Componentele principale ale unei instalatii de incalzire traditionale.
GENERATOR DE CALDURA
Generatorul de caldura este un cazan care functioneaza pe gaz, lemne sau alt tip de combustibil, astfel incat poate produce cantitatea necesara de caldura pentru a efectua incalzirea prin recircularea apei. Mai nou, o sursa alternativa este reprezentata de “panourile solare” care, utilizand energia ce
rezulta din radiatia solara, incalzesc apa care va fi introdusa in circuitul de incalzire.
CONDUCTE SI CORPURI DE INCALZIRE
Conductele trebuie sa poata transporta agentul de incalzire la punctul de consum, garantand debitul maxim si zgomotul cel mai mic generat de trecerea apei. In plus, daca sunt izolate bine, tevile trebuie sa garanteze cea mai mica pierdere de caldura intre tur si retur, un aspect care nu trebuie sa fie trecut cu vederea, deoarece influenteaza costurile de functionare ale instalatiei. Corpurile de incalzire pot fi: radiatoare, ventiloconvectoare, panouri radiante de perete si de pardoseala.
POMPA
Pompa este un component fundamental pentru circulatia apei in instalatie si pentru a o dimensiona corect trebuie sa tineti cont de urmatoarele aspecte importante:
– cantitatea maxima de apa, definita ca debit maxim
– inaltimea de pompare in metri, care trebuie sa poata compensa pierderile de sarcina in conducte si in toate celelalte componente ale instalatiei (ex: radiatoare, incalzitoare, curbe, coturi, robineti cu sertar etc)
Deoarece pompa este o componenta importanta, trebuie sa luati in considerare anumite aspecte, precum economia de energie si posibilitatea de utilizare a unei viteze fixe sau a uneia variabile. Daca instalatia prevede functionarea intr-un punct fix al curbei, pompa cu viteza fixa poate satisface cererile instalatiei. Daca la instalatie exista posibilitatea de a varia debitul, va recomandam sa utilizati o pompa de circulatie electronica cu inverter, care regleaza viteza pompei in functie de cerinta instalatiei.