Cazan din otel pentru incalzire pe combustibil solid cu gazeificare MEGATHERM

Actualizat la 27 December, 2013 at 11:23 pm

Megatherm este un cazan din otel sudat, proiectat pe principiul gazeificarii totale si al arderii pirolitice, obtinandu-se, astfel, o combustie cu randament mare si ecologica a lemnului.

%%anc%%
Cazanul de otel Megatherm pentru incalzire pe combustibil solid cu gazeificare are cateva caracteristici tehnice care il impun in clasa sa.

Un tablou de comanda electronic controleaza in totalitate functiile cazanului Megatherm. Ventilatorul de aspiratie este controlat in functie de temperatura de retur dorita, iar pompa de circulatie pe circuitul de incalzire functioneaza mereu la temperatura cea mai mare a cazanului, pentru a minimaliza rata de condensatie si pentru a proteja supragetele de incalzire ale cazanului. Mai mult, tabloul de comanda cu care este dotat cazanul Megatherm opreste ventilatorul si pompa atunci cand nu este combustibil in buncarul de stocare a lemnelor si indica modul de functionare printr-un led aflat pe interfata utilizatorului.

In cazul in care temperatura cazanului depaseste 110 grade Celsius, tabloul de comanda opreste ventilatorul, ventilatorul de pe circuitul de incalzire continua sa functioneze, sistemul si cazanul fiind protejate, iar alarma sona este declansata pentru a avertiza utilizatorul.

Pentru a creste nivelul de siguranta impotriva supraincalzirii, o serpetina de racire realizata din teava de cupru este incorporata in cazan, deasupra focarului, avand racordurile tur si retur in partea de sus a cazanului Megatherm.

Ventilatoarele exhaustoare pentru evacuarea gazelor arse fac ca Megahterm sa se adapteze si la cosurile vechi. Ventilatoarele permit un control usor al aerului pe circuitul primar si secundar, crescand randamentul cazanului si imbunatatirea arderii si a emisiei de gaze arse. Nu trebuie utilizat drept cos o teava din otel verticala, iar cosul trebuie realizat dintr-o suprafata interna – de preferat din  elemente din otel inox rezistente la coroziune – si o suprafata externa din otel sau caramida. Spatiul dintre suprafata interna si cea externa trebuie izolat, de asemenea, pentru a preveni condensarea gazelor arse. In plus, la punctul cel mai de jos al cosului trebuie sa existe o usita de vizitare pentru curatare, din otel si etansata, iar lungimea canalului de gaze arse dintre cazan si cos nu trebuie sa depaseasca 1/4 din inaltimea cosului.

Focarul cazanului pe combustibil solid cu gazeificare Megatherm este unul mare, cu forma rotunda. Zona de by-pass este foarte aproape de partea superioara centrala, asigurand o rezistenta termica si mecanica la solicitare si minimalizand rata de condensatie. Volumul mare de stocare pentru lemne permite perioade mai lungi de combustie. Zona de combustie la cazanul Megatherm este realizata dintr-un aluminiu special refractar turnat cu aditivi de ranforsare pentru rezistenta termica si la umiditate, putand functiona pana la 1600 de grade Celsius si asigurand, in acelasi timp, un amestec optim de gaz de lemn si aer secundar.

Suprafata de incalzire este marita la cazanul Megatherm pe combustibil solid cu gazeificare, crescand randamentul total al acestor cazane pana la 90%. Daca temperatura de retur scade sub 60 de grade Celsius sau daca diferenta de temperatura dintre tur si retur depaseste 20 de grade Celsius, exista riscul de limitare a procesului de gazeificare, ceea ce duce la scaderea randamentului cazanului.

Ambele usi frontale sunt de ceramica si au o grosime de 40 mm, pentru a minimaliza pierderile de caldura. Cazanul este izolat in totalitate cu un strat de vata de sticla cu grosime de 50 mm si, o caracteristica unica imporatanta este data de izolarea completa, de asemenea, a colectorului de gaze arse, cu un strat de vata de sticla de 30 mm, pentru a preveni pierderile suplimentare de caldura si pentru a creste randamantul.

Accesorii obligatorii sunt vana descarcare termica si alte echipamente si materiale in functie de schema folosita

Pentru a asigura instalarea si functionarea corecta si in deplina siguranta a cazanului Megatherm din otel pe combustibil solid cu gazeificare se recomanda ca aceasta sa fie realizata doar de catre un instalator autorizat, in conformitate cu normele si reglementarile in vigoare si tinand cont de instructiunile de instalare si utilizare din manualul care insoteste cazanul Megatherm. Functionarea ecologica a acestui cazan este la puterea sa nominala iar Megatherm nu trebuie sa functioneze la puteri mai mici de 50% a acesteia.

O recomandare a specialistilor, in perioada de utilizare a cazanului de otel Megatherm pe combustibil solid cu gazeificare referitoare la prevenirea condensului si a acumularii gudorunului pe peretii cazanului este de a amplasa o vana cu trei sau patru cai, instalata intre circuitele tur si retur ale cazanului.

In ceea ce priveste combustibilul folosit, se recomanda numai bucati de lemn uscat, cu o dimensiune si umiditate conforma manualului de utilizare.

zp8497586rq

Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.