Brâncuși – inspirație pentru minimalism

“Simplitatea nu este un țel în artă, dar ajungi fără voie la ea pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor.”

Constantin Brâncuși 

Căutarea intenționată a esenței lucrurilor, prin eliminarea a tot ceea ce nu este necesar și util in exprimarea lor, este in fapt un mod de a defini minimalismul.

Minimalismul ca și curent in arta își are originea in mișcarea Bauhaus, care cere ca forma sa urmeze funcției, estetica venind in plan secundar funcționalității.

O alta interpretare a stilului minimalist este designul scandinav, care are la baza simplitatea, liniile clare, spațiile luminoase și aerisite, culorile neutre și materialele naturale.

Și, nu in ultimul rând, minimalismul își are propria interpretare in filosofia japoneza Zen, sub forma stilului wabi-sabi.

Găsești mai multe informații despre wabi-sabi aici.

Toate aceste concepte se regăsesc in prezent in designul de interior, definind modul in care ne raportam la spațiul in care trăim.

Ce inseamna minimalism in amenajarea baii?

Suprafețele aerisite și curate.

Dezordinea naște haos, stres și oboseala. Deși ordinea acesta aproape ascetică este greu de întreținut intr-o baie folosită zilnic, sunt lucruri pe care le poți face pentru a evita aglomerarea și dezordinea. In primul rând nu lasă lucrurile sa se adune. Fiecare lucru trebuie sa aibă un loc al sau și ceea ce nu folosești sau este stricat trebuie reparat sau înlocuit.

Culorile neutre

Tonurile liniștite de alb, gri, bej și variațiile lor vor inspira calm si relaxare.

Găsești aici un ghid pentru gresie și faianța in culori naturale.

Texturile și accentele de culoare

Textilele precum covorașele sau prosoapele de baie sau accesoriile de baie cu finisaje naturale de lemn, metal sau piatra dau dimensiune amenajării, fără sa încarce. Cu condiția sa respecte paleta cromatica neutra a ambientului. Vezi aici câteva sugestii.

Natura este cea mai buna sursa de inspirație pentru a combina texturile și culorile.

Deși minimalismul și stilul de viața minimalist se regăsesc de secole in diverse alte culturi precum cea orientala sau araba, pentru lumea modernă este considerat un trend nou, cel puțin din punct de vedere al designului.

O baie in stil minimalist este spațiul care-ti aduce liniște, relaxare și care îți permite sa te regăsești, fără sa te agaseze vizual și mental cu ornamente și obiecte inutile.

 


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

romeo

In echipa Romstal din 2007

romeo has 758 posts and counting. See all posts by romeo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *