Avantajele incalzirii in pardoseala asupra confortului termic!
1. Ce este confortul termic si cum se poate mentine acesta?
Confortul termnic poate fi definit ca fiind starea resimtita de o persoana fata de mediul ambiant, mai exact fata de temperatura incaperii in care se afla. Starea de confort este influentata atat de schimburile termice ale corpului cu mediul inconjurator, precum si de pierderile termice ale organismului determinate de evaporarea apei prin transpiratie si respiratie.
Modalitatile prin care se genereaza confortul termic sunt strans corelate cu o serie de factori ce tin atat de temperatura aerului din camera, umiditate, viteza aerului, valorile locale ale temperaturii aerului, precum si temperatura medie a suprafetelor solide din incapere. O pondere la fel de mare in generarea confortului termic o au si factorii individuali legati de starea fizica si cea emotionala a unei persoane, varsta, articolele vestimentare, precum si tipul si intensitatea activitatii realizate.
Mentinerea confortului termic este unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa se tina cont atunci cand se realizeaza proiectarea unei locuinte. Sistemele de incalzire si izolarea au un rol extrem esential in asigurarea confortului termic. In ceea ce priveste gasirea celei mai bune solutii pentru incalzirea locuintelor, sistemul de incalzire prin pardoseala este recomandat ca fiind o alternativa eficienta pentru asigurarea unei distributii uniforme a caldurii si pentru eficientizarea costurilor cu agentul termic.
Incalzirea prin pardoseala are la baza conceptual de amplasare a corpurilor de incalzire sub nivelul podelei. Este o solutie viabila pentru incalzirea spatiilor, iar confortul termic generat de acest tip de sistem prezinta mai multe avantaje decat alte sisteme termice (calorifere, sobe, seminee, aeroterme). Distributia caldurii in plan orizontal, incepand de la nivelul inferior, eficientizeaza eliminarea zonelor prea reci sau prea calde. Iar, in plan vertical, se realizeaza o stratificare optima a temperaturii.
Sistemul de incalzire prin pardoseala utilizeaza agentul termic la temperaturi mai reduse decat in cazul sistemelor clasice, determinand in acest mod un consum mai redus de energie si implicit reduceri de costuri in ceea ce priveste facturile.
2. Avantajele incalzirii in pardoseala
- Temperatura ridicata la nivelul pardoselii ajuta la eliminarea senzatiei de disconfort provocate de o pardoseala rece, incalzind mai intai picioarele, care sunt cele mai termo-sensibile extremitati ale corpului;
- Distributia caldurii de la nivelul inferior la cel superior asigura un confort termic constant, fara variatii;
- Reducerea riscului aparitiei ciupercilor si a mucegaiului datorita uscarii rapide a pardoselii din zonele umede, cum ar fi baia sau bucataria;
- Reducerea cantitatii de praf in suspensie si a riscului de alergii datorita variatiilor mici de temperatura si a deplasarii scazute a aerului in incapere;
- Are un aport considerabil la imbunatatirea aspectului unei incaperi prin eliminarea tevilor, a caloriferelor si a robinetilor utilizati pentru sistemele de incalzire clasice. In plus, in incaperile incalzite prin pardoseala, spatiul util este mai mare, nemaifiind necesara instalarea unui calorifer;
- Reprezinta o solutie economica, intrucat acest sistem functioneaza la temperaturi scazute ale agentului termic (35°C – 45°C). Facturile la incalzire pot inregistra economii de pana la 30% din valoarea obisnuita;
- Sistemul de incalzire prin pardoseala prezinta fiabilitate si garantia conservarii calitatii pentru cel putin 40 de ani;
3. Alte aspecte importante
Incalzirea prin pardoseala poate fi utilizata pentru orice tip de cladire, atat pentru locuinte, cat si pentru cele industriale. Sistmeul poate fi implementat pe toata suprafata locuintei sau doar in anumite camere. De asemenea, el poate fi conectat cu orice centrala termica, fiind recomandat in special pentru centralele in condesare.
Pentru a fi eficient acest sistem de incalzire trebuie sa fie instalat conform prevederilor, de catre specialisti in instalatii, iar cladirea in care se realizeaza implementarea sistemului necesita o foarte buna izolare.
Pentru ca inertia termica a unui astfel de sistem este relativ mare este recomandat sa se tina cont de acest aspect in selectarea variantei optime de incalzire. Spre exemplu, incalzirea prin pardoseala cu placa lisa sau cu placa cu nuturi are o inertie termica mai mare si este cel mai des folosita pentru spatiile locuite in permanenta. In ceea ce priveste locuintele ocupate periodic, este mai facila incalzirea prin pardoseala cu placa de aluminiu, datorita inertiei termici mici.
Acest tip de sistem necesita o planificare anterioara detaliata atat pentru componentele ansamblului de incalzire, cat si in ceea ce priveste finisajul podelei, intrucat acesta nu va mai putea fi schimbat pe durata utilizarii sistemului de incalzire.