Solutii de Amenajari

Totul despre incalzirea in pardoseala: montare, avantaje, preturi

Incalzire prin podeaIncalzirea in pardoseala reprezinta una dintre solutiile ingenioase, foarte eficiente si inovatoare, pentru a obtine un mediu confortabil din punct de vedere termic pentru locuinte sau birouri. Acest sistem de incalzire este o alegere tot mai intalnita in locuintele romanilor, datorita avantajelor pe care le aduce. Prezentam in acest ghid totul despre:

Cum functioneaza sistemul de incalzire in pardoseala

Sistemele de incalzire in pardoseala constau intr-o retea de conducte cu apa calda sau intr-un covor de rezistente electrice montate pe sapa, sub pardoseala. Un astfel de sistem se poate instala atat la parter, cat si la demisol sau etaj, in case noi sau renovate.

El reprezinta modul cel mai eficient, din punct de vedere energetic, de a distribui caldura in interiorul cladirilor. Temperaturile scazute ale agentului termic folosit permit obtinerea unei eficiente optime ale surselor de caldura. Nu mai punem la socoteala ca intreaga instalatie este invizibila, ceea ce va confera libertate in alegerea oricarui stil arhitectural.

Principiul de functionare al unui sistem de incalzire in pardoseala se bazeaza pe existenta a trei componente:

  • suprafata radianta (adica pardoseala in care se amplaseaza tevile prin care trece agentul termic);
  • sistemul de alimentare si control (senzorii, pompele de recirculare, termostate, rezervorul tampon, vasul de expansiune);
  • sursa de caldura (centralele pe gaze sau pe combustibili solizi, centralele termice cu combustibili lichizi, pompele de caldura).

De exemplu, in cazul incalzirii cu agent termic, circuitul ar fi in felul urmator: apa calda de la centrala termica este directionata prin interiorul unor tevi PEX, PEXAL sau  multistrat, montate sub pardoseala.

Asadar, principiul de baza al functionarii este acela ca pardoseala devine element radiant si astfel, caldura se propaga de jos in sus, pe o suprafata mai mare, spre deosebire de radiatoarele unui sistem clasic de incalzire, care, desi fac un transfer direct de energie catre aerul din incapere, sunt mai mici ca dimensiuni si pot necesita un timp mai mare pentru incalzirea incaperii. Incalzirea prin pardoseala nu aduce disconfort pentru cei care pasesc pe suprafata pardoselii. Cresterea temperaturii pardoselii la contactul cu talpa piciorului va fi insesizabila.

Incalzirea in pardoseala cu agent termic

Incalzirea prin pardoseala cu agent termic reprezinta o solutie excelenta de a va incalzi locuinta. Odata cu implementarea acestui sistem, caldura va fi transmisa uniform prin tuburile care au fost montate in sapa de beton a pardoselii, propagandu-se, ulterior, in toata locuinta. Principalul avantaj al acestui sistem de incalzire il constituie faptul ca se obtine eficienta maxima in incalzirea camerei. Confortul va fi resimtit la maximum prin pardoseala calda, aceasta propagand caldura pe o suprafata mult mai intinsa.

Sistemele de incalzire prin pardoseala care utilizeaza apa au avantajul de a fi mai economice din punctul de vedere al energiei utilizate, fata de un sistem clasic. Agentul termic este incalzit la o temperatura mai scazuta, undeva spre 50°C, fata de sistemele clasice de incalzire, care incalzesc apa pana la 60°C sau chiar mai mult. Astfel, se poate ca incalzirea prin pardoseala cu agent termic sa poata fi deservita si de boilere, pompe de caldura si, partial, chiar de sisteme solare.


Incalzirea prin pardoseala cu agent electric

Incalzirea cu agent sau covor electric este considerata un pic mai rapida decat cea cu apa. De asemenea, datorita faptului ca se monteaza mai repede, ea este si ceva mai ieftina. Varianta de incalzire in pardoseala pe curent este, probabil, mai indicata, deoarece covorasele de incalzire prin pardoseala sunt subtiri si mai usor de manevrat decat sistemele cu apa. Cu siguranta aceasta varianta este viabila pentru intreaga casa sau doar pentru o anumita zona din locuinta. Fiecare utilizator poate alege sa incalzeasca parterul unei case sau doar baia si bucataria, pentru a nu mai simti gresia rece sub picioare.

