Brichete rumegus vs lemne
Brichetele de rumegus
Brichetele de rumegus sunt un combustibil ecologic tot mai utilizat si in tara noastra. Aceste brichete se folosesc pentru cazane pe lemn, cuptoare, semineuri, sobe. Este vorba despre un combustibil obtinut prin presarea rumegusului la o temperatura ridicata fara a se utiliza substante chimice sau alte adaosuri. Aceste brichete sunt tot mai utilizate deoarece elimină de 2-3 ori mai multă căldură decât o face lemnul uscat, reușind, în același timp, să elimine o cantitate minimă de fum sau dioxid de carbon. Un alt avantaj este ca se pot depozita usor. Puteti cumpara cativa saci cu brichete de rumegus care vor ocupa mult mai putin spatiu decat cativa metri cubi de lemne. Optand pentru brichete va asigurati ca obtineti o ardere puternica si curata.
Ce sunt brichetele de rumegus
Dupa cum am spus, aceste brichete sunt confectionate din rumegus, acel rest lemnos care altfel s-ar pierde. Bricheta de rumegus este un produs ecologic care se prezinta sub forma unui combustibil solid. Pe langa rumegusul propriu-zis ele se mai pot obtine si din scoarta de copac sau deseuri lemnoase provenite in urma prelucrarii lemnului din fabricile de cherestea si mobila. In urma procesului de presare rezulta un produs al carui continut de umiditate este este extrem de scazut care ajuta la o ardere mai eficienta, fara miros sau emisii de CO2. Alegand sa utilizam brichete de rumegus pentru incalzire evitam distrugerea padurilor.
Producerea brichetelor de rumegus
Producatorii de brichete iau acest rumegus caruia ii aplica o presiune extraordinar de mare obtinandu-se acest combustibil natural. Datorita presiunii crescute si a temperaturii foarte ridicate la care sunt supuse resturile de lemn se elimina lignina din lemn care se topeste formand un adeziv natural care lipeste la un loc brichetele. Dupa o experienta indelungata, producatorii au realizat ca procesul de fabricatie este direct influentat de continutul de umiditate al materialului folosit, care trebuie sa fie situat intre 6-16%.
Datorita umiditatii scazute o bricheta va intretine focul vreme indelungata (pana la 4 ore) fapt care va ajuta utilizatorii sa faca economii majore in comparatie cu incalzirea utilizand folosirea lemnului. Beneficiile brichetelor de rumegus nu se opresc aici. Ele lasa aproximativ 1% din volumul lor (difera in functie de tipul brichetelor) in urma arderii ca resturi de cenusa, fapt care nu ne obliga la curatarea constanta a centralei. De asemenea, faptul ca ocupa foarte putin spatiu le recomanda ca altenativa excelenta pentru lemne, fiind mult mai facil de depozitat si transportat.
Achizitionarea brichetelor de rumegus
Achizitionarea brichetelor de rumegus se face usor direct de la magazinele specializate in comertul uneltelor si materialelor de constructii, asta daca nu cumva aveti in apropiere un producator. Diferenta de pret nu este una mare intre magazine si producatori, daca alegeti sa va aprovizionati la sac. Daca doriti achizitionarea unei cantitati mai mari, atunci trebuie sa stiti ca desi au un pret mai mare, magazinele asigura de obicei transportul. Sacii care gazduiesc brichetele de rumegus au o eticheta pe care sunt inscriptionate toate detaliile care va intereseaza. Indiferent daca decideti sa cumperati brichete din fag, stejar sau brad, veti afla imediat care sunt capacitatile fiecaruia si va puteti face un calcul de consum. De exemplu brichetele din rumegus de brad ard extrem de rapid degajand o caldura foarte mare care ar putea distruge o soba de teracota. Acestea sunt recomandate pentru centralele termice speciale.
Exista si utilizatori care decid sa-si produca singuri brichetele de rumegus prin achizitia unei prese, insa aceasta varianta nu aduce economii atat de importante.
Cum se folosesc brichetele de rumegus
Brichetele pentru foc din rumegus odata achizitionate vor fi depozitate la indemana pentru a putea incarca usor centrala pe combustuibil solid. Ele sunt depuse in rezervorul centralei si vor asigura o ardere curata datorita umiditatii scazute și esentei lor compacte (o bricheta de rumegus de fag este de aproape doua ori mai grea decat o bucata de lemn de aceeasi estenta si la aceeasi dimensiune). Tocmai datorita continutului lor, brichetele de rumegus presat ard eficient fara a scoate fum. Se aseaza initial 2-3 brichete in camera de ardere pe care le aprindeti. Atentie, insa, arderea necesita mult aer, de aceea este indicat ca toate valvele de admisie a aerului sa fie deschise pana ce brichetele se aprind cu flacara. Ulterior, admisia aerului poate fi redusa. Deoarece brichetele isi maresc volumul in timpul arderii nu este indicat sa incarcati complet camera de ardere.
Alegerea combustibilului lemnos – brichete de rumegus versus lemn de foc
Diferentele dintre brichetele de rumegus si lemne sunt, in principal, capacitatea calorica (cantitatea de caldura degajata intr-un anumit timp de o anumita cantitate de combustibil folosit), mirosul emanat (in functie de compozitia si modul de realizare al brichetelor), cantitatea de cenusa ramasa (cauza a curatarii dese a centralei sau sobei), aspectul estetic si usurinta in depozitare dar si efectele ecologice. Brichetele au un succes din ce în ce mai mare deoarece înlocuiesc folosirea cărbunelui, lemnului de foc sau a gazelor naturale obținându-se o putere calorică mai mare. Ele se pot folosi atât de consumatorii casnici cât și de cei din sectorul industrial. Pentru a diferentia calitatile fiecarui combsutibil in parte (brichete vs. lemn), am delimitat cateva caracteristici esentiale pentru fiecare.
Capacitatea calorica
Capacitatea calorica a celor doua este data de continutul de umiditate a fiecaruia, lucru care ne determina sa-i dam castig de cauza brichetelor. Acestea au un continut extrem de redus de umiditate fapt care le face sa arda mai mult timp si cu putere mai mare. In schimb, lemnul, mai ales cel verde, deci cu umiditate crescuta, are un volum energetic scăzut. Diferenta este vizibila imediat, fapt determinat si de masuratori. S-a dovedit ca arderea unui kilogram de lemn cu continut de apa cuprins intre 12 si 20% asigura o putere de calorica de 4 kWh/kg de lemn. In schimb, daca lemnul are un continut de 50% apa vom obtine o energie calorica de doar 2 kWh/kg de lemn. Brichetele au asadar o putere calorică mai mare, între 4,6 KW și 5,6KW.
Concluzia simpla este ca lemnul verde cu conținut mare de apă nu este recomandat deoarece încălzeşte puţin, arde greu, degajă fum mult şi deteriorează în timp cazanul şi coşul de fum. Acest lucru se traduce prin scăderea randamentului cazanului şi creșterea consumului de combustibil. Alegand brichetele pentru foc se asigura imbunatatirea comportamentului de ardere cu o putere calorica mult mai ridicata in comparatie cu cea a lemnului (se obtine o capacitate calorica cu 38% – 60% mai mare fata de cea obtinuta din lemnul de foc).
Cantitatea de caldura emisa
Si cand vine vorba de cantitatea de caldura emisa brichetele sunt superioare lemnului. Acestea au o capacitate termica exceptionala reusind sa retina caldura pe o perioada de timp mult mai mare pe langa o temperatura mai ridicata in interiorul focarului din cazan. Acest lucru se datoreaza densitatii regasite in brichete. Porozitatea lor fiind una foarte scazuta se va produce o flacara mai densa decat cea produsa de arderea lemnului.
Umiditatea continuta
Umidatea lemnului este evident una mai mare fapt care duce la un randament mai bun al brichetelor. Acestea contin undeva la 92% substanta uscata fapt care le ajuta sa o ofere o putere energetica crescuta. Continutul de umiditate din brichetele de rumegus, situat de obicei intre 6-8%, fac ca acestea sa elibereze mai multa energie pe kilogram decat lemnul de foc obisnuit. Daca decideți să vă încălziți cu brichete de rumeguș veți face o economie de până la 30%.
Aspectul estetic si usurinta in utilizare
Datorita compactarii in prese, brichetele au un aspect estetic placut, forme clare (cilindrice, dreptunghiulare) care eficientizeaza utilizarea lor. Ele pot fi apucate mult mai facil si introduse in cazane fara temerea ca ne vom intepa in aschii.
Depozitarea brichetelor de rumegus si a lemnului
Forma fizica a brichetelor ne ajuta sa le stivuim usor. Ele pot fi depozitate in apropierea sursei de incalzire deoarece nu ocupa mult spatiu si ne ajuta sa eficientizam tot procesul. Ele sunt usor de utilizat, fiind introduse in cazane unde ard intr-o maniera controlata, incet si eficient datorita procentului mic de umiditate. Utilizând brichete se elimină de asemenea timpul pierdut cu tăierea lemnelor și despicarea lor. Brichetele de rumegus vor fi depozitate facil datorita formelor si dimensinilor regulate, lucru care nu se poate aplica si lemnelor de foc. Brichetele trebuie sa fie depozitate in locatii ferite de umezeala, in pungile sau sacii de provenienta.
Transportul brichetelor de rumegus si al lemnului
Dimensiunile exacte ne fac sa folosim eficient spatiul de stocare, dar ne ajuta și cand vine vorba de transport si utilizare. S-a dovedit ca aceasta compactare a rumegusului sau deseurilor de lemn in brichete a redus costul de stocare, transport si manipulare de peste 10 ori. Lemnul are forme neregulate si ocupa mai mult loc in masinile de transport. Lemnul de foc obisnuit este vandut la metru cub sau chiar la masina sau caruta, dupa specificul zonei. Riscul cumparatarului este ca pe langa lemnul de foc acesta va plati si aerul dintre locasurile lasate de neregularitatile acestuia. Masa solida de combusitibil a lemnului de foc este vanduta la ster. Acesta are o valore de 0.7, ceea ce inseamna ca 70% este lemn si 30% aer. Datorita umiditatii scazute brichetele din rumegus se vand la kilogram deoarece masa acestora este stabila. Acelasi lucru nu este valabil in cazul lemnului, acesta pierzand aprozimativ 30-40% din masa sa in primul an de depozitare, pentru uscare.
Impactul ecologic
Brichetele de rumegus sunt o varianta de luat in seama pentru cei care vor sa protejeze mediul inconjurator. Acestea contin dioxid de carbon neutru, ceea ce inseamna ca atunci cand se aprinde focul cu ajutorul lor, cantitatea de dioxid de carbon emis este neglijabila. Un alt aspect important pentru natura este acela ca brichetele sunt un biprodus al industriei lemnului, fiind obtinute prin reutilizarea acestuia. Astfel se evita poluarea cu deseuri lemnoase sau rumegus a unor râuri și dispariția unor specii de pești.
Sunt produse 100% ecologic, fără lianți și aditivi, ceea ce le face ca prin ardere să nu emită substanțe toxice. Iată de ce brichetele ard cu aproape nici o funingine, cenușă și poluanți dăunători și protejează, astfel, focarul și căminul, fara sa fie nevoie de curatare frecventa a hornului. CO2-ul eliberat prin combustie va fi legat în procesul de creștere al plantelor iar conținutul redus de cenușă poate fi utilizat ca îngrășământ bogat în minerale.
Cantitatea de cenusa ramasa
Dupa cum am spus, cantitatea de cenusa ramasa in urma arderii brichetelor de rumegus este una mult redusă fata de volumul de combustibil folosit. Daca este sa o comparam cu cenusa rezultata la arderea lemnului de foc clasic obtinem un alt aspect care sa faca sa intelegem de ce este mai indicat sa obtinem brichete de rumegus pentru incalzire. Acestea ne asigura o mai buna functionare a sistemelor de incalzire si o curatare mai facila.
Mirosul si fumul degajat
Datorita continutului 100% natural si lipsit de umiditate, focul furnizat de brichetele de rumegus nu elimina decat o cantitate infima de fum sau miros, lucru care nu este valabil si in cazul arderii lemnelor, mai ales daca vorbim de cele verzi. Este surprinzator, dar desi brichetele de rumegus au un timp de ardere de 2,5 ori mai mare decat al unui volum echivalent de lemn de foc ele produc o cantitate mai mica de cenusa si fum. Singura problema care ar putea aparea este daca nu exista suficient aer sau, dimpotriva, este prea mult aer in camera de ardere; in acest caz procesul de ardere poate fi incomplet si poate cauza unui fum negru cu miros puternic, care produce depuneri de funingine.
Efectul de incarcare a cosului de fum
Cosul de fum are ca scop evacuarea fumului din casa ta. Pentru a te bucura de şemineu sau sobă, cazan sau centrala pe combustibil solid trebuie să te asiguri ca acesta functioneaza corect, fără niciun fel de probleme. Nimeni nu doreste evacuarea fumului în cameră și implicit creșterea riscurilor unei axfisieri. Daca alegeti sa folositi brichete de rumegus stiti deja ca acestea degaja o cantitate infima de fum ceea ce echivaleaza cu riscuri reduse in ceea ce priveste aerul expirat, fumul evacuat pe cos si incarcarea acestuia din urma. Cosul va ramane curat o perioada lunga de timp nefiind necesare curatarea periodica precum in cazul arderii lemnului umed care produse mult fum si funingine.
Costurile de achizitie a lemnului de foc si brichetelor de rumegus
Pretul unui metru cub de lemne sau a unei de tone de brichete de rumegus sunt evident lucruri diferite. Asta deoarece aceeasi cantitate de lemn vs. aceeasi cantitate de brichete nu echivaleaza cu o putere calorica asemanatoare obtinuta prin ardere din partea celor doua tipuri de combustibil. Mai exact, investitia intr-o tona de lemn si una de brichete va produce cantitati diferite de caldura. Brichetele sunt un combustibil ecologic care elimina de 2-3 ori mai multa caldura in comparatie cu lemnele uscate si se aseamana din acest punct de vedere cu carbunele. O tona de brichete echivaleaza cu aproximati 5 metri cubi de lemne. Pe de alta parte, o tona de brichete valoreaza de doua ori mai putin decat una de carbune si de 2,5 ori mai putin decat 600 metri cubi de gaze naturale. Preţul lemnului de foc a crecut dramatic in ulimii ani, cu pana la 250%, fapt care dă din nou câștig alegerii brichetelor de rumeguș în detrimentul acestuia.
Costurile de achizitie si intretinere a centralei sau sobei pentru lemn sau brichete
Daca va ganditi la costurile de achizitie si intretinere a centralei sau sobei pentru lemn sau brichete sa stiti ca cele cateva zeci de mii de lei investiti initial se vor recupera in cativa ani si veti fi extrem de multumiti de alegerea facuta. Veti observa imediat care sunt avantajele unei incalziri eficiente cu ajutorul combustibilului solid, fie el carbune, lemn, sau brichetele ecologice de rumegus de care am tot amintit. Trebuie sa alegeti dispozitivul potrivit pentru dumneavoastra in functie de numarul caemerelor pe care le veti incalzi. Astfel veti sti ce dimensiuni sa aiba cazanul sau soba pentru a putea introduce busteni cu diametru si lungime mai mare, carbuni sau diferite brichete. Aceste dispozitive moderne se incarca cu tipul de combustibil ales in camera de combustie si incalzesc foarte eficient spatiul deservit. Ele pot fi intretinute usor avand in dotare o usa prin care se evacueaza cenusa.
Pingback: O Tona De Lemne - Inginer Proiectare drumuri