Avantaje și dezavantaje ale sistemelor de încălzire în pardoseală

Actualizat la 12 October, 2017 at 11:55 am

 1. Incalzirea in pardoseala, o alegere ce merita luata in considerare

  1. Ce este si cum functioneaza sistemul de incalzire in pardoseala
  2. Incalzirea in pardoseala cu agent termic
  3. Incalzirea in pardoseala pe curent electric
  4. Unde poate fi montat un sistem de incalzire in pardoseala
  5. Montarea sistemului de incalzire in pardoseala
  6. Functionarea sistemului de incalzire in pardoseala
  7. Intretinerea si garantia sistemului de incalzire in pardoseala
 2. De ce sa alegi un sistem de incalzire in pardoseala

  1. Avantajele sistemului de incalzire in pardoseala

   1. Cum poti economisi cu un sistem de incalzire in pardoseala
   2. De ce este benefic pentru sanatate un sistem de incalzire in pardoseala
   3. Avantajele de ordin estetic ale sistemului de incalzire in pardoseala
   4. Fiabilitatea unui sistem de incalzire in pardoseala
   5. Confortul oferit de sistemul de incalzire de jos in sus
  2. Dezavantajele sistemului de incalzire in pardoseala

   1. Investitii initiale ale sistemului de incalzire in pardoseala
   2. Restrictii in mobilarea unei incaperi cu incalzire in pardoseala
   3. Riscurile in cazurile defectiunilor la o instalatie de incalzire in pardoseala
   4. Reducerea inaltimii camerei prin ridicarea planseului la montarea sistemului de incalzire in pardoseala
 3. Sfaturi pentru montarea unui sistem de incalzire eficient

Încălzirea în pardoseală, o alegere ce merită luată în considerare 

Încălzirea în pardoseală reprezinta una dintre solutiile ingenioase, foarte eficiente și inovatoare, pentru a obtine un mediu confortabil din punct de vedere termic pentru locuinte sau birouri. Acest sistem de incalzire este o alegere tot mai intalnita in locuintele romanilor datorita avantajelor pe care le aduce, printre care cel mai important este ca incalzeste rapid si uniform.

Astfel, adoptarea unui sistem de încălzire cu performanțe crescute ajută la crearea unui mediu înconjurător mai curat și mai sănătos pentru toată lumea. Sistemul radiant de incalzire pe baza de agent termic prin pardoseala reprezinta modul cel mai eficient din punct de vedere energetic de a distribui caldura in interiorul cladirilor. Temperaturile scazute ale agentului termic folosit permit obtinerea unei eficiente optime ale surselor de caldura. Nu mai punem la socoteala ca intreaga instalatie este invizibila, ceea ce va confera libertate in alegerea oricarui stil arhitectural.

Principalul avantaj al acestui sistem de incalzire il constituie faptul evident – caldura se distribuie uniform in toata locuinta obtinandu-se eficienta maxima in incalzire. Nu exista motive pentru a alege o alta solutie de incalzire sau racire. O investitie initiala usor mai ridicata decat in cazul sistemelor de incalzire conventionale, va fi recuperata insa de mai multe ori in timpul ciclului de viata al cladirii, prin faptul ca se obtine un consum de energie redus.Încălzire în pardoseală

Ce este si cum functioneaza sistemul de incalzire in pardoseala 

Sistemele de încălzire în pardoseală constau intr-o retea de conducte cu apa calda sau un covor de rezistente electrice montate pe sapa, sub pardoseala. Un astfel de sistem se poate instala atat la parter, cat si la demisol sau etaj, in case noi sau renovate.

Avantajele sistemelor de încălzire în pardoseală sunt: marirea spatiului prin disparitia caloriferelor, caldura uniforma, economie de combustibil (caldura venind de jos, temperatura ambientala tinta poate fi mai scazuta), protectia contra alergenilor si acarienilor prin reducerea riscului de aparitie a mucegaiului, posibilitatea de a fi instalata sub parchet, gresie, piatra (recomandata), un design mai placut.Încălzire în pardoseală cu agent termic

Dezavantajele sistemelor de încălzire în pardoseală constau in faptul ca schimbarea locului mobilierului e mai dificila (instalatia de încălzire în pardoseală sa nu treaca pe sub ea), necesitatea de a izola mai bine cladirea, trebuie stabilit finisajul podelei inca din stadiul de proiectare a incalzirii in pardoseala, nu se mai folosesc covoare sau mocheta. Daca incaperea este foarte mare, necesita si un sistem de incalzire complementar. Investitiile initiale pot fi mai mari si necesita instalare de specialitate.

Incalzirea in pardoseala cu agent termic 

Incalzirea prin pardoseala cu agent termic reprezinta o solutie excelenta de a va incalzi locuinta. Odata cu implementarea acestui sistem caldura va fi transmisa uniform prin tuburile care au fost montate in sapa de beton a pardoselii, propagandu-se, ulterior, in toata locuinta. Principalul avantaj al acestui sistem de incalzire il constituie faptul ca se obtine eficienta maxima in incalzirea camerei. Confortul va fi resimtit la maxim prin pardoseala calda, aceasta propagand caldura pe o suprafata mult mai intinsa.

Sistemele de incalzire prin pardoseala care utilizeaza apa drept au avantajul de a fi mai economice din punct de vedere al energiei utilizate fata de un sistem clasic. Agentul termic este incalzit la o temperatura mai scazuta, undeva spre 50°C, decat pentru sistemele clasice de incalzire care incalzesc apa pana la 60°C sau chiar mai mult. Astfel se poate ajunge ca incalzirea prin pardoseala cu agent termic sa poata fi deservita si de boilere, pompe de caldura si, partial, chiar de sisteme solare.

Incalzirea in pardoseala pe curent electric 

Încălzirea cu un covor electric este considerată un pic mai rapidă decât cea cu apă. De asemenea, datorită faptului că se montează mai repede, ea este și ceva mai ieftină. Varianta de încălzire în pardoseală pe curent este probabil mai indicată deoarece covorașele de încălzire prin pardoseală sunt subțiri și mai ușor de manevrat decât sistemele cu apă. Cu siguranță această variantă este viabilă atât pentru întreaga casă sau doar pentru o anumită zonă din locuință. Fiecare utilizator poate alege să încălzească parterul unei case sau doar baia și bucătăria pentru a nu mai simți gresia rece sub picioare.

Încălzire în pardoseală sub parchet

Sistemele electrice sunt disponibile sub forma unui covor ce se rulează pentru a acoperi o suprafață mai mare sau, pentru spații mai înguste, secțiuni care au firele mai libere și mai flexibile. Ele se taie pe dimensiuni pentru a reuși să se acopere o zonă cât mai mare din pardoseală.

Sistemele electrice de încălzire în pardoseală se întâlnesc în special la case, mai ales la construcţiile noi. În aceste cazuri se vor lua în calcul încă de la început montarea unui sistem electric de mare putere care să poată susțină cu succes un astfel de sistem de încălzire. De exemplu, în apartamentele mai vechi de la bloc, montarea sistemului electric de încălzire în pardoseală este mult mai dificilă, dată fiind lipsa circuitelor electrice de mare putere.

Unde poate fi montat un sistem de incalzire in pardoseala

Sistemul de încălzire prin pardoseală este adaptabil oricărui spațiu. Încălzirea prin pardoseală poate fi montată sub diferite tipuri de materiale precum gresia, parchetul, piatra, marmura sau betonul, fără să le altereze în timp. Un sistem electric de încălzire în pardoseală poate să funcționeze până la 50-60 de ani fără a necesita vreo mentenanță iar în cazul în care există defecțiuni, service-ul este realizat ușor, la nivel local.Încălzire în pardoseală sub gresie

Un alt avantaj este că poate fi adoptată o modalitate de compromis. Este foarte facil să optăm pentru instalarea încălzirii prin pardoseală la parter și instalarea de calorifere în restul locuinței.

Montarea sistemului de incalzire in pardoseala 

Daca am decis sa montam un sistem de incalzire prin pardoseala trebuie sa stim ca sunt cativa pasi care trebuie urmati. Mai intai trebuie sa ne asiguram ca peretii au fost realizati si tamplaria montata. De asemenea compartimentarile interioare sunt extrem de necesare. Trebuie sa stim exact marimea camerelor pentru a stii cate materiale vom folosi. A doua etapa este reprezentata de montarea casetelor pentru distribuitor. Cutiile de distribuitor se amplaseaza obligatoriu mai sus decat teava din pardoseala, aceasta permitand evacuarea aerului din tuburi. Apoi, dupa ce se pregateste suportul, se trece la montarea serpentinelor de incalzire. Aceasta operatiune se executa respectand intocmai traseul din proiect, pasul intre tevi, lungimea fiecarui circuit, locul si raza de curbura pentru fiecare schimbare de directie a tevii. Indiferent de tipul de teava folosita, serpentinele se realizeaza dintr-o singura bucata.Încălzire în pardoseală sub mobilă

Dupa montarea tevilor se trece la umplerea instalatiei si se efectueaza proba de presiune. Este necesara aceasta proba deoarece instalatia va fi ascunsa in pardoseala si nu se va putea interveni rapid in cazul unor nereguli. Astfel veti putea efectua ultimele modificari inainte de turnarea si intarirea sapei de beton. In ultima etapa veti trece la finisajul pardoselii, operatiune care se executa numai dupa punerea in functiune a instalatiei de incalzire, atunci cand sapa este perfect intarita si uscata.

Functionarea sistemului de incalzire in pardoseala 

Inainte de montaj insa, trebuie sa va interesati cum anume functioneaza un astfel de sistem. Inovația pe care o aduce încălzirea prin pardoseală e că, în fapt, transformă întreaga pardoseală intr-un calorifer. Principiul de baza al functionarii este asadar acela ca pardoseala devine element radiant si astfel caldura se propaga de jos in sus pe o suprafata mai mare spre deosebire de radiatoarele unui sistem clasic de incalzire care desi fac un transfer direct de energie catre aerul din incapere sunt mai mici ca dimensiuni si pot necesita un timp mai mare pentru incalzirea incaperii. Incalzirea prin pardoseala nu aduce  disconfort pentru cei care pasesc pe suprafata pardoselii. Cresterea temperaturii pardoselii la contactul cu talpa piciorului va fi insesizabila.Montaj Încălzire în pardoseală

Sistemele de incalzire prin pardoseala pe care le veti alege, indiferent daca utilizeaza agent termic sau sunt electrice, se dovedesc extrem de eficiente. Eficienta este insa direct proportionala cu calitatile termice ale cladirii in care sunt amplasate. Functionarea sistemului de incalzire prin pardoseala este eficienta tocmai pentru ca suprafața incalzita este mult mai mare decât cea incalzita de un calorifer. Asta se traduce prin faptul ca temperatura nu trebuie sa fie la fel de crescută pentru a crea același confort.

Intretinerea si garantia sistemului de incalzire in pardoseala

Acest tip de sistem de incalzire este unul extrem de rezistent. Odata ce a fost montat, in cele mai bune conditii, el poate lucra la capacitate maxima timp de zeci de ani. In cazul in care se observa totusi mici probleme de functionare, acestea se pot rezolva extrem de rapid. Nu trebuie sa va ganditi ca miturile despre incalzirea in pardoseala sunt adevarate. Nu veti fi nevoiti sa scoateti podeaua, pentru ca, pe langa ca acest tip de sistem se defecteaza foarte greu, dauna se poate localiza cu mare precizie. In acel moment se va opta pentru reparatia sau inlocuirea unei singure piese, urmand ca sistemul sa fie repus imediat in functiune. Iata de ce sistemele de incalzire in pardosela au o garantie extinsa, majoritatea de zece ani, ele nenecesitand intretinere.

De ce sa alegi un sistem de incalzire in pardoseala 

Indiferent că veți alege sistemul de încălzire tradițională prin pardoseală, unde transferul termic se realizează prin circulația apei printr-un sistem de țevi înglobate într-o șapă subțire (3 – 5 cm peste partea superioară a țevilor), încălzind astfel șapa și pardoseala, sau încălzire electrică prin pardoseală, trebuie să știți că acestea vă vor aduce avantaje imediate.

Acest sistem e avantajos pentru casa ta deoarece presupune costuri mici. S-a dovedit că încălzirea prin pardoseală este cu 25%-30% mai eficientă decât încălzirea clasică realizată cu ajutorul caloriferelor. Iată de ce vă veți bucura imediat de costurile scăzute de încălzire a locuinței.Confort Încălzire în pardoseală

Cei care aleg să încălzească locuința cu acest tip de sistem sunt conștienți de faptul că astfel căldura se distribuie mai eficient în camere. Odată pornit sistemul toată căldura se va ridica de la sol, uniform și eficient la întreg nivelul camerei. Astfel se va spori senzația de confort.

Un alt avantaj este acela că designul locuinței va avea de câștigat. Veți câștiga mai mult spațiu pentru a mobila camera cu elemente de decor deosebite. Deoarece sistemul nu este vizibil, nu există țevi la vedere, se vor putea monta obiecte de mobilă exact lîngă perete. Încălzirea prin pardoseală poate fi montată sub mai multe tipuri de materiale precum gresia, parchetul, piatra, linoleul, mocheta, marmura sau betonul.

Avantajele sistemului de incalzire in pardoseala

Unul dintre avantajele sistemului de incalzire in pardoseala, pe care utilizatorul il va resimti imediat, este confortul sporit. Veti observa o noua senzatie atunci cand veti merge descult prin casa fara a avea problema gresiei reci.

Mai apoi, trebuie sa amintim ca acest sistem de incalzire are o durata de viata mare ceea ce va duce la investitii mai mici fata de un sistem de incalzire clasic. Totodata, un sistem de incalzire in pardoseala radianta are o eficienta mai buna si pastreaza caldura mai mult timp in locuinta. Aceasta se datoreaza faptului ca pardoseala retine caldura in partea inferioara a camerei, spre deosebire de sistemele conventionale care imping aerul in partea superioara, ridicand caldura. Astfel se explica faptul ca utilizatorii prefera sa regleze o temperatura mai mica atunci cand folosesc incalzire in pardoseala, deoarece senzatia de confort este sporita. Sistemul de incalzire in pardoseala pentru acasa duce astfel la economii semnificative de energie.Funcționare Încălzire în pardoseală

Incalzirea in pardoseala se dovedeste a avea un efect benefic asupra persoanelor care sufera de alergii, deoarece aerul nu este impins prin diferite conducte sau guri de aerisire, astfel praful sau alti alergeni nu sunt imprastiati pentru a incalzi locuinta iar calitatea aerului este imbunatatita.

Am amintit deja de spatiile mai mari care ne vor da libertate in mobilare. Pe langa acest avantaj trebuie sa amintim ca ele nu fac zgomot in timpul functionarii indiferent de tipul de pardoseli sub care vor fi montate.

Cum poti economisi cu un sistem de incalzire in pardoseala 

Deoarece am aratat ca încălzirea prin pardoseală este mai eficientă decât un sistem clasic rezultă că se vor reduce costurile la facturi. De adaugat, costurile vor depinde în mare parte de varianta pe care o alegeți și de eficiența sistemului de încălzire. Contează în mod special calitatea centralei termice și nivelul de izolare din locuință. Este esențial ca pardoseala să aibă o izolație de calitate deoarece acesta influențează foarte mult eficiența încălzirii dar și costurile de funcționare. Dacă luăm în calcul, pe lângă economia evidentă, și celelalte avantaje, amintite mai sus, o investiție pe termen lung în sistemul de încălzire radiantă în pardoseală se va dovedi o alegere inspirată.Beneficii Încălzire în pardoseală

De ce este benefic pentru sanatate un sistem de incalzire in pardoseala

Încălzirea prin pardoseală are efecte benefice asupra corpului uman. În primul rând sistemul stimulează circulaţia sângelui la hipotensivi. De asemenea, un alt beneficiu este că nu produce alergii deoarece nu există o circulaţie a aerului în cameră, deci nici mişcare de praf sau mirosuri. In plus, reduce cantitatea de bacterii, ciuperci si acarieni de la nivelul pardoselii. O astfel de încălzire nu usucă aerul fapt care oferă garanția sănătații pentru utilizatori.

S-a dovedit că mersul desculț, direct pe podea, are beneficii majore asupra sanatatii. Faptul că temperatura este perfecta va va ajuta sa aveti o circulatie mai buna si un impact direct benefic asupra oaselor.Încălzire în pardoseală baie

Avantajele de ordin estetic ale sistemului de incalzire in pardoseala

Principalul avantaj din punct de vedere estetic este ca sistemul va fi invizibil. Locul este astfel eliberat de radiatoare sau tevi. Se va putea astfel obtine un spatiu considerabil marit, asezarea mobilei nemaifiind impiedicata de astfel de elemente. Totusi, dacă dorești să-ți instalezi încălzirea prin pardoseală, e necesar să determini din timp unde va fi așezat mobilierul. Acest lucru evită supraîncălzirea pardoselii în acele zone și posibila defectare a acesteia.

Fiabilitatea unui sistem de incalzire in pardoseala 

Fiabilitatea unei instalații de încălzire în pardoseală depinde de tipul acesteia dar și de calitatea materialelor folosite. Contează foarte mult la acest sistem că instalația este protejată de șapă, lucru ce duce la o fiabilitate crescută. Calitatea țevilor folosite este direct proporțională cu procentul de reticulare, cu cît este mai mare cu atît este mai mare rezistența la îmbătrînire a țevilor. Alegerea unui material de calitate va oferi sistemului puterea de a face față necesităților încălzirii în pardoseală.Încălzire în pardoseală electrica

Confortul oferit de sistemul de incalzire de jos in sus

Sistemele de incalzire prin pardoseala ofera confort termic interior pe tot timpul anului. Se poate folosi acelasi sistem pentru incalzire in timpul iernii si pentru racire vara. Indiferent daca preferati mocheta, gresia, parchet sau betonul, sistemul  de incalzire prin pardoseala este ideal pentru a obține confortul visat.

In timp ce caloriferele incalzesc aerul din proximitatea lor, incalzirea prin pardoseala produce caldura radianta, care distribuie caldura de jos in sus si asigura o incalzire mai buna a camerei. Radiatoarele incalzesc aerul rece si il ridica pana la tavan. In schimb, incalzirea prin pardoseala, prin caldura radianta pe care o emite, incalzeste nivelul podelei, nu tavanul, si astfel distributia caldurii este mai mare.

Dezavantajele sistemului de incalzire in pardoseala 

Un dezavantaj al unei incaperi in care a fost montat un sistem de incalzire in pardoseala ar putea fi reprezentat de faptul ca trebuie sa stiti inca din faza de proiectare care va fi amplasarea mobilierului. Nu este recomandat ca sistemul sa fie pozitionat direct sub mobila deoarece isi va pierde din eficienta. Este bine ca mobilierul sa dispuna de picioare pentru a nu fi in contact direct cu pardoseala mai ales in zona unde este pozitionat sistemul de incalzire.

Unul dintre dezavantajele acestui sistem de incalzire este faptul ca poate ridica praful din camera, datorita faptului ca incalzeste o mare parte a pardoselii. Acesta este motivul pentru care majoritatea prefera sa utileze doar incaperile cu umiditate ridicata cu un astfel de sistem.Încălzire în pardoseală sufragerie

Daca pardoseala locuintei este din piatra naturala sau pavele ceramice trebuie sa stiti ca acestea se incalzesc mai greu. Acest dezavantaj este contracarat insa tot de aceste materiale, ele reusind, odata incalzite, sa pastreze caldura o perioada mai mare de timp.

Un alt dezavantaj ar putea fi reprezentat de costurile initiale, care pot fi mai ridicate fata de clasicul sistem de incalzire cu radiatoare. Totusi, datorita economiei evidente, acestea se vor amortiza rapid.

Investitii initiale ale sistemului de încălzire în pardoseală

Solutiile radiante prin pardoseala furnizeaza un mediu mai confortabil din punct de vedere termic pentru locuinte si chiar birouri. Este adevarat ca se va investi o suma mai mare in cazul montarii unui astfel de sistem fata de unul clasic. Totusi se va reusi o amortizare rapida, mai ales daca montajul va fi unul corect. Solutiile de incalzire prin pardoseala sunt ideale pentru utilizarea surselor de energie regenerabile si ajuta la reducerea consumului de energie si a emisiilor de CO2 care garanteaza un climat ideal in interior.

Se poate ca pretul investitiei initiale sa retina consumatorii casnici sa recurga la acest sistem de incalzire. Daca acestia vor vedea insa imaginea de ansamblu, si anume ca reusesc sa economiseasca ulterior intre 20% si 40% la plata lunara a facturilor cu incalzirea, ei isi vor putea face calcule si face o alegere in cunostinta de cauza.Încălzire în pardoseală cu termostat

Pretul final care va fi platit depinde de marimea suprafetei care va fi deservita dar si de calitatea materialelor. De exemplu, daca dorim sa montam un sistem de încălzire în pardoseală intr-un spatiu mai mare, pretul pe metru patrat va fi mai mic decat daca vom monta instalatia intr-un spatiu restrans. In medie pretul pentru încălzirea în pardoseală poate ajunge la 10 – 15 EUR/mp, fara automatizare. Senzorii si termostatele care vor controla sistemul vor mai adauga cativa euro la costul final. Un termostat poate fi montat pentru a deservi o singura camera, sau mai multe.

Montarea unui sistem de încălzire în pardoseală costa in medie in jur de 30 de Euro pe metru patrat, incluzand aici atat materialele si manopera. Totusi acest pret poate fi mai mic sau mai mare pe metru patrat, in functie de suprafata si de materialele folosite si de sistemele de automatizare.

Restrictii in mobilarea unei incaperi cu incalzire in pardoseala 

Pentru ca încălzirea prin pardoseală să fie eficientă și durabilă trebuie să ținem cont de anumite reguli. Am spus deja că, atunci când optăm pentru acest tip de încălzire va trebui să determinăm cu exactitate unde va fi poziționat mobilierul. Astfel se evită supraîncălzirea pardoselii în zonele pe care aceasta va fi poziționată și se elimină posibilatea defectarii în timp. Iată de ce este de preferat ca mobilierul să fie prevăzut cu picioare, pentru a face posibilă circulația aerului cald la nivelul solului.

Riscurile in cazurile defectiunilor la o instalatie de incalzire in pardoseala

Am amintit deja ca defectiunile in cazul acestui tip de sistem de incalzire sunt extrem de improbabile. Atunci cand acestea apar se intampla din cauza loviturilor din timpul instalarii. Ele pot fi identificate rapid si inlocuirea se face local. Cablurile sau tevile se dovedesc extrem de rezistente deoarece au intotdeauna un strat superior de protectie. Nu exista riscuri de oparire deorece sapa este situata intre picioare si sistem. In cazul incalzirii electrice exista un fir pentru impamantare pentru a oferi siguranta in cazul unor defectiuni ale sistemului. Astfel se garanteaza eliminarea oricarui risc.

Încălzire în pardoseală sub gresia de la baie

Cablurile de incalzire defecte pot fi identificate cu camere termograf dar si cu alte echipamente cu ultrasunete. Echipamentul de detectie poate izola defectiunea intr-o arie restransa astfel incat nu va fi nevoie sa fie distrusa intreaga pardoseala.

Reducerea inaltimii camerei prin ridicarea planseului la montarea sistemului de incalzire in pardoseala

Dacă se optează pentru un sistem de încălzire cu țevi înglobate într-o șapă subțire se reduce înălțimea camerei. Totuși acest lucru este aproape insesizabil, șapa având doar 3 – 5 cm peste partea superioară a țevilor. Mai mult, vom obține o cameră mai mare pe orizontală, dispărând caloriferele si țevile care le alimentau. Așadar nu trebuie să acordați prea mare atenție miturilor care spun că încăperea își va pierde din înălțime. Camera va părea la fel de mare însă vă veți bucura de avantaje imediate.

Sfaturi pentru montarea unui sistem de incalzire eficient 

Pe lângă sfaturile esențiale de mai sus, legate de poziționarea mobilei, pentru a obține o eficiență maximă trebuie să luăm în calcul și alte câteva aspecte. Pentru o instalare care să asigure o funcționare corectă trebuie să avem grijă la senzorii pentru pardoseală. Aceștia trebuie montați în tuburi copex obturate la capăt, la jumătatea distanței între două spire paralele consecutive de cablu incalzitor, in zone ce ulterior vor fi libere – neacoperite de mobilier, covorase, ghivece de flori sau alte obiecte.

Un alt proces important la montarea cablurilor de încălzire în pardoseală este asigurarea că distanța dintre spire este egală pentru a evita suprapunerea sau atingerea lor. Astfel sistemul va funcționa la parametrii normali.

Un alt factor important este reprezentat de termostatul care controlează sistemul. Acesta trebuie montat departe de lumină puternică deoarece razele puternice ale soarelui pot afecta pe termen lung funcționarea optimă a termostatului. Se recomandă poziționarea termostatului în funcție de variația de lumină din încăpere de-a lungul întregii zile.

 


Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter si iti vom mai trimite si alte articole ca acesta.

17 thoughts on “Avantaje și dezavantaje ale sistemelor de încălzire în pardoseală

 • 9 July, 2018 at 12:50
  Permalink

  Sursa de apa calda este centrala de apartament sau RADET>?

  Reply
  • 8 November, 2018 at 08:57
   Permalink

   Centrala de apartament

   Reply
 • 29 November, 2018 at 13:02
  Permalink

  buna ziua. cu cine pot vorbi pentru o estimare de pret? incalzire pardoseala 40 MP

  Reply
 • 15 December, 2018 at 20:06
  Permalink

  Încălzire în pardoseală suprafață 50m

  Reply
 • 1 January, 2019 at 12:31
  Permalink

  Buna ziua!
  Va rog sa-mi comunicati oferta dumneavoastra pentru incalzirea prin pardoseala a unui pod de 75mp , pe care vreau sa-l transform intr-un spatiu locuibil. Dupa compartimentare , spatiile ar fi : 4 + 9 + 10 + 10 + 13 + 29 .
  Va multumesc! Sarbatori fericite! La multi ani!

  Reply
 • 8 January, 2019 at 22:38
  Permalink

  Buna ziua! se poate opta pt. incalzire in pardoseala la parter (living, bucatarie, baie) si clasic pe radiatoare la etaj (3 dormitoare + 2 bai)? Exista solutie tehnica pt. asa ceva? 100 mp pe nivel. Multumesc

  Reply
  • 10 January, 2019 at 09:11
   Permalink

   Se poate pune in practica aceasta solutie. Se pune la parter sistem de pompare si amestec pentru pardoseala si sus radiatoare.

   Reply
 • 16 January, 2019 at 22:15
  Permalink

  Nu stiu care ar fi temperatura potrivita in tevi. Eu am setato la 39 grade in centrala iar termostatul la 22 grade noaptea si 23ziua. Mi-a venit prima factura 500lei si nu mi se pare normal. Stau intr-o casa de 80m patrati, e si izolata cu polistiren de 10cm, construita cu caramida prohoterm sau ceva de genul. Pe zi consum cam 8-10 m cubi de gaz. Nu stiu daca asa este normal, imi vine uneori sa inchid caldura.

  Reply
  • 28 January, 2019 at 09:20
   Permalink

   Trebuie luati in calcul mai multi factori:grosime si material pereti;izolatie sarpanta; tip ferestre(tripan),izolatia sub radier, orientarea casei(ferestre spre sud); noaptea este temperatura cam mare la 22 grade. Scaderea temperaturii cu un grad duce la economii de aproximativ 6%.
   Nu va speriati se mai pot face ajustari

   Reply
 • 23 February, 2019 at 10:13
  Permalink

  Buna ziua,
  cum aflu unde sunt instalati senzorii? Am cumparat o locuinta noua cu sistem de incalzire in pardoseala, am montat noi un parchet cu indicatii tehnice potrivite (dar cam gros cred…8mm) si termostatul Oventrop l-am setat la 24C…iar in realitate avem 21-22C.
  Ceva nu fac bne, dar nu stiu ce 🙁
  Ferestrele sunt orientate la E si la V.
  Parchetul nu e rece, dar nici cald.
  Multumesc,
  Aurora S.

  Reply
  • 5 March, 2019 at 12:30
   Permalink

   Va recomandam sa mergeti intr-un magazin ROmstal si sa luati legatura cu un instalator profesionist.

   Reply
 • 4 July, 2019 at 19:27
  Permalink

  buna ziua,
  pentru o casa cu P+M, cu o suprafata de 60 m patrati pe nivel, se recomandă incalzirea in pardoseala si pentru etajul superior , unde se afla doar dormitoare?
  Este mai eficienta la etaj o varianta doar cu calorifere?
  Implica costuri mari pentru a avea circuite atat pentru pardosea cat si pentru calorifere?
  MULTUMESC.

  Reply
 • 21 October, 2019 at 13:53
  Permalink

  Buna ziua, vreau sa montez incalzire in pardoseala cu agent termic, intr-un spatiu de 30 mp; nu stiu ce fel de centrala electrica sa imi cumpar, pt a incalzi eficient agentul termic; cat de puternica ar trebui sa fie centrala electrica?
  Multumesc.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *