Centrale pe gaz

Centrale termice in condensatie – partea a doua

Vom continua astazi sa aprofundam cunostintele despre centralele in condensatie prezentate intr un material anterior. Principiul de functionare descris in articolul precedent impune, ca realizare practica, urmatoarele modificari fata de centralele clasice:

• datorita condensului rezultat, chiar pe elementele centralei este necesara realizarea schimbatorului primar si a camerei de ardere din otel inox (se stie ca apa rezultata
din condensare are un caracter puternic coroziv (acid).
• reglarea continua a debitului de aer se face prin existenta unui ventilator cu turatie variabila, comandat printr-un convertizor static de frecventa (tensiunea de alimentare are frecventa variabila, comanda realizandu-se printr-un semnal de curent continuu (0…10 V) din placa electronica.
• reglarea presiunii vanei de gaz se face pneumatic, printr-o legatura directa intre camera etansa (camera de aspiratie a ventilatorului) si camera membranei de reglaj a presiunii de pe vana de gaz.
• condensul produs trebuie colectat si eliminat la canalizare printr-un sifon special care sa nu permita trecerea aerului din exterior in camera de ardere.

Centrala termica riello in condensatie pt incalzire/ acm instant family, ar 25kis, 24kw, tf

Centrala termica cu gestiune electronica, aprindere automata, controlul flacarii prin ionizare

Cod: 35MR0012 Pret 5 100 LEI

Schimbatorul primar este constituit dintr-o teava din inox cu sectiunea dreptunghiulara, spiralata, sub forma unui cilindru separat in doua camere de un perete din material rezistent la temperatura (fi broceramica). Camera din fata este camera de ardere, in care se gaseste arzatorul iar camera din spate este camera de condensare. Teava schimbatorului este parcursa de apa din instalatie din spate catre fata (in spate se racordeaza returul instalatiei, in fata turul).
Caldura produsa in camera de ardere este preluata de serpentina schimbatorului la trecerea gazelor de ardere printre spirele acesteia. Gazele de ardere din exteriorul serpentinei nu sunt dirijate direct catre cos (in acest caz centrala ar fi fost una clasca, fara condensatie) ci sunt obligate ca, in drumul catre evacuarea in atmosfera, sa mai treaca odata printre spirele schimbatorului, din exterior catre camera de condensare. In acest punct, daca se asigura conditii de producere a fenomenului de condensare a vaporilor de apa din gazele de ardere, se obtine recuperarea cantitatii de caldura, direct pe serpentina schimbatorului. Gazele de ardere trec apoi spre cos fara vapori de apa si la o temperatura mult redusa.

Centrala termica buderus in condensatie, incalzire/ acm, logamax plus gb012k, kit ev, 25kw, tf

Display pentru starea de functionare, afisaj eroare, afisaj temperatura, indicator regim incalzire activ, mod service activ.

Cod: 35BD0451 Pret 3 650 LEI

Asigurarea conditiilor de producere a condensului in zona camerei de condensare inseamna, de fapt un singur lucru si anume, existenta unei temperaturi pe serpentina schimbatorului primar mai mica sau egala cu “temperatura punctului de roua” adica sub 55 gr.C (pentru a asigura o condensare totala a vaporilor de apa conditia reala este ca temperatura pe agentul primar sa fi e mai mica de 50 gr.C).
Intrucat controlul temperaturii agentului primar nu se poate face pe returul instalatiei (in acest punct temperatura de intoarcere a apei depinde de temperatura mediului ambient, de temperatura exterioara, de numarul de corpuri de incalzire active etc.) ci pe iesirea din schimbatorul primar, conditia de temperatura mai mica de 50 °C se transfera pe turul centralei.
In concluzie, conditia de functionare in condensatie totala a unei centrale este ca temperatura la iesirea schimbatorui primar sa nu depaseasca 50 °C.
Centrala functioneaza normal si la temperaturi mai mari, de ex. 85 °C, dar nu mai este centrala in condensatie ci una clasica, este adevarat, cu randament mult imbunatatit datorita arzatorului cu preamestec total de aer si ventilator cu turatie variabila. Apare, in mod logic, ca principala aplicatie a centralelor termice in condensatie, instalatiile de incalzire in pardoseala, in care temperatura agentului prin tubulatura din pardoseala nu trebuie sa depaseasca 45°C. In acest caz se va limita temperatura de iesire a centralei la 45 °C si nu mai sunt necesare bucle de reglare a temperaturii pe diferite zone de incalzire. Centrala va functiona la 80 °C numai in faza de preparare de apa calda menajera.
Pe instalatii cu corpuri de incalzire se pot folosi, dar este nevoie de redimensionarea (cresterea suprafetei) ceea ce devine si scump si inestetic.
Problema utilizarii centralelor termice in condensatie trebuie abordata dintr-un alt punct de vedere si se va vedea ca nu trebuie sa mai existe nici un fel de limtare a domeniului de aplicatie, acestea putand fi montate pe orice tip de instalatie.
Principala conditie este ca centralele in condensatie sa fie echipate cu sonda de temperatura exterioara si sa fie aleasa o curba de incalzire corespunzatoare.
Toate microcentralele in condensatie pe care le comercializeaza firma Romstal sunt echipate cu placi electronice sau regulatoare de temperatura sufi cient de inteligente pentru a indeplini aceste conditii.
Statistic vorbind, pentru un interval anual de incalzire (octombrie – aprilie) temperatura exterioara este superioara valorii de -5 °C in 65% din timp. Rezulta ca pe acest interval, centrala functionand in condensatie, se obtine o crestere de randament de aprox. 16 % (10% din condensare si 6% din constructia arzatorului) fata de o centrala clasica. Pe intervalul de temperatura sub – 5°C centrala nu functioneaza in condensatie, rezultand o crestere de randament de 6% datorata constructiei arzatorului. Putem aproxima o crestere maxima de randament de 12% pe durata intregului an fata de cazul in care se utilizeaza o centrala clasica.

Centrala termica viessmann, vitodens 100w, 26kw, combi, cu kit evacuare, tiraj fortat

Senzor de temperatura exetrioara cu cablu de legatura, racord perete exterior si cot de 87 grd

Cod: 35W 0392 Pret 6 350 LEI

O centrala in condensatie mai prezinta, pe langa acest avantaj, si altele:

  • include toate facilitatile oferite de o aplicatie cu reglarea automata a temperaturii de ambient si a temperaturii agentului primar in functie de temperatura exterioara,
  • benefi ciaza de schimbator de caldura, camera etansa, arzator din inox, deci cu durata mai mare de viata,
  • mult mai putin sensibila la spalari chimice repetate, etc.
  • include toate facilitatile necesare pentru a functiona sub supravegherea unui regulator climatic automat (termostat de ambient, sonda de temperatura exterioara si curbe de incalzire, program zilnic si saptamanal de incalzire si apa calda menajera etc.) ceea ce nu au toate centralele clasice.

Preturile prezentate sunt actuale la momentul publicarii acestui material. Pentru preturile actuale vizitati site-ul Romstal.ro

One thought on “Centrale termice in condensatie – partea a doua

  • Am citit cu placere acest articol informativ despre centralele termice in condensatie, va multumesc.

Comments are closed.