Centrale pe gazCentrale termice

Centrala electrica versus centrala pe gaz

  1. Alegerea unei centrale termice
    1. Tipuri de centrale termice
    2. Criterii de alegere a centralei termice
  2. De ce si cand se recomanda o centrala electrica
    1. Avantajele centralei electrice
    2. Dezavantajele centralei electrice
    3. Cand se recomanda o centrala electrica
  3. De ce si cand se recomanda o centrala centrala pe gaz
    1. Avantajele centralei pe gaz
    2. Dezavantajele centralei pe gaz
    3. Cand se recomanda o centrala pe gaz

Alegerea unei centrale termice

Centralele termice sunt echipamente ce furnizeaza apa calda si confort termic in mai multe puncte de consum, dintr-o singura sursa. Exista centrale termice de apartament/casa, de bloc sau de cartier/oras. Pentru centralele de apartament exista o varietate larga de modele ce difera prin tipul de combustibil folosit, modul de functionare, eficienta energetica, puterea de incalzire. Alegerea unui anumit model trebuie sa se faca in functie de necesitatile termice (puncte consum apa calda si volum spatiu ce trebuie incalzit), combustibilul cel mai convenabil, costurile de achizitie si costurile de exploatare.centrala in condensatie viessmann

Tipuri de centrale termice

Exista mai multe tipuri de centrale termice, fiecare cu avantajele sale. Centrala termica va fi aleasa in functie de mai multe criterii tehnice determinate de necesarul de energie al locuintei. Vom lua in calcul suprafata si volumul spatiului ce ca trebui deservit, numarul consumatorilor de apa calda menajera, numarul camerelor dar si gradul de izolare al locuintei.

Atunci cand alegem o centrala termica trebuie sa avem in vedere, in primul rand, agentul termic pe baza caruia aceasta functioneaza. Astfel vom avea de ales instalatii pe gaz, pe combustibil solid (lemne, peleti sau carbune), electrice.

Centrala termica pe gaz

Gazul are avantajul ca este unul dintre cei mai ieftini combustibil convetionali. Astfel, daca imobilul in care dorim montarea unei centrale termice este racordat la gaz, o optiune viabila o reprezinta achizitionarea unei centrale termice murale pe gaz. Aceasta poate fi clasica sau in condensatie. Acestea din urmă au un randament extrem de ridicat. Acest lucru se datorează modului de lucuru. Centralele clasice au un randament de până la 92-94%, unul scăzut față de cele în condensare, care ajung la o eficienţă de 107-109% datorită componentelor speciale ce permit recuperarea căldurii din condens. Diferenţa de preţ dintre o centrală termică clasică şi una prin condensație se va amortiza astfel într-un timp scurt.centrala condensatie

O centrala termica pe gaz ne ofera avantajul unei exploatari confortabile deoarece necesita lucrari minime de intretinere si de curatare spre deosebire de instalatiile care functioneaza pe baza altor combustibili.

Centrala termica electrica

Centrala termica electrica reprezinta o solutie de incalzire rapida si eficienta. Ea are avantajul unui pret destul de mic putand fi instalata extrem de usor. Trebuie sa stim ca in cazul centralelor electrice vom obtine exact atata putere cat a fost declarat de producator. Acest lucru se datoareaza faptului ca o rezistenta electrica reuseste sa converteasca aproape 100% un kW electric intr-un kW termic. Astfel ne putem face foarte usor o idee despre consumul lunar de energie electrica folosita pentru incalzirea centrala. Pentru aceasta vom inmulti numarul de ore de functionare estimate cu puterea declarata a centralei si cu pretul pe kWh.Centrala electrica

Centrala termica pe lemne

Daca veti decide sa instalati o centrala termica pe combustibil solid o veti face in primul rand datorita faptului ca va doriti independeta fata de companiile furnizoare de gaze naturale. Combustibilii solizi sunt usor de procurat si au preturi accesibile. Acest tip de produs se dovedeste unul viabil din punct de vedere ecologic.

Pentru a obtine o functionare eficienta, acest tip de centrala termica depinde de in mare masura de calitatea combustibilului. Utilizarea unuia slab calitativ, spre exemplu lemnul verde, va duce la o scadere a randamentului chiar si pana la jumatate. Procurarea lemnului uscat va avea si un alt avantaj, acela ca va prelungi viata centralei termice, nemaiputand luate in calcul depunerile pe care le lasa combustibilii necorespunzatori.centrala-termica-lemne

O alta conditie pentru a obtine o eficienta ridicata este racordarea corecta a centralei termice si montarea unui cos de fum adecvat. Cerintele unui cos de fum sunt tirajul adecvat si siguranta in exploatare. Tirajul necorespunzator afecteaza direct procesul arderii din centrala termica si direct randamentul ei.

Criterii de alegere a centralei termice

Pentru a face o alegere corecta in cazul centralei trebuie sa tinem cont de o serie de factori. Numarul camerelor si al utilizatorilor, necesarul de apa calda, toate acestea ne vor face cunoscuta puterea de care va avea nevoie centrala pe care o vom cumpara. Puterea termica nu este singurul factor. Alegerea ne va fi influentata si de tipul combustibilului folosit. În functie de optiunile din zona vom alege centrale termice pe gaz metan, gaz petrolier lichefiat GPL, combustibil lichid, combustibil solid (lemne,peleti, carbune), sau electricitate. In functie de locatie vom alege si modalitatea de evacuare a gazelor de ardere, care poate fi prin tiraj natural sau tiraj fortat.

Puterea calorica a centralei termice

Cea frecventa intrebare pe care si-o pun utilizatorii aflati in cautarea unei centrale termice este ce putere calorica trebuie sa aiba aceasta pentru a-i deservi cat mai bine. Acestia se tem ca daca ar achizitiona o centrala subdimensionata vor avea parte de disconfort termic dar si uzura prematura a sistemului de incalzire. Acest lucru este adevarat. De asemenea, si supradimensionarea puterii calorice a centralei va echivala cu investitii initiale mai mari dar si cu un consum mai mare de combustibil, indiferent de natura acestuia.

Pentru a face o alegere corecta in ceea ce priveste capacitatea de incalzire a unei centrale termice vom stii exact care va fi volumul de aer aflat in suprafata care trebuie incalzita. Ne referim la suprafata si inaltimea locului caruia ii este destinat centrala. Tot aici vom tine cont de nivelul de izolare a casei sau numarul de geamuri pentru a stabili exact coeficientul de incalzire (Watt/metru cub).

Tipul de combustibil utilizat de centrala termica

Alegerea centralei termice potrivite este influentata major de locatia imobilului care va fi deservit. Sunt cazuri in care centralele pe gaz, cele mai utilizate, nu vor putea fi puse in functiune din cauza lipsei retelei in zona. Atunci vom alege sa utilizam centrale pe lemne, pe GPL sau electrice. Totusi, si in aceste cazuri trebuie sa calculam care vor fi costurile instalarii si a obtinerii efective a combustibilului. Trebuie știut că alimentarea cu lemn sau cărbune este cea mai ieftină, aceasta fiind urmată de cea cu gaze. Opțiunea mai scumpă este cea a electricității.centrala pe gaz

Eficienta si randamentul centralei termice

Pentru a obtine un randament si o eficienta ridicata cei mai multi opteaza oentru noile tipuri de centrale, cele in condensare. Acestea sunt mult mai eficiente in comparatie cu centralele clasice avand un randament de 107-109 % datorita componentelor speciale ce permit recuperarea caldurii din condens. Acest tip de centrala are un consum mai mic de combustibil pentru producerea aceleasi cantitati de caldura. Chiar daca au un cost initial mai mare, centralele in condesare recupereaza diferenta de pret in aproximativ 3 ani. Tinand cont ca durata medie de viata a unei centrale este de aproximativ 10 ani, rezulta ca in perioada urmatoare celor 3 ani de utilizare initiala putem economisi o alta suma importanta, mai mult de jumatate din pretul unei centrale noi.

Siguranta in exploatare a centralei termice

Cea mai importanta masura luata de catre producatorii de centrale termice o reprezinta siguranta in exploatare. Pentru acestea s-au introdus o serie de elemente pentru o exploatare in siguranta din toate punctele de vedere: protectie la lipsa de gaz – asigurata prin electrodul de ionizare, protectie la lipsa de apa din instalatie – prin senzor de presiune, presostat de minim sau sonde de temperatura, siguranta evacuarii gazelor arse – realizata cu ajutorul ventilatorului si presostatului de aer, protectia anti-inghet.

Consumul estimat al centralei termice

Consumul unui echipament de încălzire este o alta parte care influenteaza alegerea. Ne dorim ca centrala noastra sa fie cat mai eficienta. Exista si varianta achizitionarii de accesorii de termoreglare, precum cronotermostatul, insa e important ca centrala sa aiba un consum care sa se apropie cat mai mult de nevoile noastre. Funcţionarea eficientă a centralei pentru obţinerea celui mai ridicat randament cu un consum cât mai mic trebuie să reprezinte o prioritate pentru toti utilizatorii.

Functiile suplimentare automatizate ale centralei termice

Functiile suplimentare automatizate ale centralei termice sunt menite să crească randamentul, să diminiueze consumul şi să ofere posibilitatea de programare. Exista si accesorii care pot fi conectate la centrala dar, in ultima perioada, s-a observat că clienţii încep să se informeze din ce în ce mai mult, cu privire la opţiunile suplimentare pe care o centrală termică le oferă. Acesta este un pas important deoarece și în România s-a înțeles că preţul nu mai este principalul criteriu în achiziţia unei centrale şi că important este să se aleagă performanţa centralei.

Garantia centralei termice

Inainte de a alege centrala potrivita este recomandat sa solicitati reprezentantilor firmei care o vinde toate detaliile legate de functionare si de garantia care se ofera pentru aceasta in cazul aparitiei unor eventuale nereguli. De obieci cei de la firma au un contract cu producatorul care va asigura garantia. Reprezentantii acestora vor reveni periodic pentru revizii, fiind autorizati sa presteze servicii de mentenanta atat timp cat centrala se afla in garantie. Acestia vor constata anumite elemente precum starea de uzura a componentelor si le vor repara, curata sau inlocui inainte de a afecta buna functionare. Odata cu efectuarea reviziei se constata daca exista depuneri de calcar care afecteaza functionalitatea centralei. Aceste depuneri se pot inlatura prin spalarea chimica a centralei termice si a instalatiei.

Garantia oferita de producator este in geneal de 5 ani, asta desi durata medie de viata a unei centrale termice este de 8-10 ani. Garantia oferita de producatori acopera defectiunile de fabricatie ale centralei si ale componentelor sale. Aceasta presupune repararea sau inlocuirea acestora fara costuri suplimentare.

Gradul de izolare termica al locuintei

Gradul de izolare termica al locuintei influenteaza la randul sau ce fel de centrala se potriveste perfect spatiului de incalzit. Faptul ca aerul din locuinta va i mentinut la temperaturi mai ridicate gratie izolatiei exterioare sau interioare ne va permite achizitia unei centrale cu putere mai mica care va face fata cu brio sarcinilor la care va fi supusa.

De ce si cand se recomanda o centrala electrica

Centrala electrică se recomandă atunci când alte surse de energie care ar putea alimenta centrala precum gazul, lemnele sau GPL-ul nu sunt disponibile. De asemenea, centrala termică este recomandată celor care au spații mici de încălzit ele oferind un confort sporit, iar resursele financiare de care trebuie să dispui pentru a plâti pentru consum nu vor f foarte mari. În altă ordine de idei, trebuie menționat că electricitatea este cea mai scumpă formă de încălzire a locuinţei, fapt care nu recomandă o centrală de gen pentru a încălzi suprafețe de mari dimensiuni.

Avantajele centralei electrice

Avantajele centralei electrice sunt acoperirea mai larga in teritoriu a retelei electrice decat cea de gaz, posibilitatea de a utiliza energie din surse variate, inclusiv regenerabile (energie eoliana, solara), randament crescut, silentiozitatea, facilitatea in montare si intretinere.Centrala Termica

Alte avantaje ale centralei electrice sunt posibilitatea de pornire şi oprire automată, programarea ei cu minim de efort, lipsa oricăror reziduri de ardere a combustibilului, eficienţa crescută, posibilitatea montării pe orice perete, nu neapărat pe cel exterior, costuri reduse de instalare și mentenanţă redusă.

Existenta unei retele electrice extinse in teritoriu

Centrala electrica reprezinta alegerea potrivita in cazul in care locuinta dumneavoastra nu este in apropierea retelei de distributie a gazului. Este evident ca retelele electrice au o raspandire mult mai mare in teritoriu ceea ce face ca montarea unui astfel de dispozitiv de incalzire sa fie disponibila in orice loc.

Siguranta in exploatare

Centrala electrica este mult mai sigura pentru utilizatori decat cele clasice pe gaz sau cele pe lemne. Aceasta nu elimina fum si astfel nu pericliteaza vietile celor din apropiere. Poate cel mai important aspect, cu ele nu exista riscul unei explozii.

Montarea si intretinerea mai facila

Centrala electrica poate fi montata pe orice perete din casa deoarece nu are nevoie de cos de fum precum cele pe gaz. Ea are dimensiuni reduse putand fi ridicata si prinsa foarte usor pe perete. De asemenea, intretinerea acestui tip de centrala este extrem de facila ea nenecesitand revizii constante.

Consumul de energie electrica din surse regenerabile

Un alt avantaj pe care nu-l vom trece cu vederea este ca poate fi montata si in zone in care reteaua de electricitate inca nu a ajuns. Odata cu raspandirea dispozitivelor de producere a energiei electrice cu ajutorul energiei solare sau eoliene, tot mai multi utilizatori au decis sa achzitioneze acest tip de centrala care poate fi legata la baterii. Ea functioneaza fara probleme si va oferi utilizatorilor confortul asteptat.

Prietenoasa cu mediul in exploatare

Centrala electrica reprezinta o alternativă de încălzire care este mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Această opțiune depinde doar de existența unei rețele de alimentare în zona de locuire, sau de prezența unor panouri solare care să o alimenteze. Ea nu elimină fum în urma funcționării fapt care o face unul dintre produsele care protejeaza mediul. Cum nu produc noxe si nu au nevoie de cos de evacuare reprezinta solutia perfecta pentru cei care doresc o viata mai buna pentru generatiile viitoare.

Randament maxim

Centrala electrica da un randament maxim. Mai exact ea reușeste să transforme fiecare kw consumat in caldura. Daca mai adaugam si ca sunt foarte simplu de utilizat si nu necesita revizii frecvente intelegem de ce ele castiga tot mai mult teren in fata centralelor pe gaz.

Silentiozitate

Centrala electrica are nevoie doar sa fie legata la priza pentru a functiona. Ea trasnforma direct curentul in caldura functionand silentios, lucru pe care nu-l putem spune despre centrala pe gaz pe care o auzim de fiecare data cand porneste.

Dezavantajele centralei electrice

Dezavantajele centralei electrice sunt faptul ca nu poate fi utilizata pentru incalzirea unei suprafete extinse si uneori poate necesita racordarea la o retea electrica de o capacitate mai mare. De asemenea, putem aduce in discutie puterea ei calorica redusa, necesitatea  unui bransament electric special cu o putere marit sau pretul ridicat al energiei care o alimenteaza.

Putere calorica redusa

Sunt cateva lucruri importante pe care trebuie sa le stii inainte sa alegi o centrala electrica. Unul dintre ele este ca aceasta are o putere calorica redusa si ca nu este o investitie rentabila daca nu o “ajutam” printr-o izolatie temeinica a casei. Astfel vom evita ca aceasta sa functioneze non-stop pentru a incalzi eficient spatiul si a consuma o cantitate prea mare de curent electric.

Este adevarat, centralele electrice reprezintă soluţia perfecta pentru zonele în care lipsesc reţelele de gaze naturale, utilizează un tip de energie regenerabilă şi care nu poluează, dar trebuie tinut cont ca are si dezavantaje.

Necesitatea  unui bransament electric special, de putere marita

Apelati la un specialist care sa monteze centrala termica electrica. Acesta va face legaturile hidraulice ale centralei la calorifere, va incarca instalatia cu apa si va trage cablul pentru centrala electrica de la tablou. Acesta va fi cablu continuu, fara priza, dimensionat corespunzator puterii electrice a centralei. Se va monta si o siguranta fuzibila. Necesitatea  unui bransament electric special, de putere marita va face ca centrala sa functioneze fara sa afecteze alte aparate alimentate de curent electric.

Avizul furnizorului de electricitate in cazul instalarii unei centrale electrice e strict necesar. In general furnizorul va merge pe trifazat datorită consumului mare al imobilului la care se instalează o centrala pe curent.

Pretul ridicat al energiei electrice

Prezentul ghid te ajuta să indentifici care sunt avantajele dar si dezavantajele unei centrale electrice. La capitolul dezavantaje putem trece si faptul ca aceasta este alimentata de energie electrica, care are un pret ridicat in comparatie cu gazul sau lemnele care pun in functiune alt tip de centrale. Luand in considerare o serie de factori, precum lipsa unei retele de gaze sau greutatea de a transporta lemne intr-o anumita zona, centrala termica electrica poate fi solutia potrivita. Dezavantajul pretului poate fi contracarat printr-o izolare buna a locuintei care va scadea consumul.

Cand se recomanda o centrala electrica

Centralele termice electrice reprezintă o soluţie recomandată celor care nu au acces la conductele de gaz natural si pentru care o centrala pe lemne ar fi prea costisitoare pe termen lung. Centrala electrica se recomanda in general celor care au o suprafata mica de incalzit. Pentru a calcula puterea termica de care ai nevoie trebuie intai sa afli volumul locuinţei tale, înmulţind suprafaţa cu inaltimea acesteia. De asemenea, trebuie sa iei in calcul si gradul de izolare al locuinţei. In functie de acesti factori vom stii ce putere trebuie sa aiba centrala electrica pe care o vom achizitiona.

De ce si cand se recomanda o centrala centrala pe gaz

Cele mai populare in Romania sunt centralele pe gaz. De ce? Pentru ca acestea sunt recomandate datorita pretului mai mic al gazului in comparatie cu alte tipuri de combustibili dar si de un randament foarte bun. Gazul este mult mai accesibil ca pret decat energia electrica, de exemplu. Astfel, modele de centrala alimentate de la reteaua distibuitorului de gaze pot fi folosite pentru diferite suprafete, chiar si mai mari. In principiu centrala pe gaz metan legata clasic la rețea este indicată atunci când suprafața casei nu depășește 250 mp.

Avantajele centralei pe gaz

Avantajele centralei pe gaz sunt: posibilitatea de fi utilizata cu orice tip de incalzire (panouri radiante, incalzire in pardoseala) si pentru orice suprafata. Ea are un randament crescut, este usor de folosit, instalatia este una simpla si nu necesita prea multe elemente de racord si ofera un confort termic ridicat. Bineinteles, principalul avantaj este pretul avantajos al gazului.

Potrivite pentru orice tip de incalzire

Centrala termica pe gaz poate fi utilizata la incalzirea clasica cu radiatoare dar poate fi la fel de bine racordata la un sistem de incalzire in pardoseala. Odata montata ea poate fi utilizata cu usurinta in orice sistem. Functiile ei incorporate favorizeaza o utilizare intuitiva si va da un randament excelent.

Randament crescut

Eficienta sporita este poate unul dintre cele mai mari avantaje pe care le ofera utilizarea unei centrale pe gaz. Aici aducem in discutie mai ales noile modele de centrale termice in condensatie, deoarece randamentul acestora depaseste in cele mai multe dintre cazuri procentul maxim de 100%.

Eficienta termica in spatii mari

In comparatie cu centralale electrice ele isi dovedesc eficienta termica mai ales in spatiile de mari dimensiuni. Ele consuma mult mai putine resurse ajutandu-ne sa facem economii financiare importante.

Dezavantajele centralei pe gaz

Dezavantajele centralei pe gaz sunt accesul limitat la reteaua de gaz, costurile mari de instalare, revizii si autorizatii, caracterul epuizabil al gazelor naturale.

Accesul limitat la reteaua de gaz

La dezavantaje putem trece faptul ca ele necesita racordarea la reteaua de gaz metan, lucru care nu este intotdeauna posibil, mai ales in anumite zone ale tarii. In acest caz, ar trebui luate in calcul instalarea unor centrale electrice.

Costurile mari cu racordul, montarea, si reviziile centralei pe gaz

Din cauza costurilor importante cu montajul si racordarea cei mai multi evita montarea unei centrale termice pe gaz. Tot aici pot fi trecute si costurile cu reviziile constante care trebuie efectuate pentru a ne asigura de functionarea optima si in siguranta a acesteia.

In principiu, alegerea unei centrale termice pe gaz potrivite pentru casa ta este o decizie care ar trebui sa fie luata dupa un amplu proces de informare si de cercetare. Costurile care se adauga pretului centralei pot reprezenta piedici importante pentru utilizatori.

Zgomot crescut dupa o perioada de exploatare

Un alt dezavantaj in cazul centralei termice pe gaz il reprezinta zgomotele care apar dupa ce durata de functionare a acesteia depaseste un anumit prag. Acest lucru poate influenta alegerea unui alt tip de sistem de incalzire.centrala de apartament

Pretul in crestere al gazelor naturale

Chiar daca pretul gazelor este in continua crestere totusi aceasta varianta este inca cea mai la indemana pentru utilizatorii din Romania. Acestia pot compara centralele electrice si cele pe gaz si pot determinca ce varianta este mai potrivita din punct de vedere al pretului platit pentru combustibilul ce pune in functiune centrala.

Necesitatea instalarii unor elemente suplimentare de siguranta

Percum în cazul tuturor echipamentelor ce folosesc gaz, montajul acestor centrale se face numai de către firme agreate. Mai mult de atât, instalarea necesită anumite condiţii şi aprobări, dar şi elemente suplimentare de siguranţă. Astfel se exclud pericole de incendii sau chiar explozii.

Cand se recomanda o centrala pe gaz

Centralele pe gaz sunt recomandate în primul rînd datorită faptului că preţul gazului s-a menţinut încă la un nivel accesibil. Sunt alese de utilizatorii datorită faptului că randamentul acestor produse este superior, comparativ cu al altor tipuri de centrale şi pentru că se pretează pentru toate tipurile de instalaţii de încălzire (încălzire în pardoseală, panouri radiante). In functie de locul în care va fi montată, alegerea centralei termice se va face si in functie de modul de evacuare a gazelor.

Evacuarea gazelor este ajutata de ventilator insa trebuie stiut ca este de doua tipuri: cu tiraj normal sau cu tiraj fortat. Daca aveti de gand sa achizitionati o centrala termica de apartament veti opta pentru o centrala termica cu tiraj fortat, in acest fel nemainecesitand un cos de fum cu ajutorul caruia sa eliminati gazele arse.

Alegerea unei centrale termica cu tiraj natural pentru apartament nu mai reprezinta in acet moment o solutie viabila. Asta din cauza faptului ca a ei camera de ardere este deschisa si in cazul obturarii cosului s-ar acumula monoxid de carbon in incapere. Acest model este recomandat pentru instalarea in hol, casa scarii, bucatarie sau pivnita.

In cazul acestor centrale termice cu tiraj normal evacuarea gazelor de ardere se realizeaza natural, fara ajutorul unui ventilator, printr-un cos de fum, asemanator unei sobe. Ele reprezinta un echipament termic eficient pentru o casa sau un spatiu comercial cu dimensiuni mari.

Daca doriti o centrala termica pentru apartament solutia pe care o veti lua in considerare este cea a unei centrale cu tiraj fortat. Aceasta are in componenta o tubulatura concentrica de tip tub in tub, prin intermediul careia aerul necesar arderii combustibilului este preluat din exteriorul incaperii. Pentru a putea prelua eficient aerul in camera de ardere, centrala este complet etansa. Aceste centrale termice cu tiraj fortat pot fi montate in incaperi mici, inchise, precum balconul sau debaraua. Fata de centrala termica cu ardere naturala, centralele cu tiraj fortat au un pret mai ridicat, dar merita investitia.

2 thoughts on “Centrala electrica versus centrala pe gaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *