglarea presostatului pentru pompa hidroforului.
- Care este rolul presostatului pentru pompa hidroforului
- Cum se conectează presostatul
- Reglaj presostat: noțiuni cheie
- Presostat hidrofor – defecțiuni comune
- Schimbare presostat hidrofor: la cât timp se face
Care este rolul presostatului pentru pompa hidroforului
Alături de furtunul de absorbție și de vasul de expansiune, presostatul pentru pompa hidroforului este un element indispensabil unei stații de pompare. Presostatul poate fi mecanic sau electronic și are rolul de a automatiza procesul de extragere a apei. Astfel, hidroforul va merge doar atunci când ai nevoie de el.
Cunoscut și sub denumirea de comutator de presiune, presostatul pornește și oprește hidroforul, în funcție de presiunea existentă în rezervorul de apă. Dacă te întrebi de ce scade presiunea la hidrofor, ai nedumeriri la capitolul reglare presiune hidrofor sau de ce aparatul scoate zgomote, află că e foarte probabil ca presostatul să fie piesa responsabilă. Încă un aspect extrem de important: acesta trebuie să fie reglat sau schimbat DOAR DE PERSOANE AUTORIZATE, pentru că în timpul unor astfel de operațiuni există riscul de electrocutare.
Descoperă oferta noastră de ▶️ HIDROFOARE
Cum se conectează presostatul
Presostatul este unul dintre elementele cheie ale hidroforului și, în cazul în care trebuie schimbat sau reglat, va fi necesar să apelezi la un instalator. Așadar, când vine vorba de reglare presostat hidrofor, lucrurile se complică și este nevoie de foarte multă atenție și îndemânare. Un presostat are mai multe componente: carcasă, piston, arcuri, membrană și contacte electrice. Dacă una sau mai multe dintre acestea nu sunt ajustate corespunzător, hidroforul nu va funcționa la parametri normali.
În interiorul carcasei se află o membrană din cauciuc, care se extinde sau se compresează, în funcție de presiune. De asemenea, cele două arcuri (unul mare și altul mai mic) sunt responsabile cu reglarea presiunii.
Reglare presiune hidrofor
Arcurile presostatului vin setate din fabrică la anumite valori, de regulă, cuprinse între 1.4 și 1.8 bari, pentru pornirea hidroforului, și 2.5-3 bari, pentru întreruperea funcționării acestuia. Orice modificare de presiune minimă va duce și la modificarea presiunii maxime; de aceea, pentru conectarea corespunzătoare vei avea nevoie de un specialist.
▶️ La Romstal gasesti cele mai eficiente Solutii filtre si dedurizare
Reglaj presostat: noțiuni cheie
Pentru un reglaj presostat făcut ca la carte, e nevoie de stăpânirea mai multor noțiuni și aspecte tehnice. În primul rând, există mai multe tipuri de hidrofoare, care se pretează la diferite adâncimi și nevoi de utilizare, așa cum este detaliat în articolul Montarea hidroforului: Ghid complet. Prin urmare, și reglajul presostatului trebuie făcut în funcție de caracteristicile individuale ale hidroforului și gospodăriei în care acesta este utilizat.
Pentru că nivelul presiunii din sistem diferă de la o locuință la alta, iar setările din fabrică nu corespund întotdeauna, presostatul poate avea nevoie de unele setări adiționale. Există mai multe valori ale presiunii, după cum urmează:
- Presiunea de pornire (valoarea mai mică) trebuie reglată în funcție de puterea de extracție a pompei hidroforului;
- Presiunea de oprire (valoarea mai mare) se reglează la intervalul necesar și setează punctul la care hidroforul este dezactivat;
- Presiunea diferențială se calculează pe baza diferenței dintre presiunea de pornire și cea de oprire;
- Presiunea maximă admisă este cea mai mare valoare pe care o suportă hidroforul, iar depășirea acesteia poate duce la defectarea întregului sistem.
Reglarea presostatului se face după ce vasul de expansiune este golit. Apoi, pompa trebuie pornită, se reglează mai întâi presiunea minimă, apoi presiunea diferențială și, la final, cea de oprire.
Descoperă oferta noastră de ▶️ Pompe centrifuge, pompe apa gradina
Presostat hidrofor – defecțiuni comune
Așadar, reglarea corespunzătoare a presostatului și mentenanța acestuia pot fi printre cele mai dificile sarcini și nu este deloc recomandat să fie făcute de persoane neautorizate. În cazul în care presostatul nu este setat așa cum trebuie, hidroforul nu va funcționa.
În timp, sunt șanse mari de corodare a contactelor electrice, din cauza umezelii în exces. Acestea pot fi curățate cu ajutorul unor soluții speciale. De asemenea, conexiunile legate greșit vor provoca disfuncții ale hidroforului.
Presostat hidrofor defecțiuni comune:
- Apa nu curge, iar pompa hidroforului nu funcționează;
- Pompa merge fără să se mai oprească;
- Presiunea este foarte scăzută, cu toate că pompa funcționează.
În toate situațiile prezentate mai sus, va fi nevoie de intervenția unui instalator.
Află care sunt criteriile după care să te ghidezi în alegerea unui rezervor apa potabila.
Schimbare presostat hidrofor: la cât timp se face
Durata de viață a unui presostat este de câțiva ani, dar această piesă a hidroforului are nevoie de mentenanță. Unii utilizatori aleg să-l verifice sau să-l înlocuiască anual, în timpul reviziilor, pentru a evita defecțiunile viitoare. Cea mai comună problemă întâlnită în cazul unui presostat defect este lipsa apei de la robinet. Pentru un expert, setarea, reglarea sau înlocuirea acestei piese este o muncă relativ ușoară și rapidă.
Acestea sunt cele mai importante noțiuni legate de conectarea și reglarea presostatului pentru pompa hidroforului. Acum știi mai multe despre această piesă esențială pentru buna funcționare a întregului ansamblu.
Sursa foto: Shutterstock
Pingback: Sfaturi utile rezervor apa potabila | Romstal.ro