Sistemele electrice sunt disponibile sub forma unui covor ce se ruleaza, pentru a acoperi o suprafata mai mare sau spatii mai inguste, avand sectiuni cu fire mai libere si mai flexibile. Ele se taie pe dimensiuni, pentru a reusi sa se acopere o zona cat mai mare din pardoseala.

Sistemele electrice de incalzire in pardoseala se intalnesc in special la case, mai ales la constructiile noi. In aceste cazuri, se va lua in calcul, inca de la inceput, montarea unui sistem electric de mare putere, care sa poata sustine cu succes un astfel de sistem de incalzire. De exemplu, in apartamentele mai vechi de la bloc, montarea sistemului electric de incalzire in pardoseala este mult mai dificila, data fiind lipsa circuitelor electrice de mare putere.

Etapele montarii sistemului de incalzire prin pardoseala

 

Daca te-ai  decis sa montezi un sistem de incalzire prin pardoseala, trebuie sa stii ca sunt cativa pasi care trebuie urmati. Mai intai, este necesar sa verifici compartimentarile interioare. Trebuie sa stii exact marimea camerelor. Echipa care instaleaza sistemul trebuie sa aiba acces la toate informatiile necesare, pentru a sti cate materiale vor folosi.

A doua etapa este reprezentata de montarea casetelor pentru distribuitor. Cutiile de distribuitor se amplaseaza obligatoriu mai sus decat teava din pardoseala, aceasta permitand evacuarea aerului din tuburi.

Dupa ce se pregateste suportul, se trece la montarea serpentinelor de incalzire. Aceasta operatiune se executa respectand intocmai traseul din proiect, pasul intre tevi, lungimea fiecarui circuit, locul si raza de curbura pentru fiecare schimbare de directie a tevii. Indiferent de tipul de teava folosita, serpentinele se realizeaza dintr-o singura bucata.

Dupa montarea tevilor, se trece la umplerea instalatiei si se efectueaza proba de presiune. Este necesara aceasta proba, deoarece instalatia va fi ascunsa in pardoseala, iar interventiile ulterioare sunt mai dificile, in cazul unor nereguli. Astfel, vei putea efectua ultimele modificari inainte de turnarea si intarirea sapei de beton.

In ultima etapa, se trece la finisajul pardoselii, operatiune care se executa numai dupa punerea in functiune a instalatiei de incalzire, atunci cand sapa este perfect intarita si uscata.

Materiale folosite la incalzirea in pardoseala

 

Covoraș electric încălzire pardosealăIn sens mai larg, instalatia de incalzire in pardoseala este formata din sapte elemente:

Stratul izolator

Este realizat din polistiren expandat, caserat sau nu, cu folie de polietilena, si se poate prezenta in doua forme: cu ambele fete plane sau cu fata inferioara plana si cea superioara profilata (preformata). In functie de tipul placilor izolatoare, difera modul de fixare a tubului prin care circula apa calda.

Tubul

Majoritatea furnizorilor de sisteme de pardoseala ofera tuburi din polietilena reticulara, cu bariera antioxigen. Reticularea este un proces chimic, prin care se realizeaza legaturi chimice intre macromoleculele de polietilena, formand o structura tridimensionala. Prin acest proces, performantele materialului de baza sunt imbunatatite substantial, largind domeniul de siguranta.

Diametrele uzuale ale tubului nu depasesc 20 mm exterior, cu grosimea peretelui de 2 mm. La lucrari speciale, diametrul tubului poate ajunge pana la 32 mm. Aceste tuburi se caracterizeaza printr-un foarte bun comportament la cald, fiabilitate mare (minim 50 de ani), flexibilitate buna, rezistenta la temperaturi coborate (pana la -50 de grade Celsius). Tuburile pentru incalzire in pardoseala se vand in colaci de 120 sau 200 m lungime.

O alta varianta o reprezinta tubul multistrat (tip PEXAL), ale carui caracteristici il fac foarte potrivit pentru astfel de instalatii. Fiind lipsit de memorie, curbele din pexal isi pastreaza forma, fiind mult mai usor de montat. Astfel, se pot folosi si placi de polistiren cu fete plane, ceva mai ieftine decat cele preformate. Diametrele uzuale la Pexal sunt 16-20 mm.

ATENTIE!

Tuburile nu se monteaza sub cazi de baie, cadite de dus, vase WC, bideuri. Greutatea acestora ar putea deteriora instalatia.

Plasa metalica sudata

Are dublu rol: armarea sapei de beton si repartizarea cat mai uniforma a caldurii pe suprafata pardoselii. In general, are ochiuri de 5×5 sau 10×10 cm, iar sarma are diametrul de 2-4 mm, zincata.

Sapa de beton

Are grosimea de 45–60 mm si inglobeza tubul si plasa metalica. La prepararea betonului, se folosesc aditivi speciali, care confera sapei o rezistenta sporita si o buna prelucrabilitate in faza de turnare.

Banda perimetrala

Este o banda izolatoare, de grosime mica (cca 6–8 mm), din elastomeri, autoadeziva, care separa pardoseala incalzitoare de pereti, permitand dilatarile (pardoseala incalzitoare este de tip dala flotanta).

Ansamblul distribuitor colector

Acesta contine:

  • distribuitor cu robineti
  • colector cu detentori pentru reglaj
  • robineti de sepatie
  • dezaerisitoare
  • robineti de golire
  • caseta
  • aparate de masura (termometre, debitmetre)

Instalatia de automatizare

Reprezinta ansamblul componentelor ce concura la realizarea parametrilor de temperatura proiectati si consta in:

  • regulatoare
  • sonde de temperatura
  • vane de amestec
  • ventile de reglaj cu cap termostatic

Avantajele sistemului de incalzire in pardoseala

Indiferent ca vrei sa alegi sistemul de incalzire prin circulatia apei sau incalzirea electrica prin agent electric, trebuie sa stii ca acestea iti vor aduce avantaje imediate, precum:

Posibilitatea de a economisi cu un sistem de incalzire in pardoseala

 

incalzire pardoseaala covor electricS-a dovedit ca incalzirea prin pardoseala este cu 25%-30% mai eficienta decat cea clasica, realizata cu ajutorul caloriferelor. Caldura se distribuie mai eficient in camere, deoarece, odata pornit sistemul, toata caldura se va ridica de la sol, uniform si eficient, la intreg nivelul camerei. Astfel, se va spori senzatia de confort.

Costurile vor depinde in mare parte de varianta pe care o alegi si de eficienta sistemului de incalzire. Conteaza in mod special calitatea centralei termice si nivelul de izolare din locuinta. Este esential ca pardoseala sa aiba o izolatie de calitate, deoarece aceasta influenteaza foarte mult eficienta incalzirii, dar si costurile de functionare.

Totodata, un sistem de incalzire in pardoseala radianta are o eficienta mai buna si pastreaza caldura mai mult timp in locuinta. Aceasta se datoreaza faptului ca pardoseala retine caldura in partea inferioara a camerei, spre deosebire de sistemele conventionale, care imping aerul in partea superioara, ridicand caldura. Astfel, se explica faptul ca utilizatorii prefera sa regleze o temperatura mai mica atunci cand folosesc incalzirea in pardoseala, deoarece senzatia de confort este sporita. Sistemul de incalzire in pardoseala pentru acasa duce, astfel, la economii semnificative de energie.

Designul locuintei va avea de castigat

 

Un alt avantaj este acela ca designul locuintei va avea de castigat. Vei beneficia de mai mult spatiu pentru a mobila camera cu elemente de decor deosebite. Deoarece sistemul nu este vizibil, nu exista tevi la vedere, se vor putea monta obiecte de mobila exact langa perete. Incalzirea prin pardoseala poate fi montata sub mai multe tipuri de materiale, precum gresia, parchetul, piatra, linoleumul, mocheta, marmura sau betonul.

Totusi, daca doresti sa-ți instalezi incalzirea prin pardoseala, e necesar sa determini din timp unde va fi asezat mobilierul. Acest lucru evita supraincalzirea pardoselii in acele zone si posibila defectare a acesteia.

Sistemul de incalzire in pardoseala este benefic pentru sanatate

 

Incalzirea prin pardoseala are efecte benefice asupra corpului uman. In primul rand, sistemul stimulează circulaţia sangelui la hipotensivi. De asemenea, un alt beneficiu este ca nu produce alergii, deoarece nu exista o circulatie a aerului in camera, deci nici praf sau mirosuri. In plus, reduce cantitatea de bacterii, ciuperci si acarieni de la nivelul pardoselii. O astfel de incalzire nu usuca aerul, fapt care ofera garantia sanatatii pentru utilizatori.

S-a dovedit ca mersul descult, direct pe podea, are beneficii majore asupra sanatatii. Faptul ca temperatura este perfecta te ajuta sa ai o circulatie mai buna si un impact direct benefic asupra oaselor.

Fiabilitatea

 

Fiabilitatea unei instalatii de incalzire in pardoseala depinde de tipul acesteia, dar si de calitatea materialelor folosite. Conteaza foarte mult la acest sistem ca instalatia este protejata de sapa, lucru ce duce la o fiabilitate crescuta. Calitatea tevilor folosite este direct proportionala cu procentul de reticulare: cu cat este mai mare, cu atat creste rezistenta la imbatranire a tevilor. Alegerea unui material de calitate va oferi sistemului puterea de a face fata necesitatilor incalzirii in pardoseala.

Confortul oferit

 

Sistemele de incalzire prin pardoseala ofera confort termic interior pe tot timpul anului. Se poate folosi acelasi sistem pentru incalzirea din timpul iernii, dar si pentru racirea necesara vara. Indiferent daca preferi mocheta, gresia, parchetul sau betonul, sistemul de incalzire prin pardoseala este ideal pentru a obtine confortul visat.

In timp ce caloriferele incalzesc aerul din proximitatea lor, incalzirea prin pardoseala produce caldura radianta, care distribuie caldura de jos in sus si asigura o incalzire mai buna a camerei. Radiatoarele incalzesc aerul rece si il ridica pana la tavan. In schimb, incalzirea prin pardoseala, prin caldura radianta pe care o emite, incalzeste nivelul podelei, nu tavanul, si astfel, distributia caldurii este mai mare.

Alege Romstal Vision, solutia completa de incalzire in pardoseala: eficienta energetica, plus de confort, costuri reduse!


Calorifere vs. incalzirea in pardoseala

Inovatia pe care o aduce incalzirea prin pardoseala e ca, in fapt, transforma intreaga pardoseala intr-un calorifer. Astfel ca, daca te gandesti ce sistem sa alegi, abordarea este destul de simpla. Iata cateva elemente de care merita sa tii cont:

  • Marimea camerelor: daca ai camerele destul de mici si vrei sa eficientizezi fiecare milimetru in parte, sistemele de incalzire in pardoseala sunt o alegere buna. Caloriferele vor ocupa spatiu in plus.
  • Eficienta: sistemele de incalzire prin pardoseala distribuie caldura uniform, in timp ce caloriferele incalzesc aerul din proximitatea lor. Tocmai de aceea, s-a dovedit ca incalzirea prin pardoseala este cu 25%-30% mai eficienta decat cea clasica, realizata cu ajutorul caloriferelor.
  • Montarea – in ceea ce priveste incalzirea prin pardoseala, instalarea este mult mai complexa decat in cazul caloriferelor. Sistemele prin pardoseala se instalează doar de catre specialisti.
  • Pretul – este adevarat ca instalarea incalzirii prin pardoseala este cu 30% mai scumpa decat caloriferele traditionale, dar investitia se amortizeaza in timp, prin economiile facute la facturile de caldura.

In unele cazuri, se poate recurge la o modalitate de „compromis”. Este foarte facil sa optam pentru instalarea incalzirii prin pardoseala la parter si pentru instalarea de calorifere in restul locuintei.

Dezavantajele incalzirii in pardoseala

Un dezavantaj al unei incaperi in care a fost montat un sistem de incalzire in pardoseala ar putea fi reprezentat de faptul ca trebuie sa stii inca din faza de proiectare care va fi amplasarea mobilierului. Nu este recomandat ca sistemul sa fie pozitionat direct sub mobila, deoarece isi va pierde din eficienta. Este bine ca mobilierul sa dispuna de picioare, pentru a nu fi in contact direct cu pardoseala, mai ales in zona unde este pozitionat sistemul de incalzire.

Daca pardoseala locuintei este din piatra naturala sau pavele ceramice, trebuie sa stii ca acestea se incalzesc mai greu. Acest dezavantaj este contracarat, insa, tot de aceste materiale, ele reusind, odata incalzite, sa pastreze caldura o perioada mai mare de timp.

Un alt dezavantaj ar putea fi reprezentat de costurile initiale, care pot fi mai ridicate fata de clasicul sistem de incalzire cu radiatoare. Totusi, datorita economiei evidente, acestea se vor amortiza rapid.

Pretul unui sistem de incalzire in pardoseala

Solutiile radiante prin pardoseala furnizeaza un mediu mai confortabil, din punct de vedere termic, pentru locuinte si chiar birouri. Este adevarat ca se va investi o suma mai mare, in cazul montarii unui astfel de sistem, fata de unul clasic. Totusi, se va reusi o amortizare rapida, mai ales daca montajul va fi unul corect. Solutiile de incalzire prin pardoseala sunt ideale pentru utilizarea surselor de energie regenerabile si ajuta la reducerea consumului de energie si a emisiilor de CO2, care garanteaza un climat ideal in interior.

Se poate ca pretul investitiei initiale sa retina consumatorii casnici sa recurga la acest sistem de incalzire. Daca acestia vor vedea, insa, imaginea de ansamblu, si anume ca reusesc sa economiseasca ulterior intre 20% si 40% la plata lunara a facturilor cu incalzirea, ei isi vor putea face calcule, facand o alegere in cunostinta de cauza.

Pretul final care va fi platit depinde de marimea suprafetei care va fi deservita, dar si de calitatea materialelor. De exemplu, daca dorim sa montam un sistem de incalzire in pardoseala intr-un spatiu mai mare, pretul pe metrul patrat va fi mai mic decat daca vom monta instalatia intr-un spatiu restrans. In medie, pretul pentru incalzirea in pardoseala poate ajunge la 12–15 EUR/mp, fara automatizare. Senzorii si termostatele care vor controla sistemul vor mai adauga cativa euro la costul final. Un termostat poate fi montat pentru a deservi o singura camera sau mai multe.

Montarea unui sistem de incalzire in pardoseala costa, in medie, in jur de 30-35 de Euro pe metrul patrat, incluzand materialele si manopera. Totusi, acest pret poate fi mai mic sau mai mare, in functie de suprafata, de materialele folosite si de sistemele de automatizare.

Pentru un calcul personalizat, completeaza formularul de pe Partener Expert Romstal. In scurt timp, un specialist Romstal iti va oferi toate recomandarile necesare pentru montaj.

Mituri despre incalzirea in pardoseala

Cu  atat de multe avantaje, totusi, de ce sistemul de incalzire prin pardoseala nu este atat de des intalnit, la noi in tara? Motivul poate fi dat de conceptiile gresite care s-au construit in jurul acestui sistem. Iata cateva exemple:

Incalzirea prin pardoseala este prea scumpa

Chiar daca montarea unui astfel de sistem este ceva mai scumpa decat varianta clasica (cea pe calorifer), investitia se recupereaza rapid. Sistemul este eficient din punct de vedere energetic. Utilizatorii vor avea facturi de energie si costuri totale ale sistemului de incalzire mult mai mici decat in cazul caloriferelor traditionale. Incalzirea prin pardoseala are o durata lunga de viata, necesita putina intretinere si reduce destul de mult costurile. Astfel, o investitie initiala usor mai ridicata decat in cazul sistemelor de incalzire conventionale va fi recuperata de mai multe ori, in timpul ciclului de viata al cladirii, prin faptul ca se obtine un consum de energie redus.

Incalzirea prin pardoseala este instalata numai in pardoseala

In functie de specificul locuintei tale, principiul de functionare al sistemelor de incalzire in pardoseala se poate instala si in pereti sau tavane. Astfel ca, daca nu iti doresti sa schimbi pardoseala, poti gasi si alte solutii. De asemenea, contrar zvonurilor existente, se poate utiliza aproape sub orice tip de pardoseala finita, cu conditia unei dimensionari adecvate:

  • gresie, marmura, piatra naturala, etc.;
  • parchet (laminat sau stratificat);
  • linoleu, PVC;
  • mocheta, covor.

Incalzirea prin pardoseala se monteaza numai in case noi

Este adevarat ca cel mai usor de realizat este montarea instalatiei in pardoseala unei case aflate in constructie, deoarece sistemul este gandit inca din faza de proiect, insa acesta poate fi montat si in pardoseala unei case deja construite, a unui apartament de bloc sau in pardoseala spatiilor publice ori industriale. Sistemul de incalzire prin pardoseala este adaptabil oricarui spatiu. Incalzirea prin pardoseala poate fi montata sub diferite tipuri de materiale, precum gresia, parchetul, piatra, marmura sau betonul, fara sa le altereze in timp.

Sistemul electric de incalzire se poate strica usor si reparatia acestuia duce la cheltuieli enorme

Un sistem electric de incalzire in pardoseala poate sa functioneze pana la 50-60 de ani, fara a necesita vreo mentenanta, iar in cazul in care exista defectiuni, service-ul se realizeaza usor, la nivel local.

Acest tip de sistem de incalzire este unul extrem de rezistent. Odata ce a fost montat, in cele mai bune conditii, el poate lucra la capacitate maxima, timp de zeci de ani. In cazul in care se observa, totusi, mici probleme de functionare, acestea se pot rezolva extrem de rapid. Nu trebuie sa te gandesti ca miturile despre incalzirea in pardoseala sunt adevarate. Nu vei fi nevoit sa scoti podeaua, pentru ca acest tip de sistem se defecteaza foarte greu, iar o eventuala dauna se poate localiza cu mare precizie. In acel moment, se va opta pentru reparatia sau inlocuirea unei singure piese, urmand ca sistemul sa fie repus imediat in functiune. Sistemele de incalzire in pardoseala au o garantie extinsa, majoritatea de zece ani, fara a necesita intretinere.

Asadar, avantajele acestui sistem de incalzire sunt evidente – caldura se distribuie uniform in toata locuinta, obtinandu-se eficienta maxima in incalzire. Investitia initiala usor mai ridicata decat in cazul sistemelor de incalzire conventionale va fi recuperata, insa, de mai multe ori in timpul ciclului de viata al cladirii, prin faptul ca se obtine un consum de energie redus. Cu alte cuvinte, exista destul de multe motive pentru a alege o astfel de solutie de incalzire.

22 thoughts on “Totul despre incalzirea in pardoseala: montare, avantaje, preturi

  • Sursa de apa calda este centrala de apartament sau RADET>?

    Reply
    • Centrala de apartament

      Reply
  • buna ziua. cu cine pot vorbi pentru o estimare de pret? incalzire pardoseala 40 MP

    Reply
  • Încălzire în pardoseală suprafață 50m

    Reply
  • Buna ziua!
    Va rog sa-mi comunicati oferta dumneavoastra pentru incalzirea prin pardoseala a unui pod de 75mp , pe care vreau sa-l transform intr-un spatiu locuibil. Dupa compartimentare , spatiile ar fi : 4 + 9 + 10 + 10 + 13 + 29 .
    Va multumesc! Sarbatori fericite! La multi ani!

    Reply
  • Buna ziua! se poate opta pt. incalzire in pardoseala la parter (living, bucatarie, baie) si clasic pe radiatoare la etaj (3 dormitoare + 2 bai)? Exista solutie tehnica pt. asa ceva? 100 mp pe nivel. Multumesc

    Reply
    • Se poate pune in practica aceasta solutie. Se pune la parter sistem de pompare si amestec pentru pardoseala si sus radiatoare.

      Reply
  • Nu stiu care ar fi temperatura potrivita in tevi. Eu am setato la 39 grade in centrala iar termostatul la 22 grade noaptea si 23ziua. Mi-a venit prima factura 500lei si nu mi se pare normal. Stau intr-o casa de 80m patrati, e si izolata cu polistiren de 10cm, construita cu caramida prohoterm sau ceva de genul. Pe zi consum cam 8-10 m cubi de gaz. Nu stiu daca asa este normal, imi vine uneori sa inchid caldura.

    Reply
    • Trebuie luati in calcul mai multi factori:grosime si material pereti;izolatie sarpanta; tip ferestre(tripan),izolatia sub radier, orientarea casei(ferestre spre sud); noaptea este temperatura cam mare la 22 grade. Scaderea temperaturii cu un grad duce la economii de aproximativ 6%.
      Nu va speriati se mai pot face ajustari

      Reply
  • Buna ziua,
    cum aflu unde sunt instalati senzorii? Am cumparat o locuinta noua cu sistem de incalzire in pardoseala, am montat noi un parchet cu indicatii tehnice potrivite (dar cam gros cred…8mm) si termostatul Oventrop l-am setat la 24C…iar in realitate avem 21-22C.
    Ceva nu fac bne, dar nu stiu ce 🙁
    Ferestrele sunt orientate la E si la V.
    Parchetul nu e rece, dar nici cald.
    Multumesc,
    Aurora S.

    Reply
    • Va recomandam sa mergeti intr-un magazin ROmstal si sa luati legatura cu un instalator profesionist.

      Reply
  • buna ziua,
    pentru o casa cu P+M, cu o suprafata de 60 m patrati pe nivel, se recomandă incalzirea in pardoseala si pentru etajul superior , unde se afla doar dormitoare?
    Este mai eficienta la etaj o varianta doar cu calorifere?
    Implica costuri mari pentru a avea circuite atat pentru pardosea cat si pentru calorifere?
    MULTUMESC.

    Reply
  • Buna ziua, vreau sa montez incalzire in pardoseala cu agent termic, intr-un spatiu de 30 mp; nu stiu ce fel de centrala electrica sa imi cumpar, pt a incalzi eficient agentul termic; cat de puternica ar trebui sa fie centrala electrica?
    Multumesc.

    Reply
  • Buna ziua,

    Daca vreau sa schimb gresia, din camera unde sm incalzire prin pardoseala, este posibil?

    Multumesc!

    Reply
  • Pingback: Avantaje și dezavantaje ale sistemelor de încălzire în pardoseală - EnHub.ro

  • Pingback: Încălzirea în pardoseală: o soluție modernă de încălzire! – Ecoterm

  • Pingback: Încălzirea în pardoseală: o soluție modernă de încălzire! – Ecoterm SRL

  • Bună ziua.

    Stau la parter intr-un ap de 70mp și am încălzire în pardoseala. Instalatorul ne-a setat centrala la 40° pentru încălzirea in pardoseala, dar mi se pare puțin. Cum.o sa faca fata la iarna? Se poate seta o temp mai mare? Cu 2 copii mici, eu sunt friguroasa din fire și mi se pare frig sa am 21°-22° in casa, eu as vrea 23-24.

    In același timp vreau sa folosesc sistemul in conditiile stipulate de producator.

    Aștept un sfat.

    Mulțumesc

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *