Centrale termice

Ce este o centrală cu gazeificare și cum funcționează

Ești în căutarea unei centrale și iei în calcul alternativa oferită de un model cu gazeificare? În acest articol, poți descoperi mai multe detalii despre ce anume presupune o centrală cu gazeificare, în ce condiții reprezintă aceasta o alegere potrivită, care sunt elementele de care trebuie să ții cont atunci când alegi modelul care ți se potrivește și care ar putea fi eventualele dezavantaje ale acestei alternative.

Ce înseamnă gazeificare?

Înainte de a discuta despre procesul de gazeificare, este important să facem următoarea mențiune: centrala ce funcționează pe baza acestui proces poartă denumirea corectă de cazan pe lemne. Totuși, mulți dintre cumpărători se referă la ea ca la „centrală termică pe lemne”, prin urmare vom folosi denumirile alternativ.

Orice potențial client în căutare de centrale va dori să înțeleagă ce înseamnă gazeificare și în ce constă acest proces. Iată, deci, cum funcționează gazeificarea.

În mod obișnuit, lemnele ard la temperaturi de 200-275 grade Celsius. La această temperatură, un cazan obișnuit pe lemne evacuează gazele și fumul rezultate din arderea lemnului. Aceste gaze conțin, însă, între 50-80% din energia pe care o furnizează lemnul.

Dacă procesul de ardere este oprit la momentul potrivit, gazul rezultat din acest proces de ardere poate fi folosit pentru producerea unei cantități suplimentare de energie. Practic, gazeificarea lemnului, presupune introducerea lemnului în încăperea din partea superioară a cazanului, direct în contact cu jarul și apoi aprinderea lui pentru a da naștere unor gaze. Aceste gaze, când se combină cu aerul care se introduce în mod forțat în spațiul respectiv al cazanului, creează un amestec combustibil. Cu alte cuvinte, putem spune că un cazan cu gazeificare nu arde lemnul care se introduce în el pentru a produce căldură, ci arde gazele care se produc prin arderea acestui tip de combustibil solid. Astfel, lemnul se arde complet și se valorifică în totalitate, oferind cazanului un randament de 80-90%, o valoare ideală pentru cazanele pe bază de combustibil solid.

Ce înseamnă centrală cu gazeificare?

Înainte de a putea decide care este modelul potrivit pentru nevoile tale, trebuie să înțelegi mai întâi ce înseamnă centrală cu gazeificare.

Gazeificarea lemnului garantează o combustie completă, ceea ce înseamnă, practic, faptul că utilizarea combustibilului solid se realizează cu pierderi mai puține. Procesul de ardere este mai eficient, cantitatea de fum și emisii fiind, de asemenea, mai mică.

Centrala cu gazeificare se recomandă să fie prevăzută cu un puffer sau un acumulator de căldură, rolul acesteia fiind de stocare a căldurii care va fi eliberată la nevoie. În acest fel, autonomia centralei pe lemne cu gazeificare crește semnificativ, cu toate beneficiile care derivă din acest lucru.

În procesul de gazeificare, lemnul este supraîncălzit, iar o parte din combustibilul utilizat pentru producerea căldurii constă în gazele rezultate în urma acestui proces. Pentru ca acest parcurs să poată decurge în condiții bune, este nevoie de un flux suplimentar de aer care susține arderea. Eficiența obținută astfel este una mare, de 80 – 90%.

Care sunt avantajele centralelor cu gazeificare?

Centrala pe lemne cu gazeificare prezintă o serie de avantaje importante pentru utilizator:

  • Sunt foarte durabile și rezistente și concepute pentru o funcționare îndelungată.
  • Reduc semnificativ nu numai consumul de lemne, ci și timpul pe care trebuie să îl petreci alimentând-o.
  • Sunt prevăzute cu o automatizare performantă.

Dacă e să discutăm despre dezavantaje, trebuie menționate două aspecte:

  • Costul de achiziție este mai mare decât în cazul centralelor atmosferice.
  • Este preferabil să utilizezi doar lemn de bună calitate și cât mai bine uscat.

Care sunt cele mai bune centrale pe lemne cu gazeificare?

Orice cumpărător va dori să afle care sunt cele mai bune centrale pe lemne cu gazeificare, dar nu există un răspuns unic la această întrebare. Punctul de pornire al micului tău studiu de piață trebuie să fie reprezentat de nevoile tale particulare, așa cum vom detalia în continuare.

Puterea termică a centralei

Puterea centralei îți spune, printre altele, care este suprafața pe care o poți încălzi în mod adecvat și ce debit de apă caldă menajeră poate asigura aceasta.

Centrală pe lemne cu gazeificare 25 kw

Dacă optezi pentru o centrală pe lemne cu gazeificare 25 kw, alegerea ta este adecvată pentru o casă cu o suprafață mai mică de 280 mp și cu o izolație excelentă. În cazul unei locuințe cu o izolație mai slabă, suprafața optimă de încălzit cu un asemenea dispozitiv se reduce la aproximativ 150 mp.*

Centrală pe lemne cu gazeificare 40 kw/45 kw

O centrală pe lemne cu gazeificare 40 kw este o alegere mai sigură în cazul unei locuințe cu suprafața mai mare de 350 mp* și cu un nivel mediu de izolație termică. Un dispozitiv de acest tip asigură și un debit adecvat de apă caldă menajeră, potrivit nevoilor unei familii de 3-4 persoane sau mai mare.

*Pentru un calcul exact îți recomandăm să contactezi un specialist

Brandul centralei

Brandul centralei achiziționate poate reprezenta o garanție a fiabilității, deși majoritatea pieselor realizate în această categorie sunt caracterizate de o durabilitate remarcabilă. Totuși, brandul pentru care optezi poate fi important pentru partea de servisare, de exemplu.

Centrala pe lemne cu gazeificare Atmos

De un deosebit succes pe piață se bucură, la acest moment, categoria reprezentată de centrale pe lemne cu gazeificare Atmos, disponibile în variante de putere de până la 99 kw. Conform recenziilor clienților, modelele brandului sunt caracterizate de durabilitate, funcționare silențioasă și autonomie mare, ceea ce le face să ocupe un loc fruntaș la capitolul vânzări.

Centralele pe lemne cu gazeificare reprezintă un progres semnificativ în materie de încălzire a locuinței, fiind alegerea cea mai bună în spații din zone relativ izolate. Randamentul net superior oricărei alte soluții de încălzire pe lemne este unul dintre cele mai convingătoare argumente.

Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *