Casa inteligenta – amenajare, solutii, sisteme
Casa inteligenta – Informatii generale
Casa inteligenta nu mai este de mult doar un moft. Traim intr-o epoca din ce in ce mai avansata din punct de vedere tehnologic ceea ce ne ajuta cu implementarea de sisteme smart care fac economie la facturi si ofera tot mai mult confort și siguranță proprietarilor.

Conceptul de smart home se refera la tipurile de case moderne care implementeaza sisteme de ultima generatie pentru a imbunatati traiul utilizatorilor. Ne referim aici la produse pe care deja le intalnim in aproape orice constructie noua de genul cronotermostatelor, dar si la cele care implementeaza sisteme de securitate cu camere si interfoane video, senzori de miscare, sisteme de detectare a inundatiilor, sisteme de incuiere electronica a locuintei.

Toate sistemele de gen sunt extrem de utile si au ca principal avantaj reducerea consumului de energie. O casa inteligenta va avea facturi lunare mult mai mici decat una normala. Exista mai multe tipuri de case inteligente. Ne referim in primul rand la cele mai intalnite, cele care contin obiecte inteligente banale, in general electrocasnice si aparate de entertainment. Mai apoi avem casele dotate cu aparate care comunica intre ele dar si cele care includ retele accesibile de la distanta prin smartphone. Nu in ultimul rand, avem case inteligente care citesc comportamentul utilizatorilor si le anticipeaza nevoile (opresc caldura, pornesc alarme si lumini la anumite ore).
Ce defineste o casa inteligenta
Dupa cum ati inteles deja, o casa inteligenta se bazeaza pe sisteme smart de ultima generatie care o fac sa deserveasca utilizatorii rapid, sigur si cu mult mai putine cheltuieli. Vrei sa ai la randul tau o casa inteligenta? Investeste in electronice si electrocasnice care pot fi controlate centralizat, de la distanta. Gandeste-te cum ar fi sa poti porni caldura de pe telefon cu jumatate de ora inainte sa ajungi acasa pentru a simti confortul dorit dar si pentru a fi sigur ca nu ai consumat energie intre timp. Cu un termostat programabil, conectat la internet pentru controlul incalzirii si al apei calde menajere, care poate fi utilizat cu ajutorul unei aplicatii ,acest lucru este extrem de facil de realizat. Cu ajutorul aplicatiei poti vedea si grafice energetice si iti poti face so imagine de ansamblu a consumului de combustibil. Functiile de compensare a sarcinii, de autoinvatare si optimizare permit monitorizarea si adaptarea automata a functionarii, care conduc la cresterea economiilor de energie.

Avantajele sistemelor automatizate
Dupa cum am spus, implementand sisteme automatizate transformam casa intr-una inteligenta. Casa ne aduce avantaje imediate, incepand de la un confort sporit (sistemul introdus este menit sa faca locatarului viata mai usoara) pana la eficienta energetica crescuta, ceea ce se traduce prin cheltuieli reduse. Acvest lucru este dovedit de specialisti care au demonstrat ca o casa inteligenta consuma cu 30% mai putin combustibil decat o asezare care nu beneficiaza de inovatii.

Un alt avantaj este legat de siguranta sporita. Daca v-ati dotat casa cu aparatura de supraveghere puteti pleca linistit in vacanta deoarece aceasta va va transmite prin internet orice informatii despre eventuale probleme aparute. Senzorii de miscare va vor avertiza de orice patrundere in spatiul pe care-l deservesc. Mai mult, puteti accesa camerele prin telefon si urmari un stream live direct de pe telefonul dumneavoastra pentru a monitoriza zona in care s-a produs miscarea. La siguranta trecem si senzorii de fum sau pe cei de inundatie. Acestia pot porni sprinklerele pentru stingerea eventualelor incendii sau pot opri apa de la robinet pentru a evita inundatii. Iar daca problema este una minora, ati uitat becurile aprinse, trebuie sa stiti ca si aceasta poate fi rezolvata de la distanta.

Un alt atuu este acela legat de design. Un smarthome este caracterizat de factorul cool, iar vizitele prietenilor va vor confirma ca ati facut cele mai bune alegeri. Acestia vor fi impresionati si isi vor dori la randul lor sa beneficieze de dispozitive care sa le usureze viata si sa le sporeasca securitatea.
De ce sa iti transformi locuinta intr-una smart
Evident, principalul motiv pentru care este indicat sa optezi pentru sisteme care fac locuința mai inteligenta este acela ca ne ajuta sa ne bucuram de confort crescut. Ele ne ajuta insa sa obtinem mai mult de la timpul nostru. Nu vom mai fi nevoiti sa ne intoarcem acasa pentru a stinge lumina sau pentru a porni centrala. Cu ajutorul sistemelor de automatizare a casei obtinem condițiile perfecte de lucru sau de relaxare. Nu in ultimul rand ne dorim sa facem economii financiare si sa protejam mediul inconjurator.

Dispozitive smart
Sisteme de iluminat
Alege un sistem care iti permite sa controlezi iluminatul din casa de la distanta. Acesta beneficiaza de obicei de un senzor care detecteaza nivelul de lumina din fiecare incapere si adapteaza becurile inteligente nevoilor fiecarei incaperi. Astfel vei obtineun consum redus de energie deoarece iluminatul va fi diferit in functie de anotimp si de ora din zi sau din noapte.

Prize wi-fi
Prizele wireless sunt folosite pentru oprirea energiei electrice atunci cand sunteti plecati. Mai mult de atat, ele sunt capabile sa detecteze nivelul de energie consumat de fiecare aparat pe care il alimenteaza si va trimite datele pentru a sti ce masuri sa iei in privinta acestora. Exista si varianta de priza inteligenta care iti transmite cand un aparat conectat nu functioneaza la capacitate normala.
Aparatura electrica. Electrocasnice smart
Indiferent ca vorbim de electronice sau electrocasnice trebuie sa fim de acord ca noile aparitii de pe piata sunt cu adevarat inteligente. Totul, de la televizor pana la masina de spalat rufe sau vase, sau de la expresoare de cafea pana la frigidere, poate primi comenzi de la distanta. De acum pornirea unui program de spalare a rufelor cand esti plecat sau preparea cafelei inaintea orei de trezire se poate face direct de pe telefon. Mai mult, poti opta pentru un sistem de mentenanta care te va ajuta sa castigi mai mult timp. Un aspirator robot se poate ocupa singur de curatenie. Exista, de asemenea, posibilitatea controlarii filtrarii apei de la piscina sau irigatului curtii. Totul dictat doar prin cateva atingeri de ecran.

Centrala termica
Si centrala poate fi controlata indeaproape cu ajutorul aplicatiilor moderne. Cu ajutorul sistemelor automatizate ne putem asigura necesarul de caldura, pornind centrala doar in momentele dorite. Astfel vom avea un consum de energie mult mai eficient si vom prelugi viata centralei dar si a caloriferelor sau a sistemului de incalzire prin pardoseala.
Sisteme multimedia, de acces, anti-efractie, supraveghere video
Aceste sisteme sunt de asemenea foarte importante pentru o casa inteligenta. Sistemul de securizare combina senzorii de incendiu cu sistemul anti-efractie, supravegherea video si audio. El poate fi controlat de la distanta, informandu-ne despre existenta unei posibile probleme. Cu ajutorul unui astfel de sistem poti restrictiona accesul in locuinta sau doar in anumite incaperi din casa, daca doriti acest lucru. Astfel, de exemplu, copiii nu vor avea acces peste tot, daca nu va doriti acest lucru. Sistemele moderne de patrundere in locuinta folosesc identificarea biometrica sau prin amprenta. Casa inteligenta va sti cand te apropii si iti va deschide portile sau usa de la garaj si chiar pe cea a casei.
Becuri inteligente
Daca v-ati dotat casa cu prize inteligente, care va transmit informatii despre consum si care pot opri alimentarea atunci cand comandati acest lucru, este bine sa optati si pentru becuri inteligente, cele care va vor ajuta sa va bucurati de lumina de care aveti nevoie la intensitatea potrivita activitatilor pe care le intreprindeti. Becurile inteligente pot fi setate sa se stinga la iesirea din camera si sa se aprinda cand detecteaza intrarea cuiva.
Module de comunicare prin internet
Toate echipamentele prezentate mai sus pot fi controlate de la mii de kilometri distanta prin intermediul aplicatiilor proprii. Este nevoie doar de o conexiune de internet si toate informatiile necesare despre casa dumneavoastra inteligenta va vor fi puse la dispozitie. Este vorba despre sistemul BMS (abreviere din limba engleza de la Building Management Sistem – sistemul de management al cladirilor) sau de o terminologie mai recenta, BAS sau Sistemul de Automatizare al Cladirii (BAS – Building Automation System). BMS este un sistem de control bazat pe calculator instalat în casa care controlează și monitorizează echipamentele mecanice și electrice ale clădirii, precum ventilația, iluminatul, sistemele electrice, de incendiu și sistemele de securitate.

Avantaje presum asigurarea controlului asupra clădirii de la distanta, obţinerea unor parametri de confort specifici activităţilor desfăşurate, minimizarea timpului de intervenţie pentru remedierea defecţiunilor sau creşterea duratei de viaţă a instalaţiilor şi echipamentelor fac ca alegerea unui astfel de sistem sa fie binevenita. Si dumneavoastra aveti nevoie de echipamente inteligente de comunicare si control care va vor face viata mult mai usoara.
Smart apps
Aplicatiile inteligente au rol foarte important deoarece permit proprietarului sa administreze casa usor si rapid pentru maxim de confort si economie. Ele sunt prevazute cu functii specifice pentru controlul cat mai exact al fiecarui element in parte. Indiferent ca vorbim de aplicatii simple pentru controlul continutui media sau de cele mai complexe dezvoltate pentru a mari siguranta casei si a proprietarului ele sunt total necesare pentru buna functionare a unei case inteligente.

Casa inteligenta – Costuri
O casa inteligenta nu este inca accesibila tuturor. Asta deoarece toate echipamentele costa. Costurile pornesc de la 200-300 de euro pentru un sistem rudimentar si ajung la peste 1000 de euro pentru produse mai performante. Daca ne gandim ca sistemul cuprinde atat electronice si electrocasnice cat si accesorii care sa le controleze realizam ca investitia este una pe masura si creste sau scade in functie de nevoile proprietatii.

Nu e de ajuns sa setezi temperatura pe care ți-o dorești într-o anumită cameră direct de pe smartphone sau de pe tabletă. Acum e nevoie sa poti porni aerul condiționat înainte să ajungi acasa sau să pornești si sa opresti centrala cand doresti. Cei mai darnici pot seta sa fie treziti de muzica preferată la o anumită oră in fiecare dimineața. Tehnologia este cea care transforma casele obisnuite in aceste SmartHome iar fiecare element pe care il alegeti are un rol bine conturat, de aceea investitia va fi recuperata dupa un timp relativ scurt.