Cazane si sobe pe peleti – solutii ecologice de incalzire

Cazane cu functionare doar pe peleti cazan peleti vision

Cazanul Vision este varianta economica a cazanului Caria, diferenta majora este ca modelul Vision nu are sneck de eliminare a cenusei din zona de colectare cenusa de sub arzator, si sistemul automat de curatare a drumurilor de fum a fost inlocuit cu unul manual. Ce este foarte important la un cazan pe peleti, nu a fost modificat, mai exact sistemul de curatare automata a arzatorului care a ramas la fel ca la cazanul Caria. Cazanele Vision sunt cele mai eficiente cazane pe peleti pe care le avem in gama, clasa de eficienta 5, singura clasa acceptata in Germania/Austria, eficienta 90-92%, emisii < 500mg/mc CO, Cenusa <40 mg/mc. Peletii recomandati pentru acest tip de arzator sunt peleti de categoria A1

Cazan compact 20, gama este mica, doar puterea de 20 kw, cazanul a fost creat pentru spatii mici si contine vas de expansiune si pompa, eficienta asemantoare cu cea a cazanului Vision, insa arzatorul este mult mai simplu(economic), este foarte asemanator cu sistemul de functionare al sobelor pe peleti.

cazan pe peleti compact

Cazan Commo compact, 22.57 kw, este o soba pe peleti transformata intr-un cazan, prin izolarea lateralelor si usii frontale. Acest produs a fost introdus in gama, datorita cerintelor pietei pentru cazane mici, compacte, cu toate accesoriile incluse(pompa/vas expansiune). Eficienta cazanului este ridicata, in jurul valorii de 90%, este cea mai ieftina varianta de cazan pe peleti.

cazan peleti lemnCazane cu functionare peleti-lemn

Cazanul Tkan 1 -35kw si Tkan 2- 50 kw, de departe este cel mai bine vandut cazan pe peleti din gama Romstal, 99 de bucati in 2015. Pe langa faptul ca acest cazan functioneaza ori pe lemne ori pe peleti, si sistemul de alimentare cu peleti este diferit fata de cazanele prezentate mai sus. Sistemul de alimentare se numeste vulcan, si peletii sunt impinsi de un sneck puternic prin arzator(de jos in sus), ca intrun vulcan. Acest tip de arzator poate functiona si cu peleti categorie B chiar C, peleti care au umiditate mai mare si produc cantitate mai mare de cenusa. Eficienta reala 85-90%. Deci este mai robust dar cu eficienta mai mica decat modelul Vision.

Cazanul Tkan industrial gama 60-300 kw, vine ca o completare a gamei Tkan 1-2, conceput ca un cazan mixt care poate functiona pe peleti, pe lemne, pe samburi de cirese, visini, masline sau chiar porumb. Din experienta noastra, acest cazan poate avea eficienta maxima 85-90%, si puterea maxima, doar daca se folosesc peleti. Pe lemn cazanul poate functiona dar ca exceptie, va fi foarte greu de utilizat doar pe lemne pentru ca camera de ardere are dimensiuni mici, ar trebui alimentat constant si va functiona ca un cazan atmosferic. Despre restul combustibililor, denumiti generic biomasa, sfatul nostru este sa va feriti de combustibilii nestandardizati, care pot aduce numeroase probleme unui cazan care functioneaza automat, si care nu are capacitatea de a diferentia combustibilul bun de cel prost, si va forta sa functioneze normal si se pot defecta sistemele componente, si se va da vina gresit pe cazan. Orice alternativa la peleti, care este folosita drept combustibil intr-un cazan automat, trebuie foarte atent verificata pentru a nu crea probleme ulterioare foarte costisitoare, iar cazanul trebuie reglat des(mai exact parametrii de functionare).

cazan lemne si peleti

Cazanul Combo 25 si 40 kw, este cea mai economica varianta de cazan mixt lemn/peleti, este un cazan simplu din punct de vedere constructiv, asemanator cu o sobita pe peleti careia i s-a adaugat un cazan pe lemne langa. Ca eficienta este apropiat de Tkan1, plusul este faptul ca este compact, este usor de introdus in subsoluri, camere tehnice mici.

Sobe peleti

Soba peleti incalzire centralizata Commo 21 kw. In 2015 a fost modificat produsul prin schimbarea pompei traditionale cu cea electronica, are eficienta 90%. Se recomanda folosirea peletilor categoria A1. Legislatia din Romania inca nu este armonizata cu cea europeana si nu o putem monta in living/bucatarie, doar daca camera respecta cerintele Iscir si instalatia are un proiect de instalatii termice. Soba Commo cedeaza 3 kw in camera unde este montata si restul prin sistemul de radiatoare.

Soba peleti Luca 8.5 kw, fara incalzire centralizata. A fost conceputa ca un semineu pe peleti, este recomandata pentru montaj in suprafete deschise (maxim 50 mp) , livinguri, birouri, bucatarii deschise, fara restrictii la montaj, ne fiind un echipament sub presiune. Buncarul de 23 de kg, in sezon, ofera o autonomie de 24 ore.

soba peleti

Soba peleti Alfa 90, fara incalzire centralizata, se diferentiaza de Luca prin plita si cuptorul cu care este dotata. Puterea si sistemul de alimentare este similar cu cel de la soba Luca.

Concluzii: Nici-un cazan sau soba pe peleti care exista pe piata, nu se monteaza fara cos de fum, sau cu un cos de fum similar centralelor pe gaz, sunt concurenti din piata care incearca sa-si promoveze mincinos produsele, toate cazanele pe lemne si peleti au nevoie de cos de fum cu tiraj corect dimensionat pentru fiecare echipament, si obligatoriu priza de aer proaspat. Pentru orice neclaritati/nelamuriri, puteti vizita site-urile furnizorilor nostri, puteti contacta departamentul tehnic sau product managerul.


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

2 thoughts on “Cazane si sobe pe peleti – solutii ecologice de incalzire

  • 26 June, 2016 at 22:22
    Permalink

    Buna ziua!

    Doresc un manual in limba romana pentru cazanul pe peleti compact 20kw pentru a vedea toti parametri tehnici.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *