Centrala în condensare – cele mai întâlnite 5 mituri
Multe gospodării fac tot posibilul pentru a-și reduce facturile la energie în această iarnă, pe măsură ce criza creșterii de prețuri continuă. Având în vedere că există atât de multe metode de încălzire a locuinței care pretind că reduc facturile la încălzire, poate fi dificil să știi ce funcționează și ce nu.
Din păcate, există câteva „sfaturi” care au fost prezentate de-a lungul timpului ca fiind eficiente, dar care, de fapt, nu funcționează – și, în cel mai rău caz, pot ajunge să te coste mai mult. Aceste mituri sunt strâns legate de cele mai des intalnite probleme la o centrala termica.
Iată o serie de informații care pot veni în ajutorul proprietarilor de centrale, în special celor care au centrală în condensare, pentru a putea fi bine pregătiți pentru iarna ce urmează. Care sunt, așadar, cele mai întâlnite mituri?
1. Este mai ieftin să ții încălzirea la nivel scăzut toată ziua
Unul dintre cele mai des auzite mituri despre încălzirea prin centrală condensare este acela că dacă ții încălzirea pornită la o temperatură mai scăzută pentru perioade mai lungi de timp va fi mai ieftin decât dacă o pornești și o oprești în funcție de necesități. De fapt, tot ceea ce faci este să ții încălzirea pornită pentru o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru înseamnă că, în cele din urmă, factura de încălzire va fi mai mare la sfârșitul lunii, fiindcă sarcina din centrala în condensare este menținută pe timp mai lung, reducând și viața centralei.
2. Un contor inteligent va economisi automat bani
Deși un contor inteligent te va ajuta să urmărești consumul de energie acasă și să te asiguri că facturile sunt exacte, nu va economisi bani de la sine. Pentru a face acest lucru, va trebui să iei măsuri și să reduci consumul, folosind informațiile pe care le oferă contorul inteligent de reglare a temperaturii centralei termice prin condensare. Contorul indică energia consumată, ceea ce îți permite să reduci consumul și să oprești încălzirea sau aparatele electrice care consumă mai multă energie. Simpla investiție într-un contor inteligent pentru centrala în condensare nu economisește bani în mod direct.
👉 Descoperă oferta noastră de sisteme inteligente pentru controlul atmosferei, pentru a spori confortul și a mări eficiența casei tale. Cu Romstal, vei fi mereu în pas cu tehnologia!
3. Dacă forțăm încălzirea la un nivel ridicat, casa se va încălzi mai repede
Primul lucru pe care mulți dintre noi îl facem atunci când simțim frigul acasă este să punem mâna pe termostat și să pornim centrala în condensare. Ar trebui să te gândești de două ori înainte de a face acest lucru, dacă vrei să economisești la facturile de energie, potrivit sfaturilor experților. Dacă dai încălzirea la un nivel ridicat nu înseamnă că locuința se va încălzi mai repede.
Casa se va încălzi în același timp, indiferent dacă setezi centrala în condensare la 20 de grade Celsius sau la 30. De fapt, vei sfârși prin a risipi bani, deoarece mai târziu în timpul nopții, când încălzirea a fost pornită de ceva timp, s-ar putea să fie prea cald și în acel moment ai consumat deja mult mai multă energie decât era necesar. De aceea, este indicat să găsești temperatura optimă a centralei, care să fie confortabilă atât pentru mediul din casă, cât și pentru sistem.
4. Încălzitoarele electrice sunt mai eficiente decât încălzirea centrală
Un alt mit cunoscut presupune că simpla conectare a unui calorifer electric va fi mai eficientă decât centrala termică în condensare. Această teorie susținută de mult timp a fost demitizată de către specialiștii electricieni. În timp ce rezultatele pot varia în funcție de modelul de încălzitor electric pe care îl ai, este puțin probabil ca acestea să economisească bani la facturi în general.
Deși un încălzitor electric poate economisi bani la costurile de încălzire, acesta va adăuga considerabil la costurile de electricitate. Încălzitoarele electrice sunt cunoscute pentru faptul că sunt risipitoare de energie, creând nu numai căldură, ci și zgomot.
5. Este un sistem nou, deci, nu are nevoie de protecție
Aceasta este, probabil, una dintre cele mai grave concepții greșite care există. Este un mit complet neadevărat, dăunător pentru randamentul sistemului de încălzire centrală și, în cele din urmă, va fi dăunător din punct de vedere financiar. Unii oameni vor cheltui sume mari pe un cazan nou sau pe un sistem de încălzire centrală și vor pleca fără nicio protecție.
Un sistem de încălzire, cum ar fi un cazan cu gaz de rețea, este utilizat zilnic și arde combustibili fosili. Acesta încălzește apa și are fluctuații enorme de temperatură în mod regulat. Apa este în permanență în mișcare prin casă sau stocată în rezervoare. Toate acestea reprezintă o rețetă pentru coroziune și deteriorare a sistemului de centrală condensare.
👉 Dacă vrei să menții nivelul tensiunii electrice la un nivel nominal, îți recomandăm gama noastră de stabilizatoare pentru tensiune, prin care vei proteja și centrala termică.
Recomandarea este să protejezi sistemul cu un filtru sau cu un protector chimic pentru lichide și să îl supui la revizii regulate. Acest lucru nu numai că va proteja sistemul de încălzire centrală, dar te va scuti și de alte daune materiale. Este important să reții că atunci când protejezi sistemul de încălzire centrală, vei menține și garanția. Unele garanții vor fi anulate dacă se constată că sistemul nu a fost întreținut și îngrijit corespunzător.
Așadar, consultă un profesionist când decizi să modernizezi sistemul de încălzire și ține cont de miturile prezentate. La Romstal vei găsi o gamă largă de sisteme de încălzire cu gaz natural și cu păcură sau încălzire electrică. Alege accesoriile potrivite pentru centrala termică, de la țevi, termostate, programatoare și până la butelii de apă caldă.
Sursă foto: Romstal
Pingback: Ghidul celor mai intalnite defectiuni la centrala termica | Blog Romstal