Ce avantaje îți oferă o perdea de aer și cum alegi una?
Una dintre cele mai eficiente metode pentru a separa două încăperi, din punctul de vedere al temperaturii, al umidității și al altor factori externi, este o perdea de aer. Dacă ai auzit de această soluție inovatoare sau chiar ți s-a propus instalarea uneia, însă nu știi exact ce înseamnă, ce avantaje prezintă și cum o alegi, te invităm să citești în continuare. Îți vom prezenta tot ceea ce trebuie să știi despre perdeaua de aer.
- Ce este o perdea de aer
- Tipuri de perdele de aer
- Avantajele unei perdele de aer
- Cum se instalează corect o perdea de aer
- Cum alegi o perdea de aer
Ce este o perdea de aer
Perdeaua de aer este asemanatoare unui aparat de aer condiționat, care se montează în zonele de acces, deasupra ușii. Aceasta este folosită pentru a proteja spațiile climatizate, indiferent dacă vorbim despre spații cu temperaturi joase sau ridicate. Este important ca perdeaua de aer să fie aleasă astfel încât să se potrivească perfect ușii, pentru a limita pierderile de căldură sau pentru a nu crește temperatura în interior, în funcție de caz.
Perdeaua de aer nu trebuie confundată cu un aparat de aer condiționat din punctul de vedere al funcționării și scopului. Nu are rolul de a răci, de a încălzi sau de a împrospăta aerul din încăpere, ci doar de a forma o barieră invizibilă care să protejeze temperatura din interiorul camerei.
Unde se folosesc perdelele de aer
Este bine de știut că perdelele de aer pot fi utilizate în numeroase spații de mare anvergură, industriale sau comerciale. Astfel, sunt recomandate pentru a separa două zone cu temperaturi diferite și de asemenea, pentru a nu permite insectelor să intre. Iată unde poate fi montată și unde este recomandată o perdea de aer:
- în magazine;
- în restaurante, în special în dreptul bucatariilor de vara ale acestora;
- în centre comerciale;
- în hoteluri;
- în librării;
- în spitale, clinici sau laboratoare de analize;
- în săli de sport;
- în săli de expoziție;
- în bănci;
- în clădiri de birouri;
- în depozite.
Tipuri de perdele de aer
Este bine de știut că există mai multe tipuri de perdele de aer, în funcție de scopul în care vor fi utilizate:
- perdea de aer în recirculare;
- perdea de aer cu agent termic;
- perdea de aer electrică.
Perdea de aer electrică în recirculare
Perdeaua de aer în recirculare sau ambientală, așa cum mai este cunoscută, se folosește pentru acele încăperi unde nu este nevoie de încălzirea sau răcirea aerului, ci doar de recircularea acestuia. În cele mai multe cazuri, este prevăzută și cu telecomandă.
Perdea de aer cald electrică (perdea de aer cald)
Perdeaua de aer cald electrică (perdea de aer cald) este un aparat care încălzește aerul cu ajutorul unei rezistențe electrice și apoi îl refulează. Poate fi monofazică sau trifazică și se recomandă pe timpul iernii, pentru a nu permite aerului rece să intre în acele încăperi unde este nevoie permanentă de aer cald. Cele mai multe modele de astfel de perdele au încorporată și funcția de recirculare fără a încălzi aerul, ceea ce înseamnă că pot fi folosite în diferite scopuri.
👉 Vezi întreaga gamă de perdele de aer cald de la Romstal.
Perdea de aer cu agent termic
Menționăm și perdeaua de aer cu agent termic, care este tot o perdea de aer cald, însă aerul refulat este încălzit de data aceasta printr-un schimbător de căldură cu agent termic.
Indiferent ce tip de perdea de aer alegi, este important să știi că fiecare poate fi montată astfel:
- vertical;
- orizontal;
- încastrată;
- aparentă.
Avantajele unei perdele de aer
O perdea termică permite unei uși să fie deschisă, fără a afecta temperatura din interior. Fără o astfel de perdea, dacă ușa ar fi deschisă și închisă de câteva ori pe zi, s-ar modifica temperatura din încăpere. Așadar, iată care sunt principalele avantaje ale unei perdele de aer cald și rece (sau de recirculare):
- accesul în încăpere este rapid, eficient și în siguranță;
- confortul termic este garantat pentru toate persoanele care lucrează în încăpere, pentru vizitatori sau clienți;
- se face o economie importantă de energie, având în vedere că temperatura este menținută constantă (aerul rece/cald nu mai iese);
- țin la distanță insectele, acolo unde este cazul.
Cum se instalează corect o perdea de aer
Pentru ca o perdea de căldură, recirculantă sau o perdea de aer rece să funcționeze perfect, este necesar să fie instalată corect. De aceea, îți prezentăm câteva dintre regulile de care trebuie să ții cont în momentul montării acesteia:
- alege tipul de perdea potrivită (o perdea cu aer cald/rece sau una doar în recirculare);
- tipul de montaj va ține cont de deschiderea ușii (spre exemplu, se recomandă montare verticală pentru ușile care glisează în sus);
- măsoară foarte bine lățimea ușii, pentru a alege perdeaua corectă (trebuie ca toată lățimea ușii să fie acoperită de aerul refulat);
- ține cont și de înălțimea maximă și de cea minimă de montare a perdelei;
- alege modalitatea perfectă de funcționare: cu telecomandă, pe bază de senzori sau cu panou de comandă;
- ia în calcul și traficul din zona în care va fi instalată perdeaua;
- nu în ultimul rând, ține cont de anumite interacțiuni cu alte tipuri de echipamente care ar putea avaria perdeaua (spre exemplu, gândește-te dacă motostivuitoarele vor mai putea intra într-o încăpere unde este montată o perdea pe verticală).
Cum alegi o perdea de aer
După ce ți-am prezentat ce este o perdea de aer, câte tipuri există și care sunt avantajele unui astfel de aparat, este momentul să îți spunem și cum să alegi o perdea de aer.
Respectă dimensiunile ușii de acces
Acest lucru înseamnă să măsori la milimetru lățimea ușii de acces, pentru ca perdeaua de aer să fie perfect funcțională (sau înălțimea, dacă se va monta pe verticală). Ce se poate întâmpla dacă nu alegi dimensiunea perfectă? Spațiul nu va mai fi „sigilat” de perdeaua de aer, se va pierde căldură sau aer cald, umiditatea se va modifica și este posibil ca insectele să poată pătrunde în încăpere. Astfel, nu doar vei plăti facturi mai mari la energie, ci vei avea și numeroase neajunsuri.
Durabilitatea perdelei de aer
Un alt criteriu important este reprezentat de durabilitatea perdelei de aer sau, mai bine spus, rezistența acesteia. Este important să alegi de la început o perdea aer cald cu agent termic calitativă sau o perdea de recirculare ori una cu aer rece, care să treacă testul timpului și să reziste la utilizări repetate, în medii solicitante.
Condițiile climatice
Ne referim atât la condițiile din exterior (spre exemplu, dacă este un depozit în câmp, unde temperaturile tind să fie extreme), cât și la cele din interior. Dacă există diferențe foarte mari de temperatură între interiorul și exterior clădirii sau între cele două spații pe care le va separa, este important să alegi o perdea de aer cu putere mare, care să permită formarea unei bariere de aer eficientă.
Modul de acționare al perdelei
Nu în ultimul rând, discutăm și despre modul de acționare al perdelei. Astfel, poți achiziționa o perdea care funcționează pe bază de telecomandă, una care poate fi setată dintr-un panou central sau o perdea de aer care este acționată pe senzori. Este important să iei în calcul traficul, tipul spațiului și alți numeroși factori pentru a decide care este tipul de perdea potrivit, în funcție de modul de acționare al acesteia.
Acestea fiind spuse, sperăm ca informațiile prezentate să îți fie de folos și să poți alege perdeaua de aer potrivită spațiului pe care îl deții.
Sursa foto: Shutterstock, Romstal
Pingback: Bucatarii de Vara: Stiluri si Sfaturi Amenajare - Blogul Romstal