Articole recomandate

Ce este un manometru și la ce folosește

Manometrele sunt instrumente de precizie, folosite pentru a măsura presiunea. În funcție de tipul și de modul în care sunt configurate, manometrele pot furniza diferite valori de presiune.

Un tip comun de manometru cu care majoritatea oamenilor sunt familiarizați este cel pe care medicii și profesioniștii din domeniul medical îl folosesc pentru a măsura și monitoriza tensiunea arterială a unui pacient. De asemenea, sistemele de încălzire din locuințe sunt dotate cu un manometru care indică presiunea apei din centrala termică.

Află, în continuare, mai multe despre manometre și principiul de funcționare al acestor instrumente de măsurare.

Metode de măsurare a presiunii

Presiunea este raportul dintre o forță și suprafața pe care este distribuită aceasta. Cu alte cuvinte, reprezintă acțiunea unei forțe împotriva altei forțe.

În unități metrice, unitatea de măsură pentru presiune este cunoscută sub numele de Pascal. Alte unități de măsură obișnuite ale presiunii includ milibari, atmosfere (atm), milimetri de mercur (mm Hg) și centimetri de apă (în H2O).

Metoda coloanei de lichid – aceste dispozitive sunt cele în care presiunea care se măsoară este echilibrată cu presiunea exercitată de o coloană de lichid și, dacă se cunoaște densitatea lichidului, înălțimea coloanei de lichid este o măsură a presiunii.

Metoda elementului elastic – dispozitivele de măsurare a presiunii cu element elastic sunt cele în care presiunea măsurată deformează un material elastic, iar mărimea deformării este proporțională cu presiunea aplicată.

Măsurarea și controlul presiunii sunt importante în diferite industrii, precum și în locuințele în care există centrale termice, boilere sau sisteme de încălzire prin pardoseală.

Acest instrument de măsurare a presiunii se regăsește și în casele noastre, în cazul sistemelor de încălzire care sunt dotate cu manometru de presiune pentru centrala termică. De asemenea, îți mai poate fi cunoscută sintagma „ceas pentru presiunea apei”, care se referă, tot în cazul sistemelor de încălzire, la manometrul de presiune.

Senzorii de presiune pot fi utilizați pentru a măsura indirect variabile precum debitul de fluid/gaz, viteza, nivelul apei și altitudinea. Senzorul de presiune acționează ca un traductor: acesta generează un semnal electric în funcție de presiunea de referință.

Tipuri de presiune măsurate cu ajutorul senzorilor

Presiunea atmosferică – este presiunea pe care o resimte o zonă datorită forței exercitate de atmosferă.

Presiunea manometrică – presiunea în relație cu presiunea atmosferică. Valorile peste presiunea atmosferică sunt considerate pozitive, în timp ce valorile sub presiunea atmosferică sunt considerate negative.

Presiunea în vid – presiunea în vid este presiunea sub presiunea atmosferică și se măsoară cu ajutorul vidmetrelor care indică diferența dintre presiunea atmosferică și presiunea absolută.

Presiunea absolută – măsurată deasupra vidului total sau zero absolut. Zero absolut reprezintă lipsa totală de presiune.

Presiune diferențială – poate fi definită ca diferența dintre o anumită valoare a presiunii și o presiune de referință.

Presiunea statică – presiunea statică este uniformă în toate direcțiile, astfel încât măsurătorile de presiune sunt independente de direcție, în cazul unui flux de fluid imobil.

Manometrul

Manometrul este unul dintre senzorii de presiune utilizați pentru a detecta diferențele de presiune cu un nivel înalt de precizie. Acesta este un instrument utilizat pe scară largă în diferite industrii, precum și în locuințe.

Măsurarea presiunii se raportează la relația dintre presiune și înălțime. Un manometru poate fi utilizat pentru a măsura presiuni ridicate și presiuni negative, fiind capabil, de asemenea, să măsoare presiunea diferențială. Acesta se numește manometru diferențial.

De obicei, manometrul este format dintr-un cadran sau un afișaj digital care indică presiunea, împreună cu un senzor care măsoară presiunea, pe care o convertește într-un semnal electric ce poate fi citit de afișaj.

Manometrele sunt disponibile în diferite modele, fiecare dintre acestea servind unor aplicații și industrii specifice. Mai mulți factori, cum ar fi precizia, dimensiunea cadranului, mediul și domeniul de funcționare, pot influența selecția acestor dispozitive. Consultă ultimele produse pe stoc din oferta Romstal, pentru a alege manometrul potrivit.

Manometrele constau, de obicei, dintr-un element sensibil la presiune, cum ar fi un tub bourdon sau o diafragmă, conectat la un mecanism de măsurare, și un afișaj, cum ar fi un cadran sau un afișaj digital. Elementul sensibil la presiune se deformează sub presiunea gazului sau a lichidului, iar această deformare este transformată într-o măsurătoare lizibilă de către mecanismul de măsurare.

Care sunt avantajele unui manometru:

  • precizie în măsurare;
  • întreținere redusă;
  • accesibil;
  • poate fi utilizat pentru măsurarea presiunilor scăzute și presiunile diferențiale scăzute;
  • sensibilitatea dispozitivului poate fi modificată.

Limitările unui manometru de presiune:

  • dispozitiv fragil;
  • măsurarea este afectată de variațiile de temperatură, gravitație și altitudine.

Tipuri de manometre

Manometrele pot fi clasificate în:

  • manometre analogice;
  • manometre digitale.

Cum funcționează manometrele analogice

Au fost dezvoltate multe tehnici de măsurare a presiunii într-un sistem, iar printre acestea, manometrele mecanice reprezintă tehnologia cea mai adoptată.

Manometrele sunt instrumente de măsurare a apei, a altor lichide sau a gazelor în diferite sisteme. Ele măsoară presiunea cu ajutorul unui element metalic sensibil la presiune. Acest element ia diferite forme, dar principiul său principal de funcționare rămâne același: flexarea elastică sub aplicarea unei presiuni diferențiale. Deformarea acestui element poate fi, apoi, măsurată și convertită în rotația unui indicator pe un afișaj analogic. Cele trei tipuri principale de manometre mecanice sunt:

  • manometrul cu tub bourdon;
  • manometrul diafragmă;
  • manometrul cu capsulă.

Există diverse sisteme de instalații ce utilizează manometre, cum ar fi pompele si filtrele de piscina, compresoarele sau centralele termice. Reprezentanții Romstal îți pot oferi consiliere pentru alegerea manometrului potrivit necesităților tale.

Manometru cu tub bourdon

Un tub bourdon este un tub aplatizat cu pereți subțiri și capăt închis, în formă de C sau de elice. Pe măsură ce presiunea fluidului este aplicată în interiorul tubului, secțiunea transversală ovală devine mai circulară și îndreaptă tubul. Tubul își recapătă forma pe măsură ce presiunea fluidului dispare. Schimbarea formei acestui tub creează un model de mișcare la capătul liber al tubului, care este transformat într-o rotație a indicatorului, cu ajutorul unor verigi și al unor angrenaje.

Un tub bourdon măsoară presiunea manometrică în raport cu presiunea atmosferică. Tubul bourdon este cel mai utilizat tip de manometru de presiune apă, datorită sensibilității, liniarității și preciziei sale excelente.

Manometrul cu tub bourdon este cel mai comun și este utilizat în multe aplicații pentru măsurători de presiune medie și înaltă. Industriile chimice, sistemele de încălzire și de ventilație, auto și aerospațială utilizează manometre cu tuburi bourdon pentru măsurarea presiunii.

La Romstal găsești manometre Bourdon disponibile în diverse modele, în funcție de domeniul de utilizare, precum și o gamă variată de robineti, racorduri si supape pentru proiectele tale de instalații.

Manometru cu diafragmă

Un manometru cu diafragmă utilizează deformarea unei membrane flexibile, care separă două medii. O parte a diafragmei poate fi expusă la atmosferă (în acest caz, se măsoară presiunea manometrică) sau poate fi etanșată împotriva vidului, caz în care se poate măsura presiunea absolută. Diafragma este adesea metalică sau ceramică, aceasta din urmă putând fi prinsă între două flanșe sau sudată. Pe măsură ce presiunea crește, aceasta flexează diafragma, ceea ce poate transforma acest lucru într-o măsurătoare cu cadran prin intermediul angrenajelor și al legăturilor.

Manometrele cu diafragmă au fost utilizate cu succes de numeroase industrii pentru aplicații de măsurare a presiunii absolute și diferențiale, pentru un nivel ridicat de puritate. De asemenea, sunt potrivite pentru industriile care se ocupă cu fluide corozive. Industriile precum cea alimentară și a băuturilor, farmaceutică, petrochimică și minieră utilizează manometre cu diafragmă.

Manometru cu capsulă

Manometrele cu element capsular măsoară aerul și gazele uscate la presiuni scăzute. Manometrul este format din două membrane circulare, unite de-a lungul marginii lor exterioare.

Una dintre membrane are o deschidere în mijloc. Dilatarea sau contracția camerei datorită diferenței de presiune dintre mediul exterior și cel interior permite măsurarea presiunii. Un manometru cu burduf funcționează în mod similar.

Manometrele cu element capsular sunt utilizate aproape exclusiv pentru măsurători precise ale presiunii în medii gazoase. Acestea sunt cele mai răspândite în rândul sistemelor pneumatice de joasă presiune, al supapelor de aerisire, al monitorizării suprapresiunii, al monitorizării filtrelor și al pompelor de vid.

Afla mai multe despre factorii ce influențează alegerea unui manometru pentru proiectul tau, luând legătura cu un reprezentant Romstal.

Manometre digitale

Manometrele digitale, cunoscute și sub numele de manometre electronice, conțin un dispozitiv care poate converti un nivel de presiune observat într-un semnal electric a cărui valoare caracteristică este proporțională cu magnitudinea presiunii sau o aproximare a acesteia.

Porțiunea elastică a traductorului se deviază sub presiune, iar această deviere este apoi convertită într-o valoare a unui parametru electric, valoare care poate fi detectată și calibrată la o citire a presiunii.

Când utilizăm un manometru digital de apă

Manometrele digitale diferă de cele analogice prin faptul că utilizează unui traductor de presiune.

Un manometru digital de apă este o componentă importantă a unui sistem de alimentare cu apa. Aceste manometre de apă ajută la obținerea unor indicatori exacți ai mediului de lucru la orice secțiune a conductei.

În cazul sistemelor pe gaz, cum ar fi centralele termice, un manometru gaz 0-100 bar poate fi utilizat pentru a detecta scurgerile de gaz.

Printre alte utilizări ale manometrului digital se numără întreținerea sistemelor de încălzire, de ventilație sau monitorizarea presiunii gazului în conducte și sisteme de compresoare, măsurarea debitului de fluid și a tensiunii arteriale etc.

Întrebuințări ale manometrelor

Manometrele sunt utilizate într-o varietate de industrii și pot măsura presiunea și debitul.  Printre utilizările comune se numără:

  • Întreținerea sistemelor de ventilatie, încălzire și AC;
  • Monitorizarea condițiilor meteorologice;
  • Monitorizarea presiunii gazelor în sistemele de conducte;
  • Măsurări ale debitului de fluid;
  • Măsurători fiziologice, cum ar fi tensiunea arterială;
  • Monitorizarea funcționării sistemelor de compresoare.

Factori care afectează precizia manometrului

  • tipul de lichid din coloană;
  • densitatea specifică a lichidului din coloană;
  • forma lichidului la interferența dintre lichid și aerul din coloană;
  • calitatea lichidului din coloană.

Așadar, un manometru măsoară presiunea unui gaz sau a unui lichid într-un mediu specific. Dispozitivul monitorizează și controlează presiunea fluidului într-o gamă largă de aplicații în industria auto, aerospațială, medicală și în mediul casnic.

Sursa foto: Shutterstock.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *