Articole recomandateElectrocasnice

Ce este clasa energetică și cum alegi electrocasnicele în funcție de ea

clasele energeticeEficiența energetică a locuinței este un criteriu tot mai important, atât pentru constructori, cât și pentru proprietari. Indiferent dacă alegi să îți ridici și să îți amenajezi casa în regie proprie sau cu ajutorul unei firme specializate, consumul redus de energie electrică trebuie să intre de la început pe lista obiectivelor. Sporirea gradului de eficiență al instalației electrice nu depinde doar de materialele și de accesoriile alese pentru punerea ei la punct, cât și de aparatura electrocasnică pe care o vei alege, imediat ce vei realiza ultimele finisaje. Cu ajutorul aparatelor alese în acord cu cele mai riguroase criterii de eficiență energetică, vei realiza economii substanțiale din punctul de vedere al costurilor de întreținere. Mai mult, o utilizare judicioasă a electrocasnicelor te va ajuta să le prelungești durata de viață, ceea ce va spori rentabilitatea acestora pe termen lung.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de ECHIPAMENTE TERMICE ÎNCĂLZIRE

Care sunt clasele energetice și ce reprezintă

Stabilite ca norme obligatorii pentru toate aparatele care sunt puse în vânzare de magazinele fizice și online ale țărilor membre UE, clasele energetice reprezintă un ansamblu de indici de clasificare din punctul de vedere al consumului de energie electrică. Dincolo de aspectele subiective ale alegerii unui anumit dispozitiv sau aparat electrocasnic, randamentul energetic al acestuia este cel mai important criteriu după care ar trebui să decizi ce brand și ce model merită banii tăi. Potrivit standardelor ce au fost stabilite progresiv, încă din anul 1996, de către Comisia Europeană, clasele energetice sunt reprezentate prin litere de la A la G, în funcție de gradul de eficiență constatat în cazul fiecăruia dintre produse. Astfel, clasele energetice sunt următoarele, în ordinea descrescătoare a indicelui de eficiență energetică:

A+++, cu un indice I < 20;

A++, cu un indice I < 30;

A+, cu un indice 30 ≤ I < 42;

A, cu un indice 42 ≤ I < 55;

B, cu un indice 55 ≤ I < 75.

Clasele C, D, E, F, G sunt cele mai puțin recomandate, iar electrocasnicele ce corespund acestora se întâlnesc extrem de rar în ultima vreme. De exemplu, un aparat de clasă C va avea un indice de 75 ≤ I < 90, în timp ce unuia de clasă G îi va corespunde un indice de 125 ≤ I.  Cele trei variațiuni ale clasei A indică un consum cu până la 60% mai mic, între nivelul de bază și A+++. În ciuda acestui avantaj, diferențierea dintre produsele încadrate în această clasificare nu este mereu clară pentru consumatori. Tocmai de aceea, anul 2021 va aduce înglobarea claselor A+, A++ și A+++ în clasa unitară A, la nivel european, pentru a reflecta mai bine eficiența energetică exemplară a aparatelor ce corespund acestor clasificări.

Vezi categoria noastră de  ▶ AER CONDITIONAT SI CLIMATIZARE

Căror produse li se aplică etichetele energetice

Căror produse li se aplică etichetele energetice

Eticheta energetică reprezintă un ansamblu de simboluri după care putem decodifica cele mai importante caracteristici ale electrocasnicelor pe care am dori să le achiziționăm. Pe ea vom regăsi clasa de consum, codul de culoare aferent impactului ecologic al produsului, de la verde la roșu, cantitatea anuală de kWh pe care o va consuma aparatul, precum și nivelul de zgomot emis pe durata utilizării. Produsele pentru care este obligatorie aplicarea etichetelor energetice sunt cele considerate ca având impact energetic.

Printre acestea, se numără frigiderele și combinele frigorifice, aparatele de aer condiționat, dispozitivele de încălzire a casei și a apei, cazanele cu combustibil solid, mașinile de spălat rufe și de spălat vase, uscătoarele de rufe, televizoarele și corpurile de iluminat. De asemenea, poți alege și după tipuri de hote, nu doar după clasa energetică, iar dacă vrei să vezi care sunt avantajele unui aparat de aer condiționat de calitate, poți afla mai multe din ghidul nostru.

Normele UE cu privire la aplicarea etichetei energetice prevăd afișarea acesteia cât mai vizibil, pe fiecare aparat, dar nu se aplică produselor second-hand. Se recomandă, astfel, ca măsură de siguranță, să alegi produse noi, a căror garanție este reglementată și valabilă la nivel european.

Vezi categoria noastră de 👉ELECTRICE

folosești corect aparatura, pentru un plus de economie

Cum folosești corect aparatura, pentru un plus de economie

Indiferent de calitățile pe care un aparat electrocasnic de clasă A+, A++ sau A+++ le promite în broșură, performanțele din viața reală ale acestuia vor fi influențate direct de modul în care sunt folosite. Astfel, un frigider nu trebuie expus direct razelor soarelui și nici lipit de perete. Astfel, aparatul va acționa optim, din punctul de vedere al utilizării resurselor energetice și nu va funcționa la suprasarcină.

Mașina de spălat va consuma nu doar mai puțină energie electrică, ci și mai puțină apă, dacă programul de spălare este ajustat la cantitatea și la tipul rufelor introduse în cuvă. În cazul uscătorului de rufe, filtrul de scame trebuie golit frecvent, pentru a evita supraîncălzirea acestei componente.

O mașină de spălat vase va avea o funcționare deficitară, în situația în care filtrele ei nu sunt bine curățate, iar sistemele de evacuare a apei sunt blocate. În cazul aparatului de aer condiționat, este de evitat folosirea lui la temperaturi extreme, imediat după deschidere, iar curățarea filtrelor trebuie realizată periodic, conform recomandărilor producătorilor.

Cu sfaturile de mai sus, știi ce trebuie să faci pentru ca aparatura ta electrocasnică să contribuie activ la obținerea unui randament energetic cât mai bun. Aparatele dintr-o clasă superioară sunt cu atât mai utile, cu cât le folosești conform instrucțiunilor.

Credit foto: Shutterstock

2 thoughts on “Ce este clasa energetică și cum alegi electrocasnicele în funcție de ea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *